ProjectenStreaming

DDDAC 1794 NOS DIY DAC (deel 3)

Bedrading

Er is maar weinig bedrading nodig in deze DAC, maar het moet wel goed gedaan worden natuurlijk. Er is immers ook een stukje bij waar we met een spanning van 230 volt werken. Dit deel wordt het eerst gedaan.

Vanaf de IEC lichtnetaansluiting gaan we met twee getwiste draden naar de schakelaar op het front. De schakelaar wordt weer verlaten met dubbele draden die naar beide PCB’s lopen. Zorg hier voor onberispelijke vloeiende soldeerverbindingen die worden geïsoleerd met krimpkousjes. Vertrouw je jezelf niet op dit punt, dan kan een type schakelaar worden overwogen waarop Faston klemmen kunnen worden geschoven. Maar ja, die moeten wel echt goed worden gekrompen, met een passende krimptang. En niet, zoals ik pas nog zag, met een puntbek of platbektangetje.

DDDAC 1794 Solo voedingen op 230 volt aansluiten

Nu komt een mooi moment om de 12 en 5 volt spanningen van de voedingmodules in te stellen. Aangenomen dat dit nog niet gedaan is.

DDDAC 1794 Solo voeding afregelen (1)

Zoals je op de foto kunt zien heb ik zelf een los lichtnetkabeltje met stekker op de onderste voeding aangesloten. Om naast de juiste spanning in te regelen gelijk ook de juiste fase te kunneIEC connector aansluitingn bepalen. De aansluiting die het dichtst bij de achterkant van de PCB zit blijkt hierbij de fase (bruine draad) te zijn.

Misschien overbodig om te checken, hoe paranoïde kan een techneut soms zijn, maar meten is nog altijd weten, maar ook bij de 5 volt voeding is dit (gelukkig) het geval. Op de IEC inlet zelf is de fase/nul en aarde aansluiting ook wel aangegeven, maar daar moet je vaak wel heel goed voor kijken om het te weten. Het plaatje rechts geeft de juiste aansluitingen gezien vanaf de binnenkant van het chassis.

DDDAC 1794 Solo voeding afregelen (2)

Ook de 5 volt uitgangspanning wordt ingeregeld met de meerslagen potmeter.

DDDAC 1794 Solo voedingen op USB en DAC aansluiten

Dan kunnen nu de DAC en de USB converter op de voor hen bedoelde voedingen worden aangesloten. De kant van de voeding wordt geschroefd. Vertin de draden wel even, zodat de kans dat ze los in de klemmen komen te zitten, op de langere termijn, geminimaliseerd wordt. Je mag uiteraard ook aderhulsjes gebruiken. Wordt de boel met solid core draad met elkaar verbonden, dan hoef je natuurlijk geen van beide genoemde dingen uit te voeren…

De uitgangen

DDDAC 1794 Solo cinch aansluitweerstanden

Voor de uitgangen worden aangesloten worden eerst de afsluitweerstanden over de cinch aansluitingen gesoldeerd. Daar kun je nog slecht bij als de draden er al aan zijn gemaakt.

Hiervoor zijn er twee 100 kOhm weerstanden bij de kit geleverd. Daarna kan de bedrading op het moederbord worden gesoldeerd (foto hieronder) om via de uitgangscondensator naar de cinch bussen te gaan. De condensatoren kunnen ook aan de voorkant van de PCB worden gemonteerd natuurlijk, met behulp van plakzadels en wat tie-raps. Ik zou ze niet meteen met siliconenkit vastzetten, dat is zo onhandig als je nog eens wilt tweaken met verschillende condensatortypes. Wat vaak toch wel gebeurd. Tja, het grote voordeel van de zelfbouwer…

DDDAC 1794 Solo aansluiting uitgangen

Klaar?

Ja, in principe is de DAC nu gereed voor gebruik. Alleen de driver nog ophalen en installeren als je een Windows PC/ laptop gebruikt. Gebruikers van een Mac hoeven niks te doen, de DAC wordt daar meteen herkent. Niks staat nu meer in de weg om lekker van je muziek te gaan genieten!

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

27 thoughts on “DDDAC 1794 NOS DIY DAC (deel 3)

 • Hallo Dick! Je begrijpt het natuurlijk al…. Dat word trafo’s voor mij.
  Heb ik specifiek de interstage trafo’s van de general nodig ? Of is elke 1:1 van enige kwaliteit goed.
  Mooi verhaal weer trouwens.

  Beantwoorden
  • Ha Zoef,

   Ik heb nu alleen ervaring met de IT uit de General II versterker. Alternatieven ga ik de komende tijd uitzoeken.

   Beantwoorden
   • Ja ik was weer eens te snel. (Zoef haha) Las het later pas dat er kleinere exemplaren onderweg waren.

    Beantwoorden
 • Dick, kan je ook de Neutrik NTL1 trafo’s meenemen?
  (Professionale transformator voor studiogebruik, printmontage, volledig afgeschermd.
  Studio Line 1:1 transformator
  Impedantie ratio: 10k: 10k
  Source/load: 600/10kOhm
  Max. Input-niveau (@ 50 Hz, 1% THD): +19 dBu
  Toepassingen: lijningang )
  Ik gebruik ze ook voor mijn Hong Kong DAC, en ze kosten maar €42,95/stuk bij TripleAudio.
  19dBu = 6,9V RMS dus hier kunnen ze ook voor gebruikt worden.

  Beantwoorden
  • Ha Jan,

   Ik ben afhankelijk van wat me aangeboden wordt. Het is niet zo dat ik ieder bruikbaar alternatief zelf aan kan schaffen, je zult begrijpen dat dit (financieel) niet te doen is…:-)
   Eigen ervaringen van zelfbouwers zijn ook altijd welkom. Dus ook deze tip!

   Beantwoorden
 • Erg leuk ontwerp, moest dit ook maar eens proberen.

  Ik zie echter een probleem, door de voedingsprint erg laag te monteren, komt de 230 V aansluiting gevaarlijk dicht bij de aluminium behuizing, de soldeerpennen van de aansluiting en trafo komen hier nog lager te zitten. Het zou verstandig zijn om deze plek een extra kunststof isolatie laag aan te brengen,

  Beantwoorden
  • Dat valt in de praktijk reuze mee Ger, maar je mag natuurlijk altijd een isolatielaag leggen als je het niet vertrouwd.

   Beantwoorden
   • Heeft het nog toegevoegde waarde om de drie onderdelen, USB, DAC en PSU’s in eigen compartimenten te zetten?

    Beantwoorden
    • Ik kan niet anders zeggen dan dat ik nog geen noemenswaardige onderlinge beïnvloeding heb kunnen constateren (meten).

     Beantwoorden
 • 🙂 ik zie het al, die dac zal bij mij ook nog wel even op de plank staan om zo het een en ander aan te passen, ik ben reuze benieuwd naar het vervolg, dit lijkt mij een mooie uitkomst voor mijn versterker met een ingangs impedantie van 43 Kohm en 350 mV gevoeligheid, daar moet de volumeknop aardig ver open staan

  Beantwoorden
 • Waarom niet de status led’s ook op het front gezet? of via een ucontroller uitlezen en als tekst op een LC display zetten?

  Beantwoorden
  • Die leds komen zeker nog op het front. Het boren van de gaatjes daarvoor moet echter op een freesbank worden gedaan. Voor een strakke rij. Niks zo storend dan een rij schots en scheef staande ledjes.

   Beantwoorden
 • Wat wordt trouwens de uitgangsimpedantie van de DAC als je een 1:1 trafo gebruikt?
  Klopt het dat het dan de uitgangsimpedantie wordt van de load kant van de 1:1 trafo?

  Wat is een mooie waarde voor de uitgangsimpedantie? Er vanuitgaan dat ik hem wil aansluiten op een voorversterker met een ingangs impedantie van 47 KOhm

  Beantwoorden
 • Apropos, dat WaveiO bord heeft toch pin’s om een off-board USB aansluiting te doen: was het niet handiger om een losse USB connector in de achterwand te schroeven, zo ben je van het vijlen af en is het WaveIO bord ontlast van de mechanische krachten bij het insteken en uitrekken van de USB kabel.

  Beantwoorden
 • Hallo Dick, die USB module van deze DDDAC… Heb nu een V-link 192. Xmos chip, bevalt prima. Heb jij een idee hoe deze async USB converters zich tot elkaar verhouden? Want de DAC gaat pas echt optimaal klinken als de data goed wordt geserveerd.

  Beantwoorden
 • Beste Dick,

  Mijn enkeldeks 1794 zit bijna in elkaar echter ik heb nog een vraag.

  Ik zal starten met de bijgeleverde uitgangscondensatoren, een Cinemag upgrade zal zeker volgen maar eerst even zo luisteren. Ik heb alle 4 de bruine Rload weerstandjes of wat zijn het ,erop gesoldeerd, dat is toch de bedoeling bij een enkeldekker?

  Verder is het zo (als ik het goed heb begrepen) dat ik nu nog twee Rload weerstandjes bij de cinchuitgangen moet solderen. Kan ik de onderstaande gegevens van mijn Leben CS 300 versterker in aanmerking genomen gewoon de door Doede meegeleverde exemplaren gebruiken? Of heb ik dan teveel of te weinig uitgangsspanning? Hieronder de technische specs van mijn Leben CS 300 versterker;

  – INPUT IMPEDANCE – 100K Ohms.

  M.vr.gr.

  Theo Waning

  Beantwoorden
  • Hallo Theo,

   Klopt, als het goed is heb je een viertal R-Load weerstanden van 134 Ohm op het moederbord gesoldeerd. Als je eerst via een uitgangscondensator gaat luisteren soldeer dan een weerstand van 100 kOhm over de uitgangs cinchbus. Wil je later CineMag uitgangstrafo’s gebruiken, dan verlaag je die 100 kOhm weerstand naar een weerstand van 10 kOhm. Samen met de ingangsimpedantie van je Leben versterker is het resultaat een mooie rechte frequentiecurve zonder opslingering.

   Beantwoorden
 • Gaan we doen, wederom bedankt Dick! Nog ééntje dan…… Jij geeft in de bouwverslagen aan dat je de leds ook direct in het front van de DAC kunt monteren hetgeen ik dus wil doen. Moet ik hiervoor bedrading vanaf de led “insteekplaatsen” op het pcb naar het front trekken of kan ik direct vanaf de de bandstekker (die normaal op het pcb gestoken zit) aftappen. Of anders, dient de bandstekker dan nog wel op het pcb te worden gedrukt of stuurt deze alleen de leds aan?

  Veel vragen weer, ik weet het. Sorry……..

  Beantwoorden
  • Ha Theo,

   De bandkabel stuurt inderdaad alleen de leds op het moederboard aan. Je zou de ledjes op een gaatjes PCB kunnen solderen + plus een stekker en natuurlijk een verlengde bandkabel maken.

   Beantwoorden
 • Waarschijnlijk is er een hele goede reden voor echter ik gooi ‘m er toch even in…..

  Altijd zie ik vrij dunne bedrading worden gebruikt om van het PCB naar de Cinch “uit” te gaan. Zo ook is dit het geval bij de 1794 NOS op alle foto’s van het project.

  Algemeen is dan ook dat er tussen DAC en AmP een hele mooie dikke (en vaak dure) interlink wordt gebruikt met een compleet andere opbouw en dikte.

  Wat is de reden dat er intern in de DAC niet met bijvoorbeeld het zelfde kabelmateriaal wordt gewerkt als extern? Dwz, ik heb nog een aantal meters Oehlbach NF 202 liggen. Kan ik deze intern in de DAC gebruiken of is dit om welke reden dan ook onzinnig, wellicht zelfs ongewenst?

  Wederom dank alvast voor het antwoord.

  Gr
  Theo en Monique Waning.

  Beantwoorden
  • Ha Theo,

   Heb je wel eens een dikke interlink uit elkaar geplozen? Waarschijnlijk niet, die dingen kosten veel geld en daar ga je niet mee prutsen…:-) Wat wat ik wil zeggen: je ziet alleen de buitenkant, met een mooi kousje om de ’tuinslang’ en afgewerkt met grote stukken krimpsleeve met lijm er in. Het liefst op een wijze dat de al te nieuwsgierige gebruiker er met geen mogelijkheid even in kan kijken. Binnenin de kabels vind je vaak gewoon dunne geleiders. En dat is ook helemaal geen punt: er loopt immers nauwelijks (sterker nog, zo goed als niks zelfs) stroom door de inwendige bedrading en interlinks.

   Maar je hebt wel een punt te pakken waar ik zelf, en ook Marco, al meer dan eens over ben gevallen bij het recenseren van apparatuur. De goede fabrikanten daargelaten: ik vond al vaker lange inwendige bedrading van een dropveterkwaliteit in echt dure spullen. Of budget bedrading in de luidsprekerkasten. Maar het punt is dat de consument dat niet ziet. En vervolgens knoopt die wel prijzige interlinks en/of polsdikke speakerkabels tussen de apparaten. Over bottlenecks gesproken…

   Of wat te denken van bijvoorbeeld kostbare WBT aansluitingen op luidsprekersystemen waarbij de binnenbedrading met lullige Faston klemmetjes op de filter PCB’s en speakerunits zijn geschoven? Je kunt er meerdere voorbeelden van vinden op deze site.

   Je kunt overigens gerust je Oehlbach kabel gebruiken in je zelfgebouwde apparaat. Dat is immers het voordeel van de zelfbouwer.

   Beantwoorden
   • Zeer verhelderend Dick (en ook confronterend voor sommigen denk ik zo maar eens….)

    Mooie avond gewenst.

    Gr.
    Theo en Monique Waning

    Beantwoorden
 • Dag Dick. Bedankt voor je enthousiaste en duidelijke verhaal over het bouwen van deze dddac. Ga deze dac zeker bouwen. Met spdif ingang erbij en een gebalanceerde (trafo) uitgang. Heb Doede gevraagd naar de spdif mogelijkheid en hij stuurde een foto van een Twisted Pear audio spdif ingang. ik ben echter een geodwillende amateur die wat meer duding nodig heeft.
  Zijn er bouwtekeningen van de (wijze van aansluiten, met relais of gewone schakelaar) spdif ingang en van de gebalanceerde uitgang (met sowter trafo)? Alvast bedankt ovor je reacite.
  Groet
  Richard

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.