Voor wie regelmatig mijn verhalen leest weet dat ik een liefhebber ben van mooie hoorn luidsprekers. Met name de bijzondere Heritage luidspreker ontwerpen van Paul Klipsch doen mijn muziekhart sneller kloppen. - Audio-Creative

Een bijzonder Klipsch avontuur


Een zeldzame Klipsch K-55V

Ik heb regelmatig contact met Bob Crites in America. De beste man is inmiddels ruim in de zeventig maar nog steeds zeer actief in de audio. Bob Crites is een Klipsch liefhebber pur sang en heeft voor de Heritage lijn van Klipsch diverse drivers en cross-overs ontwikkeld. De beste man is een vraagbaak op het gebied van Klipsch en zo kwam het dat ik mijn vraag over dit klankverschil bij hem neer heb gelegd. Terloops liet ik vallen dat mijn Klipsch Cornwall uit 1982 stamde en zoveel beter klonk in het middengebied dan mijn huidige set met de Atlas PD-5VH driver. Het maakt overigens niet uit of deze driver in de Cornwall, La Scala of Klipschorn was gemonteerd. In alle systemen klinkt deze 1982 Klipsch K-55V beter dan de drivers van Atlas. Het duurde ook niet zo heel lang tot ik antwoord kreeg: zijn dit toevallig K-55V drivers met gesoldeerde aansluit lippen, vroeg Bob? Dat klopte inderdaad. Waarop ik ter bevestiging een foto van de drivers even naar hem mailde.

De K-55V drivers uit de Klipsch Cornwall met gesoldeerde aansluitlippen

Direct kreeg ik een antwoord: dan heb je een K-55V compressie driver die slechts een korte periode door Klipsch is gebruikt. En wel in een aantal maanden rond 1982. Ze zijn erg zeldzaam en maar weinig mensen hebben deze driver echt gehoord. Maar het feit wil dat dit de beste drivers zijn die Klipsch ooit heeft laten maken en klankmatig zijn er nooit betere drivers voor Klipsch gemaakt. Punt. Tijd dus om eens te zoeken naar de achtergrond en geschiedenis van deze driver.

De geschiedenis van de K-55V

Paul Klipsch vroeg Atlas destijds om een dual phase plug ontwerp te maken. Dat is de hier omschreven K-55V geworden. Kort daarna werd Electrovoice benaderd of ze deze driver tegen een lagere kostprijs konden maken. Dat kon wel, maar geen dual phase plug. De opdracht werd toch geplaatst (waarschijnlijk toch weer uit prijsbelang) en na een klein jaar werd de K-55V driver vervangen door de K-55M, dit was echter wederom een single phase plug driver. Ook werd helaas de mooie klank kwaliteit van de door Atlas gemaakte Dual Phase plug driver niet meer gehaald. Jammer want deze K-55V wordt beschouwd als de beste driver die Klipsch ooit heeft gemaakt. Een slechte keuze van Paul Klipsch, vind ik.

Probeer je een paar te scoren op Ebay, dan kom je van een koude kermis thuis. Ze worden zeer weinig aangeboden en dat maakt het lastig om een paar te kopen. De prijzen van deze drivers schieten daarmee ook fors omhoog. Maar is het ‘Worth the Money’…? Ik denk zeker van wel. Het verschil met de Atlas driver is dermate groot dat het gewoon gevaarlijk is om een dergelijke driver in je luidspreker te testen. Want wanneer je deze eenmaal hebt gehoord is er geen weg meer terug.

Er gloort hoop aan de horizon….

Maar gelukkig heeft Bob Crites niet stilgezeten en naast hem zijn er meerdere mensen bezig geweest om een klankmatig gelijkwaardige driver te ontwikkelen. Dat was geen eenvoudige klus als ik de mannen mag geloven. John Allen van High Performance Stereo na 15 jaar ontwikkelen een vervangende driver ontwikkeld die klankmatig net zo goed is als de K-55V Dual phase plug van Klipsch. Aldus John Allen en Bob Crites.

De K-55G compressie diver van John F. Allen. Een directe vervanger voor de standaard Klipsch K-55

Ik heb direct een paartje besteld en in mijn Klipsch Cornwall gebouwd. Je kunt nog zoveel beweren maar ook hier geld ‘the proof is in the eating’ Dat Bob en Allen niets te veel gezegd hebben blijkt wel na montage en luisteren. De A-55G is klankmatig zeker zo goed als de zeldzame K-55V. Het mooie middengebied is vol detail en ruimte en sluit prachtig aan met het laag en hoog. Je merkt dat juist ook de aansluiting op het laag en het hoog veel mooier is wat de overall klank van de luidspreker duidelijk positief beïnvloed. Echt, deze driver is echt een klasse beter dan de Atlas PD-5VH en naar verhaal van Crites duidelijk veel beter dan e stock K-55 van Klipsch. De bandbreedte van de A-55G is zelfs wat groter en ook de vervorming is lager dan de K55-V. Gezien het feit dat ik bezig ben met de ontwikkeling van een eigen hoornsysteem heb ik direct een aantal paartjes besteld.

Een nieuwe driver voor je Klipsch

Ik heb dan inmiddels ook een aantal A-55G drivers op voorraad liggen voor mijzelf en voor Klipsch liefhebbers die hun bestaande K-55 willen omruilen. Heb je een Klipsch Cornwall, La Scala of Klipschorn uit 1982 met de zeldzame K-55V, dan gaat dit verhaal aan je voorbij en moet je gewoon lekker blijven luisteren naar je originele Klipsch luidspreker, wetende dat je iets bijzonders in huis hebt. Wees er zuinig op.

vlnr: Klipschorn, La Scala, Cornwall en Heresy

Voor de overige Klipsch gebruikers heb ik een advies. Heb je een Klipsch luidspreker met een ander type K-55 dan de 1982 K-55V, dan is de investering in deze driver zeer aan te bevelen. Het is het meer dan waard. Daarbij hoeft er niets te worden gesoldeerd of te worden aangepast. Ze zijn gewoon één op één uit te wisselen.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

10 gedachten over “Een bijzonder Klipsch avontuur

 • 10 januari 2017 om 11:24
  Permalink

  Ik kan t mis hebben maar over die versterker hebben wij toch nog niks gelezen? ben benieuwd namelijk!

  Beantwoorden
  • 13 januari 2017 om 11:48
   Permalink

   Hallo Huib, hij komt er zeer binnenkort aan….keep watching

   Beantwoorden
 • 10 januari 2017 om 18:16
  Permalink

  Hallo Marco.
  Interessant artikel. Helaas zijn er enkele foutjes in geslopen. Het door jouw beschreven Western Electric systeem stamt uit 1926, niet uit 1924.
  De Western Electric speaker replica`s stammen van GIP, niet van Silbatone. Silbatone bouwt enkel versterkers. De eigenaar van Silbatone is een zekere meneer Chung, in het dagelijks leven CEO van Samsung en naar het schijnt eigenaar van de grootste verzameling vooroorlogse Western Electric theater geluidsinstallaties ter wereld. Silbatone is voor meneer Chung meer een hobby dan een echt bedrijf.

  Beantwoorden
  • 13 januari 2017 om 11:47
   Permalink

   Dag Maurice, dank je voor je input. Ik ga het direct even aanpassen.

   Beantwoorden
 • 11 januari 2017 om 13:52
  Permalink

  Hallo Marco! Heel toevallig is mij hetzelfde opgevallen toen ik een Lascala kocht waar de k-55v in zat met de soldeerlippen erop. Mijn setje a55g drivers van Crites liggen nu zo ongeveer bij de douane denk ik. Ben benieuwd!

  Beantwoorden
 • 12 januari 2017 om 00:10
  Permalink

  Hallo Marco,
  Kun je al iets vertellen wanneer de TonMeister leverbaar is?
  Groet, René

  Beantwoorden
  • 13 januari 2017 om 11:42
   Permalink

   Hallo Rene, We zijn er mee bezig en het proto type is veelbelovend.
   Ik kan nog niets beloven maar hij staat boven aan mijn lijstje. Op de zelfbouwdag in Hengelo op 4 februari a.s. zal ik met deze spelen.

   Beantwoorden
 • 12 januari 2017 om 15:56
  Permalink

  Ik ben ook erg SUPER(!) benieuwd naar deze nieuwe drivers! Ik heb zelf de EV 1824M en als er iemand is in de buurt van Gouda in een straal van ongeveer 100km zou ik graag langs willen komen om te beluisteren en eventueel te vergelijken met mijn drivers (of bij mij thuis, met de EV T350 driver + Extreme filter van Klappenberger.)
  Zag wel dat Bob Crites deze als pair aanbiedt op Ebay voor $446,50 inclusief verzenden, nog wel even als extra de invoerrechten betalen uiteraard!!!
  En Marco, indien je nog een paartje van deze drivers over hebt, wat is jouw prijs?
  Groetjes, Patrice

  Beantwoorden
  • 13 januari 2017 om 11:40
   Permalink

   Goedemorgen Patrice, Ik heb een beperkt aantal paartjes liggen en deze komen op 475,- inclusief verzenden

   Beantwoorden
 • 23 januari 2019 om 15:36
  Permalink

  Ik heb met veel interesse het artikel gelezen over het hoornsysteem. Zelf luister ik al jaren naar een Klipschorn anniversary 60th. Het is een speaker die heel kritisch is met wat je aansluit. Maar ik draai intussen al een aantal jaren met McIntosh buizenversterking. En wat ook heel goed bevalt is luidspreker bekabeling van het vrij onbekende merk Telos Audio. Ik ben dan ook zeer tevreden met de weergave van de Klipsch annversary 60th. Ik hoop hier nog heel lang mee door te gaan. De weergave is te omschrijven als evenwichtig en neutraal.
  Je kunt er uren naar luisteren. Wel is de Klipshorn kritisch wat betreft de opname die wordt gedraaid. Als een opname slecht is opgenomen zal de Klipsch dat ook zo weergeven. De laatste jaren vind ik de weergave van diverse topmerken speakers analitisch en over gedetailleerd. Het klopt allemaal precies, maar heeft weinig emotie. Ik omschrijf het als een puur academische weergave. Het blijft natuurlijk ook een smaak kwestie.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.