Voor wie regelmatig mijn verhalen leest weet dat ik een liefhebber ben van mooie hoorn luidsprekers. Met name de bijzondere Heritage luidspreker ontwerpen van Paul Klipsch doen mijn muziekhart sneller kloppen. - Audio-Creative

Een bijzonder Klipsch avontuur


Eén type K-55 compressie driver… of toch niet?

Atlas PD-5VH

Klipsch heeft in de tijd de K-55 drivers voornamelijk bij Atlas laten maken en ook nu komen de K-55 units bij Atlas vandaan. De drivers die ik gebruik in mijn Klipschorn zijn de Atlas PD-5VH drivers. Een gelijkwaardige driver zonder het Klipsch logo, maar verder identiek.
Niets aan het handje zou je zo zeggen. Dat dacht ik ook. Ik heb deze drivers in mijn zelfbouw Klipschorn gebruikt en later in de ontwikkeling van de Klonwall en TonMaster. De Atlas PD-55VH is een zeer betaalbare driver van prima kwaliteit waar ik jarenlang met veel plezier naar heb zitten luisteren. Dat wil zeggen, tot nu dan. Door een recente luisterervaring is mijn visie op deze Klipsch drivers voorgoed verandert.

Een unieke K-55 compressie driver

Het feit wil dat ik een tijd geleden een set originele Klipsch Cornwall luidsprekers heb gekocht. Bouwjaar 1982 en in ‘gebruikte’ staat. Ze komen uit een theater en zijn gebruikt en doorleefd. De zwarte lak is hier en daar versleten en er zitten deuken in het hout van het eindeloos verslepen. In de zijpanelen zijn een tweetal handvat gaten gezaagd om het verplaatsen wat aangenamer te maken. Het heeft allemaal zijn charmes en deze speakers hebben hun taak gedaan waar ze voor gebouwd waren. Je kunt in ieder geval er van uit gaan dat ze goed zijn ingespeeld….

Wanneer ik de achterwanden verwijder zie ik alleen wat knip en plakwerk bij de aansluitterminals, maar verder is gelukkig alles binnen in de kast origineel. Ook de mooie olie C’s in het filter zijn aanwezig. Er wordt namelijk regelmatig nogal spastisch gedaan op diverse fora over deze klassieke onderdelen. Vaak worden deze mooie olie can’s direct uit het filter verbannen en vervangen door moderne condensatoren…waarom? Ik weet het niet. Maar door het vervangen van deze belangrijke componenten haal je vaak ook een beetje de ziel uit een ontwerp. Niet doen dus.

Een onderonsje met Bob Crites

Toen ik deze Cornwall voor de eerste keer aansloot verbaasde ik mij over de geweldige sound van deze luidspreker. Met name het middengebied is verbazingwekkend goed te noemen. Meer detail, ruimte en balans in het middengebied. Mmmm, dit is toch wel mooier dan wat ik gewend ben in mijn Klipschorn’s of TonMaster. Niet een klein beetje verschil, maar een groot verschil in klank en luisterervaring . Deze Cornwall klinkt gewoon veel beter dan de Klipschorn en TonMaster luidspreker. Dan eerst maar eens de oude K-55V drivers omwisselen voor de Atlas PD-5VH uit mijn Klipschorns. Zo gezegd zo gedaan en binnen 10 minuten zitten de Atlas drivers in de Cornwall speakers. Maar wat een desillusie. Weg is het mooie, detailrijke middengebied. Weg is de spanning en de ‘wauw’ factor. Let wel, het is echt niet slecht, maar het is allemaal een beetje saai in vergelijking tot de originele K-55V uit mijn originele Klipsch Cornwall. Dit vraagt wel om wat meer onderzoek. Je verwacht dat de drivers van Klipsch toch wel een bepaalde gelijkheid wat betreft klank en karakter hebben. Een beetje variatie mag, maar dit is veel te veel.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

10 gedachten over “Een bijzonder Klipsch avontuur

 • 10 januari 2017 om 11:24
  Permalink

  Ik kan t mis hebben maar over die versterker hebben wij toch nog niks gelezen? ben benieuwd namelijk!

  Beantwoorden
  • 13 januari 2017 om 11:48
   Permalink

   Hallo Huib, hij komt er zeer binnenkort aan….keep watching

   Beantwoorden
 • 10 januari 2017 om 18:16
  Permalink

  Hallo Marco.
  Interessant artikel. Helaas zijn er enkele foutjes in geslopen. Het door jouw beschreven Western Electric systeem stamt uit 1926, niet uit 1924.
  De Western Electric speaker replica`s stammen van GIP, niet van Silbatone. Silbatone bouwt enkel versterkers. De eigenaar van Silbatone is een zekere meneer Chung, in het dagelijks leven CEO van Samsung en naar het schijnt eigenaar van de grootste verzameling vooroorlogse Western Electric theater geluidsinstallaties ter wereld. Silbatone is voor meneer Chung meer een hobby dan een echt bedrijf.

  Beantwoorden
  • 13 januari 2017 om 11:47
   Permalink

   Dag Maurice, dank je voor je input. Ik ga het direct even aanpassen.

   Beantwoorden
 • 11 januari 2017 om 13:52
  Permalink

  Hallo Marco! Heel toevallig is mij hetzelfde opgevallen toen ik een Lascala kocht waar de k-55v in zat met de soldeerlippen erop. Mijn setje a55g drivers van Crites liggen nu zo ongeveer bij de douane denk ik. Ben benieuwd!

  Beantwoorden
 • 12 januari 2017 om 00:10
  Permalink

  Hallo Marco,
  Kun je al iets vertellen wanneer de TonMeister leverbaar is?
  Groet, René

  Beantwoorden
  • 13 januari 2017 om 11:42
   Permalink

   Hallo Rene, We zijn er mee bezig en het proto type is veelbelovend.
   Ik kan nog niets beloven maar hij staat boven aan mijn lijstje. Op de zelfbouwdag in Hengelo op 4 februari a.s. zal ik met deze spelen.

   Beantwoorden
 • 12 januari 2017 om 15:56
  Permalink

  Ik ben ook erg SUPER(!) benieuwd naar deze nieuwe drivers! Ik heb zelf de EV 1824M en als er iemand is in de buurt van Gouda in een straal van ongeveer 100km zou ik graag langs willen komen om te beluisteren en eventueel te vergelijken met mijn drivers (of bij mij thuis, met de EV T350 driver + Extreme filter van Klappenberger.)
  Zag wel dat Bob Crites deze als pair aanbiedt op Ebay voor $446,50 inclusief verzenden, nog wel even als extra de invoerrechten betalen uiteraard!!!
  En Marco, indien je nog een paartje van deze drivers over hebt, wat is jouw prijs?
  Groetjes, Patrice

  Beantwoorden
  • 13 januari 2017 om 11:40
   Permalink

   Goedemorgen Patrice, Ik heb een beperkt aantal paartjes liggen en deze komen op 475,- inclusief verzenden

   Beantwoorden
 • 23 januari 2019 om 15:36
  Permalink

  Ik heb met veel interesse het artikel gelezen over het hoornsysteem. Zelf luister ik al jaren naar een Klipschorn anniversary 60th. Het is een speaker die heel kritisch is met wat je aansluit. Maar ik draai intussen al een aantal jaren met McIntosh buizenversterking. En wat ook heel goed bevalt is luidspreker bekabeling van het vrij onbekende merk Telos Audio. Ik ben dan ook zeer tevreden met de weergave van de Klipsch annversary 60th. Ik hoop hier nog heel lang mee door te gaan. De weergave is te omschrijven als evenwichtig en neutraal.
  Je kunt er uren naar luisteren. Wel is de Klipshorn kritisch wat betreft de opname die wordt gedraaid. Als een opname slecht is opgenomen zal de Klipsch dat ook zo weergeven. De laatste jaren vind ik de weergave van diverse topmerken speakers analitisch en over gedetailleerd. Het klopt allemaal precies, maar heeft weinig emotie. Ik omschrijf het als een puur academische weergave. Het blijft natuurlijk ook een smaak kwestie.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.