Een bijzonder Klipsch avontuur


Voor wie regelmatig mijn verhalen leest weet dat ik een liefhebber ben van mooie hoorn luidsprekers. Met name de bijzondere Heritage luidspreker ontwerpen van Paul Klipsch doen mijn muziekhart sneller kloppen. Tijdens de ontwikkeling van onze eigen hoorn luidspreker liep ik letterlijk tegen een bijzondere en zeldzame compressie driver aan: de K-55V van Klipsch. Het is een mooi audio verhaal over een bijzondere Klipsch ontdekking. Misschien niet voor iedereen even interessant. Maar let op, heb je een mooie Klipsch luidspreker zoals een Klipschorn, La Scala of Cornwall, dan is verder lezen op eigen risico…….

De geschiedenis van hoornspeakers

In het begin van de 20e eeuw werd theater steeds belangrijker. Na de stomme film werd spraak en geluid ingevoerd en doordat er steeds meer mensen naar theaters werden getrokken moest er ook voor worden gezorgd dat de mensen achter in de zaal alles goed konden horen. Maar ja, er waren nog geen versterkers met voldoende vermogen voor handen. De eerste (buis)versterkers hadden een zeer laag vermogen. Wie toevallig mijn artikel heeft gelezen over de High End show in München heeft kunnen lezen dat er een fraai Western Electric systeem uit 1926 was opgesteld. Deze werd aangestuurd door één van de eerste buisversterkers die is gemaakt (1914) met een vermogen van maar liefst 0,5 Watt. De buisjes in deze versterker gaan een uur of drie mee en moeten daarna worden gewisseld. Een show met een dergelijk systeem met originele buisjes kost een vermogen. Het bedrijf dat deze show ieder jaar verzorgt is Silbatone uit Zuid Korea.

De zeldzame buizen uit 1914!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

 • Hallo Marco.
  Interessant artikel. Helaas zijn er enkele foutjes in geslopen. Het door jouw beschreven Western Electric systeem stamt uit 1926, niet uit 1924.
  De Western Electric speaker replica`s stammen van GIP, niet van Silbatone. Silbatone bouwt enkel versterkers. De eigenaar van Silbatone is een zekere meneer Chung, in het dagelijks leven CEO van Samsung en naar het schijnt eigenaar van de grootste verzameling vooroorlogse Western Electric theater geluidsinstallaties ter wereld. Silbatone is voor meneer Chung meer een hobby dan een echt bedrijf.

 • Hallo Marco! Heel toevallig is mij hetzelfde opgevallen toen ik een Lascala kocht waar de k-55v in zat met de soldeerlippen erop. Mijn setje a55g drivers van Crites liggen nu zo ongeveer bij de douane denk ik. Ben benieuwd!

  • Hallo Rene, We zijn er mee bezig en het proto type is veelbelovend.
   Ik kan nog niets beloven maar hij staat boven aan mijn lijstje. Op de zelfbouwdag in Hengelo op 4 februari a.s. zal ik met deze spelen.

 • Ik ben ook erg SUPER(!) benieuwd naar deze nieuwe drivers! Ik heb zelf de EV 1824M en als er iemand is in de buurt van Gouda in een straal van ongeveer 100km zou ik graag langs willen komen om te beluisteren en eventueel te vergelijken met mijn drivers (of bij mij thuis, met de EV T350 driver + Extreme filter van Klappenberger.)
  Zag wel dat Bob Crites deze als pair aanbiedt op Ebay voor $446,50 inclusief verzenden, nog wel even als extra de invoerrechten betalen uiteraard!!!
  En Marco, indien je nog een paartje van deze drivers over hebt, wat is jouw prijs?
  Groetjes, Patrice

 • >