ProjectenStreaming

DDDAC 1794 NOS DIY DAC (deel 4)

Voor meer ruimte verder de lucht in

Nog een keer vier DAC decks bovenop de al zo mooie Quadriga vierdekker duwt de kwaliteit zoals gehoopt nog verder omhoog. De stap die behaalt wordt als er van de Solo naar een viervoudige uitbreiding wordt gegaan wordt niet gehaald, maar het is goed merkbaar. En hier eenmaal aan gewend wil ik eigenlijk niet meer terug.

Ik had zelf gepland om na test de DAC weer af te bouwen naar vier decks en de overgebleven dekken op een eigen moederboard te monteren. Heb ik meteen een mooie DAC voor de hobbykamer/ luisterruimte. Dat gaat dus niet gebeuren, ik kies voor de unieke kwaliteit van de Octopus.

DDDAC 1794 Octopus achterkantMaar laten we dit wel even relativeren. Als Doede me het aanbod van beta testen met de 8-dekker niet had aangeboden was ik nu geen haar minder tevreden geweest met de quad uitvoering. Zelfs met de Solo zou ik perfect kunnen leven als ik de Quadriga en/of Octopus niet in huis had mogen ervaren. Het neerzetten van instrumenten en vocalen in de ruimte doet de Quadriga in overtreffende trap tegenover de Solo, maar dat merk je pas als je ze naast elkaar zet. Maar ja, dan is er al geen weg meer terug. Potjandorie zeg, het lijkt wel of we hier met audio te doen hebben…

Resume: luister je lekker naar je muziek met een Solo DAC, geen enkel probleem. Je zou zelfs kunnen denken: ‘waar heeft die vent het over’. Blijf gelukkig met deze pracht DAC en geniet van je muziek.

Mensen die twijfelen én de extra uitgave, toch een goeie 270 euro, geen probleem vinden, kan ik alleen maar aanmoedigen om naar de DDDAC 1794 Quadriga toe te werken. Mensen die nog eens 360 euro ook nog geen probleem vinden en ondanks de minder grote stap die deze upgrade nog eens geeft, onrustig worden bij de aanblik van de Octopus? ‘Go ahead, make your day’, zeg ik dan, Je zult niet teleurgesteld worden. (met dank aan mijn oude held Clint in zijn Smerige Harry rol)

DDDAC 1794 Octopus in audiorekMaar hey, maar we hebben hier wel over zelfbouw audio, fijne upgrades die hier steeds een paar honderd euro extra uit de knip moeten toveren zouden je in de ‘real world’, de kant en klare spullen in de winkel, zondermeer een nulletje meer kosten, en niet achter de komma.

Zelfbouw of?

Ik krijg deze vragen bijna dagelijks: ‘Is de DDDAC 1794 vergelijkbaar in kwaliteit met de XXXDAC super of de YXZ 3.21?’ Dat is een beetje een vergelijk waarin normaal appels en peren een rol spelen. De man of vrouw die evenveel met solderen en in een behuizing hakken en zagen heeft als ik bijvoorbeeld met tuinieren zal nooit aan een nog zelf te bouwen DAC als dit beginnen. Die mensen gaan naar de winkel, luisteren of lenen een audioapparaat en beslissen niet veel later of het bij hun past en of het een tijdje in het audiorek mag doorbrengen. Tot ze er weer genoeg van hebben, dan wordt het ingeruild voor een andere apparaat.

Mensen, meestal mannen, die het wel zien zitten en/of vaker (succesvol) met het zelfbouw audiobijltje hebben gehakt kunnen met de DDDAC 1794 echter een gigant van een apparaat in huis halen voor een prijs die een fractie is van een fabrieksapparaat met vergelijkbare gehoormatige kwaliteiten. Maar ja, je moet er wat voor willen doen. De handen uit de mouwen. Voor de bouw heb je toch wel een beetje fatsoenlijke gereedschappen nodig en een beetje technisch inzicht is ook nooit weg.

De keus ligt helemaal bij jezelf, ik kan slechts mijn enthousiasme proberen over te brengen in mijn verhalen.

Een uitgangstransformator voor de DDDAC 1794

Na het wat absurde maar leerzame experiment met de in verhouding reusachtige 1:1 uitgangstrafo als vervanger voor de uitgangscondensator ben ik op zoek gegaan naar een beter te hanteren oplossing. Met voor dit soort applicaties ontwikkelde signaaltransformatoren die beter op deze applicatie zijn toegerust. Je vindt dit soort toepassingen veel in pro-audiowereld, maar veel minder in de consumentenaudio.

Sowter-3603-helemaal6Dank zijn de medewerking van geïnteresseerde lezer (bedankt Mamal!) lagen er binnen een paar dagen een tweetal signaaltrafo’s van Sowter op mijn deurmat. De 3603, ontwikkeld voor laagohmig gebruik, een zogenaamde 600 Ohm trafo en een hoogohmiger type, de 3575 Voor 10 kOhm opgegeven in de datasheet.

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

44 thoughts on “DDDAC 1794 NOS DIY DAC (deel 4)

 • Dick,

  Ga je de Sowters ook proberen op ‘ het plankje’ net 8 of vier DAC’s? De prijs van de 3575 is bijna gelijk aan de Silver Gold Mundorfs, maakt het wel een heel aanlokkelijk alternatief…..

  Beantwoorden
 • Sowter maakt de 3575 ook met OCC. Voor een beetje meer. Is zoiets de moeite waard?

  Beantwoorden
 • domme vraag misschien:
  Hoe sluit je de sowter dan aan? Als ik naar de datasheet kijk zie
  rood en oranje zijn de ongebalanceerde uitgangen. Welk van de twee wordt dan de nul?
  Bij gebalanceerde ingangen, neem ik aan dat zwart chassis nul is. En dat blue signal ground is?
  Dus voor Vout rechts en links kun je dan white en yellow gebruiken?

  klopt dat zo?

  Beantwoorden
  • Jongens, dank voor de input. Het aansluiten is gelukkig even gemakkelijk als bij het gebruik een uitgangscondensator. Ik zal een schemaatje maken.

   Beantwoorden
   • dat zou heel fijn zijn, ik denk er sterk over om de DDAC ook te gaan bouwen

    Beantwoorden
 • Hallo Dick,

  Naar aanleiding van je artikel de Magnequest B7 10K:10K in de ” solo” beluisterd..(High Nickel) versie. Ben zeer tevreden. Heb je belangstelling om ze door te meten en te proberen?

  Met vriendelijke groet,
  Bas

  Beantwoorden
 • Hoi Dick,

  Ik heb nog een suggestie voor een uitgangstrafo. Ik ben erg benieuwd wat een Lundahl LL1588 doet met de DDDAC configuraties.

  Beantwoorden
   • Volgens mij is dat een trafo met een amorfe kern. Kun je uitleggen waarom je qua specificaties juist voor deze trafo hebt gekozen? Ik ben erg benieuwd wat deze trafo gaat doen met de DDDAC 😉

    Beantwoorden
    • Roel, ik heb die zelf niet uitgekozen, ik krijg ‘m gewoon thuis gestuurd om ‘m mee te kunnen nemen in het inmiddels al aardig uit de hand lopende ‘Het grote uitgangstransformator voor de DDDAC 1794 onderzoek’…:-)

     Beantwoorden
     • Nog beter haha. Ik ben erg benieuwd naar de resultaten. Zelf heb zojuist twee Haufe RK-381 trafo’s aan mijn Solo hangen. Die komen uit een 2-kanaals aanpassingsversterker van Neumann (V472-2). Vanavond ga ik ze eens goed beluisteren.

 • Is there a translation of your article dddac 4 in German or English?
  Thanks and regards
  Tilo

  Beantwoorden
  • Hello Tilo, No, There’s no German or English translation (yet). Doede may be a Dutch guy living and working in Germany, but I’m afraid he’s much too buzy to make a German or English translation.

   Beantwoorden
 • Hallo,

  Hoe sluit je de Dale weerstanden aan bij een 8-dekker? Kan dat niet goed zien op de foto. Want je hebt links Ra, Rb en nog een keer linksonder Ra en Rb. Zo ook voor rechts Ra, Rb en rechts onder Ra Rb.
  Betekent dat ze alle 4 die 34 Ohm weerstand krijgen? Een extra (duidelijke) foto doet wonderen..;-)

  Beantwoorden
 • Hallo Dick!

  Toch begint het bij mij nu wat te kriebelen. Heb de eendekker zo goed als klaar, op de output na.
  (Even de trafotest afwachten)
  Ik lees telkens lovende woorden over meerdekkers en dat geeft toch stof tot nadenken.
  Echter wil ik toch redelijk binnen mijn budget blijven. (Morgen vakantiegeld…. Wij audioten weten er wel raad mee haha. Echter komt er natuurlijk ook een waf-factor bij kijken.)

  Heeft het wellicht ook meerwaarde om een duo deck te bouwen?
  Uiteraard met trafo’s.

  Beantwoorden
  • Na wat mailen met Doede het besluit genomen. Het gaat een duo-dac worden.

   Beantwoorden
 • Ik heb zojuist een luistertest gedaan tussen een DDDAC Solo met Mundorf Extreme Silver/Gold/Oil condensatoren een twee Haufe RK-381 uitgangstrafo’s. De uitgangstrafo’s komen uit een 2-kanaals aanpassingsversterker van Neumann (V472-2). Ik ga proberen om mijn bevindingen te omschrijven:

  De muziek door de uitgangstrafo’s klinkt losser, soepeler met meer lucht rondom de instrumenten. Het stereobeeld is breder en er zit meer definitie in het hoog-midden (±4 tot 8kHz), zonder scherp of schel te worden. Bovendien zijn kleine details zoals galmstaartjes, adem geluiden, etc. beter hoorbaar. De Mundorf condensatoren klinken, vergeleken met de trafo’s wat benauwder. Deze klankverschillen zijn bij alle muziekstijlen goed hoorbaar. Aan mijn DDDAC dus in ieder geval uitgangstrafo’s. Of dit de Haufe’s blijven? Dat is nog even de vraag, maar voorlopig kan ik nu nog meer genieten van mijn muziek.

  Mijn setup: MacMini > Audirvana Plus > DDDAC Solo > 6-kanaals Classic One (gebaseerd op het ontwerp van Dick van de Merwe) > 5-kanaals Rotel RMB-1075 > Dynaudio Audience 122/122C/40

  Beantwoorden
 • Dick,

  Hier: http://www.farnell.com/datasheets/62912.pdf vind je een typical voor de NTL-1. Ik heb de twee primaire low pass filters aangepast naar R=510 Ohm en C =2.2nF (f0 blijft 141kHz). De C-tjes voeren “HF-rommel” uit de DAC naar aarde en die komt dan niet in de trafo. Secundair is een snubber geplaatst met 12,5kOhm en180pF (f0 = 74kHz).
  Als je de trafo’s “dead bug” met dubbelzijdig plakband op je plank plakt is het makkelijk solderen.

  Succes met testen!

  Groeten,

  Jan Voorthuijzen

  Beantwoorden
 • Hallo Dick,

  Geldt die tip om de spanningsregelaar van 3,3 volt er uit te solderen en te vervangen voor een 5 volt driepoot ook voor de Quadro en zoja, gebruik je daar een 7805 of L4940V5 voor

  Groet
  Martin

  Beantwoorden
  • Hallo Martin,

   Ik heb de Quad DDDAC zonder problemen met de 3,3 volt regelaar gedraaid. De problemen kwamen pas met de 8 parallel geschakelde decks. Je hoeft niet speciaal een low drop spanningsregelaar te gebruiken.

   Beantwoorden
 • Begin bijna te denken dat ik de enige ben die met spanning zit te wachten op een vervolg. Helemaal na het prachtige verhaal over de goto-hoorn.
  De soldeerbout staat al aan 🙂

  Beantwoorden
  • Nee Zoef,
   er is er minstens nog één die reikhalzend uitkijkt naar bevindingen t.a.v. diverse betaalbare trafo-alternatieven,
   Ed

   Beantwoorden
   • Nog even geduld jongens, ik probeer de rapportage over de volgende drie trafo’s deze week op de site te zetten…:-)

    Beantwoorden
 • Er komt ook een DDDac naar Zandvoort! Vanavond de bestelling “gezet” !

  Nu nog even het uitgangstrafo verhaal afwachten, kijken wat ik ga doen…….

  Gr
  Theo

  Beantwoorden
 • Vraag bij gebruik van deze dac icm met een Mac die Audirvana+ draait: Werkt Integer-mode?

  Beantwoorden
 • Hallo Dick.

  Misschien een stomme vraag, maar kan de DDDAC 1794 ook aan een CD-loopwerk worden aangesloten?

  Beantwoorden
  • Hallo Maurice,

   Dat is dus helemaal geen domme vraag. De DDDAC1794 versie die hier op de site te zien heeft alleen een USB ingang. Maar de nieuwe mk3 versie heeft een nieuw moederbord gekregen die naast USB ook een S/PDIF ingang heeft, waarop een CD-speler of CD-transport kan worden aangesloten. Ik heb die inmiddels sinds een maand in gebruik.

   Beantwoorden
   • Hallo Dick.

    Bedankt voor je antwoord. Ik hou je zelfbouwperikelen rond de DDDAC 1794 al een tijdje in de gaten en voor mij zou het ideaal zijn als er een versie is waarop zowel een CD-loopwerk als ook een computer kan worden aangesloten. Ik heb al sinds geruime tijd een Arcam Delta 170.3 loopwerk met daarin de befaamde Philips CDM 3 Pro drive hier staan waar ik niks mee doe. De DDDAC 1794 lijkt me dus een mooi project om de Arcam weer uit de mottenballen te halen.
    Het zou fijn zijn als je ons op de hoogte houdt omtrent de laatste ontwikkelingen rond de DDDAC 1794.

    Groeten, Maurice.

    Beantwoorden
    • Binnenkort kun je over de upgrades van de DDDAC1794 lezen Maurice. Doede vertelde dat het nieuwe moederbord vanaf eind februari leverbaar is.

     Beantwoorden
 • Hallo,
  Het is al weer even geleden dat ik de DDDAC heb gebouwd, heb wat geëxperimenteerd met trafo’s en condensatoren aan de uitgangen en dit met veel plezier, niet dat het geluid niet goed was, nee integendeel maar ja het is ook zo’n uitnodigende dac om met redelijk simpele ingrepen verandering in geluid te bewerkstelligen.
  De winter is al een tijdje bezig maar het weer was niet zodanig om binnenshuis iets te ondernemen en dat is nu wel het geval, dus maar weer eens gekeken of er het een en ander aan de DDDAC te avonturen is
  Een nieuw moederbord met andere benadering van de Data delay in de vorm van een flipflop, wat zoals ik het begrijp een “verbetering” in het geluid teweeg zal brengen ipv de 1 Kohm aan de data uitgangen.
  Verder is er de mogelijkheid voor spdif aansluiting, daar is hij eigenlijk voor ontwikkeld 🙂 maar voor mij het belangrijkste, er kunnen met gemak 8 boardjes worden aangestuurd, dit zijn mooie ontwikkelingen maar zijn er nog meer ontwikkelingen onderweg op of rond de DDDAC of zal ik m’n quad opbouwen naar octo incl een blauw bord en als het zover is, is er aan de zijde van de voeding ook nog het een en ander te aan te passen ivm meer vermogen dat het geheel zal vragen
  De bout staat nog niet aan, maar is al wel uit het vet, dit in tegenstelling van mijn schaatsen 🙂

  Beantwoorden
 • Hallo Dick

  Ik heb twee vraagjes; De S/PDIF ingang is ook coaxiaal aanwezig?
  En is een buizen uitgang met de 6n16B buisjes geen overweging waard, of zeg ik nu allemaal ǝɯɯop dingen?

  Beantwoorden
  • Hallo A,

   De S/PDIF ingang is coaxiaal. Een buizenuitgang er bij bedenken is altijd mogelijk. Dat maakt zelfbouw juist zo boeiend!

   Beantwoorden
 • Dick, Marco,
  De DDAC speelt alweer een paar maanden naar volle tevredenheid. Vooral met mooie HD bestanden is het volop genieten. Naast het genieten van de muziek vond ik het ook erg leuk om voor zo’n goed apparaat een bijpassend jasje te ontwerpen en bouwen. Bijgaand een foto van het resultaat. Ik ben nu bezig de Cleo 6 te bouwen in een gelijksoortige behuizing.
  Ik volg jullie activiteiten nog steeds met erg veel plezier en hoop dat jullie nog lang door zullen gaan met Audio Creative

  Beantwoorden
 • Petje af…voor deze zeer fraaie behuizing.
  Voor mij geeft dit uiterlijk wel het zeer muzikale van de dddac weer!!
  Ik speel zelf al weer een aantal maanden met de 8 deks versie ….in een iets eenvoudigere kast.
  Iedere x als ik hem gebruik,wordt ik toch weer blij van het uitzonderlijk muzikale
  Karakter van deze dac.
  Hierbij ook nog een foto van mijn versie.

  Beantwoorden
 • Beste mensen, ik vroeg me af of iemand een vergelijk kan geven tussen deze DDDAC 1794 NOS DIY DAC en bijvoorbeeld een vergelijkbare NOS DAC van Metrum- Acoustics. Welke is beter, of anders of zijn ze vergelijkbaar ?

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.