Voor wie regelmatig mijn verhalen leest weet dat ik een liefhebber ben van mooie hoorn luidsprekers. Met name de bijzondere Heritage luidspreker ontwerpen van Paul Klipsch doen mijn muziekhart sneller kloppen. - Audio-Creative

Een bijzonder Klipsch avontuur


Grote hoorn: hoge efficiëntie

Om toch een fatsoenlijk rendement te krijgen was er nog een andere mogelijkheid. Er werden enorme hoornsystemen ontwikkeld om de efficiëntie van het aangeboden signaal te verhogen. Met name Western Electric was in die tijd een toonaangevende firma die een groot aantal fameuze hoorns heeft ontwikkeld. Anno 2017 worden er kapitalen betaald voor originelen van deze gigantische hoorn luidsprekers. In het verre Oosten zijn deze hoorn luidsprekers zo populair dat men rustig een tweetal van deze jongens in een huiskamer zet. Ook zijn er diverse zeer actieve zelfbouw fora waarin door enthousiaste muziek liefhebbers deze luidsprekers worden nagebouwd. En wij (ahum….onze vrouwen) maar zeuren over een ‘speakertje’ van een meter hoog. Nee, die Japanners weten hoe het moet…. Men heeft in het verre Oosten toch een neus voor kwaliteit. Het is niet voor niets dat veel hoogwaardige audio apparatuur zoals Thorens TD124, Garrard 301,401 en EMT draaitafels tegen astronomische bedragen richting Japan, Singapore of Korea verdwijnen.

De eerste Klipschorn

Uiteindelijk konden door nieuwe technieken en ontwerpen de drivers efficiënter worden en de hoorns kleiner. In 1943 bouwde Paul Klipsch zijn eerste luidspreker: de Klipschorn. Deze luidspreker was in eerste instantie bedoeld voor theaters en dan met name voor spraakoverdracht. Uiteraard had je er maar één nodig want stereo bestond nog niet. Toen de eerste stereo versterkers zijn intrede deden was door uitbreiding met een tweede Klipschorn een stereo luidsprekersysteem een feit.

Klipschorn, La Scala en Cornwall

Ik wil mij voornamelijk richten op deze drie luidsprekers. Waarom? Wel om het feit dat alle drie de speakers dezelfde driver bezetting hebben. De K-77 tweeter, de K-55 mid-compressie driver en de K-33 woofer. Met name het midden gebied, waar de de K-55 compressie driver verantwoordelijk voor is, wil ik in dit verhaal uitlichten. Deze driver is namelijk één van de belangrijkste units in het hele systeem. Met een frequentie bereik van 450 tot 4500 kHz is het voor ons oor een zeer kritisch bereik. Het is dan ook niet zo heel eenvoudig om hier een goede driver voort ontwikkelen.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

10 gedachten over “Een bijzonder Klipsch avontuur

 • 10 januari 2017 om 11:24
  Permalink

  Ik kan t mis hebben maar over die versterker hebben wij toch nog niks gelezen? ben benieuwd namelijk!

  Beantwoorden
  • 13 januari 2017 om 11:48
   Permalink

   Hallo Huib, hij komt er zeer binnenkort aan….keep watching

   Beantwoorden
 • 10 januari 2017 om 18:16
  Permalink

  Hallo Marco.
  Interessant artikel. Helaas zijn er enkele foutjes in geslopen. Het door jouw beschreven Western Electric systeem stamt uit 1926, niet uit 1924.
  De Western Electric speaker replica`s stammen van GIP, niet van Silbatone. Silbatone bouwt enkel versterkers. De eigenaar van Silbatone is een zekere meneer Chung, in het dagelijks leven CEO van Samsung en naar het schijnt eigenaar van de grootste verzameling vooroorlogse Western Electric theater geluidsinstallaties ter wereld. Silbatone is voor meneer Chung meer een hobby dan een echt bedrijf.

  Beantwoorden
  • 13 januari 2017 om 11:47
   Permalink

   Dag Maurice, dank je voor je input. Ik ga het direct even aanpassen.

   Beantwoorden
 • 11 januari 2017 om 13:52
  Permalink

  Hallo Marco! Heel toevallig is mij hetzelfde opgevallen toen ik een Lascala kocht waar de k-55v in zat met de soldeerlippen erop. Mijn setje a55g drivers van Crites liggen nu zo ongeveer bij de douane denk ik. Ben benieuwd!

  Beantwoorden
 • 12 januari 2017 om 00:10
  Permalink

  Hallo Marco,
  Kun je al iets vertellen wanneer de TonMeister leverbaar is?
  Groet, René

  Beantwoorden
  • 13 januari 2017 om 11:42
   Permalink

   Hallo Rene, We zijn er mee bezig en het proto type is veelbelovend.
   Ik kan nog niets beloven maar hij staat boven aan mijn lijstje. Op de zelfbouwdag in Hengelo op 4 februari a.s. zal ik met deze spelen.

   Beantwoorden
 • 12 januari 2017 om 15:56
  Permalink

  Ik ben ook erg SUPER(!) benieuwd naar deze nieuwe drivers! Ik heb zelf de EV 1824M en als er iemand is in de buurt van Gouda in een straal van ongeveer 100km zou ik graag langs willen komen om te beluisteren en eventueel te vergelijken met mijn drivers (of bij mij thuis, met de EV T350 driver + Extreme filter van Klappenberger.)
  Zag wel dat Bob Crites deze als pair aanbiedt op Ebay voor $446,50 inclusief verzenden, nog wel even als extra de invoerrechten betalen uiteraard!!!
  En Marco, indien je nog een paartje van deze drivers over hebt, wat is jouw prijs?
  Groetjes, Patrice

  Beantwoorden
  • 13 januari 2017 om 11:40
   Permalink

   Goedemorgen Patrice, Ik heb een beperkt aantal paartjes liggen en deze komen op 475,- inclusief verzenden

   Beantwoorden
 • 23 januari 2019 om 15:36
  Permalink

  Ik heb met veel interesse het artikel gelezen over het hoornsysteem. Zelf luister ik al jaren naar een Klipschorn anniversary 60th. Het is een speaker die heel kritisch is met wat je aansluit. Maar ik draai intussen al een aantal jaren met McIntosh buizenversterking. En wat ook heel goed bevalt is luidspreker bekabeling van het vrij onbekende merk Telos Audio. Ik ben dan ook zeer tevreden met de weergave van de Klipsch annversary 60th. Ik hoop hier nog heel lang mee door te gaan. De weergave is te omschrijven als evenwichtig en neutraal.
  Je kunt er uren naar luisteren. Wel is de Klipshorn kritisch wat betreft de opname die wordt gedraaid. Als een opname slecht is opgenomen zal de Klipsch dat ook zo weergeven. De laatste jaren vind ik de weergave van diverse topmerken speakers analitisch en over gedetailleerd. Het klopt allemaal precies, maar heeft weinig emotie. Ik omschrijf het als een puur academische weergave. Het blijft natuurlijk ook een smaak kwestie.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.