ProjectenStreaming

DDDAC 1794 NOS DIY DAC (deel 6)

Luisteren

Hoe veel werk er ook verzet is, hoeveel mooie ideeën er ook in verwerkt zitten, maakt dit alles het eindresultaat de moeite waard? De ‘oude’ DAC klinkt immers nog steeds uitstekend, helemaal nadat die wat is bijgeschaafd en getweak afgelopen jaar. Ik ben er na drie jaar samenzijn nog lang niet op uit geluisterd. Maar ja, dan gebeurd het volgende…

Veni vidi Vici

…riep Julius Caesar twee eeuwen geleden… en dat is precies wat ik nu roep: de nieuwe DDDAC194 upgrade kwam, zag en overwon… zo simpel? Ja, zo simpel. Alles wat de oude versie aantrekkelijk maakt wordt verder uitgebouwd. folderEen bijna absurd mooie ruimte waarin alles zo natuurlijk en tastbaar wordt weergegeven, geweldig. Hier wordt weer eens duidelijk dat het ‘less is more’ van het NOS principe ongelooflijk deugd. In ieder geval voor de luisterende audioman. Meettechnisch zijn er velen een NOS DAC de baas.

Het is in dit geval maar wat je het belangrijkste vind. Ik ben zelf gek om mooie meetapparatuur, maar weet ook dat een Non up/oversampling DAC zonder digitale filters anders geïnterpreteerd moet worden op de meetbank.

De genoemde digitale oppoetsers van de meetresultaten hebben echter ook hun eigen watermerk. Hoe vaak klinkt een upsampling DAC op het eerste oor niet heel erg schoon maar bij langer luisteren toch ook wat meer versmeerd. Het luisteren via NOS DAC’s wordt vaak als meer organisch ervaren. Ik weet in ieder geval nog goed toen ik een NoNo DACje voor het eerste hoorde. ‘Hoe is dit mogelijk?’ was mijn eerste gedachte. Tja, wat er niet is kan blijkbaar ook geen roet in het eten gooien.

Het klinkt bijna als ana… wow!

Ik durf (vaak zijn we te bang) het vaak verguisde vergelijk hier wel te maken: Mijn Aurender/ DDDAC1794 NOS DAC Powered by Tentlabs schurkt dichter tegen de ware analoge feel aan dan iedere andere DAC, folderhoe fraai die vaak ook bleken, die ik tot nu toe in huis heb gehad. Zo, dat is er uit…Eigenlijk hoor dit zelf natuurlijk niet te zeggen. Maar ik kreeg de vraag afgelopen weken al regelmatig en waarom mag ik mijn eigen ervaringen niet ventileren? Ik luister zo veel muziek dat het niet mogelijk is om alles te noemen. Om er toch een paar albums uit te lichten. De nieuwe Pono 24 bit/ 192 kHz remaster van het 1970 Deja Vu album van Crosby Stills Nash & Young is buitengewoon fraai en vrij van alles wat naar de verachtelijke ‘Loudness War’ riekt. Een ander recent album dat opvallend goed klinkt is Gregory Porter’s ‘Take Me to the Alley. Wat een heerlijke muziek! Met echte muzikanten en een kanjer van een zanger.

folderEn ja, het nieuwe en tweede album van de Frans/ Canadese Symphonic Progband met de opvallende naam: Huis ‘’Neither In Heaven’ is momenteel niet van mijn dagelijkse playlist te branden.

Epiloog

Het is toch gelukt om de al zo heerlijke DDDAC1794 NOS binnen zijn eigen concept een paar treden hoger op de ladder te krijgen. Ik had zelf niet gedacht dat het zo succesvol zou worden. Ik was immers al een uiterst tevreden luisteraar. Maar nee, er is zoals zo vaak, eenmaal geproefd geen weg meer terug, ik ben om.

De DDDAC1794 is dankzij de verschillende vormen waar ‘ie is te bouwen meer nog dan ooit een superDAC Op welk niveau moet ik de DDDAC1794 inschatten? Ik zou zeggen: zet ‘m gerust tegen hele dure fabrieksjongens en bepaal het zelf. Verrassingen zijn niet uitgesloten…

Voor een upgrade van de oude DDDAC1794 hoeven alleen de DACboards te worden uitgewisseld. De behuizing, de voedingen, het Wave I/O board, alles blijft verder bij het oude. Dat houdt onze audiohobby in ieder geval ook financieel te behappen. Iets wat lang niet altijd opgaat voor high end audioapparatuur.

Montagehandleiding

Schermafbeelding 2016-05-11 om 19.34.34Voor de montage van het nieuwe DACboard heb ik een PDF montagehandleiding met veel foto’s gemaakt, waarin alle ins en outs zo goed mogelijk zijn verwerkt.

Alle voorgaande DDDAC1794 verhalen op de Audio Creative site. Vanaf het prille begin tot nu…

DDDAC 1794 deel 1
DDDAC 1794 deel 2
DDDAC 1794 deel 3
DDDAC 1794 deel 4

DDDAC 1794 deel 5

Site DDDAC1794 NOS DAC voor veel aanvullende info.

DDDAC1794 DAC Quatro at first light (3)

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

10 thoughts on “DDDAC 1794 NOS DIY DAC (deel 6)

 • Hoi Dick,
  Hartelijk dank voor de mooie PDF handleiding, die is duidelijk en heeft verhelderende foto’s.
  Weet nu hoe ik de trimpotjes moet afregelen.
  Die buigmal mag van mij meteen in de webshop 😉

  Mvg, Paulus

  Beantwoorden
 • Hi Dick

  Great job!
  If you don´t mind me asking would let us know where this beautiful chassis is available from?

  Thanks!

  Beantwoorden
  • Hi Sim, It is our own development. We hope to get it available in a few weeks.

   Beantwoorden
 • Dick,
  Wil hem gaan bouwen, maar ik heb meerdere digitale ingangssignalen zoals, tv,cd en tuner, alle spdif.Is het mogelijk om een ingangsselector te maken?

  Beantwoorden
  • Ha Jan, Dat kan doormiddel van het bijplaatsen van een keuzeschakelaar. Ze de schakelaar (of een relaisbordje) dicht bij de S/PDIF ingang.

   Beantwoorden
 • Hallo Dick,
  Wat is de minimaal benodigde inbouwhoogte voor de DDDAC 12/5 V Power Supply?
  Mvg, Jan

  Beantwoorden
 • Hoi, ik heb een DDDAC 1794 met 2 modules van het oude type. Graag wil ik hem upgraden.
  Wat zou zinniger zijn: 2 nieuwe modules toevoegen aan de oude. Of de oude modules vervangen door 2 nieuwe? Wat vinden jullie?

  Beantwoorden
  • Hallo Bart,
   Technisch gezien is het geen probleem. Maar persoonlijk vind ik het een beetje jammer om te doen. Ik zou het zelf in ieder geval niet doen.

   Beantwoorden
 • Hoi Dick, zou je niet 2 oude met 2 nieuwe modules combineren, of niet 2 oude vervangen door 2 nieuwe? Wat bedoel je?

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.