ProjectenStreaming

DDDAC 1794 NOS DIY DAC (deel 1)

Als er één schaap over de dam is…

De DDDAC 1794 is naar keus te bouwen met een enkel DAC dek of met een kwartetje zoals je op de foto’s ziet. Ik heb inmiddels al kunnen horen dat een enkeldekker ook een heel fijne DAC oplevert. Onze klassieke muziekauteur Jan Deckers heeft ‘m zo gebouwd. Bij mezelf begon het na het samenstellen van de eerste PCB echter te wringen in de bovenkamer. De DAC die mij zo ongeveer vast in mijn luisterstoel vastblies was een vierpitter.

Ik kon de de eendekker natuurlijk al in elkaar zetten en eerst daarmee luisteren. En ik twijfel er niet aan of dat was me ook uitstekend bevallen. Het karakter van de DAC is immers niet anders. Meerdere deks parallel schakelen geeft in theorie echter een verbeterde liniariteit en vooral een lagere uitgangsimpedantie. Maar ook dat laatste is weer niet alleszeggend. Een enkeldeks versie geeft nog steeds een heel bruikbare lage uitgangsimpedantie van iets van 130 Ohm.

Weinig zwaarwegend argumenten zul je misschien zeggen. Maar ja, het bloed kruipt waar het niet gaan kan en ik heb er maar gelijk drie kitjes met DAC PCB’s bijbesteld. De voedingen zouden nog even op zich laten wachten, wat geen echt punt was, daar wist ik wel raad mee.

DDDAC 1794 mk1 voorkantDe DDDAC 1794 in mijn mk.1 versie. Met Amplimo trafo en 12 volt Tentlabs voedingmodule.

De uiteindelijke mk.4 versie met XLR uitgangen, zonder uitgangscondensatoren wordt beschreven in het verhaal van de Music First Audio Classic v2 voorversterker.

Eigenlijk is de DAC nu gereed om in een kast teDDDAC 1794 behuizing Marco ledindicatieblok bouwen, maar ik vind ‘m zo nog te mooi om al weg te stoppen. Het is ook nog zo leuk om geïnteresseerde bezoekers te laten zien wat er bij het bouwen van een DDDAC 1794 komt kijken. Marco heeft mij ook zo’n mooie uitlezing van de samplefrequenties gemaakt, die zet ik nog wel even op de voorkant. Het lichtpuntjes op het display zijn niet de ledjes maar de uiteinden van glasvezels die van een Toslink optische kabel zijn geknipt. Voorkomt ook onnodig veel elektrische bedrading door de kast. De andere kant van de optische draden kan met een krimpkousje op de betreffende led worden verenigd, of zoals Marco het heeft gedaan, met een langwerpig kunststof blokje dat precies over de ledjes heen valt.

Marco’s DDDAC 1794

Marco was al snel aangestoken door mijn enthousiasme dat het niet lang duurde voor hij ook een pakketje bestelde bij Doede.

Hier zijn een paar foto’s de DDDAC 1794 van Marco, die hem in een aluminium behuizing bouwde.

DDDAC 1794 behuizing Marco openDe kast nog open…

DDDAC 1794 behuizing Marco frontaalDe DAC met display…

DDDAC 1794 behuizing Marco achterkant

De DAC aan de achterdeur… hoe simpel kan het zijn?

In deel 2 gaan we verder en zullen we de DDAC 1794 in detail opbouwen van losse componenten tot de speelklare DAC.

DDDAC site: www.dddac.com

DDDAC 1794 NOS DIY DAC (deel 2)
DDDAC 1794 NOS DIY DAC (deel 3)
DDDAC 1794 NOS DIY DAC (deel 4)
DDDAC 1794 NOS DIY DAC (deel 5)

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

14 thoughts on “DDDAC 1794 NOS DIY DAC (deel 1)

 • Ik heb hem inderdaad gemaakt….sterker nog ik heb er al twee gebouwd. Een audio-vriend wil was helemaal verkocht toen hij deze DAC hoorde, naast een Altmann-DAC, een V-DAC gemodificeerd, en een V-DAC mk2. Elke dag genieten! De uitgangscondensator, waar ik eerst een mooie Auricap gebruikt, is nu ook een Mundorf Silver/Gold/Oil en die “klinken” erg verfijnd!

  Beantwoorden
 • Heb er op het moment eentje (ook nog op plank) draaien met één deck. Dat is al mooi. Was altijd van plan om de volgende drie decks geleidelijk toe te voegen. Mede door dit artikel toch de volgende drie decks ook gelijk maar besteld 🙂 Ben er benieuwd wat dat doet.

  Beantwoorden
 • Hoi Dick, weet jij toevallig waar Marco die prachtige aluminium behuizing vandaan heeft gehaald?

  Beantwoorden
  • Hallo Roel,

   Na enig zoeken weten wie de (Belgische) firma is, maar ik heb nog geen antwoord gekregen op mijn mail met vragen er over gekregen.

   Beantwoorden
   • Hoi Dick,

    De naam van de firma mag je niet vermelden? Of wil je volledige info kunnen aanbieden?

    Groet, Roel

    Beantwoorden
 • Dick

  ik ben benieuwd welke uitgangen je gaat gebruiken de Mundorf Silver Gold Oil 2,2uF of specified Sowter Transformer. Of nog mooier allebei natuurlijk. Weet ik gelijk hoe dit gebouwd moet worden, haha. Zag trouwens op de site van Doede Douma dat hij een extra aansluiting heeft op zijn USB board. Welke is dit. Tenslotte heb jij hem open gezien.

  Peter

  Beantwoorden
 • Dick, zoals je weet wil Altmann zijn dac en versterker niet in een kastje stoppen omdat hij vindt dat het geluid eronder lijdt. Nu ik jouw dddac zo op een plakje zie vraag ik me af of’ het
  geen aardig experiment is om dat uit te testen, bv jouw “naakte”dac versus de ingebouwde van Marco.
  Keep the ink flowing………
  gr, Xavier

  Beantwoorden
 • Hoi
  Ik draai zelf met een (bijna antieke) dddac1543 met 8 ICs parallel. Ik vind dat prima klinken, maar na enkele jaren wil ik toch op hogere bitrates draaien. Nu lees ik bij jullie zeer veel lovends zowel over de Micromega MyDac als over deze DDDAC1794. Een enkeldeks DDDAC1794 zit qua kost in de buurt van de Micromega.
  Mijn vraag nu: heb je ze met mekaar vergeleken? Zijn er opvallende klankverschillen?
  mvg,
  Joost

  Beantwoorden
  • Hoi Joost en Dick,

   Daar ben ik ook erg nieuwsgierig naar. Dick, kun jij hier iets over zeggen? Hoe is jou DDDAC met vier boards vergeleken met de Micromega MyDac?

   Groet,
   Roel

   Beantwoorden
 • Hallo Dick en partner(s) in crime,

  Met groeiende interesse vol ik dit project en uiteraard alle ander op jullie site. Ik ben zelf een fanatieke zelf(na)bouwer en het blijft toch iets magisch als je zelf je audioproduct maakt en al helemaal als het nog eens geweldig klinkt. Ik spreek uit ervaring na twee geslaagde projecten als phonodude en cleo 6. Bedankt heren voor delen van jullie ervaring en expertise. Ik ben erg benieuwd naar het vervolg.

  Groet,

  Sven

  Beantwoorden
 • Waarom meerdere DAC modules wat zijn hiervan de voordelen

  Beantwoorden
  • Hallo Ben,even het verhaal goed lezen. Het staat er allemaal in.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.