Daleson Fetish series 200 Voorversterker mods en trucs

 

Een nieuwe uitdaging biedt zich aan…

Het uitgangspunt van goede audioapparatuur is dat het zorgt voor behoud van een integer audiosignaal. Om dit te bereiken moet je als ontwerper diverse zaken niet uit het oog verliezen. Het streven naar natuurgetrouwe weergave van het klankgebeuren dat ons wordt aangeboden door LP – cassette – band – Minidisk – CD – harde schijf, is en blijft altijd de drijfveer van de ontwerper, die op een enkele uitzondering na vaak ook muziekliefhebber is.

Daleson voorversterker in audiorek (3)De Daleson voorversterker in het volgende verhaal is het ontwerp van een Belgische ontwerper Raymond Putzeys (inderdaad, de vader van…* ). Deze Raymond heeft een grote kennis van transformatoren, relais etc. Belangrijke componenten in audio apparatuur.

Raymond Putzeys kwam tot de uitdaging de Daleson voorversterker te ontwerpen die aan zijn eigen gestelde eisen moest voldoen. Dat hij later toch ook te doen kreeg met de commercie mag voor niemand vreemd zijn. De meeste proto types van gepassioneerde ontwikkelaars zijn nog vaak wat het had moeten zijn, doch de centen rollen vaak een andere kant op, zodat er bijna niet aan concessies kan worden ontkomen in de latere productie exemplaren. Die moeten toch aan de man worden gebracht.

Proto vs productie

Het product wat u dan koopt is altijd wat minder van kwaliteit. Een heel enkele ontwerper, vaak eigenaar van de firma, heeft daar het lak aan en gaat alleen voor maximale ‘cost no object’ kwaliteit. Dat de prijs/kwaliteitverhouding daarbij niet zelden geheel uit lood komt te liggen is ook iets waar we in de audio al lang niet vreemd meer van opkijken. Het is niet voor niets dat nieuwe fabrikanten komen om binnen korte tijd berooid de pijp aan Maarten moeten geven. De passie van een techneut voor zijn geesteskinderen staan vaak lijnrecht tegenover zakelijk denken.

In de jaren 60, 70 en 80 van de vorige eeuw is er veel ontworpen en gebouwd en als het meezat werd het door de muziekliefhebber vaak gretig gekocht. Nu komen we tot de conclusie dat er vaak een ‘hifi’ klank werd gecreëerd die niet veel te maken had met de kwaliteit van de opgenomen muziek. Tegenwoordig is het gemakkelijk te bewijzen dat ieder element in de weergaveketen blootstaat aan de kritische beoordeling van kwaliteit. Het zijn echter alleen de ‘beste’ luidsprekers die de rijke nuances van de muziek kunnen weergeven, als de signaalbron en de versterker met al zijn aansluitingen geen enkele manco vertoond door storende invloeden.

Raymond Putzeys is aan de slag gegaan en komt na veel luisteren tot de conclusie dat een versterker gebaseerd op buizen de oplossing is. Wel met ondersteuning van halfgeleiders, die alleen een verzorgende rol buiten de signaalweg krijgen, om de buizen optimaal ingesteld te houden.

Om het geheel compleet te maken is er later ook nog een eindversterker op basis van buizen bij gekomen.

Ben van Druten

Ben van Druten is naast een muziekliefhebber en actief zelfbouwer van versterkers en luidsprekersystemen. Daarnaast is hij altijd bezig met het verder verbeteren en bijslijpen van het geluid van zijn audio installatie.

5 thoughts on “Daleson Fetish series 200 Voorversterker mods en trucs

 • 17 juli 2013 om 22:53
  Permalink

  Hallo Ben!

  Mooi verslag !
  Ik had een technische vraag aan je. Je hebt de 1n4007 vervangen. Is dat iets wat ik kan doen met mijn preamp? De mijne gebruikt naast 1n4007 ook 1n5408 , als ik het goed heb is dat een 3a versie.
  Zijn hier ook betere versies voor?

  Groet René (zoef)

  Beantwoorden
  • 18 juli 2013 om 13:05
   Permalink

   Dag Rene,
   Dank je wel voor het compliment.Wat betrefd de 1N4007 die ik in het hoogspannings circuit heb vervangen door de snellere en minderruis gevende BYV96E.Zie de tech.data van de 1N4007 en
   soft scotky,s BVY96E.Dan snap je waar we over praten.
   In de gloeidraad voeding heb ik de 1N4007 nog niet vervangen door een ander soort,maar daar kom ik later nog op terug.
   Ik geef Dick gelijk,dat de muziek begint met de allerbeste kwaliteit voeding,
   Ik heb daar niet al teveel aandacht aanbesteed,omdat ik denk dat het gebruik van stroombron in de anodevoeding al genoeg zegt over de kwaliteit in combinatie MEC 50.etc.
   Ik weet verder niet wat er voor buizen in de preamp zitten,dus het vermogen moet je ook controleren,met het gebruik van het koellichaam.Alles goed overdimensioneren.
   Succes.Tot een volgende keer.
   Ben

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.