ProjectenStreaming

DDDAC 1794 NOS DIY DAC (deel 4)

Out of the box

Mijn DDDAC 1794 plankDAC staat al weer een tijdje te spelen, met vreselijk veel plezier. Van de plank in een kast is er nog niet van gekomen. En gelukkig maar, er is immers het een en ander gebeurd in die maanden. En ook komen er nog met regelmaat nieuwe ideeën langs. En op een plank zijn die nu eenmaal simpeler uit te voeren dan aan een strak in zijn kast ingebouwde schakeling.

De opvallende DDDAC 1794 digitaal analoog converter weet me eigenlijk nog dagelijks steeds maar weer te verrassen, zeker als er weer eens een album langskomt dat ik al een tijdje niet geluisterd heb. Er ‘is’ domweg ‘iets’ met dit apparaat. ‘Iets’ dat ik bij andere converters niet of nooit eerder in deze mate ben tegen gekomen. En ik kan je vertellen dat daar hele mooie bij waren/zijn, die me veel luisterplezier geven en hebben gegeven.

DDDAC 1794 Octopus schuinvoorMaar soms kom je iets tegen dat totaal ‘out of the box’ lijkt te zijn maar waarschijnlijk juist door dat los durven laten van de gangbare geplaveide wegen boven het maaiveld uit steekt. De DDDAC 1794 is zo’n ontwerp. Doede durft dingen te proberen waar andere ontwikkelaars vaak, recht in de leer als ze zijn, domweg de datasheets van de chipfabrikanten volgen en vaak ook nog simpelweg de ontwerpapplicaties als lichtend voorbeeld nemen. Vaak kom je dan tot een mooi resultaat, maar als je meer wilt zal het tijd vretende traject van ontwikkelen, meten, afkeuren, opnieuw beginnen, meten, weer niet goed genoeg bevinden, stug doorgaan enz. enz. langzaam tot iets uitgroeien dat wel aan het doel voldoet dat dat je je in een optimistische bui,lang geleden, gesteld hebt.

Het ontbreken aan prestatiedruk, investeringen doen die het nodige kosten en de tijd durven nemen zal ook zijn duit in het zakje doen. Dingen die bij een commercieel denkend bedrijf bijna altijd een relatief begrip zijn. Bij Doede was maar één doel: de nieuwe DAC moet mijn vorige DAC verbeteren. Nu, anderhalf jaar later, als de eerste kitjes inmiddels door liefhebbers zijn gebouwd, lijken steeds meer mensen deze bijzondere DAC kit, want je moet ‘m nog wel even zelf bouwen, te ontdekken.

In de greep van de Octopus

Inmiddels wordt ik blijkbaar als ervaringdeskundige gezien en dat geeft soms voordeeltjes… Doede vroeg me of ik geen zin had om bèta testwerk te gaan doen met een 8-voudige DAC. Een vraag waar ik geen seconde over na hoef te denken, zoals je misschien zult begrijpen…

Binnen een week ligt er een pakketje met 4 DAC decks achter de deur. Ik heb me er eigenlijk meteen op gestort, puur uit nieuwsgierigheid natuurlijk. Soms zijn er dingen die sterker zijn dan mezelf. Mijn hoog gewaardeerde Quadriga gaat uitgebouwd worden naar de Octopus status

DDDAC 1794 Octopus extra PCB's

Als alle componenten op de vier extra PCB’s zijn gesoldeerd, en de boel weer, ik zeg het nog maar weer eens, getripplechecked is op de juiste componenten op de juiste plek, vooral de richting van de elco’s, kan het flatgebouw verdieping voor verdieping verder worden opgetrokken. Na de laatste verdieping worden de twintig doorverbindingen door de gaatjes geregen en stuk voor stuk, ook weer checken en dubbel checken, gesoldeerd. Ik ben een beetje belerend, ik zie het zelf ook als ik dit terug lees, maar het van cruciaal belang dat alle soldeereilandjes ook daadwerkelijk gesoldeerd zijn. Een elco verkeerd om gemonteerd geeft een rookwolkje, dat is ook het laatste dat je wilt.

Het moment suprême

De 12 volt voedingspanning nog even nagemeten. Die blijkt onder de zwaardere belasting slechts driehonderdste volt lager uit te vallen. USB kabel er in, uitgangen aangesloten, netspanning aan en spelen maar…. oei… Ik hoor vooral ruis, met de muziek op de achtergrond. Alles nog eens nagelopen maar niks bijzonder te vinden. Geeft niks, we zijn bèta tester of we zijn het niet…

Even een mailtje richting Duitsland. Binnen een uur al bericht: ‘ik ga er mee aan de slag’! Ik besluit de DAC af te bouwen naar 6 deck. Ik heb hier maar geen naam aan gegeven, het wordt toch een tijdelijke situatie…Glimlach. Dat blijkt wél goed te gaan.

De oplossing nabij

Een dag later weer bericht van Doede. Hij kan niet anders dan in de zwaardere belasting die de acht DAC modules vormen zitten. Het voortraject is daarvoor nog eens nagelopen. Het moederboard, waar de sapstroom vandaan moet komen, werkt oorspronkelijk op een 3,3 volt spanning. Maar de componenten, blijkt bij een herstuderen van de datasheets, kunnen evengoed, zo niet beter ook op een spanning van 5 volt worden gebruikt. Het zou de klokrobuustheid zelfs ten goede komen.

Als je geïnteresseerd bent in de achtergrond van elektronica en de datasheets er op na slaat kun je inderdaad lezen dat er zowel instellingen voor 3,3 en 5 volt worden gegeven. Alle omliggende elektronica moet echter ook voor de hogere 5 volt geschikt zijn. Dat blijkt gelukkig ook het geval.

De tip is dan ook om de spanningsregelaar van 3,3 volt er uit te solderen en te vervangen voor een 5 volt driepoot. Als dat het enige is, een fluitje van een cent…

Ook de twee verwijderde DAC dekken gaan weer terug op de constructie en de nu weer Octopus genaamde DAC mag weer in het audiorek plaatsnemen. Bingo!

Mmm, geeft toch wel een eureka gevoel, moet ik toegeven. Zo, nu eerst een flinke dosis muziek, dat hebben wel verdiend…Glimlach Al luisterend is het moeilijk een brede glimlach te onderbreken. ‘Waarom zit je daar zo te lachen’, vraagt mijn vrouw… ‘Is beetje moeilijk uit te leggen…’ is mijn reactie, de lach nog verder oprekkend… wow! Mission completed? Nou, voorlopig wel, hier kan ik wel weer een tijdje mee voort.

Van 1 naar 4 naar 8

De Solo, die hier ook in huis staat, geeft al een bovengemiddeld goed geluid. De vier parallel geschakelde converter decks geven een injectie van vooral meer lucht in het virtueel voorgeschotelde beeld. Het podium wordt verder opgerekt, in de breedte en in de diepte. De Solo geeft een wat compacter geluidsbeeld, maar met verder alle prettige eigenschappen, maar klinkt wat meer ‘gewoontjes’. Maar ook hier is nog het een en ander aan te doen… Daarover meer verderop in het verhaal.

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

44 thoughts on “DDDAC 1794 NOS DIY DAC (deel 4)

 • Dick,

  Ga je de Sowters ook proberen op ‘ het plankje’ net 8 of vier DAC’s? De prijs van de 3575 is bijna gelijk aan de Silver Gold Mundorfs, maakt het wel een heel aanlokkelijk alternatief…..

  Beantwoorden
 • Sowter maakt de 3575 ook met OCC. Voor een beetje meer. Is zoiets de moeite waard?

  Beantwoorden
 • domme vraag misschien:
  Hoe sluit je de sowter dan aan? Als ik naar de datasheet kijk zie
  rood en oranje zijn de ongebalanceerde uitgangen. Welk van de twee wordt dan de nul?
  Bij gebalanceerde ingangen, neem ik aan dat zwart chassis nul is. En dat blue signal ground is?
  Dus voor Vout rechts en links kun je dan white en yellow gebruiken?

  klopt dat zo?

  Beantwoorden
  • Jongens, dank voor de input. Het aansluiten is gelukkig even gemakkelijk als bij het gebruik een uitgangscondensator. Ik zal een schemaatje maken.

   Beantwoorden
   • dat zou heel fijn zijn, ik denk er sterk over om de DDAC ook te gaan bouwen

    Beantwoorden
 • Hallo Dick,

  Naar aanleiding van je artikel de Magnequest B7 10K:10K in de ” solo” beluisterd..(High Nickel) versie. Ben zeer tevreden. Heb je belangstelling om ze door te meten en te proberen?

  Met vriendelijke groet,
  Bas

  Beantwoorden
 • Hoi Dick,

  Ik heb nog een suggestie voor een uitgangstrafo. Ik ben erg benieuwd wat een Lundahl LL1588 doet met de DDDAC configuraties.

  Beantwoorden
   • Volgens mij is dat een trafo met een amorfe kern. Kun je uitleggen waarom je qua specificaties juist voor deze trafo hebt gekozen? Ik ben erg benieuwd wat deze trafo gaat doen met de DDDAC 😉

    Beantwoorden
    • Roel, ik heb die zelf niet uitgekozen, ik krijg ‘m gewoon thuis gestuurd om ‘m mee te kunnen nemen in het inmiddels al aardig uit de hand lopende ‘Het grote uitgangstransformator voor de DDDAC 1794 onderzoek’…:-)

     Beantwoorden
     • Nog beter haha. Ik ben erg benieuwd naar de resultaten. Zelf heb zojuist twee Haufe RK-381 trafo’s aan mijn Solo hangen. Die komen uit een 2-kanaals aanpassingsversterker van Neumann (V472-2). Vanavond ga ik ze eens goed beluisteren.

 • Is there a translation of your article dddac 4 in German or English?
  Thanks and regards
  Tilo

  Beantwoorden
  • Hello Tilo, No, There’s no German or English translation (yet). Doede may be a Dutch guy living and working in Germany, but I’m afraid he’s much too buzy to make a German or English translation.

   Beantwoorden
 • Hallo,

  Hoe sluit je de Dale weerstanden aan bij een 8-dekker? Kan dat niet goed zien op de foto. Want je hebt links Ra, Rb en nog een keer linksonder Ra en Rb. Zo ook voor rechts Ra, Rb en rechts onder Ra Rb.
  Betekent dat ze alle 4 die 34 Ohm weerstand krijgen? Een extra (duidelijke) foto doet wonderen..;-)

  Beantwoorden
 • Hallo Dick!

  Toch begint het bij mij nu wat te kriebelen. Heb de eendekker zo goed als klaar, op de output na.
  (Even de trafotest afwachten)
  Ik lees telkens lovende woorden over meerdekkers en dat geeft toch stof tot nadenken.
  Echter wil ik toch redelijk binnen mijn budget blijven. (Morgen vakantiegeld…. Wij audioten weten er wel raad mee haha. Echter komt er natuurlijk ook een waf-factor bij kijken.)

  Heeft het wellicht ook meerwaarde om een duo deck te bouwen?
  Uiteraard met trafo’s.

  Beantwoorden
  • Na wat mailen met Doede het besluit genomen. Het gaat een duo-dac worden.

   Beantwoorden
 • Ik heb zojuist een luistertest gedaan tussen een DDDAC Solo met Mundorf Extreme Silver/Gold/Oil condensatoren een twee Haufe RK-381 uitgangstrafo’s. De uitgangstrafo’s komen uit een 2-kanaals aanpassingsversterker van Neumann (V472-2). Ik ga proberen om mijn bevindingen te omschrijven:

  De muziek door de uitgangstrafo’s klinkt losser, soepeler met meer lucht rondom de instrumenten. Het stereobeeld is breder en er zit meer definitie in het hoog-midden (±4 tot 8kHz), zonder scherp of schel te worden. Bovendien zijn kleine details zoals galmstaartjes, adem geluiden, etc. beter hoorbaar. De Mundorf condensatoren klinken, vergeleken met de trafo’s wat benauwder. Deze klankverschillen zijn bij alle muziekstijlen goed hoorbaar. Aan mijn DDDAC dus in ieder geval uitgangstrafo’s. Of dit de Haufe’s blijven? Dat is nog even de vraag, maar voorlopig kan ik nu nog meer genieten van mijn muziek.

  Mijn setup: MacMini > Audirvana Plus > DDDAC Solo > 6-kanaals Classic One (gebaseerd op het ontwerp van Dick van de Merwe) > 5-kanaals Rotel RMB-1075 > Dynaudio Audience 122/122C/40

  Beantwoorden
 • Dick,

  Hier: http://www.farnell.com/datasheets/62912.pdf vind je een typical voor de NTL-1. Ik heb de twee primaire low pass filters aangepast naar R=510 Ohm en C =2.2nF (f0 blijft 141kHz). De C-tjes voeren “HF-rommel” uit de DAC naar aarde en die komt dan niet in de trafo. Secundair is een snubber geplaatst met 12,5kOhm en180pF (f0 = 74kHz).
  Als je de trafo’s “dead bug” met dubbelzijdig plakband op je plank plakt is het makkelijk solderen.

  Succes met testen!

  Groeten,

  Jan Voorthuijzen

  Beantwoorden
 • Hallo Dick,

  Geldt die tip om de spanningsregelaar van 3,3 volt er uit te solderen en te vervangen voor een 5 volt driepoot ook voor de Quadro en zoja, gebruik je daar een 7805 of L4940V5 voor

  Groet
  Martin

  Beantwoorden
  • Hallo Martin,

   Ik heb de Quad DDDAC zonder problemen met de 3,3 volt regelaar gedraaid. De problemen kwamen pas met de 8 parallel geschakelde decks. Je hoeft niet speciaal een low drop spanningsregelaar te gebruiken.

   Beantwoorden
 • Begin bijna te denken dat ik de enige ben die met spanning zit te wachten op een vervolg. Helemaal na het prachtige verhaal over de goto-hoorn.
  De soldeerbout staat al aan 🙂

  Beantwoorden
  • Nee Zoef,
   er is er minstens nog één die reikhalzend uitkijkt naar bevindingen t.a.v. diverse betaalbare trafo-alternatieven,
   Ed

   Beantwoorden
   • Nog even geduld jongens, ik probeer de rapportage over de volgende drie trafo’s deze week op de site te zetten…:-)

    Beantwoorden
 • Er komt ook een DDDac naar Zandvoort! Vanavond de bestelling “gezet” !

  Nu nog even het uitgangstrafo verhaal afwachten, kijken wat ik ga doen…….

  Gr
  Theo

  Beantwoorden
 • Vraag bij gebruik van deze dac icm met een Mac die Audirvana+ draait: Werkt Integer-mode?

  Beantwoorden
 • Hallo Dick.

  Misschien een stomme vraag, maar kan de DDDAC 1794 ook aan een CD-loopwerk worden aangesloten?

  Beantwoorden
  • Hallo Maurice,

   Dat is dus helemaal geen domme vraag. De DDDAC1794 versie die hier op de site te zien heeft alleen een USB ingang. Maar de nieuwe mk3 versie heeft een nieuw moederbord gekregen die naast USB ook een S/PDIF ingang heeft, waarop een CD-speler of CD-transport kan worden aangesloten. Ik heb die inmiddels sinds een maand in gebruik.

   Beantwoorden
   • Hallo Dick.

    Bedankt voor je antwoord. Ik hou je zelfbouwperikelen rond de DDDAC 1794 al een tijdje in de gaten en voor mij zou het ideaal zijn als er een versie is waarop zowel een CD-loopwerk als ook een computer kan worden aangesloten. Ik heb al sinds geruime tijd een Arcam Delta 170.3 loopwerk met daarin de befaamde Philips CDM 3 Pro drive hier staan waar ik niks mee doe. De DDDAC 1794 lijkt me dus een mooi project om de Arcam weer uit de mottenballen te halen.
    Het zou fijn zijn als je ons op de hoogte houdt omtrent de laatste ontwikkelingen rond de DDDAC 1794.

    Groeten, Maurice.

    Beantwoorden
    • Binnenkort kun je over de upgrades van de DDDAC1794 lezen Maurice. Doede vertelde dat het nieuwe moederbord vanaf eind februari leverbaar is.

     Beantwoorden
 • Hallo,
  Het is al weer even geleden dat ik de DDDAC heb gebouwd, heb wat geëxperimenteerd met trafo’s en condensatoren aan de uitgangen en dit met veel plezier, niet dat het geluid niet goed was, nee integendeel maar ja het is ook zo’n uitnodigende dac om met redelijk simpele ingrepen verandering in geluid te bewerkstelligen.
  De winter is al een tijdje bezig maar het weer was niet zodanig om binnenshuis iets te ondernemen en dat is nu wel het geval, dus maar weer eens gekeken of er het een en ander aan de DDDAC te avonturen is
  Een nieuw moederbord met andere benadering van de Data delay in de vorm van een flipflop, wat zoals ik het begrijp een “verbetering” in het geluid teweeg zal brengen ipv de 1 Kohm aan de data uitgangen.
  Verder is er de mogelijkheid voor spdif aansluiting, daar is hij eigenlijk voor ontwikkeld 🙂 maar voor mij het belangrijkste, er kunnen met gemak 8 boardjes worden aangestuurd, dit zijn mooie ontwikkelingen maar zijn er nog meer ontwikkelingen onderweg op of rond de DDDAC of zal ik m’n quad opbouwen naar octo incl een blauw bord en als het zover is, is er aan de zijde van de voeding ook nog het een en ander te aan te passen ivm meer vermogen dat het geheel zal vragen
  De bout staat nog niet aan, maar is al wel uit het vet, dit in tegenstelling van mijn schaatsen 🙂

  Beantwoorden
 • Hallo Dick

  Ik heb twee vraagjes; De S/PDIF ingang is ook coaxiaal aanwezig?
  En is een buizen uitgang met de 6n16B buisjes geen overweging waard, of zeg ik nu allemaal ǝɯɯop dingen?

  Beantwoorden
  • Hallo A,

   De S/PDIF ingang is coaxiaal. Een buizenuitgang er bij bedenken is altijd mogelijk. Dat maakt zelfbouw juist zo boeiend!

   Beantwoorden
 • Dick, Marco,
  De DDAC speelt alweer een paar maanden naar volle tevredenheid. Vooral met mooie HD bestanden is het volop genieten. Naast het genieten van de muziek vond ik het ook erg leuk om voor zo’n goed apparaat een bijpassend jasje te ontwerpen en bouwen. Bijgaand een foto van het resultaat. Ik ben nu bezig de Cleo 6 te bouwen in een gelijksoortige behuizing.
  Ik volg jullie activiteiten nog steeds met erg veel plezier en hoop dat jullie nog lang door zullen gaan met Audio Creative

  Beantwoorden
 • Petje af…voor deze zeer fraaie behuizing.
  Voor mij geeft dit uiterlijk wel het zeer muzikale van de dddac weer!!
  Ik speel zelf al weer een aantal maanden met de 8 deks versie ….in een iets eenvoudigere kast.
  Iedere x als ik hem gebruik,wordt ik toch weer blij van het uitzonderlijk muzikale
  Karakter van deze dac.
  Hierbij ook nog een foto van mijn versie.

  Beantwoorden
 • Beste mensen, ik vroeg me af of iemand een vergelijk kan geven tussen deze DDDAC 1794 NOS DIY DAC en bijvoorbeeld een vergelijkbare NOS DAC van Metrum- Acoustics. Welke is beter, of anders of zijn ze vergelijkbaar ?

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.