Codenaam Satie: Versterker in ontwikkeling

Codenaam Satie: Versterker in ontwikkeling


Het grote dilemma bij producten die nog in de ontwikkelfase zijn is: schrijf ik er over of doe ik er het zwijgen toe. Meestal houd ik mijn mond en zie ik later hoogstens een eruptie van een enkel product, of blijk ik de plank te hebben misgeslagen en is een product ineens succesvol. Soms heb ik de mazzel aan het begin te staan van iets moois, zoals destijds de Metrum Acoustics DAC’s. Dat gevoel van: “Hé ik maak iets aparts mee”, heb ik nu weer, in dit geval gaat het om een versterker die bijna productierijp is, al zijn er dan nog vele stappen te zetten voordat serienummer 1 daadwerkelijk voor ons staat. Toch wil ik er graag iets over schrijven, omdat de geluidskwaliteit mij in de ziel wist te raken. Toegegeven, ik ben een liefhebber van transistor klasse A versterkers, ze moeten wel goed of liever nog erg goed zijn.

Klasse A is onverslaanbaar

Satie klasse A versterker (2)Hier gaat om een versterker met transistoren, een vies woord bij importeur Simply Audio want die prefereert meestal buizen. Des te groter is de verbazing als juist zij het concept gaan aanbevelen en zelfs de helft van de naam eraan verbinden. De versterker heeft de voorlopige naam “Satie”, wat staat voor S(imply) A(udio) (Michel) Tie(ssens), waarbij de hoofdrol is weggelegd voor Michel Tiessens. Een tot nu toe voor mij onbekende naam in de audiowereld, tot je wat verder gaat graven in zijn carrière pad.

Van Driade naar Philips naar Satie

Ooit begonnen bij Driade luidsprekers heeft Michel het grootste deel van zijn tijd gewerkt voor Philips, afdeling luidsprekers. Hij was betrokken en later verantwoordelijk voor luidsprekers die Philips maakte voor Loewe TV’s en voor B&W Zeppelin en Panorama. Ook voor minispeakers die in aantallen van 350.000 per maand werden geproduceerd in Azië. Binnen de ontwikkelafdeling van Philips luidsprekersystemen in Hong Kong liggen heel wat voetstappen van Michel. Die ervaring en kennis, samen met zijn relaties met lokale producenten in China, maken het ontwikkelen van een versterker in Nederland en straks in productie brengen binnen strenge normen in China opeens heel realistisch.

Na 10 jaar in Azië te hebben doorgebracht is Nederland nu de thuisbasis en is het ontwerp dat meer dan 10 jaar geleden al een begin kreeg voor 100% opgepakt en zijn Dimitri van Hoven van Simply Audio en Michel gaan samenwerken.Satie klasse A versterker

Nu nog onooglijk…

De Satie zit nog in een onooglijke kast waarin de printplaten geordend gerangschikt zijn al is er nog het nodige te verbeteren aan de lay-out. De kast zelf is het centrale aardpunt. De versterker is geheel duaal mono gebouwd. Direct na de netentree zitten de twee voedingstrafo’s, eentje voor het linker- en eentje voor het rechterkanaal. Na snelle diodes gepasseerd te zijn wordt de gelijkspanning afgevlakt met per kanaal 2×150.000µF capaciteit. satie-1

De schakeling

Dicht bij de diverse te onderscheiden delen van de versterker zitten lokale condensatoren om de gelijkspanning rimpelloos te maken. De schakeling “ziet” de voeding als een batterij met een zeer lage uitgangsimpedantie. Waar nodig zijn Elna bypass caps ingezet. Als een audiosignaal de versterker binnenkomt, gaat het eerst door een single ended buffer met een enkele FET, die een spanningsversterking heeft van 1x en een impedantie van 1MΩ. Vandaar gaan het signaal door een traditionele ALPS potmeter naar de spanningsversterker die 20x kan versterken. Maar alleen de spanning, want de stroom wordt geleverd door een vermogensversterker.

Volledig Klasse A

Op mij vraag of dit een vorm van current dumping à la QUAD is krijg ik een negatief antwoord. Het lijkt meer op Devialet waar voor de spanning een klasse A versterker zorgt en voor de stroom een klasse D het werk doet. Alleen…de Satie is volledig klasse A, ook voor het stroomdeel. De eindtrap heeft een eigen voedingsbuffer en bestaat uit een complementair paar transistoren met daarvoor de drivers, goed voor 20 Watt continue uitgangsvermogen aan 8Ω en een piek van 30Watt per kanaal. Boven 30Watt gaat hij clippen. Als de impedantie van de luidspreker zakt naar 1,5Ω komt er ongeveer 80Watt uit de versterker. De uitgangsimpedantie is 0,15Ω en loopt pas boven de 200KHz op tot 0,3Ω. satie-2

René van Es

René van Es is een muziek- en audioliefhebber in hart en nieren. Ooit besmet geraakt op 12-jarige leeftijd met het virus kan hij het niet laten om zijn ervaringen te delen via papier en on-line media. Na een aantal zelfbouw projecten in het verleden is voor hem de nadruk meer en meer komen te liggen op kant-en-klare producten.

6 gedachten over “Codenaam Satie: Versterker in ontwikkeling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.