De nieuwe DDDAC1794 NOS Tentlabs DACmodules is er..

DDDAC 1794 NOS DIY DAC (deel 6)

DDDAC1794 NOS Tentlabs

Drie weken geleden was het zover, de al aangekondigde nieuwe DDDAC1794 DACmodules worden me door de DHL koerier overhandigd. Nog dezelfde middag ga ik aan de slag om, op speciaal verzoek van Doede Douma zelf, een vierdekker te bouwen voor het nodige test en luisterwerk.

DDDAC1794 DAC Quatro at first light (1)

Een complete re-design

Doede ging tijdens de kerstvakantie van 2015 flink aan de slag om het DACboard een re-design te geven waarin ideeën worden verwerkt die in de achterliggende tijd al in een ‘houtje/touwtje’ opzet zijn geëvalueerd. In overleg met Guido Tent, van Tentlabs, voor het integreren van de fameuze Tent shuntvoedingsschakeling op de DDDAC DACmodule, wordt er stug doorgewerkt aan wat nu voor me op de werkbank ligt.

DDDAC1794 Tent montagehandleiding (29a)Na de eerste proto’s worden de PCB’s voor de nulserie geheel met de hand bestukt, geen sinecure gezien het veel grotere aantal SMD componenten die de nieuwe DACboards heeft gekregen. Maar de eerste indrukken blijken veelbelovend en de ingeslagen weg wordt verder bewandeld.

Zo eind februari krijg ik het bericht van Doede dat het PCB ontwerp ‘door de ballotage’ is gekomen en de boel in productie kan. Tussen de regels door lees ik Doede’s enthousiasme over de inmiddels behaalde resultaten. De beste man zal zich nooit in superlatieven uitlaten. Hij ziet liever dat ik zelf eerst een DAC in elkaar zet en mijn eigen mening vorm. En zo gezegd zo gedaan…

Wat is er allemaal veranderd?

DDDAC1794 nieuw DACboardEigenlijk meer dan ik vooraf zou hebben kunnen vermoeden. De DACmodule is behoorlijk veranderd waarbij natuurlijk de wijzigingen in de o zo belangrijke voedingsopzet het meest in het oog springt. De qua geluidskwaliteit kritische voeding voor het analoge deel in de Burr Brown PCM1794 DACchip heeft nu dus een erg mooi geïntegreerde Tentlabs shuntvoeding aan boord. De omliggende elektronica is daaraan geoptimaliseerd. Iets wat met het inmiddels veelgebruikte later toevoegen van separate Tent shuntvoedingmodules technisch gezien natuurlijk minder ideaal is.

Maar de laatsgenoemde verandering gaf me wel een idee van wat ik kon verwachten. Zelf heb ik een jaar geleden mijn eigen DDDAC1794 uitgerust met Tent shuntvoedingtjes, waarvan ik na het inbouwen toch wel behoorlijk gecharmeerd was. Een DDDAC1794 DAC PCB waarin deze mooie voedingsschakeling zo optimaal mogelijk is geïntegreerd zou de al zo fijne kwaliteiten van de DDDAC1794 nog wel eens verder op kunnen drijven.

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

10 thoughts on “DDDAC 1794 NOS DIY DAC (deel 6)

 • 14 mei 2016 om 08:32
  Permalink

  Hoi Dick,
  Hartelijk dank voor de mooie PDF handleiding, die is duidelijk en heeft verhelderende foto’s.
  Weet nu hoe ik de trimpotjes moet afregelen.
  Die buigmal mag van mij meteen in de webshop 😉

  Mvg, Paulus

  Beantwoorden
 • 26 mei 2016 om 12:48
  Permalink

  Hi Dick

  Great job!
  If you don´t mind me asking would let us know where this beautiful chassis is available from?

  Thanks!

  Beantwoorden
  • 06 juni 2016 om 14:27
   Permalink

   Hi Sim, It is our own development. We hope to get it available in a few weeks.

   Beantwoorden
 • 13 oktober 2016 om 10:24
  Permalink

  Dick,
  Wil hem gaan bouwen, maar ik heb meerdere digitale ingangssignalen zoals, tv,cd en tuner, alle spdif.Is het mogelijk om een ingangsselector te maken?

  Beantwoorden
  • 22 oktober 2016 om 13:22
   Permalink

   Ha Jan, Dat kan doormiddel van het bijplaatsen van een keuzeschakelaar. Ze de schakelaar (of een relaisbordje) dicht bij de S/PDIF ingang.

   Beantwoorden
 • 14 januari 2017 om 15:37
  Permalink

  Hallo Dick,
  Wat is de minimaal benodigde inbouwhoogte voor de DDDAC 12/5 V Power Supply?
  Mvg, Jan

  Beantwoorden
 • 18 augustus 2021 om 22:14
  Permalink

  Hoi, ik heb een DDDAC 1794 met 2 modules van het oude type. Graag wil ik hem upgraden.
  Wat zou zinniger zijn: 2 nieuwe modules toevoegen aan de oude. Of de oude modules vervangen door 2 nieuwe? Wat vinden jullie?

  Beantwoorden
  • 19 augustus 2021 om 08:23
   Permalink

   Hallo Bart,
   Technisch gezien is het geen probleem. Maar persoonlijk vind ik het een beetje jammer om te doen. Ik zou het zelf in ieder geval niet doen.

   Beantwoorden
 • 20 augustus 2021 om 17:00
  Permalink

  Hoi Dick, zou je niet 2 oude met 2 nieuwe modules combineren, of niet 2 oude vervangen door 2 nieuwe? Wat bedoel je?

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.