Daleson Fetish series 200 Voorversterker. Audio-Creative Ben's Audiohoek
 • Home  / 
 • Projecten
 •  /  Daleson Fetish series 200 Voorversterker mods en trucs

Daleson Fetish series 200 Voorversterker mods en trucs

Aan de slag dan maar…

Eerst de hele lichte brom eruit halen, of deze er uit laten halen. Daarvoor wordt de Daleson naar Guido Tent gebracht om de direct belangrijke upgrade te laten doen.

Op de foto is te zien dat er op de hoofdprint met de enkele 5687 buis twee zwarte MEC50 E-Choke blokjes zijn aangebracht. Wat wel inhoud dat er na de blokjes een extra elco moet worden gebruikt. Dan werkt de MEC50 optimaal.

De bekende 1N4007 diodes in de gelijkrichting van de voeding worden vervangen door betere BYV96E types. De anodeweerstanden zijn vervangen door mooie Riken Ohm carbon types in een parallel geschakelde dubbele weerstandswaarde, om zo weer op de vereiste waarde uit te komen. Hierdoor kan de stroombronschakeling ruisvrij werken. Vervolgens nog de oorspronkelijke uit verschillende parallel staande uitgangscondensatoren uitgewisseld door één mooie grote Wima 1uF/400 Volt. De aarding is met wat kleine correcties in orde gemaakt.

Buizenwissel

Triodedick Little C 5687Een nieuwe buis is ook vereist, want de Sylvania die gebruikt wordt is te microfonisch en dat gaat op de duur irriteren. Het is een 5687 van Tung-sol geworden. Na deze upgrade weer gaan luisteren en inderdaad de ruimtelijkheid en losheid van het geluid is nu beter. Geen brom meer, waardoor een er een diep zwarte achtergrond ontstaat, om die kreet maar eens te gebruiken. Een mooi diep laag en goede stage, met veel drive.

Hier is dus goed mee te leven. Er wordt afgesproken dat er in het vervolg een album van Cassandra Wilson als referentie CD zou worden gebruikt, want daar staan twee nummers op met veel belangrijke en direct herkenbare details.

Een schema is er niet. Om het uitpluizen daarvan gemakkelijker te maken is een fotokopie van de printplaat was gemaakt. Dan ontdek je dat er een mooie schakeling is gebruikt, die stabiel is en de spanningen goed vast houdt. Er is een mooie stabilisatie en stroombron schakeling. Dat geldt ook voor de gloeidraad voeding. De relais schakeling is ook mooi van opzet. Alles werkt zoals het hoort. Een pluim voor Putzeys sr.

Een tweede Daleson voorversterker

Ik was zelf ook al van plan een Daleson voorversterker aan te schaffen en heb toen alles bekeken wat ik zelf anders zou doen. Dan zie ik direct na de netentree een netfilter zitten, wat ik zelf niet zou gebruiken. Verder zou ik de plaatsing van de voedingstrafo anders doen. Een meting brengt aan het licht dat er teveel invloed van het strooiveld is, in dit geval horizontaal de kast in, rond de buis!

Dan kun je 2 dingen doen, of de trafo op zijn kant monteren óf inpakken in mu metaal. Als je de bedrading van de signaalweg volgt zie je dat er niet is gekeken op een kabel meer of minder tussen de ingang, potmeter, printplaat en uitgang.

Door de leeftijd van deze versterker is het dan raadzaam die kabels te vernieuwen (groene koper aanslag) en te onderzoeken of de potmeter niet op een andere plaats direct naast de printplaat kan worden gemonteerd.

Tevens begint dan de vraag te kriebelen of er met betere onderdelen meer uit deze versterker is te halen? Het antwoord is: ja…

Meer modificaties

Wel moet je met het gebruik van slechts een enkele buis zorg dragen voor hele goede componenten met grote gelijkheid. Na de diverse luistersessies bij vrienden met de eerste Daleson, na de upgrades, besloot ik dit jaar tot aanschaf van een Daleson voorversterker. Bij een vriend kwam ik nog een Daleson tegen, die voor een mooie prijs van eigenaar verwisselde.

Daleson voorversterker in audiorekDaar ik inmiddels al het nodige weet van deze versterker is de aankoop bij voorbaat geen kat in de zak. Wel had ook deze versterker een beetje brom, maar dat zijn dan de uitdagingen voor de DIY mensen. Zoals op de foto is te zien was deze Daleson voorversterker al uitgekleed door het netfilter eruit te halen en simpel de aansluitingen door te verbinden. Hier had de eigenaar iets over het hoofd gezien, want nadat ik de voedingsprint op de foto links eruit had gehaald kwam ik er achter dat de aarde van het filterhuis, dat als aarddraad fungeerde naar de trafo, was onderbroken.

Dat gaf het probleem met de kleine brom. Dan maar gelijk alle verbindingen vanuit de netentree en randaarde naar trafo opnieuw aanleggen, met goed getwiste draden. Hetzelfde gebeurt ook met de uitgaande draden van de HT en gloeidraadvoeding. Dan heb je de strooivelden in de printplaat door diverse lange printbanen, die mooi naast elkaar liggen gelijk in de wurggreep, zodat er nu een stille voeding is. Op de oscilloscoop zie ik nu scherpe rechte lijnen. Ook de trafo huishouding is aangepakt. De strooivelden zijn bestreden door het inpakken met mu-metaal, waarna er nog een stalen tussenschot wordt aangebracht naast de voedingsprint. Nu wordt er nog maar een minimaal strooiveld gemeten rond de buis.

Daleson voorversterker E-chokesAcoustic-Dimension levert hiervoor hele mooie vellen mu-metaal. Dan kun je ook de verwerking en afvlakking van de hoogspanningsvoeding op de buisprintplaat doen. Ook daar wordt de schakeling verwend met een 2-tal MEC50 E-Chokes plus extra elco’s. Ook de eerder genoemde BYV96E diodes erin. Hier zijn de anode weerstanden vervangen door mooie 2 Watt Alan Bradley weerstanden, ook weer parallel geschakeld.

Previous1234Next

About the author

Ben van Druten

Ben van Druten is naast een muziekliefhebber en actief zelfbouwer van versterkers en luidsprekersystemen. Daarnaast is hij altijd bezig met het verder verbeteren en bijslijpen van het geluid van zijn audio installatie.

 • zoef schreef:

  Hallo Ben!

  Mooi verslag !
  Ik had een technische vraag aan je. Je hebt de 1n4007 vervangen. Is dat iets wat ik kan doen met mijn preamp? De mijne gebruikt naast 1n4007 ook 1n5408 , als ik het goed heb is dat een 3a versie.
  Zijn hier ook betere versies voor?

  Groet René (zoef)

  • ben van druten schreef:

   Dag Rene,
   Dank je wel voor het compliment.Wat betrefd de 1N4007 die ik in het hoogspannings circuit heb vervangen door de snellere en minderruis gevende BYV96E.Zie de tech.data van de 1N4007 en
   soft scotky,s BVY96E.Dan snap je waar we over praten.
   In de gloeidraad voeding heb ik de 1N4007 nog niet vervangen door een ander soort,maar daar kom ik later nog op terug.
   Ik geef Dick gelijk,dat de muziek begint met de allerbeste kwaliteit voeding,
   Ik heb daar niet al teveel aandacht aanbesteed,omdat ik denk dat het gebruik van stroombron in de anodevoeding al genoeg zegt over de kwaliteit in combinatie MEC 50.etc.
   Ik weet verder niet wat er voor buizen in de preamp zitten,dus het vermogen moet je ook controleren,met het gebruik van het koellichaam.Alles goed overdimensioneren.
   Succes.Tot een volgende keer.
   Ben

 • Wim schreef:

  Ben, lezen we nog eens iets over je luidsprekersysteem?


 • >