ProjectenStreaming

DDDAC 1794 NOS DIY DAC (deel 3)

De raderen blijven draaien…

Toen kwam ik op het idee om eens een 1:1 interstage trafo als uitgangstransformator te gaan proberen. Je proeft het waarschijnlijk al: dit blijkt razend mooi te gaan. Anders was dit hoofdstukje natuurlijk niet eens geschreven. Het geluid krijgt meer body en vooral meer drive in het middengebied. Of dit specifiek door het gebruik van een transformator komt, of omdat hiermee de hele inhoud van de DAC chip actief wordt gebruikt? De negatieve en positieve uitgang worden in de trafo bij elkaar opgeteld en zorgen meteen voor een tweede pluspuntje: een dubbele uitgangspanning ten opzichte van single ended gebruikt. Met 2,4 volt zitten we nu zelfs boven de 2 volt Red Book norm van de CD-speler. Een ander bijkomend voordeel is de galvanische scheiding die een trafo geeft tussen DAC en voorversterker. Ook dat kan klankmatig een voordeel opleveren.

Maar Doede heeft voor dit doel toch ook al een speciale uitgangstransformator laten maken? Dat klopt, en nog een hele fijne ook. Maar omdat het Doede specifiek om een nog hogere uitgangspanning gaat om meer versterking in zijn versterkerkring te krijgen, gaat het daar om een 1:2 custom made transformator. En die is niet goedkoop om te maken, zoals je waarschijnlijk al hebt kunnen lezen. De 1:1 trafo waarover ik het heb kost je ongeveer eenderde van het bedrag van de kostbare 1:2 trafo. Alleszins de moeite waard dus om er even een experimentje tegenaan te gooien.

DDDAC 1794 Solo met uitgangstrafo's (2)

Je ziet op de foto’s meteen het nadeel van deze oplossing. De 1:1 interstage trafo’s zijn nogal….eh… royaal aan de maat. Het zijn overigens de identieke types die ik ook in de General II eindversterker gebruik. Tussen voor en eindbuis.

DDDAC 1794 Solo met uitgangstrafo's (3)

Hier is te zien dat de trafo’s gewoon even via een paar extra draden op de DAC uitgangen zijn aangesloten, parallel aan de single ended uitgang. Zo is een snel vergelijk mogelijk. Dank zij de lage uitgangsimpedantie van de DAC, +/- 135 ohm, zit deze voor het gebruik van de interstage trafo in een heerlijk veilig gebied. De trafo wordt pas kritisch achter een bron die boven 1 kOhm uitkomt. Daarboven begint de frequentiebandbreedte snel in elkaar te storten.

DDDAC 1794 Solo met uitgangtrafo's aansluiten

Interstage trafo 40 milivolt 135 ohm in, 100 en 50 k uitIk heb wat testjes gedaan met grotere en kleinere signalen, een paar verschillende ingangsimpedanties en afsluitweerstanden. In deze applicatie blijken de trafo stukken minder kritisch te zijn dan in de al genoemde versterkeromgeving. Ze blijken hier het werk met de bekende twee vingers in de neus te kunnen doen. Als ik zou besluiten om deze trafo’s permanent in te bouwen, dan gingen ze bovendeks, á la een buisversterker. Staat waarschijnlijk ook nog best stoer…Glimlach

Maar ik ben eerst even verder gaan kijken en volgende week komen de eerste veel compactere testexemplaren al binnen voor evaluatie. Lijkt dat ergens op, of wordt het daarmee zelfs nog mooier, dan laat ik het snel weten.

Zo, we laten het hier even bij… In deel 4 van het DDDAC 1794 avontuur maak je kennis met de allereerste Octopus… tot over een paar dagen!

DDDAC 1794 site: www.dddac.com
Aluminium behuizing

DDDAC 1794 NOS DIY DAC (deel 1)
DDDAC 1794 NOS DIY DAC (deel 2)
DDDAC 1794 NOS DIY DAC (deel 4)
DDDAC 1794 NOS DIY DAC (deel 5)

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

27 thoughts on “DDDAC 1794 NOS DIY DAC (deel 3)

 • Hallo Dick! Je begrijpt het natuurlijk al…. Dat word trafo’s voor mij.
  Heb ik specifiek de interstage trafo’s van de general nodig ? Of is elke 1:1 van enige kwaliteit goed.
  Mooi verhaal weer trouwens.

  Beantwoorden
  • Ha Zoef,

   Ik heb nu alleen ervaring met de IT uit de General II versterker. Alternatieven ga ik de komende tijd uitzoeken.

   Beantwoorden
   • Ja ik was weer eens te snel. (Zoef haha) Las het later pas dat er kleinere exemplaren onderweg waren.

    Beantwoorden
 • Dick, kan je ook de Neutrik NTL1 trafo’s meenemen?
  (Professionale transformator voor studiogebruik, printmontage, volledig afgeschermd.
  Studio Line 1:1 transformator
  Impedantie ratio: 10k: 10k
  Source/load: 600/10kOhm
  Max. Input-niveau (@ 50 Hz, 1% THD): +19 dBu
  Toepassingen: lijningang )
  Ik gebruik ze ook voor mijn Hong Kong DAC, en ze kosten maar €42,95/stuk bij TripleAudio.
  19dBu = 6,9V RMS dus hier kunnen ze ook voor gebruikt worden.

  Beantwoorden
  • Ha Jan,

   Ik ben afhankelijk van wat me aangeboden wordt. Het is niet zo dat ik ieder bruikbaar alternatief zelf aan kan schaffen, je zult begrijpen dat dit (financieel) niet te doen is…:-)
   Eigen ervaringen van zelfbouwers zijn ook altijd welkom. Dus ook deze tip!

   Beantwoorden
 • Erg leuk ontwerp, moest dit ook maar eens proberen.

  Ik zie echter een probleem, door de voedingsprint erg laag te monteren, komt de 230 V aansluiting gevaarlijk dicht bij de aluminium behuizing, de soldeerpennen van de aansluiting en trafo komen hier nog lager te zitten. Het zou verstandig zijn om deze plek een extra kunststof isolatie laag aan te brengen,

  Beantwoorden
  • Dat valt in de praktijk reuze mee Ger, maar je mag natuurlijk altijd een isolatielaag leggen als je het niet vertrouwd.

   Beantwoorden
   • Heeft het nog toegevoegde waarde om de drie onderdelen, USB, DAC en PSU’s in eigen compartimenten te zetten?

    Beantwoorden
    • Ik kan niet anders zeggen dan dat ik nog geen noemenswaardige onderlinge beïnvloeding heb kunnen constateren (meten).

     Beantwoorden
 • 🙂 ik zie het al, die dac zal bij mij ook nog wel even op de plank staan om zo het een en ander aan te passen, ik ben reuze benieuwd naar het vervolg, dit lijkt mij een mooie uitkomst voor mijn versterker met een ingangs impedantie van 43 Kohm en 350 mV gevoeligheid, daar moet de volumeknop aardig ver open staan

  Beantwoorden
 • Waarom niet de status led’s ook op het front gezet? of via een ucontroller uitlezen en als tekst op een LC display zetten?

  Beantwoorden
  • Die leds komen zeker nog op het front. Het boren van de gaatjes daarvoor moet echter op een freesbank worden gedaan. Voor een strakke rij. Niks zo storend dan een rij schots en scheef staande ledjes.

   Beantwoorden
 • Wat wordt trouwens de uitgangsimpedantie van de DAC als je een 1:1 trafo gebruikt?
  Klopt het dat het dan de uitgangsimpedantie wordt van de load kant van de 1:1 trafo?

  Wat is een mooie waarde voor de uitgangsimpedantie? Er vanuitgaan dat ik hem wil aansluiten op een voorversterker met een ingangs impedantie van 47 KOhm

  Beantwoorden
 • Apropos, dat WaveiO bord heeft toch pin’s om een off-board USB aansluiting te doen: was het niet handiger om een losse USB connector in de achterwand te schroeven, zo ben je van het vijlen af en is het WaveIO bord ontlast van de mechanische krachten bij het insteken en uitrekken van de USB kabel.

  Beantwoorden
 • Hallo Dick, die USB module van deze DDDAC… Heb nu een V-link 192. Xmos chip, bevalt prima. Heb jij een idee hoe deze async USB converters zich tot elkaar verhouden? Want de DAC gaat pas echt optimaal klinken als de data goed wordt geserveerd.

  Beantwoorden
 • Beste Dick,

  Mijn enkeldeks 1794 zit bijna in elkaar echter ik heb nog een vraag.

  Ik zal starten met de bijgeleverde uitgangscondensatoren, een Cinemag upgrade zal zeker volgen maar eerst even zo luisteren. Ik heb alle 4 de bruine Rload weerstandjes of wat zijn het ,erop gesoldeerd, dat is toch de bedoeling bij een enkeldekker?

  Verder is het zo (als ik het goed heb begrepen) dat ik nu nog twee Rload weerstandjes bij de cinchuitgangen moet solderen. Kan ik de onderstaande gegevens van mijn Leben CS 300 versterker in aanmerking genomen gewoon de door Doede meegeleverde exemplaren gebruiken? Of heb ik dan teveel of te weinig uitgangsspanning? Hieronder de technische specs van mijn Leben CS 300 versterker;

  – INPUT IMPEDANCE – 100K Ohms.

  M.vr.gr.

  Theo Waning

  Beantwoorden
  • Hallo Theo,

   Klopt, als het goed is heb je een viertal R-Load weerstanden van 134 Ohm op het moederbord gesoldeerd. Als je eerst via een uitgangscondensator gaat luisteren soldeer dan een weerstand van 100 kOhm over de uitgangs cinchbus. Wil je later CineMag uitgangstrafo’s gebruiken, dan verlaag je die 100 kOhm weerstand naar een weerstand van 10 kOhm. Samen met de ingangsimpedantie van je Leben versterker is het resultaat een mooie rechte frequentiecurve zonder opslingering.

   Beantwoorden
 • Gaan we doen, wederom bedankt Dick! Nog ééntje dan…… Jij geeft in de bouwverslagen aan dat je de leds ook direct in het front van de DAC kunt monteren hetgeen ik dus wil doen. Moet ik hiervoor bedrading vanaf de led “insteekplaatsen” op het pcb naar het front trekken of kan ik direct vanaf de de bandstekker (die normaal op het pcb gestoken zit) aftappen. Of anders, dient de bandstekker dan nog wel op het pcb te worden gedrukt of stuurt deze alleen de leds aan?

  Veel vragen weer, ik weet het. Sorry……..

  Beantwoorden
  • Ha Theo,

   De bandkabel stuurt inderdaad alleen de leds op het moederboard aan. Je zou de ledjes op een gaatjes PCB kunnen solderen + plus een stekker en natuurlijk een verlengde bandkabel maken.

   Beantwoorden
 • Waarschijnlijk is er een hele goede reden voor echter ik gooi ‘m er toch even in…..

  Altijd zie ik vrij dunne bedrading worden gebruikt om van het PCB naar de Cinch “uit” te gaan. Zo ook is dit het geval bij de 1794 NOS op alle foto’s van het project.

  Algemeen is dan ook dat er tussen DAC en AmP een hele mooie dikke (en vaak dure) interlink wordt gebruikt met een compleet andere opbouw en dikte.

  Wat is de reden dat er intern in de DAC niet met bijvoorbeeld het zelfde kabelmateriaal wordt gewerkt als extern? Dwz, ik heb nog een aantal meters Oehlbach NF 202 liggen. Kan ik deze intern in de DAC gebruiken of is dit om welke reden dan ook onzinnig, wellicht zelfs ongewenst?

  Wederom dank alvast voor het antwoord.

  Gr
  Theo en Monique Waning.

  Beantwoorden
  • Ha Theo,

   Heb je wel eens een dikke interlink uit elkaar geplozen? Waarschijnlijk niet, die dingen kosten veel geld en daar ga je niet mee prutsen…:-) Wat wat ik wil zeggen: je ziet alleen de buitenkant, met een mooi kousje om de ’tuinslang’ en afgewerkt met grote stukken krimpsleeve met lijm er in. Het liefst op een wijze dat de al te nieuwsgierige gebruiker er met geen mogelijkheid even in kan kijken. Binnenin de kabels vind je vaak gewoon dunne geleiders. En dat is ook helemaal geen punt: er loopt immers nauwelijks (sterker nog, zo goed als niks zelfs) stroom door de inwendige bedrading en interlinks.

   Maar je hebt wel een punt te pakken waar ik zelf, en ook Marco, al meer dan eens over ben gevallen bij het recenseren van apparatuur. De goede fabrikanten daargelaten: ik vond al vaker lange inwendige bedrading van een dropveterkwaliteit in echt dure spullen. Of budget bedrading in de luidsprekerkasten. Maar het punt is dat de consument dat niet ziet. En vervolgens knoopt die wel prijzige interlinks en/of polsdikke speakerkabels tussen de apparaten. Over bottlenecks gesproken…

   Of wat te denken van bijvoorbeeld kostbare WBT aansluitingen op luidsprekersystemen waarbij de binnenbedrading met lullige Faston klemmetjes op de filter PCB’s en speakerunits zijn geschoven? Je kunt er meerdere voorbeelden van vinden op deze site.

   Je kunt overigens gerust je Oehlbach kabel gebruiken in je zelfgebouwde apparaat. Dat is immers het voordeel van de zelfbouwer.

   Beantwoorden
   • Zeer verhelderend Dick (en ook confronterend voor sommigen denk ik zo maar eens….)

    Mooie avond gewenst.

    Gr.
    Theo en Monique Waning

    Beantwoorden
 • Dag Dick. Bedankt voor je enthousiaste en duidelijke verhaal over het bouwen van deze dddac. Ga deze dac zeker bouwen. Met spdif ingang erbij en een gebalanceerde (trafo) uitgang. Heb Doede gevraagd naar de spdif mogelijkheid en hij stuurde een foto van een Twisted Pear audio spdif ingang. ik ben echter een geodwillende amateur die wat meer duding nodig heeft.
  Zijn er bouwtekeningen van de (wijze van aansluiten, met relais of gewone schakelaar) spdif ingang en van de gebalanceerde uitgang (met sowter trafo)? Alvast bedankt ovor je reacite.
  Groet
  Richard

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.