Daleson Fetish series 200 Voorversterker. Audio-Creative Ben's Audiohoek
 • Home  / 
 • Projecten
 •  /  Daleson Fetish series 200 Voorversterker mods en trucs

Daleson Fetish series 200 Voorversterker mods en trucs

De uitdaging voor de upgrades

In de schakeling rond de buis zaten waardes voor weerstanden die veel beter kunnen, resulterend in een betere kwaliteit van geluid. Onder andere de afsluit weerstand van de uitgangscondensator verlagen van 2,2M naar 1M. Verder worden de roosterweerstanden van 2,2M ook verlaagd naar 470K.De stopweerstand is ook aangepast. Datasheets van buizen moet je echt volgen.

Bij informatie over de eindbakken van Daleson, kom ik er achter dat deze waardes zijn gebruikt om de 300B buis in de eindversterker rustig te houden i.v.m. oscillaties(?). Dan wordt nog de uitgangscondensator vervangen door een mooie PIO (Papier in Olie), een Sprague 1uF 600 volt. Een kleine zilverfolie condensator daar weer parallel overheen en weer luisteren.

De upgrades beginnen duidelijk hun vruchten af te werpen. Veel meer laag en drive als voorheen, met veel rust. We gaan nu richting 100%, dus nu gaan we kijken waar er nog meer mogelijkheden zijn met het upgraden. We blijven wel luisteren.

De weerstanden op de relais/ingangsprint worden vervangen door Alan Bradley’s. Tevens zijn alle weerstanden rond de buis ook voor AB’s uitgewisseld. Weer gaan luisteren en inderdaad nog iets meer detail, drive en vooral rust. Heel veel mooi hoog en laag. Midden is feilloos. Nu blijkt dat de Alps potmeter een beetje in zijn voegen begint te kraken, dus nog maar eens bij Acoustic-Dimension gaan winkelen voor een mooiere TKD potmeter.

Daleson voorversterker binnenkant 2Als we dan toch bezig zijn met de kabels rond de potmeter, deze gelijk maar verplaatst naar een positie vlak naast de printplaat, met behulp van een verlengas. Daarna is er nieuwe bekabeling aangebracht van vertind koperdraad. Twee draden met afscherming. Dit is te zien op de foto. De eerste Daleson van de groep is ondertussen ook voorzien van geheel nieuwe weerstanden van audio Note en 0,1 uF/ 900 volt uitgangscondensatoren van Duende.

Die kon maar net alles kwijt in de kast. Ook hier de aanpassing van diverse componentenwaardes. In deze versterker wordt een hele mooie 41 stappen schakelaar ingebouwd. Op de foto hieronder zie je de Duende condensatoren en audio-notes weerstanden. Dan ga ik met mijn voorversterker bij deze vriend luisteren en dan is het verschil van de twee Daleson’s toch heel erg klein, allebei geven ze een super muzikaliteit.

Daleson voorversterker binnenkant 1

Het wordt een kwestie van smaak en voorkeur

Ik krijg daarna een studiegenoot op luisterbezoek en die vond deze Daleson nu op 99,5%. Dan weet je dat de muziek nog meer van de schoonheid prijs kan geven. Het integere audiosignaal wordt dan weergegeven. Ik weet door het zelf maken van opnames hoe iets klinken en dat krijg ik met mijn installatie nu terug. Daar doen we het tenslotte voor. Ik geloof mijn eigen oren!

Daleson voorversterker in audiorek (2)

 

Naschrift Dick:

Ben is weer lekker bezig met zijn hobby. De beste man ken ik als onstuitbaar enthousiast en gedreven. Ik vermoed dat veel medehobbyisten zich daar wel in zullen herkennen. Maar naar mijn bescheiden mening schiet Ben in het bovenstaande verhaal hier en daar wel een beetje door in zijn absolute uitspraken, doet andere dingen wat al te simpel af of slaat de plank naar mijn bescheiden mening zelfs helemaal mis.

Vragen die dan in mij boven komen: ‘Wat is en hoe bepaal je eigenlijk wat 99,5 of 100% kwaliteit is’. ‘Alleen op je oren vertrouwen?’ Gemakkelijk gezegd. Ik krijg zelf eerlijk gezegd een beetje jeuk en kromtrekkende tenen als ik dit lees. Het is altijd goed je eigen oren te gebruiken om je voorkeur te bepalen, maar of jouw geluid ook altijd het geluid van andere mensen zal zijn. Het kan maar hoeft niet natuurlijk!

De signaalweg van een versterker is niet alleen de potmeter en het buisje, ook de voeding maakt evenveel deel uit van de signaalweg. En een ijzeren stelling in de audio is dat een apparaat zo goed is als zijn voeding. Dus ook de stroombronnen die als puur ondersteuning voor de buis worden gekenmerkt maken keihard deel uit van de actieve schakeling en zijn mede klankbepalend. Ben’s avontuur met de Daleson voorversterker doet me hier en daar zelfs wat aan een oude column van mezelf denken…

*) Voor wie het niet weet: Raymond Putzeys is de vader van de in de audiowereld veel geroemde zoon Bruno. Dé grote man achter de ontwerpen van de Hypex UCD techniek. Hypex versterkermodules worden wereldwijd toegepast in versterker van bekende fabrikanten. Zoals in de pas nog besproken Roksan Oxygene

Previous1234

About the author

Ben van Druten

Ben van Druten is naast een muziekliefhebber en actief zelfbouwer van versterkers en luidsprekersystemen. Daarnaast is hij altijd bezig met het verder verbeteren en bijslijpen van het geluid van zijn audio installatie.

 • zoef schreef:

  Hallo Ben!

  Mooi verslag !
  Ik had een technische vraag aan je. Je hebt de 1n4007 vervangen. Is dat iets wat ik kan doen met mijn preamp? De mijne gebruikt naast 1n4007 ook 1n5408 , als ik het goed heb is dat een 3a versie.
  Zijn hier ook betere versies voor?

  Groet René (zoef)

  • ben van druten schreef:

   Dag Rene,
   Dank je wel voor het compliment.Wat betrefd de 1N4007 die ik in het hoogspannings circuit heb vervangen door de snellere en minderruis gevende BYV96E.Zie de tech.data van de 1N4007 en
   soft scotky,s BVY96E.Dan snap je waar we over praten.
   In de gloeidraad voeding heb ik de 1N4007 nog niet vervangen door een ander soort,maar daar kom ik later nog op terug.
   Ik geef Dick gelijk,dat de muziek begint met de allerbeste kwaliteit voeding,
   Ik heb daar niet al teveel aandacht aanbesteed,omdat ik denk dat het gebruik van stroombron in de anodevoeding al genoeg zegt over de kwaliteit in combinatie MEC 50.etc.
   Ik weet verder niet wat er voor buizen in de preamp zitten,dus het vermogen moet je ook controleren,met het gebruik van het koellichaam.Alles goed overdimensioneren.
   Succes.Tot een volgende keer.
   Ben

 • Wim schreef:

  Ben, lezen we nog eens iets over je luidsprekersysteem?


 • >