De DC SwitchLink voor de Silent Angel Forester F1
Zoals ik in het verhaal over de Bonn N8 netwerkswitch en bijhorende Forester F1 voeding al vertelde is het enige wat me wat tegenzit de onderlinge verbindingskabel is.
Maar misschien moet ik het andersom stellen: het is toch wel een beetje jammer om een 1,50 euro kabeltje met wankele stekkertjes te gebruiken tussen twee hoogwaardige apparaten. Dan is het toch niet zo vreemd dat zoiets een bottleneck kan vormen?
Kan een goedkoop verbindingskabeltje echt verbeterd worden door een meer hoogwaardiger alternatief? Nou en of! En het mooiste, je kunt deze kabel zelf maken! Hoe? Dat leest je in het onderstaande verhaal…
Niks moet, alles mag…
Moet ik naast een switch en voeding nu ook nog een kabel van een paar honderd euro aanschaffen? Nee, in de eerste plaats moet je helemaal niks. Maar het is wel prettig en ook wel zo slim om een nette verbindingskabel te gebruiken. En helemaal als je die zelf kunt maken! Of laten maken door een vriend die goed met een soldeerbout om kan gaan, als je zelf totaal niet technisch bent maar andere kwaliteiten bezit.400
Op zoek naar de juiste kabel
Wat voor type kabel gaan we gebruiken. De kabel is voor DC (gelijkstroom). Een afgeschermde kabel? Zou ik hier niet doen. We gaan op zoek naar een nette niet te dunne maar zeker ook niet te dikke kabel. Het liefst in zogenaamde ‘Star Quad’ configuratie. Dat wil zeggen dat er vier geleiders in de kabel zitten die gekruist worden aangesloten. Zo krijg je mooie laagohmige verbinding die van nature voor afscherming zorgt. Eventuele ingestraalde vervuiling wordt uitgedoofd door de dicht tegen elkaar liggende + en – kabels. De stromen daarvan lopen immers tegengesteld.
Bekabeling met star quad geconfigureerde aders worden ook veel voor microfoonkabels gebruikt. Maar daarvan zijn de aders te dun voor een voedingskabel. Maar ik heb een mooie kandidaat gevonden...

Canare kabel met star quad opbouw

Nieuw en oud
Gevonden
Verschillende merken kabelbedrijven maken dit type kabels, het bekende Belden bijvoorbeeld. Maar ik loop tegen een Japanse kabel van Canare aan. 4 x 0,5 mm² en met een diameter van 6 mm. Een kabel die in de eerste plaats is bedoeld om als luidsprekerkabel te gebruiken. Verder onderzoek leert dat ik niet de eerste ben die me opvalt dat dit een heel geschikte kabel voor dit soort applicaties is. Deze kost 1,60 euro/meter.
Nu nog een mooie stekker
Nu nog een mooie stekkers erbij zoeken. Die vind ik bij hetzelfde bedrijf dat ook de kabel in het programma heeft. Toevallig hetzelfde Franse bedrijf waar we ook de Ian Canada FiFoPi van betrekken voor onze BerryStreamer. Een prima bedrijf dat vlot levert. Ik vind daar een heel fraai solide DC 5.5/2.1 stekker van Elecaudio. Voor 8,90 per stuk.

Aan de slag
De originele door Silent Audio geleverde kabel meet 60 cm. Dat is voor mijn opzet ook een ideale lengte. Maak zo’n kabel niet langer dan noodzakelijk.
Nu is het een kwestie van mantel aanstrippen (voorzichtig, niet de aders insnijden), de touwvulling afknippen en de vier inwendige draden op de juiste lengte maken. De twee rode en de twee witte aders worden bij elkaar genomen. Strip ze 5 mm aan, draai goed maar niet te strak in elkaar, en vertin beide paartjes.
De witte ‘-‘ draden worden zo dicht mogelijk tegen de zwarte mantel aan gestript. Hou je deze te lang dan kan de trekontlasting niet gebruikt worden en steken de aders buiten de stekker. Dat willen we natuurlijk niet. Een plaatje verteld meer dan honderd woorden.

Strip de witte draden kort aan tegen de mantel

In elkaar draaien en vertinnen

Doet hetzelfde met de rode aders

Voorvertinnen van de stekker

Schuif de buitenbus over de kabel

Let op dat er geen kortsluiting wordt gemaakt!

En soldeer de rode draden aan de middenpin en knijp de trekontlasting netjes op de buitenmantel.

Draai nu de bus op de stekker
De andere kant van de kabel krijgt dezelfde behandeling. Vergeet alleen niet als eerste de buitenbus over de kabel te schuiven...

Het eindresultaat mag er zijn...
De allerbeste vrienden…
… van een kabelmaker zijn in de regel een sierkousje en krimpkous. Ik zou als kwade genius kunnen zeggen dat je daarmee veel dingen kunt verbergen die al dan niet het daglicht kunnen verdragen, maar dat doe ik niet.
Maar je wilt niet weten wat ik allemaal al ben tegen gekomen onder de fraaie geweven lagen van audiokabels die het uiterlijk bepalen. Sommigen konden echt het daglicht niet verdragen, pure volksverlakkerij.

Gruwel...
De ergste was een als audiokabel vermomde kabel met een Gamma opdruk. Een 2 euro kabel die daarna voor 300 euro aan de man wordt gebracht. Toen ik mijn ontdekking aan de verkoper rapporteerde was het antwoord: ‘och, de mensen vinden het toch goed klinken’… Nee, geen namen… Lieden die dit soort dingen uithalen hebben ervoor gezorgd dat alleen al het bespreken van audiobekabeling steevast tot heftige ja/nee discussies leiden. Of het de wereldvrede aangaat…
Zo jammer voor de kabelfabrikanten die wel serieus bezig zijn met hun producten.
Overbodige bling?
Het voegt totaal niks toe maar als DIY’er mag je natuurlijk best zo'n kek kousje over je kabeltje trekken. Doe dat dan wel voor je de tweede stekker aan de kabel soldeert. Anders heb je veel te dikke krimpkous nodig. Ik heb hier zelf krimpkous met lijm gebruikt, die gaat vloeien als de kous krimp bij het verwarmen met de föhn. Lees het goed: föhn. Geen aansteker of gasbrander. Lach maar, ik heb alles al meegemaakt…
Nou, de kabels zien er best goed uit, niet? En het werkt ook nog als een speer. De stekkers klemmen beter dan die van de budget kabel. Ook dat zal meehelpen. Het is nu gewoon een kwestie van inprikken en genieten. Na een uur of wat nog een keer terug, gewoon voor de lol en weer luisteren… scheef gezicht… nieuwe kabel er weer in… en er niet meer uit!

Naakt en met kous
Tel uit je winst
De kabel zal je aan materiaal, inclusief verzendkosten rond 20 euro kosten. Ga je voor meer blingbling en trekt er nog een kousje omheen, een paar euro extra.
Als dit door een fabrikant aan de handel wordt aangeboden gaat de prijs zo naar 100 euro. Dus pak je winst en steek de handen uit de mouwen.

De nieuwe en de 'oude' stekker
Blije bonus
Wat kan een man toch blij worden met een simpel iets als deze voedingskabel, die ik ook nog even chique ‘SwitchLink’ heb gedoopt
Na ampel overleg hebben Marco en ik besloten om bij aankoop van een Bonn N8 + Forester F1 combinatie in onze shop, zo’n fijne voedingskabel (zonder blingbling toevoeging) er als bonus bij te doen. Standaard in 60 cm. Maar een andere lengte is ook geen probleem. Die maak ik graag voor je. We gaan echter geen losse kabeltjes verkopen.
Let dus goed op: De aanbieding geldt alleen voor de combinatie aankoop van de Bonn N8 + Forester F1.
(Mensen die al een Bonn N8 bij ons hebben gekocht en besluiten om er nu de voeding bij te kopen krijgen de voedingskabel er natuurlijk ook bij).
Prima handleiding en het Franse bedrijf levert inderdaad heel vlot.
4 kabeltjes gemaakt, totale kosten incl. verzenden uit Frankrijk € 88,-
Dank voor de tip!!
Ik gebruik de Forester ook en zou ook graag een ander device hiermee van stroom willen voorzien. Dat is echter geen 5,5/2,1 mm input maar een 3,5/1,35mm. Dat kan dan ook op dezelfde manier?
Dat kan. Koop daarvoor een 3,5/1,35 mm stekker of een 5,5/2,1 naar 3,5/1,35 mm adaptertje.