Voor wie regelmatig mijn verhalen leest weet dat ik een liefhebber ben van mooie hoorn luidsprekers. Met name de bijzondere Heritage luidspreker ontwerpen van Paul Klipsch doen mijn muziekhart sneller kloppen. - Audio-Creative

Een bijzonder Klipsch avontuur


Hoornluidsprekers zijn de toekomst?

Auditorium 23. Een prijzige hoorn luidspreker met een replica van de Western Electric 22a hoorn.

Dat is misschien wat kort door de bocht want er zijn natuurlijk veel mooie luidspreker ontwerpen. Maar hoe meer ik mij verdiep in goede hoorn luidspreker ontwerpen, des te meer ik er van overtuigd raak dat, mits goed gebouwd, deze luidsprekers tot de beste muziek weergevers ter wereld behoren. Snelheid, efficiëntie, natuurlijkheid, stressvrij en gemak. Het zijn een aantal termen die op de geluidsreproductie van een goed hoornsysteem van toepassing zijn. Natuurlijk er zitten een aantal nadelen aan deze luidsprekers. Het formaat is daarbij niet het minst onbelangrijk. Maar toch.

In de bladen en vakliteratuur zie je steeds meer mensen terug grijpen op ontwerpen en kwaliteitssystemen van weleer, waaronder veel hoornsystemen. Zie bijvoorbeeld de laatste uitgaven van Klang & Ton. Eindredacteur en eigenaar Holger Barske is steeds vaker op het ‘retro’ pad te vinden en bezigt zich met prachtige klassieke luidspreker ontwerpen, waaronder veel hoorn speakers. Tijdens de show in München bivakkeerde hij zelfs een paar dagen in één van de Western Electric W12-a hoorns………;-)

Tijd, techniek en Audio Creative

Marantz 8B

Ook bij Audio Creative zoeken we steeds naar pareltjes van ontwerpen van weleer om deze kennis en kwaliteit in onze zelfbouw ontwerpen te implementeren. Eender of dit nu de mooie fijn mechanische kwaliteit uit de fabrieken van Garrard of Thorens is, de klassieke schema’s en hard wired opbouw van de (buis) versterkers van Leak of Marantz, of de mooie hoornsystemen van Klipsch en Western Electric.

Het is een uitdaging om deze kennis en ervaring in onze eigen producten en ontwerpen te verwerken om tot een top product te komen. Zelfs de digitale DDDAC is in zijn uitvoering een klassieker. De DDDAC is namelijk gebaseerd op een 1794 NOS (non over sampling) dac-chip wat het één van de meest ‘analoog’ klinkende DA converters maakt die er op de markt zijn. Niet voor niets wordt deze DAC wereldwijd zeer hoog aangeschreven, cost no object.

Kennis, materiaalkeuze, passie en liefde voor het product

De nieuwe Audio Creative voorversterker: TonMeister

Een goed versterker- of luidsprekerontwerp is dan ook ontwikkeld op klank en duurzaamheid. Het is van een kwaliteit die in hedendaagse ontwerpen vaak ver te zoeken is. Goede audio producten wordt geboren uit kennis, materiaalkeuze en niet onbelangrijk: liefde en passie voor het vak en niet door een mooie kast, bling bling of een glad marketing verhaal. Kijk maar eens bij de pioniers van de audio. Paul Klipsch, Jean Hiraga, Dan D’Agostino, Amar Bose, Sydney Harman (Harman & Kardon) om er maar een paar te noemen. Deze mannen zijn vaak ver in de zeventig of inmiddels overleden. Nee, zo zijn er niet veel meer. Dat is erg jammer. Maar hun ideeën, ontwerpen en audio producten leven verder. Dat is een zeer waardevolle nalatenschap.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

10 gedachten over “Een bijzonder Klipsch avontuur

 • 10 januari 2017 om 11:24
  Permalink

  Ik kan t mis hebben maar over die versterker hebben wij toch nog niks gelezen? ben benieuwd namelijk!

  Beantwoorden
  • 13 januari 2017 om 11:48
   Permalink

   Hallo Huib, hij komt er zeer binnenkort aan….keep watching

   Beantwoorden
 • 10 januari 2017 om 18:16
  Permalink

  Hallo Marco.
  Interessant artikel. Helaas zijn er enkele foutjes in geslopen. Het door jouw beschreven Western Electric systeem stamt uit 1926, niet uit 1924.
  De Western Electric speaker replica`s stammen van GIP, niet van Silbatone. Silbatone bouwt enkel versterkers. De eigenaar van Silbatone is een zekere meneer Chung, in het dagelijks leven CEO van Samsung en naar het schijnt eigenaar van de grootste verzameling vooroorlogse Western Electric theater geluidsinstallaties ter wereld. Silbatone is voor meneer Chung meer een hobby dan een echt bedrijf.

  Beantwoorden
  • 13 januari 2017 om 11:47
   Permalink

   Dag Maurice, dank je voor je input. Ik ga het direct even aanpassen.

   Beantwoorden
 • 11 januari 2017 om 13:52
  Permalink

  Hallo Marco! Heel toevallig is mij hetzelfde opgevallen toen ik een Lascala kocht waar de k-55v in zat met de soldeerlippen erop. Mijn setje a55g drivers van Crites liggen nu zo ongeveer bij de douane denk ik. Ben benieuwd!

  Beantwoorden
 • 12 januari 2017 om 00:10
  Permalink

  Hallo Marco,
  Kun je al iets vertellen wanneer de TonMeister leverbaar is?
  Groet, René

  Beantwoorden
  • 13 januari 2017 om 11:42
   Permalink

   Hallo Rene, We zijn er mee bezig en het proto type is veelbelovend.
   Ik kan nog niets beloven maar hij staat boven aan mijn lijstje. Op de zelfbouwdag in Hengelo op 4 februari a.s. zal ik met deze spelen.

   Beantwoorden
 • 12 januari 2017 om 15:56
  Permalink

  Ik ben ook erg SUPER(!) benieuwd naar deze nieuwe drivers! Ik heb zelf de EV 1824M en als er iemand is in de buurt van Gouda in een straal van ongeveer 100km zou ik graag langs willen komen om te beluisteren en eventueel te vergelijken met mijn drivers (of bij mij thuis, met de EV T350 driver + Extreme filter van Klappenberger.)
  Zag wel dat Bob Crites deze als pair aanbiedt op Ebay voor $446,50 inclusief verzenden, nog wel even als extra de invoerrechten betalen uiteraard!!!
  En Marco, indien je nog een paartje van deze drivers over hebt, wat is jouw prijs?
  Groetjes, Patrice

  Beantwoorden
  • 13 januari 2017 om 11:40
   Permalink

   Goedemorgen Patrice, Ik heb een beperkt aantal paartjes liggen en deze komen op 475,- inclusief verzenden

   Beantwoorden
 • 23 januari 2019 om 15:36
  Permalink

  Ik heb met veel interesse het artikel gelezen over het hoornsysteem. Zelf luister ik al jaren naar een Klipschorn anniversary 60th. Het is een speaker die heel kritisch is met wat je aansluit. Maar ik draai intussen al een aantal jaren met McIntosh buizenversterking. En wat ook heel goed bevalt is luidspreker bekabeling van het vrij onbekende merk Telos Audio. Ik ben dan ook zeer tevreden met de weergave van de Klipsch annversary 60th. Ik hoop hier nog heel lang mee door te gaan. De weergave is te omschrijven als evenwichtig en neutraal.
  Je kunt er uren naar luisteren. Wel is de Klipshorn kritisch wat betreft de opname die wordt gedraaid. Als een opname slecht is opgenomen zal de Klipsch dat ook zo weergeven. De laatste jaren vind ik de weergave van diverse topmerken speakers analitisch en over gedetailleerd. Het klopt allemaal precies, maar heeft weinig emotie. Ik omschrijf het als een puur academische weergave. Het blijft natuurlijk ook een smaak kwestie.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.