ProjectenVersterker

De 300B powertriode

Weer donkere wolken

Hoe delicaat het maken van een superbuis kan zijn laat een gedwongen verhuizing in 2004 uit de oude fabriek in Kansas naar een nieuwe productievestiging in Huntsville Alabama zien. Waar je denkt dat het verplaatsen van de weer goed werkende productielijn en tooling een kwestie van in en uitladen is duurt het wéér twee jaar voor groen licht wordt gegeven voor het uitleveren van de buis. we_anodeEen periode waar het ene na het andere gerucht de kop opsteekt over het definitieve einde van de fameuze fabrikant. Maar vorig jaar was ‘ie er eindelijk weer en lijkt de fabriek in een rustiger vaarwater te zijn beland. Er worden ook weer andere types buizen gemaakt, waaronder een minutieuze kopie van de Genalex Gold Lion KT88, een bijna even beroemde eindbuis. Helaas helaas, het gaat met horten en stoten en het uitstellen van leveringen blijkt steeds meer schering en inslag te zijn. De site van WE lijkt nog actief maar veel leven is er niet te bespeuren, bijna alle buizen, inclusief onze koningin, staan op ‘TBA’. Ofwel: bel ons vooral niet, wij bellen u als het weer zover is. Buitengewoon jammer.

De 300B vandaag

Full Music 300B

De WE300B heeft het laatste decennium een groot aantal fabrikanten aangezet om met een eigen versie van deze triode te komen. Variërend van een zo goed mogelijke kopie tot afwijkende vormen. Waar begin jaren 90 eigenlijk alleen het Amerikaanse Richardson onder de naam Cetron en het Chinese Shuguang, hier vooral bekend onder de Golden Dragon vlag fatsoenlijke en goed verkrijgbare WE300B kopieën produceerden zijn ze nu niet haast niet mee te tellen. JJ300BDe Russische Sovtek, Electro Harmonix (beide gemaakt in dezelfde fabriek) en Svetlana. De Chinese Shuguang, TianJin, ook bekend onder de naam Full Music en TJ en Valve Art. Uit Tsjechië KR-Audio en Emission Labs. JJ Electonics en E.A.T. uit Slowakije. Bijna allemaal maken ze, of maakten, ook nog meerdere uitvoeringen van de 300B, variërend van 1 op 1 uitwisselbaar tot opgevoerde versies die het dubbele vermogen kunnen leveren en om commerciële redenen nog met het 300B typenummer zijn gestempeld al dan niet aangevuld met een’XL’. Omdat de triodes allemaal hun eigen karaktertrekken bezitten, goede tot uitstekende klankeigenschappen hebben en van goed betaalbaar tot ronduit kostbaar variëren, heeft de 300B gebruiker van vandaag een fantastisch ruime keus. Wie had dat in 1988 kunnen bedenken?

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

2 thoughts on “De 300B powertriode

 • Hallo Dick,
  The General II staat alweer twee jaartjes te draaien. Mijn eerste zelfbouwervaring met de 300B buis.
  Nog geen dag spijt, man wat een lekkere sound is dit, kan er geen genoeg van krijgen.
  Ik heb de stoute schoenen aangetrokken; ik heb contact met Jac gezocht en de bestelling geplaatst: twee zeer fraaie Emission Labs 300B-XLS. Is nog even wachten, voorraad was op maar dan heb je ook wat 😉
  De afgelopen twee jaar geluisterd naar de EH 300B Gold, dit was ook geen straf. Ik zie uit naar deze nieuwe luisterervaring. Groetjes, René

  Beantwoorden
 • Hallo Dick
  Mn General II eindelijk na 4 jr afgebouwd, bleek er een voedingtrafo heel erg te brommen,bij de 1e opstart.
  E-mail naar AE-europe eruit , mocht hem opsturen , beek inderdaad niet goed te zijn, kreeg een
  nieuwe trafo , echt goede service.
  Staat nu in te spelen, in eertse instantie viel hij wat tegen , maar na een paar dagen kwam hij los ,
  echt een mooie versterker aan het worden, en meer power als ik had verwacht.
  Zelfs het laag is goed aanwezig.

  Groeten Eric

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.