ProjectenStreaming

DDDAC 1794 NOS DIY DAC (deel 6)

Uitpakken

Het valt meteen op dat de PCB op de Burr Brown PCM1794 chips er behoorlijk anders uitziet in vergelijk met de vorige versie. Boven zie je de nieuwe DACmodule, daaronder de het oude DACboard. Terwijl de boards toch gewoon 1:1 uitwisselbaar zijn op het mainboard.DDDAC1794 PCB oud en nieuw

Naast de elektronica voor de shuntvoedingsschakelingen, rechts van beide PCM1794 chips

op de bovenste foto, vallen de twee blauwe instelpotmeters in het oog. Hiermee stel je de stroombronnen in die de, voor intimi, roemruchte ‘pin 20’ voeden van de PCM1794 chip.

Hiermee is behoorlijk geëxperimenteerd op het DIY audioforum met als uitkomst dat een actieve stroombron voor het voedingen van pin 20 een zegende werking heeft op het uiteindelijke geluid. Als je toch bezig bent met een nieuwe stap te maken, waarom dan niet meteen dit blijkbaar toch ook kritische punt aan pakken.

Doordat er veel minder 47uF elco’s nodig waren in de nieuwe schakeling kwam er toch plek vrij voor de noodzakelijke schakeling rond een FET plus weerstanden en de meerslagen instelpotmeters.

Een wijs besluit volgens mij, er worden nu twee vliegen in één klap geslagen. Dé twee modificaties die veel forumleden al tijden bezig houden.

Nog een shuntvoeding?

Maar eh, waarom heeft alleen het analoge deel van de DAC een Tent shuntvoeding gekregen? Heel simpel: door gewoon te luisterenDDDAC1794 Tentshunt (1) in plaats van blind te volgen. Eerst is er geëxperimenteerd met de 8 volt shuntvoeding die nu op de PCB is ingebouwd. Dat bleek na inbouw en wat aanpassingen bij de oude PCB’s zo’n heerlijke upgrade te geven die je eigenlijk niet meer wilt missen als je het eenmaal hebt ervaren. Ook met de pin 20 stroombron was het wel duidelijk: een mod die hout snijdt.

De 3,3 volt spanningsregelaar, die het digitale inwendige van de PCM1794 DACchip van een deugdelijke voeding moet voorzien is daarna vergeleken met een 3,3 volt Tent shunt. ‘Ik mag een boon zijn, ik hoor met de beste wil van de wereld geen verschil hier’ zijn de woorden van Doede. Verder dus geen aandacht en extra kosten aan besteden dus.

Slapeloze nachten

Bij audiofielen blijft het echter altijd schuren, voor ze het weten liggen ze weer nachtenlang te woelen… zou het toch niet?… als ik nou eens?… DDDAC1794 Tent montagehandleiding (25)Doede is de kwaadste niet, denkt altijd vooruit en wil geen slapeloze nachten van audioliefhebbers op zijn kerfstok hebben. De optie om ook de digitale domein op een nette wijze met een Tent shunt uit te rusten is daarom wel ingebouwd. Kijk maar naar de plek waar de 3,3 volt regelaars zijn gesoldeerd, er is gewoon plek voor ingeruimd.

Bij de oude PCB’s zijn de shuntvoedingmodules eigenlijk nooit netjes in te bouwen, het blijft altijd een beetje een rommeltje (zie foto hier boven), met reële kans op sluiting in handen van de minder ervaren hobbyist.

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

10 thoughts on “DDDAC 1794 NOS DIY DAC (deel 6)

 • Hoi Dick,
  Hartelijk dank voor de mooie PDF handleiding, die is duidelijk en heeft verhelderende foto’s.
  Weet nu hoe ik de trimpotjes moet afregelen.
  Die buigmal mag van mij meteen in de webshop 😉

  Mvg, Paulus

  Beantwoorden
 • Hi Dick

  Great job!
  If you don´t mind me asking would let us know where this beautiful chassis is available from?

  Thanks!

  Beantwoorden
  • Hi Sim, It is our own development. We hope to get it available in a few weeks.

   Beantwoorden
 • Dick,
  Wil hem gaan bouwen, maar ik heb meerdere digitale ingangssignalen zoals, tv,cd en tuner, alle spdif.Is het mogelijk om een ingangsselector te maken?

  Beantwoorden
  • Ha Jan, Dat kan doormiddel van het bijplaatsen van een keuzeschakelaar. Ze de schakelaar (of een relaisbordje) dicht bij de S/PDIF ingang.

   Beantwoorden
 • Hallo Dick,
  Wat is de minimaal benodigde inbouwhoogte voor de DDDAC 12/5 V Power Supply?
  Mvg, Jan

  Beantwoorden
 • Hoi, ik heb een DDDAC 1794 met 2 modules van het oude type. Graag wil ik hem upgraden.
  Wat zou zinniger zijn: 2 nieuwe modules toevoegen aan de oude. Of de oude modules vervangen door 2 nieuwe? Wat vinden jullie?

  Beantwoorden
  • Hallo Bart,
   Technisch gezien is het geen probleem. Maar persoonlijk vind ik het een beetje jammer om te doen. Ik zou het zelf in ieder geval niet doen.

   Beantwoorden
 • Hoi Dick, zou je niet 2 oude met 2 nieuwe modules combineren, of niet 2 oude vervangen door 2 nieuwe? Wat bedoel je?

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.