ProjectenStreaming

DDDAC 1794 NOS DIY DAC (deel 6)

De bouw

Alle kritische SMD elektronicacomponenten zijn al op de PCB’s in de kit gesoldeerd. Daar mag je een welwillende zelfbouwer ook niet mee lastig vallen als je succesvol nabouwen wilt garanderen. Alleen de ‘through hole’ componenten moet je zelf op de PCB solderen als je voor de kitvorm kiest. Voor de man of vrouw die totaal geen kaas heeft gegeten van elektronicaonderdelen maar wel graag een DDDAC1794 wil is zijn er ook compleet gemonteerde PCB’s te verkrijgen of zelfs de plug ‘n’ play versie die al helemaal gemonteerd is.

Er zijn een paar aandachtpunten voor het nieuwe DACboard. De belangrijkste is dat je nooit even een 12 volt voeding op de losse DACboards moet aansluiten om dat je bijvoorbeeld de strombronnen als vast in wilt stellen. Dat kost je meteen de twee PCM1794 chips, die niet tot nauwelijks fatsoenlijk te vervangen zijn. Het afregelen gebeurd later, als de DACboards op het mainboard zijn gemonteerd en alle verbindingen zijn gesoldeerd. Doe je dat niet, dan zorgt een ontbreken van een load voor de DACchips er voor dat je deze naar de eeuwige chipvelden helpt.

Een ander aandachtspunt is de keuze voor de pin 20 stroombron of voor de oude manier met de 6k1 weerstand. Voor mij geen keus overigens, maar voor wie experimenteren wil? Het is dus óf de stroombron óf de weerstand, nooit beide. En blijf gefocust op de juiste aansluitrichting (+ en –) van de 10 uF elco’s. Een foutje is hier snel gemaakt en omdraaien na het solderen is niet even simpel te doen.

Is het moeilijk?

Helemaal niet! Moeilijk is het bouwen van een DDDAC1794 nooit geweest. Een DACboardje samenstellen kost voor de man die het voor het eerst doet pakweg een half uur, meer ervaren DDDAC1794 Tent montagehandleiding (14)DDDAC bouwers doen het in 20 minuten.

Wil je dus een vierdekker bouwen, dan zijn de DACboards binnen 2 uur gesoldeerd. Neem voor het mainboard ook ongeveer een half uur tot veertig minuten. Voor de voedingen hetzelfde.

Het Wave I/O USB naar I2S board is al compleet gebouwd en afgeregeld, die wordt via een al prefab bandkabeltje gekoppeld aan het mainboard.

Dan zie je snel dat het niet zo lang hoeft te duren voor er muziek uit de DAC komt. Het meeste werk zit ‘m waarschijnlijk in het pas maken van een mooie behuizing.

Het onderlinge bedraden van de verschillende onderdelen is een overzichtelijk en leuk werkje om te doen. Werk wel veilig omdat je ook met 230 volt lichtnetspanning te doen hebt.

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

10 thoughts on “DDDAC 1794 NOS DIY DAC (deel 6)

  • Hoi Dick,
    Hartelijk dank voor de mooie PDF handleiding, die is duidelijk en heeft verhelderende foto’s.
    Weet nu hoe ik de trimpotjes moet afregelen.
    Die buigmal mag van mij meteen in de webshop 😉

    Mvg, Paulus

    Beantwoorden
  • Hi Dick

    Great job!
    If you don´t mind me asking would let us know where this beautiful chassis is available from?

    Thanks!

    Beantwoorden
    • Hi Sim, It is our own development. We hope to get it available in a few weeks.

      Beantwoorden
  • Dick,
    Wil hem gaan bouwen, maar ik heb meerdere digitale ingangssignalen zoals, tv,cd en tuner, alle spdif.Is het mogelijk om een ingangsselector te maken?

    Beantwoorden
    • Ha Jan, Dat kan doormiddel van het bijplaatsen van een keuzeschakelaar. Ze de schakelaar (of een relaisbordje) dicht bij de S/PDIF ingang.

      Beantwoorden
  • Hallo Dick,
    Wat is de minimaal benodigde inbouwhoogte voor de DDDAC 12/5 V Power Supply?
    Mvg, Jan

    Beantwoorden
  • Hoi, ik heb een DDDAC 1794 met 2 modules van het oude type. Graag wil ik hem upgraden.
    Wat zou zinniger zijn: 2 nieuwe modules toevoegen aan de oude. Of de oude modules vervangen door 2 nieuwe? Wat vinden jullie?

    Beantwoorden
    • Hallo Bart,
      Technisch gezien is het geen probleem. Maar persoonlijk vind ik het een beetje jammer om te doen. Ik zou het zelf in ieder geval niet doen.

      Beantwoorden
  • Hoi Dick, zou je niet 2 oude met 2 nieuwe modules combineren, of niet 2 oude vervangen door 2 nieuwe? Wat bedoel je?

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.