DDDAC 1794 NOS DIY DAC (deel 5)
Uitgangstransformatoren
Na de succesvolle eerste stappen met het inbouwen van een uitgangstransformator in de DDDAC 1794 gaan we verder met een drietal volgende kandidaten. Ze zijn me alle drie toegestuurd om eens te proberen. Ook de aansluitmethode wierp nog wat vragen op. Ik had nummer één ook nog graag meegenomen in dit vervolg, maar de eigenaar van de DDDAC 1794 Solo, waar ik de Sowter 3575 trafo even had ingebouwd om ‘te proberen’ wilde die na afloop absoluut niet meer kwijt. En een nieuwe bestellen gaat me even te ver. Je bent toch zo weer 140 euro verder. Niet te duur voor een dergelijke mooi trafo’tje, maar wel om alleen voor experiment in huis te halen.
Om de trafo’s snel en op het audiorek uit te kunnen wisselen heb ik een aantal aluminium plaatjes afgezaagd. De trafo’s zijn vastgezet met stukjes dubbelzijdig tape. De extra afsluitweerstand kan zo ook per trafo op de wisselmodules worden aangebracht. Via vier extra lang uitstekende boutjes worden de trafomodules op de plank gefixeerd. Zo, we gaan aan de slag…
Voorstellen
Ik zal even de kandidaten uit deze ronde even voorstellen: De ronde trafo’s op de DAC plank gemonteerd is de CineMag 15/15B. CineMag is een USA fabrikant van vooral pro-audio kleine signaaltrafo’s. Dat kunnen bijvoorbeeld microfoontransformatoren zijn of lijntrafo’s. Aan de site van CineMag is af te lezen dat we hier met een pro te doen hebben. Iedere trafo heeft uitgebreide datasheets, een bittere noodzaak gezien de grote hoeveelheid verschillend types. En er wordt gemeten, met een Audio Precision. Dat zie ik natuurlijk graag…
Magnequest is een gekende Amerikaanse trafowikkelaar, onder leiding van Mike LeFevre. Misschien nog wel bekend bij lezers van Sound Practices, begin jaren 90 van de vorige eeuw, waarin Mike mooie trafoverhalen schreef. Al vele decennia verkoopt deze fabrikant bovengemiddeld goede transformatoren voor toepassingen in de audio, en dan met name in de buisversterkers. De transformator links onder op de foto is de Magnequest B7-10k:10k, een bifilair gewikkelde trafo. Het kernmateriaal is hi-nickel. Het meest luxe exemplaar uit de B7 serie van de fabrikant. De prijs is 125 dollar per stuk.
Gewikkeld op een standaard weekijzer kern kost de B7 trafo 69 Dollar, met nickel kern 99 Dollar.
Rechts onder zie je een paartje Lundahl LL1690 trafo’s. De bekende Zweedse fabrikant maakt naast uitgangstransformatoren voor buisversterkers ook een groot aantal signaaltrafo’’s. De hier gebruikte LL1690 kost rond 120 euro per stuk en is op een amorfe kerntje gewikkeld.
De trafo’s hebben allemaal 1:1 verhoudingen, wat er in gaat komt er dus (theoretisch) ook weer uit. De ‘pos’ en ‘neg’ signalen uit de DAC uitgangen worden netjes bij elkaar opgeteld en zorgen zo voor een dubbel zo hoge uitgangspanning dan via de uitgangscondensatormethode.
Toch wel belangrijk is de R-load weerstand, die direct achter de trafo wordt gesoldeerd. Op één trafo na, de Magnequest, die het allerliefst een zo hoog mogelijke afsluitweerstand ziet. In de praktijk blijkt dat aansluiten op een versterker met een ingangsweerstand van 50 kOhm nog uitstekend gaat.
Aansluiten
Dat blijkt gelukkig een simpele exercitie. Ik heb een schema gemaakt omdat een plaatje nu eenmaal meer verteld dan 100 woorden, maar je zie waarschijnlijk onmiddellijk dat het een kwestie is van recht toe recht aan aansluiten. Het enige waar op gelet moet worden is dat je de juiste aansluitdraden gebruikt, zoals die in de datasheet van de fabrikant staan.
Valt het je op dat een uitgangstransformator nog een mooi voordeeltje met zich meebrengt? De uitgangen van de DAC worden compleet galvanisch gescheiden van de ingangen van de voorversterker. Juist daarvoor worden in de pro-audiowereld signaaltransformatoren zo veel ingezet. Het maakt de signaallijnen helemaal vrij van eventuele brominvloeden.
Hallo Dick,
Er bestaat bij mij (en nog enkelen op het HT Forum) wat onduidelijkheid over het minimale aantal decks dat je moet/kan gebruiken in de Sowter 3575 situatie. Bij Doede op de site staat heel duidelijk dat 4 het minimum is maar ik lees elders ook dat één deck ook kan, daar kom ik hier op de site zelfs foto’s van tegen…
Alvast dank voor je antwoord!
Groet,
Theo en Monique Waning
Ha Theo,
De custom made trafo’s waar Doede aan refereert zijn andere types. Laagohmig gewikkeld in een wikkelverhouding van 1:2. Daarvoor is een lage bronimpedantie een must.
De 1:1 signaaltrafo’s als de Sowter 3575, CineMag en Magnequest in mijn verhaal zijn op gebruik met een hogere impedantie gewikkeld en kunnen met ook de uitgangsweerstand van de 1-dekker worden gebruikt.
De Sowter 3575 is perfect inzetbaar bij de één en meerdekkers, zoals je ook uit mijn metingen op kun maken. Mocht dat niet zo zijn, dan vertel ik dat er duidelijk bij.
Dank je Dick,
Ik ga tijdens de bouw nog wel vragen krijgen over oa. welke Rload waarde te gebruiken. Doede moet eerst maar eens wat opsturen nog, ik heb nog steeds niets binnen, hij heeft het erg druk denk ik. Wachten duurt altijd lang, zucht……
… Dick betekent dit dan dat de Rload die op de pcb zijn aangegeven, verwijderd mogen worden, en ter vervanging hiervan kan de door jou aangegeven waarde worden gebruikt? Ik bedoel die 133 ohm dingetjes..
Absoluut niet Sander! Die staan los van de afsluitingsweerstand die de uitgangstransformator krijgt.
Dank je Dick. Ik werd wat verward omdat jij even als Doede de term Rload gebruikt.
Ahá… Ja, het zijn beide Rloads, ofwel belastingweerstanden, eentje voor de DAC uitgang en eentje voor de secundaire zijde van de transformator…:-)
Hallo Dick, jij schrijft in jouw conclusie, ” voor relatief weinig geld die de uitgangscondensator echt van de plank weet te spelen”, bedoel je daar de standaard uitgangscondensator mee, of spelen ze ook de Mundorf silver gold oil van de plank?
Ha Martin,
Daar bedoel ik iedere uitgangscondensator mee…:-) Een uitgangstransformator is op deze plek duidelijk een betere keus.
Ok, de kogel is door de kerk en de Cinemag 15/15B wordt nu in de states gewikkeld en over een paar dagen verzonden
Ik bezit best wel wat “kille jaren 80” opnamen dus buiten de goede beoordeling gaf dit voor mij de doorslag, die opnames verdienen het om goed te worden afgespeeld, en die smoothness spreekt mij ook wel aan
Er hangen nu twee mooie Clarity caps aan type MR MKP , tot grote tevredenheid tot nu toe.
Deze geven ten opzichte van de standaard Mundorf Mcap een mooie plaatsing en betere scheiding van instrumenten onderling, ze klinken meer live zal ik maar zeggen, die aanpassing was een hele leuke ervaring.
Ben benieuwd wat dit avontuur teweeg gaat brengen en heb nog even een vraagje aan Dick betreffend Rload aan de uitgang, mijn versterker heeft een Sensitivity/Impedance: 350mV/43k ohm, welke waarde past daar het beste bij als Rload ?
Hallo Martin,
De aanpassing is niet superkritisch, maar met een versterkerimpedantie van 43 K zou ik de RLoad van de secundaire kant van de trafo wat hoger kiezen, 12 of 15 kOhm is een goede keus.
Ik heb twee planken ddac1974. Kan ik CMLI 15/15b trafo gebruiken? Het kan zelfs met 4 platen? Wat is de prijs CMLI 15/15b transformator?
Hallo Jozef,
Geen probleem, de CineMag CMLI 15/15b kan met iedere DDDAC 1794 versie worden gebruikt, of het nu een 1-dekker is of een veel-dekker. De prijs ligt, dacht ik uit mijn blote hoofd, rond 79 Dollar per stuk.
Heb zojuist de Cinemags gemonteerd. Het betreft de 15B2 versie. Nog iets luxer.
Dick je hebt niets teveel gezegd. Wat bij mij opvalt is de fantastische drive die de muziek krijgt naast de scherpere afbeelding en bv nog echtere stemmen. Wat een prachtige toevoeging. En dan moeten die dingen nog inspelen! Die standaard caps kunnen de knutseldoos in. Doede je hebt een prachtige DAC gemaakt.
Beste mede hobbyisten,
We hebben bij Audio-Creative een mogelijkheid om deze mooie Cinemag 15/15B voor jullie te leveren.
Op dit moment hebben we nog 2 paartjes op de plank liggen.
Bij meer vraag, is ook het mogelijk deze voor jullie te bestellen.
De prijs is 150 euro per paartje inclusief verzendkosten.
Dag Sander,
Was de B2 veel duurder dan de standaard?
Ed
Hoi Ed, dit was een leuke Ebay deal. We kochten er vier, kwam inclusief verzenden op 65 euro per trafo.
65 klopt als een bus. Maar levertijd is niet om over naar huis te schrijven.
P.s. en je loopt kans nog te moeten betalen voor inklaring. Altijd spannend 😉
Een beetje geluk moet je hebben, Zoef, hier ging het goed. Maar de audio-creative mannen hebben de 15B’s inmiddels zelf op de plank liggen. Snel, iets duurder maar je weet (zeker) wat je krijgt. Hoe dan ook, ik raad de DDDAC 1794 eigenlijk alleen maar aan met trafo. Zonder is hij al goed, maar met geeft echt die drive en dimensie extra. En dan draai ik nog Solo…
Ha Sander! Ik heb de dual shielded versie al geruime tijd in bestelling . Hij is de 5e vertrokken uit Amerika (volgens track & trace, en daarna stopt het verhaal) dus zal deze week wel binnen zijn.
En nu hopen dat ik geluk heb 😉
Ik heb de dac nog niet draaien, eerst m’n preamp nog afmaken. Wel zo handig als je wil luisteren 😉
Voor mij is het een duo-dac geworden. De dac en voeding hebben direct al een upgrade gehad.
Alles met andere elco’s . (Elna Silmic II , wima mks4 voor de dac en wima mks4, Nichicon KG voor de voeding)
Eigenlijk om alle componenten in mijn hele set hetzelfde te houden.
Verder komt elke print in een apart compartiment. Wanden 3mm alu + extra dik rfi/emi folie (koper)
De trafo’s komen nog eens in een extra mu-metal behuizing waar ze ingegoten worden. Gewoon omdat het kan. De draden krijgen ook allemaal extra afscherming. Signaalweg zelfs dubbel.
Ik ga geen usb gebruiken maar een coax/spdif-module. (de module is een tip van doede) Deze komt ook in een mu-metal behuizing. Erg overkill allemaal.
Hoi Zoef, Ik wil zowel de USB als de SPdif module inzetten. Moet alleen nog even uitzoeken hoe ik tussen de twee modules kan schakelen. Heeft iemand nog een tip? Ik ben namelijk in het bezit van een Micromega Duo cd2.1 met fraaie CDM9 pro loopwerk. deze heeft een AES/EBU uitgang. En die wil ik voorlopig blijven gebruiken.
De dual shielded trafo’s waren binnen een week in Nederland, echter was de pakjesbezorger al twee keek bij mij langs geweest. Dus de levering uit de USA ging prima. Nu nog de rest van de spullen verzamelen.
Na de zomer ga ik dan starten met het bouwen.
Shielding IS good for minimizing noise but it has deleterious effects on the sound.
One must find the balance. Overkill will not be satisfying musically but it will, I assume, be very quiet!
Zoef, ik weet iemand anders (Roland op dit forum) die ook op zoek is naar Spdif ingang, want hij wil zijn Micromega CD speler gebruiken. Kun je vertellen wat jij gaat gebruiken? Klinkt lekker over de top die DAC, bij jou 😉
Het is een S/PDIF tranciever module van twisted pear audio.
De chip op de module is een wolfson 8804.
Ik zag net dat hij momenteel out of stock is 🙁 maar dat zal waarschijnlijk niet lang duren.
Even op de spdif reageren… ik heb met de Twisted Pear getest en belangrijk is, zo wie zo, dat in de I2S Signalen een ontkoppel weerstand komt (dus gewoon in serie) van ongeveer 100 Ohm. De waarde is niet kritisch, is empirisch vastgesteld…
Het schakelen tussen de beide (of diverse ?) I2S Signalen kan net zo gemaakt worden als een normale ingangskeuze schakelaar. Dus een vier polige wip, of beter een relais (voor een korte signaalweg). de drie I2S Signalen EN de massa moeten geschakeld worden…
(Doede heeft een foto gestuurd, Die vind je onderaan pagina 3 van het DDDAC 1794 deel 5 verhaal.(Dick))
mvg
Doede
De Twisted Pear Spdif is weer op voorraad!
Does any one sell DDAC1794 fully assembled or ready to assemble in DIY Kit
Yes: Doede Douma! http://www.dddac.com/sales_1794.html
Nou, hij speelt hoor! 1e indruk is dat de vooral stemmen aan body en kleur hebben gewonnen.
Dit alles tov de Musical Fidelity M1 dac die er eerst stond.
Opvallend is dat de volume knop van de Leben 2 strepen omhoog moet tov de MF DAC.
Kan dat kwaad? En is dat weg als ik de Cinemag trafo’s monteer
Groet,
Theo en Monique Waning
Ha Theo,
Het kan nooit kwaad als de volumeregelaar wat verder open moet, sterker nog, je krijgt vaak een prettiger regelbereik.
Ja, met trafo’s aan de uitgang wordt de uitgangspanning 2x zo hoog. Die gaat van 1,2 volt naar ongeveer 2,4 volt.
Ik je nog horen spreken over versterker kits die je onder je eigen vlag op de markt zou brengen. Hierbij zouden dan de moeilijke klussen zoals het frezen van de platen ed reeds door jullie zijn voorbereid… Is hier al zicht op? Je ziet ik heb er “zin” van gekregen.. Haha….
Dat klopt Theo. Eerst komt als eerste een onderdelenpakket voor de PhonoDude, gevolgd door een Classic 3 voorversterker en de Little Ceasar mk3 300B SE versterker. We hopen het voor het eind van het jaar rond te hebben. De ontwikkelingen van de PhonoDude zijn al zover gevorderd dat die volgende maand waarschijnlijk al gereed is.
Zo, de Cinemagjes zijn bij jullie besteld en betaald, ik zie ernaar uit. Ik heb er nog een echte beginnersvraag over… Op de beschikbare foto’s op deze site kan ik niet echt zien of de trafo’s nog separaat gevoed worden. Ik zie de trafo’s slechts aangesloten op het DAC board. Anders gezegd, hoe maken de trafo’s van de reguliere 1,2 V uitgangsspanning dan 2,4 V? Je ziet Dick, een hele echte beginnersvraag…….
En hoe kom ik aan de juiste Rload weerstanden voor de nieuwe situatie? En welke waarde ga ik in mijn situatie aanwenden? Excuus, veel vragen weer.
Groet,
Theo en Monique Waning
Ha Theo,
Even een vraagje: wat denk je dat er separaat gevoed moet worden aan een transformator?
Uhhhh, nou uit je antwoord te merken niets…….. Het is mijn onwetendheid, sorry.
Ik ken de werking van trafo’s alleen de andere kant op, van 230 naar 5 en 12v voor XMOS en DAC board bijv. Ik wist niet dat dat ook de andere kant op functioneerd…. Dus als ik het goed begrijp piepen de uitgangstrafo’s slechts de uitgangsspanning, mét de benodigte bandbreedte, op van 1,2 naar 2,4 volt, in dit geval dan…..
En de benodigde Rload weerstanden Dick?
In dit geval, met een trafo met een 1:1 wikkelverhouding tussen de primaire zijde en secondaire zijde, nee. Wat er hier gebeurd is dat de uitgangspanning van de DAC PCB over de positieve en negatieve kant van de gebalanceerde uitgangen wordt afgenomen, en er dus 2 x 1.2 volt bij elkaar opgeteld tot een uitgangspanning van pakweg 2,4 volt.
De Rload achter de trafo is afhankelijk van de ingangsweerstand van de versterker waarop die wordt aangesloten. Weet je die toevallig?
CS-300 SPECIFICATIONS
– TUBES EQUIPPED – EL84/6BQ5(SOVTEK) X 4
12AX7A(Sovtek) X 2
– OUTPUT POWER – Standard – 12W X 2
– FREQUENCY RESPONSE – 15Hz – 100KHz (-2 dB)
– DISTORTION – 0.7%(10W)
– INPUT SENSITIVITY – 600mV
– INPUT IMPEDANCE – 100K Ohms.
– OUTPUT IMPEDANCE – 4/6/8 Ohms (Selectable)
– POWER CONSUMPTION – 65W
– WEIGHT – 10 Kgs.
– DIMENSIONS – 360(W) X 270(D) X 140(H) mm
– ATTACHMENT – Detachable AC Power Cable x 1
Dit komt van de Leben site af…
Hoi Dick,
Ik speel met de DDDac met Cinemags en al een tijdje vond ik deze in de allerhoogste regionen “iets scherp”, heel af en toe leek het er zelfs op dat er sprake was van enige oversturing.
Overall klonk het overigens prima, slechts heel af en toe leek het erop dat het hóóg nét even teveel werd aangezet.
Opeens schoot mij weer de waarde van de Rload weerstanden te binnen. Hierover had ik eind vorig jaar een vraag gesteld aan je waarop jij aan mij vroeg of ik de specs van mijn Leben CS300 kon doorgeven. Dat heb ik toen gedaan, ik zie nu echter dat ik daar nooit meer een antwoord op heb gekregen. Kun jij niets aan doen, zal je over het hoofd hebben gezien en het blijft natuurlijk míjn verantwoording. Feit is dat de Rloads al die tijd de standaard 100kOhm uit Doede ’n standaard kit zijn gebleven….
Hieronder zie je de specs van de Leben, daarin zie je een ingangsimp. van 100kOhm.
Theo Waning zegt:
14 september 2013 op 07:50
CS-300 SPECIFICATIONS
– TUBES EQUIPPED – EL84/6BQ5(SOVTEK) X 4
12AX7A(Sovtek) X 2
– OUTPUT POWER – Standard – 12W X 2
– FREQUENCY RESPONSE – 15Hz – 100KHz (-2 dB)
– DISTORTION – 0.7%(10W)
– INPUT SENSITIVITY – 600mV
– INPUT IMPEDANCE – 100K Ohms.
– OUTPUT IMPEDANCE – 4/6/8 Ohms (Selectable)
– POWER CONSUMPTION – 65W
– WEIGHT – 10 Kgs.
– DIMENSIONS – 360(W) X 270(D) X 140(H) mm
– ATTACHMENT – Detachable AC Power Cable x 1
Dit komt van de Leben site af…
Heb ik het goed dat daar en Rload van 10kOhm bijhoort.
Nu nog een laatste spannende vraag: kan het zijn dat ik door het spelen met de verkeerde Rload de supertweeters van mijn Harbets SHL 5 speakers heb beschadigt? Ik draai overigens NOOIT hard. Ik hoor ze namelijk nauwelijks meedoen als ik mijn oor erbij hou, hetgeen ook aan mijn gehoor kan liggen omdat ik met 48 jaar oud de Supertweeter frequenties niet al te best meer hoor..
Gr
Theo en Monique Waning
Ha Theo,
Je Leben versterker heeft een gezonde 100 kOhm ingangsimpedantie. De afsluitweerstand direct achter de CineMag trafo kan daarom het best 10 tot 15 kOhm worden gemaakt.
Met je 100 kOhm die je nu nog gebruikt krijgt het tophoog een opslingering die wat scherpte en als je pech hebt ook oversturing kan geven.
Dag Dick. Bedankt voor je enthousiaste en duidelijke verhaal over het bouwen van deze dddac. Ga deze dac zeker bouwen. Met spdif ingang erbij en een gebalanceerde (trafo) uitgang. Heb Doede gevraagd naar de spdif mogelijkheid en hij stuurde een foto van een Twisted Pear audio spdif ingang. ik ben echter een goedwillende amateur die wat meer duiding nodig heeft.
Zijn er bouwtekeningen van de (wijze van aansluiten, met relais of gewone schakelaar) spdif ingang en van de gebalanceerde uitgang (met 15/b trafo)? Alvast bedankt voor je reactie.
Groet
Richard
Ha Richard,
De DDDAC 1794 is het project van Doede. Ik weet dat hij met een andere SPDIF mogelijkheid bezig is, maar hoe ver deze ontwikkeling is? Ik vraag het hem.
Sorry, geen uitvoerige beschrijvingen. dat met twisted Pear is werkelijk gedacht als aanzet voor DIY…
het klopt wat Dick zegt, dat er een volgende versie moederbord komt, hopelijk einde van het jaar begin volgend jaar, waar spdif geïntegreerd wordt. deze wordt dan naast de bestaande versie aangeboden.
Met vriendelijke groet,
Doede
Een kort tussenverslag over de DDDac 1794 in “enkeldeks” configuratie en nog zónder de Cinemag trafo’s die nog niet binnen zijn.
Na een aantal weken luisteren kunnen de volgende aangename, alsmede opvallende zaken worden genoteerd: de DAC speelt probleemloos, hetgeen voor een diy beginner als ik ben, veel zegt over de kwaliteit van de door Doede aangeleverde onderdelen. Super dus, en met af en toe wat online hulp van Dick en Marco dus door (bijna) iedereen te assembleren. Voor diegenen onder ons met koudwatervrees tav de bouw van deze DAC een aanmoediging van mijn kant dus….
Opvallend is de doortastende wijze waarop deze dac de muziek “presenteert”. Alle klank-schakeringen zijn rijk vertegenwoordigt zonder ook maar ergens uit de bocht te vliegen. Alles is er, nergens wordt overdreven. Mooi is ook de kanaalscheiding (het stereo-effect?) welke goed kan worden waargenomen en uitsteekt boven hetgeen ik gewend ben. Detaillering? Uitstekend! Ergens te scherp? Neen!
Mijn exemplaar heb ik voorzien van 2 digitale micro voltmetertjes op het front, die permanent de spanning van de beide voedingen weergeven. Opvallend hierbij is, dat bij het opstarten van de DAC de voltmeter van de voeding van het USB board een dikke 5 volt aangeeft (5,02), een getal dat gedurende een avond muziek luisteren langzaam wegzakt tot een minimum van 4,91 volt. Het zelfde geldt voor de 12 volt van het DAC board. Hier van 12,01 wegzakkend naar ongeveer 11,96volt. Grappig, zonder die metertjes zou je het nooit zijn opgevallen……
Zo, nu geduldig wachten op de Cinemagjes en dan weer verder evalueren.. Tevreden? Jawel, helemaal….
Gr
Theo en Monique
Hei Marco, hei Dick,
thank you very much for the quick delivery of the Cinemags and the nice contact. After a lot of experiments with capacitors for decoupling one can hear that the DDDAC1794 likes the Cinemags. After working with pleasure this weekend I ended up with the following rules: Add the additional capacitors at the DDDAC1794 output signals for filtering the quantisation noise as Doede recommends. Don’t connect the white or black cable to anything – it will mudd the sound. Carefully calculate the resistor for the Cinemag output – bear in mind that the amplifier input impedance works parallel to this resistor.
After all im very impressed with the sound quality and I am no longer surprised that transformers can be used with profit not only with tube setups.
Met vriendelijke groet,
Georg
Hi. I have two PCM1794 board and the resistors on the output DAC. I connected to the output Cinemag 15B /2. What should I put resistance on the output when my preamp has an input imedance 10 k? What used to involve Cinemag output DAC? Balanced to single or single to single?
Hello Georg,
When I read your story correctly, it seems that you use the capacitor in combination with the Cinemag. That is not what Doede recommends. You should use the caps OR the transformers. There is also something else to keep in mind. Doede’s table contains capacities based on the US notation. That’s why he wrote “VALUES IN nF” on top of the table. But still: where 2.200 nF in Europe means 2u2 in US notation it will be 2,2nF.
Hello Peter,
you are absolutely right with the coupling capacitor. But I mean capacitors for filtering quantisation noise. Doede wrotes
—snip —
It is quantization noise. Normally you do not hear this, except when you use digital volume control (so the dac is always at full power to the end amplifier, or using a very sensitive system. Anyway, I just did some experiments with some 8-decks towers and found a very nice fix for this. Have a look at the picture. Basically you are decoupling the internal HF spikes from the A and B DAC inside the chip. By adding a capacitor at the top of the tower between A-pos and B-pos and one between A-neg and B-neg, things improve dramatically. Noise floor drops 10dB. D2 reduces to -60dB and d3 to -70dB. No surprise the sound gets a bit cleaner as well. Value is not critical. To have a roll off outside the audio band, use 2 – 5nF per deck . So 4 decks you could take 10nF, 15nF or 22nF, for 8 Decks the double. Just give it a try. (http://www.diyaudio.com/forums/digital-line-level/224108-nos-192-24-dac-pcm1794-waveio-usb-input-55.html#post3625871)
— snap —
Because I use very sensitive alnico driven loudspeakers that works for me.
Tussenverslag no. 2 van de DDDAC inmiddels mét Cinemag 15/15b trafo’s geïnstalleerd.
Afgelopen vrijdag kwam een langverwacht pakketje met de post binnen. Klein, onbeduidend verpakt, en hierdoor reeds 2 dagen in de gang liggend voordat ík in de gaten had dat het voor mij was…. Het pakje was aangepakt door mijn zoon die het nietsvermoedend in de hoek had gelegd, van je familie moet je het hebben, haha..
In het pakje zaten inderdaad de 2 trafootjes Cinemag 15/15B. Tjee wat zijn ze klein, moet dat €150,- kosten vraag ik me nog heel even af. Enfin, gisteren de DAC op de operatietafel gelegd en de trafo’s met elastische bandjes, en liggend in een kussentje van zacht schuim, aan de bodem van mijn DAC gemonteerd. Na lang kijken op de foto’s van Dick (het ompolen van de uitgangen van het DAC-board igv trafo implementatie) bracht mij als behoorlijke leek, toch aardig in verwarring.
Uiteindelijk heb ik Dick z’n schemaatje toegepast (moet je ook meteen doen natuurlijk) en als zodanig aangesloten. Met enige onzekerheid in het lijf toch maar de spanning op de DAC gezet en gelukkig gingen in ieder geval alle lampjes branden zoals ik dat tot nog toe gewend was.
Bij het aanslingeren van de laptop klonk er gelijk muziek, jippie ik heb het toch goed gedaan!!
En dan, hoe klinkt het dan nu? Welnu audiovrienden, de standaard Doede Douma dac is een prima dac, een fijn ding die ook echt wel wat beter klonk dan mijn voormalige “confectiedac”, de MF M1 dac…
Máárrrr…….de échte magie komt toch echt met de trafo’s. Fantastisch wat een “bite”, detail en precisie bij een, en daar komt ie, gebleven smoothness en fluidity. Opvallend is het verdwenen zijn van iedere vorm van versmering, en een geweldige plaatsing van alle afzonderlijke facetten in het klankbeeld, ieder met het daarbij behorende klankkleurtje…….
Grote klasse, ik ben blij zoveel moge duidelijk zijn en inderdaad Dick: er hoort een trafo ín.
Chapeau voor je veldwerk, en “kom nu maar af” met die 300b SE kit van je (grapje, ik ben enthousiast maar wil je niet overhaasten)
Groet,
Theo en Monique Waning
gisteravond de tweak toegepast voor top-deck condensatoren 10nF voor een 4 deck. In combinatie met de cinemags een fantastisch geluid. De 10nF condensatoren zorgen er voor dat ik nog meer detail hoor en ook nog beter de dynamiek verschillen waarneem. Heerlijk genieten met de DDDAC 1974.
groet,
Paul
4 deks én Cinemag? Jij bent goed bezig!
Gr
Theo en Monique Waning
I did have an issues setting up the DDDac 1794 with default Apple OS X/iTunes (now resolved).
See my note:
http://www.diyaudio.com/forums/digital-line-level/224108-nos-192-24-dac-pcm1794-waveio-usb-input-58.html#post3672957
In short, with default Apple OS X/iTunes I had an audible hissing noise, and the 48 KHz LED on the DDDac mainboard was on instead of the 192 Khz LED.
With the setup described in the link, the hissing is not there no more.
Thanks Doede you where great in helping to resolving this issue.
Als je gebalanceerd wil spelen met de dddac1794, hoe sluit je dan de CineMags aan? Of moet je dan 2 per kanaal gebruiken?
Hallo Jan,
Je hebt 1 trafo per kanaal nodig. Je vind hier de aansluitingen.
Dag Dick,
Wederom dank voor je antwoord! Ik ben bang dat het nu wel iets te ingewikkeld voor me wordt 🙂 Maar eens even studeren of ik hier uit kom. Ook bij mij kriebelt het al aardig om deze dac eens te bouwen. De trafo’s zijn, zo te lezen, onontkoombaar…
De trafo’s vond ik persoonlijk méér dan de “kers op de taart”. Deze deden de DAC dusdanig opbloeien dat de DDDac zich hiermee daadwerkelijk boven veel commerciële DACS kan verheffen……
Vanmorgen de cinemags binnen gekregen en een uur later zitten ze in de dddac1794 vier dekker van Doede. Nog koud van de post klinkt dit al mooier dan de standaard condensatoren.
Wat iedereen hier schrijft is helemaal waar. Veel detail, dynamiek en vooral heel muzikaal.
Heel knap dat je zo’n dac “bedenkt” en met deze cinemags is het helemaal een feestje.
Nu staat er muziek op en laat ik het spul maar rustig spelen. Ik ben benieuwd hoe het morgen klinkt.
Als je het geld hebt zou ik het iedereen met deze dac aanraden om de cinemags er in te zetten.
Voor de handige man die niet solderen kan staat er een complete dddac1794 op marktplaats…
Hoi, heeft iemand een idee hoe de CineMags en de Sowter 3575 in vergelijking zijn. Ik wil de standaard uitgangscondensatoren in mij DDDAC vervangen door uitgangstransformatoren en twijfel welke ik er in zal zetten.
Ik was verkocht…na dat ik de “reis”dac met 2 dacs die je vrijblijvend thuis kan proberen ,heb beluisterd.
Ondanks dat ik niet zo lang terug zelf een nieuwe dac had aangeschaft,verbaasde me het eigenlijk
dat een dac zoveel verschil …en in dit geval zoveel muzikaler klonk.
Zoveel detail,ruimtelijkheid en gemak waarmee de muziek uit de speakers komt begrijp
Je alleen als je het zelf ervaart.
Ik heb de volgende dag direct de versie met 4 dacs en ugt’s besteld.
Het in elkaar zetten ging vrij vlot,en voordat de leen dac terug moest had ik de 4 deks al op een plankje spelen.
Het verschil met de 2 dac versie is echt de moeite waard.
Ondertussen de kast besteld,en na de ideale opstelling bepaalt te hebben,bleek,ik ng 4 dacs
Kwijt te kunnen…
Het resultaat is nu de versie met 8dacs,en klinkt subliem.
Ik gebruik op dit moment meestal de spdif ingang,en heb daarom de 5volt voeding voor de usb apart schakelend gemaakt.
De vertikale montage heeft als voordeel dat de hoogte beperkt blijft tot 120mm,en tevens zijn de
aansluitingen ultra kort.
De 2 gaatjes in de ugt’s heb ik voorzichtig voorzien van m3 draad,en kon deze hierdoor
netjes monteren op kunstof blokjes.
Ik vind het een zeer muzikale aanrader…en kan de komende jaren uit m’n dac!
Beste Dick, je noemt het kiezen van de afsluitweerstand (Rload) bij de Cinemag 15/15B ‘niet überkritisch’ . Uit je meting bij de test concludeerde ik dat 10kOhm een mooie waarde is. Aan mijn versterker met 50k ingang bleek 10k te laag. Met 15k friste het hoog enorm op, de diepte nam (daardoor) toe en het geluidsbeeld staat veel steviger. Uiteraard is dit afhankelijk van de ingang van je versterker. Mijn suggestie is dus om na de bouw en een ruime tijd (maanden) inspelen en wennen aan de klank van deze mooie DAC beslist nog wat te experimenteren met de Rload.
Hallo Stehan,
Klopt helemaal wat je zegt: de totale loadweerstand (resultante van de afsluitweerstand over de DACuitgang en de versterkeringangsimpedantie) is ideaal tussen 10 en 15 kOhm. Jou 50 genoemde 10 kOhm parallel aan 50 kOhm van je versterker komt daarmee te laag uit.
Ik ben dit moment aan het experimenteren met de laagohmiger CineMag 600/600. Daarmee wordt de ingangsimpedantie van de versterker helemaal niet kritisch meer en kan iedere (voorversterker die een ingangsweerstand vanaf 10 kOhm zonder verder nadenken worden aangesloten. Wat natuurlijk het allerprettigst is. Plug ‘n’ Play’…
Dit is voor mij altijd een beetje verwarrend geweest. Ik heb gewoon 15kOhm genomen. Maar eigenlijk is het gewoon middelbare school electronica van 2 paralellen weerstanden. Mijn Moon versterker heeft een ingangs-impedantie van 14k, dan zou ik dus een een afsluitweerstand van 50k nodig hebben. Zijn dit normale waarden? Jeetje gaat mijn DDDAC misschien nog mooier klinken.
gr,
Sjoerd
Hallo Sjoerd,
Ik zou in jou geval 100 kOhm als interne loadweerstand achter de Cinemag gebruiken.
Als je er nu 15 kOhm in hebt zal de DAC zeker nog een dikke streep beter gaan klinken!
How’s the CineMag 600/600 compared to Cinemag 15 / 15B? Which one turned out to be better?
Regards,
Nick
Hello Nick,
The Cinemag 600/600 has a far lower impedance as the 15/15B. Therefore it doesn’t need load adjustment to the amplifier as long the input impedance of the amplifier does not get lower than >10 kOhm. Besides these advances we think the lower impedance give also a better sound quality. The 15/15B is a very good transformer, the 600/600 a bit better in this application. If I already have 15/15B transformers, and like the sound of the DDDAC as is, I keep them in my DAC…
Dick, I have the opposite problem of Doede — I need a much lower output from the DAC. The native 0.9 or 1.2 volt output level (which one is correct?) is good for me, but I still want to bridge both sides of the chips. Is there any reason the Cinemag CMLI-10/600B would not be a good fit? It provides balanced-to-unbalanced conversion and voltage stepdown.
http://cinemag.biz/line_input/PDF/CMLI-10-600.pdf
Thanks,
Ken
Hallo Ken,
Voor zover ik het aan de datasheet kan zien kan de Cinemag CMLI-10/600B heel goed worden gebruikt als stepdown.
vriendelijke groet,
Dick