BerryStreamer met Ropieee
For translation in your language, just check the translate option on the upper right of this page
Dat we zelf vinden dat de DDDAC1794 NOS een formidabele DAC/ muziekstreamer is, lang leve Doede Douma, wil dit niet zeggen dat we niet blijven zoeken naar verfijningen binnen dit mooie concept. Eerst was er de stap van USB conversie naar het superieure I2S koppelen van streamer en DDDAC 1794, dat zeer succesvol bleek. Daarna met vallen en opstaan zoeken naar het verbeteren van het kloksignaal.
Maar ineens, best onverwachts zelfs, komt er iets op het pad wat de boel in een nieuwe stroomversnelling weet te brengen…
Een wisseling van de wacht van de gebruikte software maakt het plots mogelijk om de BerryStreamer naar een volgend level te tillen. En als het hek eenmaal van de dam is stoppen we natuurlijk niet om de lat nog weer een stukje hoger te krijgen...

DDDAC1794 DAC boards
RoPieee
De BerryStreamer in de DDDAC1794 NOS DAC werd tot nu toe gebruikt met de dedicated Hifiberry software in de Raspberry Pi. Goedwerkende software is de motor van een audiostreamer. Deze software maakt een Roon Player van de BerryStreamer, verder niks. De iso is via de site van Hifiberry op te halen en kan op een Micro SD kaartje worden geschreven, die vervolgens in de Raspberry Pi wordt gestoken. Daarna is er geen omkijken meer naar. Je hoeft geen kennis van computers te hebben, ook niet van Linux, de besturing waarmee de Raspberry Pi werkt, niet te kunnen programmeren, niets van alles.
Daarnaast kan ook bijvoorbeeld ook Volumio software worden gebruikt, wat een stand-alone audiostreamer oplevert. Zelf vind ik Volumio prima software, maar ten opzichte van het door mij zo gewaardeerde Roon wel een aantal jaren terug in speelcomfort. Dit is een persoonlijke mening, laat je er niet door beperken.
Andere gebruikte softwarepakketjes hebben ieder hun eigen voor en nadelen, meestal een kwestie van wennen waarschijnlijk. Als het maar foolproof en stabiel werkt.
Een beter alternatief?
Er is echter nog een speciale Roon georiënteerde software die een mooie ontwikkeling heeft doorgemaakt vanaf het moment dat het voorgesteld werd: RoPieee. Een Nederlandse ontwikkeling dat op het Roon Labs forum enthousiast wordt ondersteund.
Ondanks dat er niks te klagen valt over de regulier gebruikte software ben ik toch maar eens weer een keer met RoPieee aan de slag gegaan.
De image wordt eerst van de RoPieee site gedownload. Je hebt daarna de gratis Etcher software nodig om deze image naar een Micro SD te schrijven. Geen al te moeilijk klusje. Als dit geklaard is steek je het kaartje in de Raspberry Pi.

BerryStreamer met Allo Isolator
Starten maar
Met de nieuwe software in de Raspberry Pi wordt de BerryStreamer weer opgestart. Het booten gaat helemaal automatisch. Voor de eerste opstart wordt de Raspberry Pi een paar keer automatisch afgesloten en weer opgestart. Als dit achter de rug is kan via een laptop/PC/tablet/smartphone contact worden gemaakt via ropieee.local met de software op de Raspberry Pi. Dan is het nog een kwestie van het uit de lijst selecteren van de op de Raspberry Pi gemonteerde hoed (hat), in mijn geval een Hifiberry Digi+ Pro kaartje. De wijziging wordt opgeslagen en de Raspberry Pi wordt nogmaals opnieuw opgestart.
En dan?
Dan is het alleen nog maar een kwestie van de met RoPieee geladen BerryStreamer in Roon aan te klikken en een naam te geven. Selecteer een album of een track en het speelt! En dat niet alleen, de werking is rots stabiel, geen hikjes, geen dropouts, alleen maar muziek zoals ik gewend ben… RoPieee blijkt niet minder dan een geweldig fijn werkend alternatief voor de door mij regulier gebruikte software.
En er is meer…veel meer, blijkt al snel! Een groot voordeel vind ik zelf al dat de Wi-Fi default is UITgeschakeld in RoPiee. Ik ben een man van de vaste verbinding. Wil je echter draadloos, dan moet je Wi-Fi even inschakelen in het scherm.
Dat biedt mogelijkheden
Daarna gaat het snel: een min of meer mislukking uit het verleden wordt maar weer eens uit de mottenballen gehaald: de Allo Kali Reclocker. Die (vanzelfsprekend) ook rechtstreeks via een I2S verbinding kan worden gekoppeld met het mainboard van de DDDAC 1794. Met andere software is het me nooit gelukt om een feilloos werkende BerryStreamer met de Kali Reclocker te configureren. Altijd was er in meer of mindere mate instabiliteit in de vorm van tikjes, hikjes en hangers. En daar ben ik allergisch voor! Op dit vlak telt voor mij een zero tolerance beleid!

Allo Kali Reclocker
Meerdere hoedjes
RoPieee kan worden ingesteld op zo’n beetje ieder serieus voor de Raspberry Pi gemaakt hoedje dat op de markt is. Maarrr, ook zonder hoedje, op de rauwe I2S uitgang van de Raspberry Pi. Dat laatste is niet wat je wilt, of je moet van een smerige jitterrijke uitgang houden… maar juist dit maakt de weg open.
Zowel de Allo Isolator als de Allo Kali Reclocker worden niet herkent als opgeschroefd hoedje. Het zijn slechts doorgeefhoedjes die hun nobele werk min of meer anoniem uitvoeren.
In de Allo Isolator wordt de I2S datastroom galvanisch van de Raspberry Pi gescheiden. De Allo Kali buffert de datastroom, zet het originele kloksignaal buiten spel om het daarna strak te herklokken. Ik ben vooraf vooral benieuwd of er met RoPieee geselecteerd op de blote Raspberry Pi er een I2S uit de Kali Reclocker kan worden getrokken zodat er muziek uit de DDDAC komt…
Effe opletten graag…
De Allo Isolator heeft een Master en een Slave mode, die geselecteerd wordt met een drietal dipschakelaars. Met de Hifiberry Digi+ Pro wordt de Isolator in ‘Master mode’ gezet. Als er echter een Allo Kali Reclocker op de Allo Isolator wordt geschroefd moet de laatstgenoemde in ‘Slave mode’ worden gebruikt. Anders komt er domweg geen geluid uit de luidsprekers.
Zal het nu wel werken?
Nou? En werkt deze opzet? Als een klokje, zou ik bijna willen zeggen. Geen gekreun of wat voor onhebbelijkheden ook. Van hieruit is het gewoon opstarten en binnen een minuut speelt de streamer.
Met deze opzet is een tijdje gespeeld, met volle tevredenheid, mag ik wel zeggen. Om de spanning er niet al te lang in te houden: het geluid liet al niet zoveel meer te wensen over, maar in deze opzet krijgt alles toch nog weer een schopje in de kont. Mooimooimooi…

Allo Kali in BerryStreamer
Even alles op een rij
Waar het bij alle bovenstaande bezigheden om draait is het koppelen van de Raspberry Pi streamer op en zo mooi mogelijke wijze via I2S te koppelen aan het mainboard van de DDDAC 1794. Dus geen gemiep over hoe beroerd de USB bussen van de Raspberry Pi zijn, hoe smerig de digitale uitgangen zijn. Dat is hier niet interessant, dat alles zetten we immers buitenspel.
USB koppelen via een USB naar S/PDIF/I2S converter vind ik sowieso niet boeiend meer, dat is de techniek van 5 jaar geleden. Toen we bij Audio Creative gingen experimenteren met het rechtstreeks I2S koppelen van de streamer en DAC waren we hoogst verbaasd over de kwaliteitswinst die daar te halen valt. Vanaf dat moment was het al snel: “USB, weg er mee”, Leuk om een harde schijf op aan te sluiten of een printer, maar niet meer voor onze streaming audio… Alle USB oppoetshulpjes die in de loop van de tijd waren aangeschaft om de weergavekwaliteit van de USB koppeling op te rekken, niet meer nodig… Om maar te zwijgen van het geld wat daaraan is opgerookt. Ik heb het nog steeds niet bij elkaar op durven tellen…
De I2S mogelijkheden
- De DDDAC 1794 is al heel voordelig, simpel en met een goed geluid te koppelen met een I2S streamer. Met de Hifiberry Digi+ Pro opzetkaart op een Raspberry Pi. De 5 volt voeding wordt op de Hifiberry hoed aangesloten. De Raspberry Pi wordt dan automatisch doorgelust. Gebruik wel een fatsoenlijke schone lineaire 5 volt voeding, geen schakelende stekkervoeding van 4,99 euro bij de Action. Een mooie 1 ampère voeding is al meer dan voldoende. De Raspberry Pi/ Hifiberry combi gebruikt op zijn top minder dan 500 mA in deze opzet. Wil je Volumio draaien, met ingestoken harde schijf, zorg dan dat de laatste een eigen voeding krijgt. Alleen de USB-schijf vraagt immers al 600, 700 mA uit de USB bus.
- Iets uitgebreider, zeker beter maar helaas ook wat nukkiger in gebruik is de combi van hierboven met een tussen geschakelde Allo Isolator. Deze kan het beste meteen uit de doos in ‘Master’ mode worden gezet door de 3 dipschakelaars naar de tegenoverliggende kant te schuiven. Default staat de Allo Isolator in ‘Slave’. De Raspberry Pi krijgt hier een eigen 5 volt voeding. De primaire (inkomende) kant van de Isolator wordt automatisch via de Raspberry Pi van de noodzakelijke 5 volt voorzien.
De secondaire kant, de galvanisch geïsoleerde uitgaande kant, krijgt een voedingsspanning die tussen pakweg 7 en 12 volt ligt. Deze zorgt aan boord van de Allo Isolator, via een fraaie spanningsregelaar, voor de noodzakelijke voeding voor de Isolator elektronica én zorgt daarnaast voor een uitgaande 5 volt voeding voor de opgestoken Hifiberry Digi+ Pro. Of naar wens een ander opgestoken converterhoedje.
Het resultaat?
Het resultaat is een beduidend schonere weergave van je muziek, dank zij de scheiding van tafel en bed van de Raspberry Pi. Een nadeel is dat na montage door het soms nukkige gedrag van de Allo Isolator er helemaal geen muziek uit de DAC komt. Dan moet de boel weer uit elkaar, eventueel een ander Isolatorbordje worden ingeprikt, dat soort dingen. Maar, als de combinatie eenmaal speelt dan blijft het meestal wel spelen. Het is echter niet zo foolproof plug ‘n’ play zoals ik het graag zie.
Het boeiende is dat zowel Allo als Hifiberry al om uitleg over bovenstaande nukkigheid is gevraagd. Nou, dan gaan de hekken hoog om het territorium van beide. En daar wordt dus geen mens wijzer van.
Allo: “Onze Isolator is niet voor gebruik met de Hifiberry ontwikkeld en werkt daar niet mee.”….
Hifiberry: “Onze Hifiberry Digi+ Pro heeft geen isolator nodig, die is al goed genoeg van zichzelf.”…
Beide antwoorden van de op zichzelf respectabele firma’s laten de BS meters ver in het rood schieten. Ten eerste werkt de Allo Isolator in de meeste gevallen uitstekend met de HifiBerry+ Pro of is in sommige gevallen na wat fröbelen altijd wel werkend te maken. Ten tweede wordt er uit de Hifiberry+ Pro een zeker nog beter klinkend resultaat gehaald als deze geïsoleerd van de Raspberry Pi gebruikt wordt.
Laten we het er op houden dat de combi, soms met een beetje extra liefde en aandacht, tot een prachtig klinkend geheel is te smeden. Ik heb er al tientallen gebouwd en tot volle tevredenheid.
- De derde mogelijkheid is om een Allo Kali Reclocker op de Raspberry Pi te monteren. De I2S draadjes (hou ze alle vier op dezelfde, zo kort mogelijke, lengte) gaan rechtstreeks naar het DDDAC1794 mainboard.
Je stelt RoPieee in het local menu in op de laatste uitgangsoptie “Raspberry Pi I2S” en spelen maar. Nogmaals: lang leve RoPieee voor de werkelijk feilloos werkende Roon Bridge!
Het geluid is wat scherper gedefinieerd dan in de vorige combi. Maar ook wat harder van karakter. Ik ben na wat langer luisteren gereserveerd enthousiast.
- De vierde optie: De Raspberry Pi met Allo Isolator én Allo Kali Reclocker. Hier ben ik wel meteen enthousiast. Deze tripple speelt super met de DDDAC 1794 DAC. Hoe meer albums ik luister, hoe meer waardering ik er voor krijg. Het ‘harde’ is er af, het geluid wordt vloeiender en zet de muziek prachtig neer. Het valt op dat met name details in het muziekbeeld domweg mooier worden uitgelicht.
Belangrijk: laat de Allo Isolator uit de doos gewoon zoals ‘ie is. De default “slave” mode blijft dus slave. Heb je de Isolator al in bovenstaande toepassingen gebruikt, schakel dan de dipschakelaars weer in de originele stand.
De R Pi/ Isolator/ Kali combi heeft meerdere manieren voor het voeden. Met 2 of 3 voedingen. En dus meer uitzoekwerk naar de mooiste wijze. Eén ding is hier wel belangrijk. Gebruik de voorgeschreven voedingsspanningen en hou de voeding van de Raspberry Pi/ ingaande zijde van de Allo Isolator strak gescheiden van de schone voeding(en) van de galvanisch geschieden kant. Mooie hobby hebben we toch!

Allo Isolator hat
Valreep
Op de valreep kwam het bericht dat RoPieee naast de inmiddels befaamde software waarmee een Roon Bridge rond een Raspberry Pi kan worden gemaakt ook een RoPieee XL iso heeft gemaakt waarmee een DLNA speler en Apple Airplay kan worden gemaakt. Ik heb er nog niet mee gespeeld. Maar ga dit zeker nog proberen. Hoe breder inzetbaar de BerryStreamer is hoe beter immers!
Lees verder in deel 2. We zijn er nog niet… het wordt nog spannender…

DDDAC1794 NOS BerryStreamer achterzijde
Wat een heerlijk verslag weer Dick !
Ga er dit weekend lekker mee aan de slag .
Ben benieuwt .
Hallo Dick,
Leuk, weer een manier om de DDdac van een “beter” muziek signaal te voorzien.
Als ik het goed zie maak je hier gebruik van de 1.2 Isolator.
Deze heeft keuze uit 1 of 2 spanningsbronnen, de oudere versie maar 1.
Als je deze oudere versie combineert, net zoals jij, met een Kali en de laatste voedt met een “schone” voeding dan sla je 2 vliegen in een klap.
De Rpi geeft spanning aan de ingang van de Isolator en alles ná de galvanische scheiding wordt met “schone” spanning gevoed door de Kali.
Dat scheelt toch weer een voeding.
Ik zou graag van je willen weten of er überhaupt een verschil te beluisteren is tussen de 2 versies van de Isolator.
Ik speel nu al meerdere jaren met de “Tripple” (Rpi waarop Volumio draait met een Isolator en de Kali) zonder de door jou aangehaalde en beschreven problemen.
Mvg, Paulus
Ha Paulus,
Ik speel met Roon. Veel softwareplayers, ook Volumio niet, zijn niet standaard voor Roon uitgerust en er moet dus aan de software worden gemod. Ik heb het idee dat het daar verkeerd gaat en de buffer van de Kali niet goed gevuld kan blijven.
Maar lees vooral verder in het vervolg van het verhaal. Komt als de planning meezit morgen op de site.
Beste Dick
Zonder dit artikel te gelezen te hebben had ik contact met audiophonics wat de beste oplossing was: de isolator of de reclocker.
Het antwoord was niet heel duidelijk maar beide gebruiken zou overkill zijn.
Nu lees ik dat jij dit toch hebt toegepast met positieve resultaten.
Heb jij ook duidelijke foto’s van aansluiten + een breder antwoord op het aansluiten van de stroom toevoer?
Wordt eerst de reclocker en dan de isolator aangesloten op de raspberry of andersom?
Het verhaal waar je op duidt is niet de laatste in de BerryStreamer serie, Hans. Heb je de latere ook wel gelezen?