Daleson Fetish series 200 Voorversterker. Audio-Creative Ben's Audiohoek
 • Home  / 
 • Projecten
 •  /  Daleson Fetish series 200 Voorversterker mods en trucs

Daleson Fetish series 200 Voorversterker mods en trucs

Daleson Fetish series 200 Voorversterker

Deze voorversterker is in het signaal transport de simpelheid ten top. De schakeling gebruikt slechts één buis, de bekende 5687 dubbeltriode.

Daleson voorversterker voorkantEr zijn mensen die dit maar simpel vinden en het als een gebrek aan kennis aanmerken. In een editie van het blad Elektuur (tegenwoordig Elektor) geeft de Duitse elektronicus Gerard Haas een veeg naar de ontwerpers. Want zo scheef hij toen in het artikel: “De kanaalscheiding bij het gebruik van een enkele triode voor links en rechts geeft teveel overspraak”.

“Door de capacitieve koppeling tussen de twee gescheiden buisdelen binnen in het enkele glazen omhulsel van de buis verdwijnt teveel aan ruimtelijkheid en detailweergave. Ook de bedrading aan de buisvoet en het vaak niet gebruiken van tegenkoppeling gooien roet in het eten”.

Zo gaat Herr Haas nog wat door in zijn verhaal. Ik ken een hoop versterkers die in hun schakeling ergens een triode gebruiken voor links en rechts en die klinken heel ruimtelijk etc. Wel moet je met het gebruik van slechts een buis zorgdragen voor goede componenten met grote gelijkheid. Deze voorversterker heeft die eigenschappen, eind jaren 90, met de toen beschikbare onderdelen. Wie herinnert zich niet de bruine weerstanden van onder andere Philips, die door veel mensen als goed werden beschouwd.

Daleson voorversterker achterkant

De jaren 10…

Triodedick Little C diverse weerstandenNu, in de jaren 2010 en verder komen we daar niet meer mee weg. Nu gaan we alleen maar voor Dale, Alan Bradley, Kiwana etc. Hoe zou Raymond aan de naam Daleson zijn gekomen? Dale is een bekend merk weerstanden en Son het Franse woord voor geluid. Of misschien toch iets anders… Wie het weet mag het zeggen.

Deze Daleson Fetish voorversterker bewandelt in de signaalweg de kortste route. Via direct op de cinch pluggen aangesloten relais gaat het met een korte afgeschermde kabel naar de potmeter. De bekende Alps 47K log. Vandaar gaat het met een korte afgeschermde kabel naar de printplaat met de triodebuis. Via een klein netwerk van onderdelen wordt het nog steeds zuivere signaal versterkt door de lineaire en laag-impedantie 5687 triode naar de uitgang gestuurd. Er wordt geen tegenkoppeling gebruikt in de versterker. Het bekende principe van KISS (Keep It Simpel Stupid).

(Op de foto met weerstanden zie je van boven naar onder weerstanden van: Dale, Riken, 2x Alan Bradley, onbekend merk carbon, Holco en een tantalum type.(Dick)

Voeding

Daleson voorversterker binnenkant 3De voedingen wordt voldoende gefilterd en de trafo heeft een statisch scherm. Goede afvlakking en het toepassen van stroombron geeft het gewenste resultaat. Het gebruik van een stevige metalen kast geeft dan het uiteindelijke gewenste resultaat. Wat een kwaliteit! Bijna 100%?

Wat van de specificaties uit de handleiding

Bandbreedte 5 tot 100 kHz. Max uitgangsspanning 30V RMS, THD: 0.03%, S/R verhouding 95dB, versterking 18dB. Gewicht 12 kg. Afmetingen: 44×33,5×10,5 cm. (Dat zou ik graag een keer zelf checken op de meetbank (red.)

Vorig jaar vond en kocht een vriend van mij als eerste van onze luisterclub een Daleson voorversterker. We waren positief over de kwaliteit van het geluid. Na veel muziek luisteren en het kritischs bestuderen van het inwendige van de versterker komen we tot de conclusie dat er toch nog wel iets te verbeteren valt aan deze verder goede voorversterker. We proberen toch de 100% te halen. Dan geldt er maar één regel: vertrouw op je eigen oren.

Previous1234Next

About the author

Ben van Druten

Ben van Druten is naast een muziekliefhebber en actief zelfbouwer van versterkers en luidsprekersystemen. Daarnaast is hij altijd bezig met het verder verbeteren en bijslijpen van het geluid van zijn audio installatie.

 • zoef schreef:

  Hallo Ben!

  Mooi verslag !
  Ik had een technische vraag aan je. Je hebt de 1n4007 vervangen. Is dat iets wat ik kan doen met mijn preamp? De mijne gebruikt naast 1n4007 ook 1n5408 , als ik het goed heb is dat een 3a versie.
  Zijn hier ook betere versies voor?

  Groet René (zoef)

  • ben van druten schreef:

   Dag Rene,
   Dank je wel voor het compliment.Wat betrefd de 1N4007 die ik in het hoogspannings circuit heb vervangen door de snellere en minderruis gevende BYV96E.Zie de tech.data van de 1N4007 en
   soft scotky,s BVY96E.Dan snap je waar we over praten.
   In de gloeidraad voeding heb ik de 1N4007 nog niet vervangen door een ander soort,maar daar kom ik later nog op terug.
   Ik geef Dick gelijk,dat de muziek begint met de allerbeste kwaliteit voeding,
   Ik heb daar niet al teveel aandacht aanbesteed,omdat ik denk dat het gebruik van stroombron in de anodevoeding al genoeg zegt over de kwaliteit in combinatie MEC 50.etc.
   Ik weet verder niet wat er voor buizen in de preamp zitten,dus het vermogen moet je ook controleren,met het gebruik van het koellichaam.Alles goed overdimensioneren.
   Succes.Tot een volgende keer.
   Ben

 • Wim schreef:

  Ben, lezen we nog eens iets over je luidsprekersysteem?


 • >