ProjectenStreaming

DDDAC 1794 NOS DIY DAC (deel 2)

Na het eerste deel van het verhaal over de DDDAC 1794 NOS kreeg ik veel reacties en vooral vragen. Niet iedereen is overtuigt of hij of zij een dergelijk zelfbouwproject wel tot een goed eind kan brengen. Het geheel ziet er ook aardig indrukwekkend en in de ogen van sommigen zelfs ‘moeilijk’ uit. En natuurlijk zijn er audioliefhebbers aan wie het zelfbouwen totaal niet besteedt is. Zie je het hanteren van een soldeerbout met afgrijzen tegemoet, dan moet je er niet aan beginnen of vraag de hulp in van een vriend of goede kennis. Je kent het gezegde: ‘Schoenmaker blijf bij je leest’ misschien nog wel. En hoewel het netjes in elkaar zetten van de DDDAC 1794 alles behalve rocket science blijkt, dank zij de vele al voor gemonteerde componenten en overzichtelijke opbouw, moet je jezelf ook niet overschatten.

Wat meer geoefende zelfbouwers zullen de DAC vlot in elkaar zetten. Zelf heb ik de mk.1 versie die je hieronder ziet in twee dagen gebouwd. De eerste dag zijn de PCB’s opgebouwd, de tweede dag de plank laten zagen en alles er op gemonteerd. Ik heb dit vanaf het eerst moment wel zo netjes mogelijk gedaan, omdat ik het flauwe vermoeden had dat dit zo nog wel even blijft spelen in het audiorek…

Misschien dat het onderstaande verhaal meer dingen duidelijk maakt en op het eerste oog moeilijke dingen minder moeilijk maakt dan het lijkt… waar ik natuurlijk van harte op hoop… Laat gerust van je horen!

DDDAC 1794 mk1We gaan verder…

Dit is dus de DDDAC 1794 met een eenvoudige maar goede voeding. Ik noem het mijn mk.1 versie. De USB converter op de voorgrond wordt gevoed door de PC of Mac, de DAC door een Amplimo ringkerntrafo van 12 volt en een Tentlabs voedingmodule, dezelfde die ik al vaker succesvol toe heb gepast bij voedingen voor bijvoorbeeld de Squeezebox.

DDDAC 1794 Tentvoeding (2)Gemakkelijk dan dit kan het eigenlijk niet. Tentlabs levert de modules kant en klaar en het enige wat moet worden gedaan is het op de gewenste uitgangspanning inregelen. Het is belangrijk dat dit voor het aansluiten op de DAC schakeling gebeurd. De voeding laat onbelast en belast nagenoeg de zelfde spanning zien, in tegenstelling tot een ruwe gelijkgerichte voedingspanning zoals je die vaak in versterkers ziet. Daar heeft het onbelast meten van een voeding geen enkele zin. Bij deze schakeling werkt het perfect en weet je zeker dat de DAC niet te veel spanning op zijn dak krijgt.

DDDAC 1794 Tentvoeding (3)Ik kan niet anders zeggen dat deze opzet bijzonder lekker speelt en al snel rijst de vraag op of ik het hierbij niet even moet laten…

Haha, maar we zijn natuurlijk niet voor niets zelfbouwers! Tweaken zit ‘ons’ in het bloed. Maar wie het hier bij laat, en je kunt later natuurlijk altijd naar de volgende stap gaan, zal geenszins het gevoel krijgen een minder goed apparaat in zijn audiorek te hebben.

DDDAC 1794 eerste versie in het audiorek

Waar zijn de plussen te halen?

De eerste plek waaraanDDDAC 1794 XMOS USB converter (2) ik dan denk is een eigen voeding voor de XMOS USB schakeling. Die is daar immers al op voorbereid. Het enige wat er aan de pcb gedaan moet worden is een jumpertje omprikken. Je kunt dan zelfs de voedingsmethodes met elkaar vergelijken. Heb je dat eenmaal gedaan, dan weet je dat hier toch wel een allesverdienstelijke winst te halen is.

Sterker nog: ik vind het na de ombouw zelf een must om de schakeling een eigen voeding te geven! Dat kan met nog eens een (ringkern) voedingstrafo, nu eentje van 5 volt en nog eens een Tentmodule die op 5 volt is afgeregeld. Je zit dan al in een zetel.

Ik heb dat niet gedaan omdat Doede me vertelde dat zijn eigen dedicated voedingen binnen een paar weken beschikbaar zouden zijn. Aangezien het toch al genieten was met de mk.1 heb ik daar maar geduldig op gewacht.

De kits arriveerden op een koude winterachtige zaterdagmorgen. De hele dag nog voor me dus… Om het verhaal kort te maken: ook de kits voor de voeding zijn een zalfje om in elkaar te solderen en te monteren en eind van de middag staat de DAC in zijn mk.2 vorm in mijn audiorek.

DDDAC1794 op plank vooraanzichtGenieten

Dit is toch weer een duidelijke stap verder, hoewel in het achterhoofd moet worden gehouden dat ik twee dingen tegelijk veranderd heb. Helemaal verkeerd natuurlijk, ik weet het, ik vertel het zelf ook altijd, maar het is niet anders. Bij het heen en terugschakelen tussen de voeding van de USB converter durf ik echter wel te zeggen dat alleen hier een mooie winst gehaald is.

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

19 thoughts on “DDDAC 1794 NOS DIY DAC (deel 2)

  • Ik heb genoten van je verhaal en uitleg, je hebt de meeste vragen die ik had hier beantwoord en ben nu helemaal enthousiast
    Leuk om te weten wat me te wachten staat, nog even geduld opbrengen, maar als m’n bootje met geld binnen is (ja leuker kunnen ze het niet maken bij de belasting) , wordt dit m’n eerste aanschaf.
    Bedankt .

    Beantwoorden
  • Geweldig verhaal Dick, ik krijg meteen zin om de kit te bestellen en aan de slag te gaan. Maar als je zou moeten kiezen, Wat zou dan je desert island DAC worden,
    De DDDac, de metrum octave, of de Altmann?

    Beste groeten.

    Beantwoorden
    • Als ik nu voor de rest van mijn luisterbare leven op dat roemruchte eiland zou moeten doorbrengen, en de moeilijke keus moet maken wat aan apparatuur en muziek mee te nemen, zou de DDDAC 1794 daar zonder schromen onderdeel van uitmaken. De Metrum Octave is in dit rijtje de goede tweede, de Altmann DAC, hoewel beperkt tot 16 bit/ 48 kHz, is een mooie DAC, maar niet (al lang niet meer) in huis voor een direct vergelijk. Vergelijken met iets wat drie jaar geleden hier gelogeerd heeft en daar aan refereren is onzin. Ik durf echter wel te vertellen dat ik de DDDAC 1794 de beste converter vind die ik tot nu toe in huis had (en ‘heb’). Die is zo verrekte goed dat ik me afvraag waar het nog beter kan. Maar ook Metrum heeft niet stil gestaan en ontwikkelde zich verder met de Octave mk.2 en veel duurdere Hex DAC. De laatste twee heb ik echter (nog) niet in huis gehad.

      Beantwoorden
    • De Altmann Dac staat hier bij een goede luistervriend, maar daar staat ook de DDDAC momenteel. En er stond ook een zwaar gemodificeerde V-DAC mk1. De laatste “won” het van de eerste, de 2e van allebei. Tjonge het lijkt wel een raadselspel. Ik kan echter alleen maar beamen wat Dick zegt, dat de DDDAC1794 echt een van de mooiste is die ik ken. Wel is het zo dat je SPDIF (Altmann) met CD en DDDAC1794 met streamen aan het vergelijken bent, althans in mijn luistergeval….maar dan nog!

      Beantwoorden
  • Hallo Dick
    Tot zover rest mij nog 1 vraag, ik zie in tussenfase 3 waar je zowel cinch als xlr uitgangen gebruikt, 4 x uitgangscondensatoren en later spreek je van het laten vervallen van deze uitgangs condensatoren bij xlr uitgangen icm Music First Audio Classic v2
    Is het zo, dat bij xlr uitgang de uitgangcondensatoren in alle gevallen kan laten vervallen of is dat specifiek in de combinatie met Music First Audio Classic v2

    Vriendelijke groet,
    Martin

    Beantwoorden
    • Het is wel echt opletten hier ! De DC restspanning tussen de POS en NEG terminal, welke je voor de balanced ingang moet gebruiken, is afhankelijk van de spreiding tussen de dacs. De ervaring leert echter dat dit hooguit enkele mV zal zijn. Als je nu deze twee aansluit aan de ingang van een balanced trap is er geen probleem. maar als je nu OOK de massa ( GND ) aansluit, heb je twee keer 2,7 Volt DC op elke ingang. Nu is het dus heel erg afhankelijk of de volgende trap dat kan (lees: als het een compleet DC gekoppelde versterker is of dat ingangscondensatoren worden gebruikt om DC aan de ingang tegen te houden)…. Data is dus echt afhankelijk van de individuele situatie. Ik kan altijd advies geven als je niet zeker bent over je situatie…

      100% zeker is het natuurlijk met 4 uitgangs-condensatoren óf via een transformator…..(wat de door Dick beschreven Music First Audio Classic v2 regelaar van nature ook is).
      Ik hoop dat dit wat helpt en het niet NOG moeilijker geworden is 😉

      Beantwoorden
  • Hallo Doede,
    Moeilijker is het niet geworden, wel ingewikkelder 🙂 , nee hoor, een prima uitleg, dat wordt dus 4 x uitgang condensator voor mij, zekerheid voor alles.
    Ik vind het nabouwen best leuk, maar om na dit project direkt een nieuwe versterker te bouwen wordt mij wat te veel van het goede, al krijg ik wel de kriebels bij het lezen van al die zelfbouw projecten, maar ja, een ding tegelijk, al zie ik stiekem al zo’n raffinaderij op het dressoir verschijnen, alleen jammer dat als ik m’n ogen weer opent het weer is verdwenen

    Voor het overige advies zal ik je zeker aanschrijven,
    Bedankt.

    Beantwoorden
    • Hallo Martin,

      Voor de duidelijkheid: je hoeft niet speciaal via de gebalanceerde uitgang te spelen. Sterker nog: ik vermoed dat de meeste gebruikers gewoon de single ended uitgang gebruiken. Iets wat ik ook nog steeds zou doen als er niet toevallig een preamp met XLR ingangen in mijn audiorek zou staan. En ik zou er niet minder gelukkig om zijn. Ook op de meer ‘normale’ wijze gebruikt is het een klasbak van een DAC…

      Beantwoorden
  • Hoi Dick,
    Die XLR is iets wat mij al een tijd intrigeert, in die zin. Ik heb zo vaak vernomen dat het een stuk beter klinkt. Ik heb nu een versterker met deze ingangen en nu deze DAC met een simpele toevoeging mij deze keuze bied wil ik daar gebruik van maken, ben maar wat nieuwsgierig wat voor een verschil het zal zijn en het lijkt mij leuk als het staat te draaien en beide uitgangen zijn voorzien van verschillende uitgangscondensatoren. Om de DAC dan te switchen naar waar de muziek behoefte aan heeft, iets meer up of iets smoother ahh gewoon lekker wat actief luisteren en experimenteren. Ja dat laatste is jullie schuld, trek het je niet aan hoor, het is alleen een compliment voor deze site.
    Heb heel wat leesplezier achter de rug.
    Bedankt.

    Beantwoorden
  • Ik heb het dan toch nog, eindelijk het geluid waar ik naar zoekende was, dat lekker relaxte geluid waar je uren naar kan zitten luisteren en er ook nog van genieten, dat kon ik toch al hoor behalve op sommige momenten was het toch teveel, bij sommige opnamen van Miles, of het fluitspel van Yusef Lateef was het te hard en neigend naar klinisch, spreiding/plaatsing was goed, nuances waren ook goed, dus op beetje scherpte na geen rede tot klagen dacht ik, toch was er wat aan het knagen, het moet anders, maar hoe?

    Een andere DAC misschien?

    Op zoek naar het antwoord ben ik blijven hangen op de site van Doede, reuze interessant allemaal en al lezend kwam ik tot de conclusie dat dit wel eens het antwoord op mijn verbetering in de muziek beleving kon zijn

    Na het lezen van bovenstaand artikel van Dick was de kogel door de kerk en heb het hele pakket aangeschaft, 2 voedingen moederboard en een toren van 4 dac’s heb me op de bovenverdieping teruggetrokken en ben aan het hobbyen geslagen, met een print van Dick z’n handleiding als leidraad was het zonder echte hoofdbrekers gemaakt en volgende dag ala Dick alles op een plank aan elkaar geknoopt en aansluiten

    Ja, dan is het toch fijn als je zo wordt getrakteerd, inspelen..ja m’n hoela na het wegzakken van de eerste emotie en het opzetten van m’n 2e plaat wist ik het zeker, dit is waar ik op had gehoopt en de muziek trok zo de aandacht dat ik pas om even over half vier in de ochtend er aan dacht om eens in bed te kruipen

    Ben niet iemand die spreekt van zwartere achtergrond, dat hou ik voor m’n andere hobby, fotografie, nee wat mij als eerste opviel na het voltooien van de DDDAC 1794 was juist de rijkdom van de achtergrond, de ruimte wordt heel mooi vertolkt door de DDDAC 1794, maar ook de kleine details komen veel meer tot z’n recht, ik hoor nu zoveel meer, daar waar eerst hardheid bestond is nu als, ja hoe moet je zo iets omschrijven…ja ik krijg het m’n strot niet uit, alleen omdat ik niet wil belanden in digitaal analoog vergelijk, maar wat is dat is, het klinkt allemaal veel aangenamer, analoog dus 🙂
    De details die zo in eerste muziekbelevingen naar voren kwam waren de vollere klanken van ieder instrument de klankrijkdom is toegenomen evenals het podium
    alles staat in betere proporties de verhoudingen kloppen beter, wat neer komt om het beter te duiden, John Coltrane nu met z’n sax op en neer en heen en weer staat te blazen, gebeurd dat op de plaats waar hij staat en niet als voorheen van midden tot ver naar links en rechts , nee het was wel een groot man maar zo groot ook weer niet
    Tot nu toe alleen positief en niks negatief…ja sorry kan er niets aan doen…o ja misschien een chronisch gebrek aan slaap, ’s avonds is het fijn luisteren maar de uurtjes vliegen om
    Nu maar hopen dat het tijdens het inspelen niet de andere kant uit slaat, maar na deze eerste twee dagen draaien ben ik daar niet bang voor en als de “standaard” uitgangscondensatoren worden vervangen door de sgo mundorf’s , tja wat dan? Nog beter?
    Doede en Dick bedankt, ik ga weer even verder genieten.
    Martin

    Beantwoorden
  • Mooi verhaal Matin.Ik ben zelf ook zeer nieuwsgierig naar deze dac en zit er aan te denken om de sprong te wagen.
    Mag ik vragen met wat voor dac je hier voor van je muziek genoot?
    Veel luisterplezier,
    John

    Beantwoorden
    • Hallo John,
      Hiervoor speelde ik via de DAC van m’n versterker, die is gebaseerd op Burr Brown chip, tegenwoordig Texas Instrument.
      Ik heb voorheen ook Burr Brown in andere apparaten gehad, juist omdat deze t.o.v. andere meer analoog klonken
      Het verschil is groot en heb er geen minuut spijt van en dat meen ik oprecht.
      Succes met je speurtocht,
      Martin

      Beantwoorden
  • De tip (lees opdracht) om de modules per stuk op te bouwen is een hele goede.
    Vandaag een extra module ontvangen en in elkaar gezet.
    Bleek dat ik stom genoeg op de eerste module een Elco verkeerd had zitten.
    Gelukkig deze fout niet gekopieerd en nog weten te herstellen voor gebruik.
    Mensen, luister naar Dick 🙂

    Beantwoorden
  • Inmiddels mijn DDDAC met CineMags gebalanceerd aan de praat geholpen. Mooie dac maar in vergelijking met mijn Buffalo IIISE deed het mij niet veel. Dus even lezen op Diyaudio en daar tweakte men de voeding door r1, r2 en de zekering te overbruggen. Dus voor het gemak met een draadje een en ander aangepast. Dat was nogal een verschil.

    Beantwoorden
    • Hallo Jan, ligt de winst in het geluid ook niet een beetje aan het punt dat de DAC en de uitgangstrafo’s inmiddels meer vlieguren had gemaakt? Tweaken staat iedereen over vrij, sterker nog: ik moedig het zelfs aan. En als de ervaringen ook nog hier gedeeld worden kan ieder er zijn voordeel mee doen…:-)

      Beantwoorden
      • Nee… Die draadbrugjes zitten er in 5 minuten in dus het resultaat is gelijk duidelijk. Nogmaals, ik vond het een behoorlijke verbetering. En het mooie is dat als het niet bevalt, je slechts drie draadbrugjes hoeft te verwijderen en je ben weer daar waar je was.

        Beantwoorden
  • Ja… Tweaken altijd doen!!!
    Baal alleen nog steeds dat ik niet voor mijn tweaks geluisterd heb naar de dac. Kan zijn dat het er niet beter op geworden is haha.
    Korte lijst :
    Andere weerstanden en condensators op moederbord en bordjes gezet (zelfde door gehele audio set)
    Cinemags (dual versie) ingegoten in mu-metal behuizingen. (Extra afscherming)
    New class d regulators.
    Nieuwe spdif moederbord met tent-clock (gebruik alleen coax)
    Alle kabels afgeschermd. (Ook door hele set dezelfde)
    En vast nog meer 😉

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.