De DDDAC1794 NOS DAC met BerryStreamer

Hulpmiddelen

Waarom is er begin jaren 80 niet meteen voor het NOS principe gekozen en zijn er allerlei ‘hulpmiddelen’ bedacht als digitale filters, oversamplen enz. Nou heel simpel: een recht toe recht aan NOS DAC is niet de meest getalenteerde op de meetbank, wat een behoorlijk understatement is. En echt niemand wilde slecht voor de dag komen bij de metingen bij recensies. Een fabrikant zou daarmee compleet worden afgefakkeld. Om de meetresultaten flink op te leuken worden er in de in de begindagen van het CD-tijdperk de roemruchte brickwallfilters door Japanse merken gebruikt.

Philips TDA1540PPhilips was eerst de enige fabrikant die vanaf de start oversampling gebruikte, maar dat lag volgens de overlevering in de eerste plaats aan de toenmalige TDA1540 converterchips van Philips, die slecht een 14 bit resolutie hadden waar de concurrentie 16 bitters gebruikte. Philips kon zo op die slimme wijze toch 16 bit resolutie benaderen, het analoge brickwallfilter achterwege laten en vervangen door een vriendelijker werkend lagere orde filter. Daarbij bleek al snel dat het digitale oversamplingprincipe een stuk deftiger is dan het wat lompe analoge brickwall filter. Een middel dat erger dan de kwaal was. Niet veel later hadden de Japanners ook oversampling aan boord van hun spelers. Wat uiteraard weer uitliep op een oversamplingsoorlogje. ‘Wij samplen nu 8x over, dus 2x zo goed als Philips…Haha, losers, wij doen het al 16x!’…

De ballast er uit

De eerste die ‘alle ballast’ er uit durft te laten is Peter Quvertup van Audio Note. Een echte oor opener. De luisterrijke kwaliteiten van het NONO principe gaan daarna al snel rond en er wordt met name op hobbygebied snel driftig met NOS DAC’s gestoeid. De Amerikaan Scott Nixon springt er heel handig op in en heeft volgens mij duizenden van zijn DIY DAC kitjes rond de wereld verstuurd. Ook naar mijn brievenbus.

Deze Scott Nixon DAC, toevallig een keer door een vriend mee gebracht, is mijn eerste positieve kennismaking met een NOS DAC. Toen ik dit op het eerste oog lullige DACje daarna ook nog eens aan Doede Douma laat horen tijdens een bezoek gaan niet veel later al zijn lopende DAC projecten de ijskast in en is binnen afzienbare tijd de DDDAC1543 een feit. Inmiddels al weer ruim tien jaar geleden. Later is deze opgevolgd door de DDDAC1794 NOS DAC.

Anno nu vind je over de hele wereld mooie NONO DAC’s maar is naast Audio Note de meest bekende fabrikant van NOS DAC’s zeker het Nederlandse Metrum. Je vind op de Audio Creative site meerdere verhalen over deze door Cees Ruitenberg ontwikkelde Metrum NOS DAC’s.

De volgende spelers komen op…

En dan is daar Roon, dat de audiostreamwereld behoorlijk op de kop heeft weten te zetten. Zelf had ik de eerste tijd na de release meer haat dan liefde voor deze software. Ik heb na het eerste jaar zelfs het abo stopgezet. Het jaar daarop komt echter Roon 1.2 uit, wat veel van mijn grieven weet weg te nemen.

Toch is de buitengewoon positieve kennismaking met de Elec Discovery audiostreamer, gebouwd rondom het wat lichtere Roon Essentials, nodig om me weer aan boord te trekken van de Roon Labs besturing. En dan ben ik wel helemaal om. Sindsdien is Roon een vaste waarde in mijn audioset.

DDDAC 1794 met BerryStreamer (20)

Op de top van de apenrots

Als ik Roon ergens moet plaatsen in de hedendaagse muziekstreampikorde is het helemaal bovenop de apenrots. Roon is momenteel de grote baas. Dan komt er een hele tijd niks en daarna krijg je een laag met best heel fijne mogelijkheden voor het streamen van muziek. Voor PC, Mac of Stand alone muziekstreamers met hun eigen fabriekssoftware. Sinds driekwart jaar is het hier thuis echter Roon wat de klok slaat en ik wil niet meer fröbelen met andere software die me met de ervaring van nu toch niet meer kan geven van wat me inmiddels helemaal bedorven heeft. Is dat een probleem? Helemaal niet! Ik geniet er dagelijks van.

Helaas wil de fabrikant van mijn lange tijd geliefde Aurender N100 streamer niet meewerken om deze ook Roon bestuurbaar te maken. Met als resultaat dat dit mooie apparaat steeds meer op non-actief is komen te staan. Wat een luxeprobleem…

Wat wil namelijk het geval?

Mijn aandacht is inmiddels gewekt doorDDDAC 1794 met BerryStreamer (17) een opsteekkaartje, een zogenaamde ‘hat’, een hoedje, voor de populaire Raspberry Pi 3 minicomputer… In de eerste plaats bedoeld om een mooie schone S/PDIF aansluiting op de Raspberry Pi te maken. Maar dit nieuwe kaartje, de HifiBerry Digi+ Pro, heeft daarnaast nog een hele mooie eigenschap: het zet niet alleen de ‘smerige’ Raspberry Pi processing buitenspel voor het voor ons belangrijke digitale muzieksignaal, het kan een opgeschoond, strak herklokte digitale datastroom als I2s naar buiten halen. Dan gaan bij mij de eerste belletjes echt rinkelen…

Nog net geen sigaar…

Dan zijn we er nog niet, er moet ook nog muziekstreamsoftware op de Raspberry Pi worden gezet. Daarvoor zijn inmiddels meerdere aanbieders als Volumio, Rune Audio etc. De software, Linux besturing plus de bewuste player, wordt daarvoor op een Micro SD kaartje geladen. Zelf heb ik daar weinig tot geen ervaring mee, maar er is inmiddels enorm veel over te vinden op het internet.

Ik wil het echter simpeler, zeg maar ronduit foolproof , een kind dat de was kan doen… En laat nou uitgerekend Roon labs dat mogelijk maken…DDDAC 1794 met BerryStreamer (12)

 

Bewaren

Bewaren

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

82 gedachten over “De DDDAC1794 NOS DAC met BerryStreamer

 • 18 februari 2017 om 20:34
  Permalink

  Hoi Dick,

  Prachtig verhaal. Fijn dat we er ook samen over hebben kunnen bomen.
  Voor de buitenstaanders. Ik heb een DDDAC1794 omgebouwd naar streamer met een raspberry B2. Deze heeft minder stoorzenders aan boord. Daarna volgt een Kali hoedje om een mooie I2S stream te maken. Muziek komt van de ingebouwde harde schijf. Deze is in het netwerk benaderbaar voor het aanvullen of verwijderen van muziek. Interface via de tablet met een distro van Moode.
  Ik zeg: I2S rules! Ik kan de DDDAC met streamer van harte aanbevelen. Ik heb veel gehoord, maar dit slaat alles. Dat wordt bevestigd door menig audiovriend.
  Foto geeft de achterzijde weer waar een gefilterde USB uitgang aanwezig is (jitterbug) voor een wifidongle en een netwerkaansluiting.

  Beantwoorden
 • 18 februari 2017 om 20:36
  Permalink

  En nog een plaatje van de binnenkant. Je ziet hier de Kali in actie!

  Beantwoorden
  • 25 februari 2017 om 16:19
   Permalink

   Hoi Jeffrey,

   Naar aanleiding van je verhaal en foto’s heb inmiddels ook een Kali en Raspberry pi 3 binnen :).
   Nu heb ik het probleem dat ik niet weet waar je het aansluitmateriaal vandaan haalt.
   Kabelschoentjes zijn te groot.
   Kun je vertellen waar je die aansluitstekkertjes vandaan hebt?

   Groet,
   Johan

   Beantwoorden
   • 11 maart 2017 om 12:50
    Permalink

    Ik heb het antwoord zelf al gevonden: jumper wires…

    Beantwoorden
  • 14 april 2017 om 15:53
   Permalink

   Hoi Jeffrey,
   Gebruik jij Roon ? Ik heb Rpi 3 en de kali reclocker ,
   Maar roon vind het niet in het netwerk ! (Googel Me gek)
   HiFi barry pro+ word meteen herkent heb jij misschien een tip

   Gr DickQ

   Beantwoorden
   • 14 april 2017 om 19:44
    Permalink

    Hi DickQ,

    Dat heb ik zeker. Ik heb Moode geïnstalleerd met de advanced kernel. Handmatig heb ik Roon daarnaast geïnstalleerd. Kan nu tot 32b en 384khz streamen.

    Gaat super makkelijk. Uurtje werk. Succes!

    Jeffrey

    Beantwoorden
    • 15 april 2017 om 09:46
     Permalink

     Hi Jeffrey,
     Heb je Moode en Roon voor RPI allebei op de SD kaart gedropt?
     Met bv.Win32DiskImager?

     Beantwoorden
     • 21 april 2017 om 22:41
      Permalink

      Nee, ik heb Moode via een image op de sd gezet en Roon ernaast geprogrammeerd.
      Codes staan op de Roon site.

 • 18 februari 2017 om 23:22
  Permalink

  hallo Dick,

  heb ook een HIFI berry en wil een lineaire voeding gaan gebruiken.Staat op de foto met de rode cirkel een plus aangegeven? is niet heel duidelijk.
  Voor het overige, geweldig artikel!

  Beantwoorden
 • 19 februari 2017 om 09:59
  Permalink

  Hoi Dick, dank voor al het noeste werk en de recensie. Het verbaast me weer eens niet dat I2S gewoon de best klinkende interface is. Ik ben al jaren hiermee bezig, maar niet handig genoeg dit soort oplossingen zelf te bouwen. Heb je toevallig ook positieve ervaringen met I2S via een kabel-interface tussen deze raspberry Pi streamer en een DAC? De audio industrie heeft zoveel interfaces gestandardiseerd, zoals de S/PDIF, AES/EBU, ethernet, USB, optisch enzovoorts.. Maar waarom is dit met de best klinkende methode I2S-I2S gewoonweg niet gebeurd? Komt dat doordat de kabellengte altijd beperkt zal zijn en het in geluidsstudios dus niet werkt? PSaudio werkt al jaren met een eigen ontworpen ( en vrijgegeven voor derden ) I2S protocol middels HDMI. Verder bestaat de RJ45 interface wel, maar wordt zelden toegepast. Er zullen ook wel andere mogelijkheden bestaand, wellicht ethernet.. Maar goed, wil de audio industrie gewoonweg niet?
  al de positieve bijdrage van de Allo reclocker het probeem van kabellengte kunnen ondervangen denk je? Ben benieuwd, een betalbare, superieur klinkende I2S streamer lijkt me een zeer gewenst product vandaag de dag 🙂

  Beantwoorden
 • 19 februari 2017 om 10:11
  Permalink

  Schitterend, inspirerend artikel!
  En wat ziet je BerryPlayer er fantastisch uit!

  We hebben het er tijdens de zelfbouw luisterdag even over gehad hoe goed dit simpele HiFiberry kaartje is.
  Ik ben inmiddels bezig de componenten te verzamelen voor de tweede BerryPlayer; daar komt ook de DDDAC in.
  De behuizing is ook top.

  Mijn eerste BerryPlayer heb ik nu bijna twee jaar, en ik geniet er elke dag van.

  Beantwoorden
 • 19 februari 2017 om 11:13
  Permalink

  Hoi Dick,

  Voor de pi 3 wordt een 2,5A voeding geadviseerd.
  Jullie 5V voeding levert toch maar 1A?
  Gaat dat wel goed werken?

  Beantwoorden
  • 19 februari 2017 om 13:21
   Permalink

   Meten is weten Johan. Bij het opstarten meet ik tussen 0,6 en 0,8 Ampère, daarna zakt het in tot maximaal 0,4 Ampère.

   Beantwoorden
 • 19 februari 2017 om 12:11
  Permalink

  Hallo Dick,

  Je schrijf dat er bij Roon een ISO te vinden is voor de RasPi. Heb je daar een link van? Ik kan hem niet vinden.

  Beantwoorden
 • 19 februari 2017 om 12:51
  Permalink

  Hallo Dick,

  Hartelijk dank voor dit artikel. Zeer interessant en inspirerend.

  Beantwoorden
 • 19 februari 2017 om 15:17
  Permalink

  Hoi Dick,
  Mooi stuk en geen verassing dat i2s naar de dac beter moet klinken. Minder componenten = minder variabelen en directere signaaloverdracht? Twee zaken over de RPI die ik zelf al een tijd als i2s bron gebruik icm met diverse dacs en Roon:
  – Netwerk en USB gebruiken dezelfde interne bus waardoor de bandbreedte van de netwerkinterface op een RPI niet echt de specs van een 10/100 poort haalt. Bij het streamen van DSD files loop ik hier soms tegenaan met bufferproblemen. En sommigen beweren dat hierdoor meer noise ontstaat richting de outputs van data (dus ook i2s?) Zelf kan ik dit niet nameten.
  – De RPI heeft standaard geen nette manier om zonder softwarecommando uit te gaan zoals een pc met atx voeding dit bijvoorbeeld wel heeft. Uitzetten van een RPI zonder het linux commando halt/shutdown te gebruiken is vergelijkbaar met de pc uitzetten door de stroom er in een keer af te halen. Hierdoor overkomt het mij heel soms dat de microsd kaart met het OS erop corrupt raakt en niet meer wil opstarten. Inmiddels heb ik hiervoor een workaround met de ATXRaspi voedingskaart die ervoor zorgt dat de RPI zich eerst netjes uitschakeld en alle processen en buffer worden afgesloten voordat de stroom eraf gaat.
  Bovenstaande opmerkingen zijn uitgebreid terug te vinden via google of op het forum van computeraudiophile. En nu weer genieten want hoe dan ook het klinkt uitstekend!

  Beantwoorden
  • 20 februari 2017 om 14:13
   Permalink

   De Dddac 1794 heeft twee voedingen. Een ( de 5 volt voeding van de Luckit USB) kan je nu, zoals Dick beschreven heeft, gebruiken voor de Raspberry/Hifiberry combinatie , de ander is voor het dac-board. Is het misschien een optie om beide voedingen gescheiden uitschakelbaar te maken en de Raspberry/Hifiberry voeding gewoon aan te laten? De schamele 2,5 watt die verbruikt wordt zal de pret toch niet drukken?

   Beantwoorden
 • 21 februari 2017 om 18:19
  Permalink

  Hallo, deze morgen de hifiberry digipro+ aangesloten op het board van de dac ( ik heb nog een oud rood board) volgens het bijgevoegde plaatje van Dick zijn verhaal. De Roon iso op het kaartje gezet en achter in de Raspberry pi3 geprikt. De Nas via een switch met de Raspberry dmv een lan-kabel verbonden. Aan dezelfde switch hangt ook de rooter en mijn mac-book. Op het mac-book een trial versie van Roon geinstalleerd en toen met heel veel moeite een muzieklijst weten te krijgen van mijn NAS maar die is weer weg, de dac produceert een vreemd ruiserig en vervorm geluid dat te hoog klinkt, net als bij een LP die op 78 toeren draait. Ik word hier droevig van, bij mij is het beslist geen succes story.
  Wie kan mij vertellen wat ik verkeerd heb gedaan?

  Beantwoorden
  • 21 februari 2017 om 20:29
   Permalink

   Jan, je geeft het na slechts een paar uur stoeien toch niet meteen op, mag ik hopen? Maak van je probleem een uitdaging…
   Zet eerst eens muziek op een USB stick of USB schijf en hang deze muziekbib direct aan je Macbook. Zo speelde ik ook op de DIY show ruim 2 weken geleden.

   Beantwoorden
  • 13 maart 2017 om 18:13
   Permalink

   De + van het moedrbord zit vast aan de groud van de berry. Dus zoek een ander aardpunt op de rode print. (Kan niet moeilijk zijn.)

   Beantwoorden
 • 23 februari 2017 om 11:30
  Permalink

  Hoi Dick, helaas de DiY show gemist…kun je via nieuwsbrief oid laten weten waar en wanneer je demo geeft denk dat velen met mij dit willen horen.
  Van de Sotm sm200 heb ik geleerd dat er diverse output modes mogelijk zijn vandaar een vraag:
  Kun je een instructie maken hoe muziekdiensten als Tidal en Qobuz beste te integreren en of dit mogelijk is met “hq player” onder Roon dat schijnt de beste weergave te geven.
  Bedankt voor het delen, ik volg!

  Beantwoorden
 • 26 februari 2017 om 15:16
  Permalink

  Hoi Dick,

  Is het ook mogelijk om met de Raspberry combi, Native DSD af te spelen? Ik bedoel dus niet DoP.
  Ik kan namelijk niet ontdekken dat er een DSD signaal output op zit.
  Ik gebruik zelf een Amanero USB interface kaart, waar dat wel op zit.
  Mijn Sabre DAC heeft ook een DSD ingang.
  Ik wil namelijk onderzoeken of ik de USB vertaalslag kan overslaan.

  Beantwoorden
 • 27 februari 2017 om 16:21
  Permalink

  Hallo,
  Zeer interessant stuk. Maar waarschijnlijk een domme vraag maar kan de raspberry Pi ook zonder pc of mac gebruikt worden? Harde schijf aansluiten op de Rpi.
  Of kan het echt alleen als bridge?

  Vriendelijke groet

  Beantwoorden
  • 27 februari 2017 om 17:56
   Permalink

   Dat kan natuurlijk ook Leo!. Je vindt hier ook reacties van Jeffrey, die gebruikt de R Pi als stand-alone muziekstreamer.

   Beantwoorden
  • 11 maart 2017 om 21:40
   Permalink

   Inderdaad zoals Dick zegt. Mijn raspberry draait op Moode audio met een 1,5TB harde schijf. Je peutert dan wel meer vermogen uit de 5V. Je voeding moet je daarop aanpassen, of met ssd werken.
   Mooie van deze setup is dat hij zelfs werkt zonder netwerk. Hij bouwt nml. zelf zijn eigen netwerk op als je dat wilt (Access Point mode).
   Veel plezier gewenst!

   Beantwoorden
 • 28 februari 2017 om 14:01
  Permalink

  Zo’n Raspberry met Digibord is super veelzijdig, maar vroeg me af of een bestaande Dac met USB-ingang om te bouwen of aan te passen is zodat de RPI via I2S te gebruiken is en de USB conversie achterwege kan blijven?

  Beantwoorden
  • 03 maart 2017 om 21:59
   Permalink

   @ DickQ,
   De SD gaat niet zomaar kapot, is mij in ruim 2 jaar gebruik een keer of 5 overkomen. Ik had destijds gewoon een tweede SD klaar liggen als backup. Netjes is het echter niet. Gewoon een knop aansluiten op de GPIO werkt niet zomaar, je zult dan een stukje software in python moeten aanroepen om netjes af te sluiten. Zoals eerder gezegd zijn hier nettere kant en klare oplossingen voor. Ik zou zeggen, niet teveel nadenken en voor dit geld gewoon uitproberen. Mijn DDDAC heeft nooit eerder beter geklonken en ik kom van een setup met Acko FIFO reclocker met aparte voedingen en de hele bende om het usb signaal zo schoon mogelijk te krijgen…
   Groet,
   Sander

   Beantwoorden
 • 02 maart 2017 om 18:09
  Permalink

  Hallo Dick, naar aanleiding van jouw inspirerende artikel ben ik aan de slag gegaan. Raspberry Pi 2 met Roon Bridge op DDDAC met I2S is inderdaad erg makkelijk aan te sluiten. Roon op de Mac, Roon op de iPad en het geheel werkt vlekkeloos en echt supersnel. Wat een flitsend pakket is dat Roon. Trial duurt 14 dagen, daarna is het ruim 100 euro per jaar.

  Je moet inderdaad wel de boel op knappe lineaire voeding aansluiten anders is het geluid ondermaats. Mijn streamer is een Windows 2012 computer met Play (eerder een artikel over geschreven op deze site) en die speelt nog steeds de sterren van de hemel.
  Of de Pi hem voorbij streeft weet ik niet, moet er echt eens voor gaan zitten, maar op eerste gehoor is het veelbelovend. Wel leuk van de Raspberry is dat je op de zgn. GPIO poorten zaken als LCD display (touch screen?), fysieke knoppen e.d. op aan kunt sluiten waar je functies aan kunt koppelen zoals forward, stop, Playlist selectie e.d. Ook infra afstandsbediening is mogelijk. Volgens mij kun met een fysieke knop ook een veilige shutdown bewerkstelligen zonder in de terminal te duiken.

  Nu is Roon wel heel leuk maar ook in relatie tot de hardware prijzig, ruim 100 euro per jaar. Daarom wilde ik ook bv Volumio draaien op de Raspberry. Dit is een alles in 1 oplossing, waarbij de Pi zelf de NAS benadert en niet afhankelijk is van een hostcomputer, iPad bediening via MPaD.
  Ik heb image gedownload en op SD kaart gezet van de Pi maar krijg er geen geluid uit. Na wat zoeken blijkt dat de Kernel van Volumio, Moode en Rune Audio nog niet geschikt is voor de HifiBerry Digi + Pro.
  Op de volgende site staan instructies. Heb het nog niet geprobeerd maar ik dacht, misschien interessant voor jouw lezers.

  https://support.hifiberry.com/hc/en-us/articles/210788909-Digi-Pro-beta-test-update-your-Linux-kernel

  ik hoop dat meer mensen aan de slag gaan met dit leuke nieuwe uitgangspunt. Voor het bedrag is het een no brainer, ongeveer de prijs van een paar knappe vergulde connectoren bij wijze van spreken. Nogmaals bedankt voor je inspiratie.

  Beantwoorden
  • 04 maart 2017 om 09:21
   Permalink

   Ik wil toch nog even wat zeggen over de prijs van Roon. Op de één of andere manier wil de mens best betalen voor iets tastbaars als een versterker, CD-speler, bekabeling, streamer (!), maar geld uitgeven aan software lijkt soms een taboe te zijn. Naar mijn bescheiden mening de idioterie voorbij. Er werkt bijna geen hardware meer zonder softwarebesturing. En mooie software ontwikkelen kost net zoveel geld als een brok fysieke elektronica tot een werkend geheel te maken.

   ‘Vroegah’ kocht ik iedere week een LP of CD. Dat eerste doe ik nog regelmatig, maar digitale muziek een heel stuk minder dan pakweg tot 10 jaar terug. De laatste jaren wisselen we immers heel gemakkelijk gewoon muziek uit met vrienden en heeft iedereen minstens, en dan hou ik het zuinig aan, duizend albums en kost muziek haast niks meer. Van de wet mag dit dan wel niet, maar iemand die mij verteld dat zijn harde schijf louter met eigen gekochte muziek is gevuld mag blij zijn dat hij geen Pinokkio heet…
   Is dan die 100 euro per jaar (of 500 euro voor een onbegrensd abonnement) voor de formidabele Roon software eigenlijk niet een schijntje vergeleken wat ik in die jaren aan fysieke muziekdragers heb gekocht?
   Heb ik het nog niet eens over alle CD spelers die ik in de loop der jaren heb aangeschaft. Alles bij elkaar een xxx veelvoud van die 100 euro.

   Alles is dus relatief… Maar alsjeblieft, laten we toch niet lopen te mekkeren over 100 euro per jaar die de op afstand mooiste audiostreamersoftware ooit gemaakt je kost om dagelijks van je mooie audio en muziekhobby te kunnen genieten. Het zijn de beste 100 euro die dit jaar gaat besteden, durf ik te beweren. En mijn vader heette zeker geen Gepetto… Veel luisterplezier!

   Dick

   Beantwoorden
 • 04 maart 2017 om 13:15
  Permalink

  Dick ik ben het inmiddels met je eens. Roon is een fantastisch product en ik overweeg de trial om te zetten naar jaarabbo. Tidal erbij is ook fantastisch. Ik zie dat ik in mijn stuk tot twee keer toe de honderd euro noem. Het is niet de bedoeling alleen de prijs te benadrukken, maar het was een kapstok om ook een andere manier te belichten namelijk draaien van andere software. Je kunt niet ontkennen dat honderd euro voor niemand een bezwaar is, als ik al zie hoeveel mensen aanhikken tegen tien euro per maand voor bv Spotify.

  Ja ik kocht als vijftienjarige in halverwege jaren 80 voor 50 of 100 gulden per maand aan muziek, twee of drie LP’s hooguit, maar dat zijn andere tijden en veel moet voor nop tegenwoordig, voor wat het waard is.

  Beantwoorden
 • 04 maart 2017 om 14:25
  Permalink

  Dick ook ik ben het met je eens. Mijn motto: iets dat niets kost heeft geen waarde. Het werkt twee kanten op. Roon vraagt een stevig bedrag en dat schept verwachtingen/verplichtingen op het gebied van kwaliteit, updates, veiligheid en nieuwe ontwikkelingen. Gebruikers zullen na aanschaf niet snel switchen naar andere software tenzij Roon de verwachtingen niet waar maakt. Het is heel geschikt voor echte muziekliefhebbers waartoe ik mijzelf reken. Ik heb Roon geprobeerd en ik vind het fanatisch. Het bedrag van 500 euro voor een levenslange licentie past op dit moment niet in mijn budget maar ik overweeg serieus om het te zijner tijd aan te schaffen.

  Beantwoorden
 • 05 maart 2017 om 10:43
  Permalink

  Dick als je muzikale ervaringen hebt met de Kali reclocker ten opzichte van de Hifiberry Digi + pro wil je die dan met ons delen? Ik zie ook dat er op de Kali sample rate LEDs zitten. Dat biedt aanknopingspunten om mijn LED display via Arduino aan te sturen om de kHz weer mooi weer te geven. Dit gaat via Hifiberry niet.

  Beantwoorden
 • 07 maart 2017 om 19:03
  Permalink

  Dag Dick, heb je ook de clockfrequenties gemeten op de P6 header? Ik heb deze week een Digi+Pro met Moode distributie werkend gekregen op RB3. Helaas ondersteund Volumio dit board nog niet want Moode heeft wel heel veel bucks en ik heb voorkeur voor Volumio vanwege Spotify integratie.

  Ik meet op pin 2 als Mclock namelijk ~11,3 Mhz (bij 44.1) terwijl dit volgens Hifiberry forum 22,6 Mhz moet zijn. Helaas willen de Hifiberry guys geen opgave doen welke frequentie ik nu zou moeten meten en weigeren ze uit te spreken of die 11,3 Mhz correct is. Erg vreemde reacties geven ze en dat doet me twijfelen of het board wel goed werkt. Zie hun opgegeven link.
  https://support.hifiberry.com/hc/en-us/articles/205711451-DAC-Pro-connect-external-I2S-DACs
  Zou jij eens willen meten?

  Beantwoorden
  • 10 maart 2017 om 16:23
   Permalink

   Richard, MCK wordt niet gebruikt op de dddac.
   Ik wil mijn dddac ook voorzien van RPI update en zoek een adres in het noorden waar ik het resultaat zou kunnen beluisteren , i.deklein@icloud.com.

   Beantwoorden
   • 13 maart 2017 om 23:45
    Permalink

    Weet ik en voor mijn TDA1541 DAC ook niet nodig. Maar ik meet op de Mclock pen de helft van wat Hifiberry opgeeft en die ontwijken elke vraag hierover.

    Beantwoorden
 • 10 maart 2017 om 21:33
  Permalink

  Dick, je slaat de spijker op zijn kop. De grootte van software projecten zijn (tenminste in de ontwikkelprogramma’s waar ik voor verantwoordelijk ben) een veelvoud van die van de fysieke hardware. Dat wordt met name veroorzaakt door de gevraagde functionaliteit die vaak complex is. Het daarvoor benodigde testwerk dat daarover heen komt is vaak zeker zo groot als de daadwerkelijke ontwerpfase. Wat dat betreft kan ik mij de vraagprijs van de licensie goed voorstellen.

  Beantwoorden
 • 11 maart 2017 om 14:41
  Permalink

  Hierbij ook nog een leuk voorbeeld dat het heel eenvoudig kan; een klein budget, maar een ongeloofelijk geluid!

  De configuratie bestaat uit:
  Raspberry Pi 3
  HiFiBerry Dac+ Pro
  Lineaire voeding (afgesteld op 5.1 V)
  Ringkern trafo

  De software is van Volumio, versie 2.2.

  Beantwoorden
 • 13 maart 2017 om 23:43
  Permalink

  Gerrit-Jan: hoe kom jij aan Volumio 2.2?? Op website staat versie 2.118 en in de changelog vind ik geen toegevoegde support vor de Digi+Pro. Heb zo’n board en zit met smart op ondersteuning in Volumio te wachten want in versie 2.0 is dat niet geregeld. Wel in Moode maar dat vind ik niks. Hoor graag van je.

  Beantwoorden
 • 16 maart 2017 om 01:04
  Permalink

  Ik ben mijn Waveboard aan het vervangen door een Raspberry Pi 3 met een HifiBerry Digi+ Pro. Deze wil ik graag d.m.v. een I2S verbinding koppelen aan een eerste generatie DDDAC. Ik meen ‘m goed aan gesloten te hebben volgens de aanwijzingen van Dick, maar ik hoor een enorm overstuurt audio signaal (de muzik is wel herkenbaar) en wordt ook nog eens versneld afgespeeld. Wat kan ik fout gedaan hebben. Kan iemand misschien een foto maken waarop een correcte verbinding goed zichtbaar is. Ter info: de SPDIF output werkt prima. Alvast bedankt.

  Beantwoorden
 • 16 maart 2017 om 07:08
  Permalink

  Doede schrijft dit hierover: ik heb nu al diverse mails gekregen of het werkt met het oude rode bord. In principe natuurlijk ja,

  Maar…………. er zijn twee dingen die mogelijk roet in het eten gooien.

  Om 4 bordjes lekker te laten lopen heb ik de digitale voedingsspanning voor de waveIO (dus het niveau van de I2S signalen) op 5 volt verhoogt.
  Sommige oude rode lopen nog op 3,3V in principe niks mee mee

  Met het blauwe bord kwam de 74HC244 Buffer/switch er bij. Deze geeft altijd 5 volt uit en kan met 3,3 of 5 gestuurd worden. Daarmee waren enige problemen gelijk van de tafel
  Conclusie: Rood = niet altijd rood.

  Beantwoorden
  • 16 maart 2017 om 09:00
   Permalink

   Als ik het goed begrijp dan heeft de HiFiBerry I2S outputs van 5V en mijn DDDAC board I2S inputs van 3,3V. Dus als ik er een 74HC244 buffer tussen zet, dan zou het moeten werken?

   Beantwoorden
  • 16 maart 2017 om 11:28
   Permalink

   @Dick: Mijn mainboard (rood) revisie 2.0 is inderdaad één van de eerste generaties. Als ik naar de verschillen kijk, dan valt mij het volgende op. Naast de verhoogde voedingsspanning (van 3,3V naar 5V) en de 74HC244 buffer is er bij het ‘blauwe’ mainboard met SPDIF input ook nog een “half clock cycle data delay” toegevoegd. Zou het daar ook iets mee te maken kunnen hebben?

   Weet jij of de oude DAC modules compatible zijn met de laatste revisie van het mainboard in de webshop? M.a.w. kunnen mijn vier DAC boards straffeloos overgezet worden op een nieuw mainboard?

   Beantwoorden
   • 16 maart 2017 om 13:22
    Permalink

    Hallo Roel, de oude DAC boards (zonder TENT shunts) kunnen gewoon op de laatste revisie (blauwe) mainboard gebruikt worden.

    Beantwoorden
  • 20 maart 2017 om 11:20
   Permalink

   Ik heb het HiFiBerry Digi+ Pro board aan de praat gekregen met het oude (rode) DDDAC mainboard. Hiervoor heb ik twee modificaties aangebracht.

   De LF33 regelaar op het mainboard is vervangen door een LF50 regelaar. De voedingsspanning is nu 5V. Daarnaast is er een 74HCT244 buffer/switch IC tussen de I2S uitgangen en de I2S ingangen van het DDDAC mainboard geplaatst (zie foto). Omdat dit 74HCT244N ook een switch-funktie heeft leek het mij handig om de I2S output van het WaveIO board op de andere input van de 74HCT244N aan te sluiten. Alles werkt prima en ik ben er helemaal blij mee.

   Beantwoorden
 • 16 maart 2017 om 18:00
  Permalink

  Dick slaat de spijker wel op z’n kop….analoge feel. Zeer fraai !
  Ik heb veel met pc’s , Macs , en upnp streamers gestoeid, en een prima geluid, maar nooit het resultaat bereikt als met deze uiterst betaalbare Pi / hifiberry / Roon combi…

  Beantwoorden
 • 18 maart 2017 om 09:18
  Permalink

  Ben het inmiddels zeker eens, na een paar weken luisteren naar de DDDAC met Raspberry/Hifiberry Digi Pro + combinatie. Het beste geluid dat ik hier tot nu toe heb.

  Beantwoorden
 • 19 maart 2017 om 14:22
  Permalink

  Heb vanmorgen van DDDac een BerryStreamer gemaakt met
  Hifiberry Digi Pro + en Roon Je word er Blij van ….
  nu maar eens met Roon vechten voor de beste instellingen .

  Beantwoorden
 • 22 maart 2017 om 20:52
  Permalink

  Voor de mensen die graag Roon wat langer willen proberen.
  De site nativedsd biedt nu gratis, zonder enige verplichting, een maand trial voor Roon aan.
  Daarna stopt de registratie en kun je zelf kiezen of je verder wilt met Roon.
  Link: https://www.nativedsd.com/information/roon

  Beantwoorden
 • 23 maart 2017 om 12:53
  Permalink

  Ik heb zelf vorig jaar een jaarabonnement genomen op Roon om te kijken hoe het werkt, maar was gewend op mijn Aurender-streamer om te browsen via de Folder optie met de tablet, die mogelijkheid biedt Roon niet, dan komt het er op aan dat je al je muziekbestanden wel goed getagged hebt, via Folder door je verzameling bladeren vind ik prettiger omdat ik zelf mappen heb aangelegd voor onder andere flac, wav en mp3 bestanden en binnen deze mappen , albums zijn gerangschikt per artiest, waardoor ik weet wat (kwaliteit) er speelt, mijn voorkeur gaat daarom nog steeds uit naar de Aurender App , in combinatie met Tidal werkt het voor mij beter/prettiger als Roon.

  Weet er iemand nog een goede (lineaire) voeding voor combi RPI3/Digi+pro?

  Beantwoorden
 • 23 maart 2017 om 15:37
  Permalink

  Nu een week of 2 een Berrystream van de DDDac gemaakt. Zeer tevreden. Echter ik gebruik piCorePlayer omdat ik al jaren al mijn muziek op LMS heb staan.

  Beantwoorden
 • 25 maart 2017 om 09:42
  Permalink

  Dick wat zijn jou ervaringen met de Parametric EQ in Roon
  Ik vind het een mooi maar lastig ding er is zo veel mogelijk !
  Ik begin er heel stoer aan maar weet het elke keer weer te verprutsen .
  Misschien zijn er mensen die tips wil geven.

  Gr.DickQ

  Beantwoorden
 • 11 april 2017 om 20:39
  Permalink

  Hoi dick
  Is er veel verschil in geluids kwaliteit … tussen de Alo KALI en de hifiberry pro +

  GR DickQ

  Beantwoorden
   • 14 april 2017 om 20:18
    Permalink

    Hi Dick,

    Na twee dddac’s even naast elkaar gehad te hebben kan ik je vertellen dat het appart voeden van de Kali en Raspberry loont! Het hoog en mid is nu al opener ondanks dat de converter pas 50 klokuren gespeeld heeft! Ik ben erg benieuwd naar de galvanische scheidingsbordjes van Allo! Over een week of twee verwachten ze te starten met massa productie en levering!
    Mooie tijden zijn het 😉
    Gr. Jeffrey

    Beantwoorden
 • 01 juni 2017 om 23:34
  Permalink

  Hoi Dick,
  Na ruim 20 jaar probeer ik de audio hobby weer op te pakken.
  Recent Veel van de inspirerende verhalen gelezen en overweeg de DDDAC met hifiberrystreamer kit te kopen. Maar eerst probeer ik het streamen een beetje te begrijpen.
  Ik snap dat de I2S interface beter geluid geeft. Maar als je alle muziekbestanden ( CD kwaliteit en 24bit192 kHz ergens op een PC in je thuisnetwerk hebt staan en muziek mbv de Rpi/berrystreamer naar de DDDAC1794 streamt gaat dat toch over een s/pdif protocol? Of via de usb met een hoop rommel van je thuisnet en pc? Weg de schone data van de I2S verbinding met gescheiden klok?

  Beantwoorden
  • 02 juni 2017 om 17:58
   Permalink

   Hallo Geert,

   Het streamen via het netwerk gaat uiteraard niet via een S/PDIF protocol, dat is voor het koppelen van bijvoorbeeld een CD speler aan een separate DAC, maar via de het ethernet.

   Beantwoorden
 • 02 juni 2017 om 19:52
  Permalink

  Hoi Dick,
  Bedankt voor je antwoord.
  Als je ethernet koppelt aan de raspi/berrystreamer krijg je dan niet veel rommel binnen, die de geluidskwaliteit negatief beïnvloeden?

  Beantwoorden
 • 19 juni 2017 om 17:51
  Permalink

  Hoi Dick,
  Ik ben al 2 dagen bezig om muziek uit de raspberry pi te krijgen maar dit wil nog niet lukken. De pi wilt niet vanzelf opstarten en blijft in de boot hangen (zie foto). Kun je mij vertellen wat ik verkeerd doe of vergeet?
  Mvg,
  Niels

  Beantwoorden
 • 22 juni 2017 om 20:49
  Permalink

  Hallo Dick,

  Het is me gelukt met Dietpi.
  Alleen ik kan de roon bridge op mijn macbook pro niet zien. Op een windows laptop van mijn werk is dit wel het geval en werkt het prima. Maar laat ik nou net al mijn muziek op de macbook pro hebben staan. Heb je een idee wat dit probleem kan zijn? als ik naar Roon about ga zie ik wel Roon Bridge [Dietpi] (192.168.1.74) Version 1.0 (build 97) stable You have the latest version installed.
  Kan dit een netwerk instelling van mijn macbook pro zijn?

  Beantwoorden
 • 01 juli 2017 om 14:43
  Permalink

  hallo ben nieuw hier en heb dit aandachtig doorgelezen en wil dit ook proberen maar heb wel een vraagje en weet ook niet niet of dit wel hier thuis hoort.

  op het moment heb ik een hifiberry digi+ pro board op een raspberry pi 3 aangesloten op een audio GD-NFB 1.38 dac via de rca coax kabel van de digi+ pro naar audio GD-NFB dac rca coax ingang.

  nu is mijn vraag zou het geluid er op vooruit gaan als ik hem direct van het externe i2s signaal van de digi+ pro op de I2S Asynch input van de audio GD-NFB dac aansluit want die mogelijkheid zit namelijk op die dac.

  link naar audio GD-NFB dac http://www.magnahifi.com/nl/webshop/product/agd_nfb1-38dac

  ik ben trouwens geen elektronica wonder 🙂

  alvast bedankt!

  ps,
  misschien interessant om te vermelden volumio heeft sinds kort een experimentele versie voor de hifiberry digi+ pro en dat klinkt niet verkeerd.

  https://volumio.org/forum/hifiberry-digi-pro-and-allo-digione-volumio-special-version-t6849.html

  Beantwoorden
 • 09 juli 2017 om 13:56
  Permalink

  inmiddels het i2s signaal al aangesloten via de hifiberry digi+ pro naar de audio GD dac en het werkt prima met volumio.
  ik ben me ook een beetje aan het verdiepen in een kali reclocker en vraag me af of dit ook nog wat aan verbetering toevoegt in geluid?

  alvast bedankt!

  Beantwoorden
 • 26 augustus 2017 om 22:34
  Permalink

  Gisteren en vandaag een nieuwe DDDAC 1794 Single (hier uit de shop, met TENT shunts) gesoldeerd, voedingen en cinemag 15/15B uitgangtrafo’s waren nog aanwezig van mijn oorspronkelijke quad dddac (rood moederbord).
  Een Raspi 3 met Moode Audio 3.8.2 was al aanwezig, zo ook een Hifiberry Digi+ Pro HAT.

  Op de Digi+ Pro vandaag de I2S draadjes gesoldeerd en op de nieuwe DDDAC 1794 aangesloten, het speelt, maar met heel veel ruis. De ruis is verdwenen zodra ik de 5 Volt die ook voor de WaveIO gebruikt wordt op de Digi+ Pro aansluit, en daarmee dan ook de Raspi 3 voed. (m.a.w. er is geen USB voeding meer naar de Raspi 3)

  Dick beschrijft dit ook (5V van de DDDAC gebruiken), maar hij heeft het niet over ruis als hij de Raspi nog aan een aparte voeding heeft hangen.

  Ik voedde de raspi en digi+ pro eerst met een iFi 5Volt voeding (de iFi voeding staat nu buiten spel).

  Ik wilde de Raspi al lang via I2S op de dddac aansluiten, maar had wel mijn bedenkingen (rood moederbord (bericht van Roel op 16 maart 2017 op 01:04, bevestigd dit)), met het blauwe DDDAC moederbord is dit erg eenvoudig. Het verhaal van Dick was de motivator om dit ook te doen, hartelijk dank voor deze uitgebreide beschrijving.

  Beantwoorden
 • 13 oktober 2017 om 18:48
  Permalink

  Geweldig om het verhaal en de reacties te lezen.
  Het heeft mij geïnspireerd om ook een streamer te bouwen. Zie foto.
  Gebouwd in een Creek A53, met een X-10D, rpi3, Allo isolator, TDA1387 Dac en diverse voedingen.
  Het draait op Volumio. Heerlijk geluid op Epos luidsprekers.

  Beantwoorden
 • 20 oktober 2017 om 09:05
  Permalink

  In hoeverre is het van belang dat de isolator eerder opstart dan de Rpi?
  Nu zet ik ze gelijkertijd aan. Of moet ik er een inschakel-vertraging tussen zetten?

  Beantwoorden
  • 20 oktober 2017 om 10:27
   Permalink

   Hallo Felix,
   Het is wel zaak dat de Isolator als eerste start, maar daarvoor hoeven verder geen maatregelen te worden genomen. Bij het inschakelen krijgt de Isolator nagenoeg meteen zijn voedingspanning, terwijl de Raspberry Pi nog een halve minuut bezit is. De juiste opstartprocedure verloopt dus al automatisch.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *