ProjectenStreaming

BerryStreamer met Ian Canada FiFoPi

For translation in your language, just check the translate option on the upper right of this page

Na de succesvolle avonturen met de Allo Kali Reclocker in deel 1 van dit verhaal gaan we natuurlijk niet op onze lauweren rusten, hoe aantrekkelijk dit ook was, gezien het inmiddels behaalde resultaat... Op naar de climax!

Ian Canada FiFoPi Ultimate Reclocker

Er is dan inmiddels nog een kandidaat in huis in de vorm van een Ian Canada FiFoPi Ultimate Reclocker. Wel een stukje duurder in aanschaf maar veelbelovend. Ik ben zeer benieuwd hoe deze zich verhoudt tot de Allo Kali. Boze tongen beweren op het www nog wel eens dat Allo het idee van de reclocker van die van Ian Canada heeft geleend (ik zeg het maar even op een nette manier) maar dat Ian’s applicaties nog beter presteren. Dat kan een mening zijn die op emotie wordt geventileerd of niet natuurlijk. Niks beters dan het zelf uit te vissen!… Dat laatste dan, of er al dan niet leentjebuur heeft plaatsgevonden mogen de partijen zelf uitzoeken.

Betere promotie

Wat Allo duidelijk voor heeft op de elektronica van Ian Canada is dat de eerste de promotie en verkoop beter voor elkaar heeft en veel gemakkelijker te vinden is. Ian Canada’s fraaie modules konden in eerste instantie alleen wat moeizaam via het DIYAudio forum worden bemachtigd. Er is geen eigen website. Een technische nerd en marketing, altijd een moeizame combi… Maar de oplossing dient zich gelukkig snel aan!

De korte weg

Na wat zoeken kom ik op de site van het Franse www.audiophonics.fr terecht. Die de Ian Canada modules uit voorraad verkoopt. En bovendien supersnel weet te leveren. Daar besteld heb ik de PCB’s binnen een paar dagen in huis.

Ingebouwde isolatie

De nieuwste versie van de Ian Canada FiFoPi Reclocker heeft bovendien de galvanische isolatie al geïntegreerd in de schakeling. Wat de op het eerste oog steviger aanschafprijs meteen een stuk aangenamer maakt. Het aansluiten is zelfs gemakkelijker dan op de combi’s uit het vorige deel.

Ian Canada FiFoPi board

​Ian Canada FiFoPi Reclocker op de werkbank

Heel praktisch

Zowel voor het voeden van de ondergelegen Raspberry Pi als voor de voeding van de isolator/reclocker is er een aansluitblokje voor de voedingsspanning op de PCB. Op de eerste schroef je domweg de 5 volt voor de Raspberry Pi. Op de tweede aansluiting komt 3,3 tot 6 volt. Maar wel uit een zo schoon mogelijke voedingsbron.

Hoe schoner hoe beter het eindresultaat, volgens Ian Canada. Die zelf een voeding via LifePo4 accu’s als het beste ziet. Ook daarvoor heeft hij een fraaie maar behoorlijk kostbare voedingsmodule ontwikkeld.

Die heb ik niet, maar om het FifiPi bordje toch van een mooie schone voeding te voorzien gebruik ik een fraaie New Class-D 5 volt spanningsregelaar op de ingang van de FiFoPi Reclocker. De ingangsspanning voor de regelaar komt uit de Magic Power Supply die ook het DDDAC mainboard voedt.

De werkelijk prachtig gemaakte FifoPi module wordt op de Raspberry Pi gestoken en de voedingen aangesloten. De I2S verbindingen tussen Reclocker en DDDAC mainboard zijn identiek aan de eerder besproken Allo Kali Reclocker.

Eerst maar eens weer luisteren

Is deze opzet met de FiFoPi Reclocker ook meteen beter dan Raspberry Pi/ Isolator/ Kali versie? Nee, eigenlijk niet. Het klinkt goed, zeker, maar niet beter. De standaard ingestoken XO klokjes zijn waarschijnlijk niet goed genoeg.


​Ian Canada geeft zelf ook al aan dat er budget klokjes zijn gebruikt die eigenlijk alleen meegeleverd worden om de FiFoPi Reclocker te laten werken. Ben je tevreden met het resultaat, dan kun je ze gewoon laten zitten. Wil je beter, moeten er klokken van hogere kwaliteit worden gebruikt. Daarom is het FiFoPi board ook met IC houders uitgerust. Je hoeft dus niet aan het delicate FiFoPi Reclockerbordje te solderen.

Ian Canada FiFoPi

​Ian Canada FiFoPi ingebouwd in de BerryStreamer

Alternatieven

Mooie jitterarme klokken vind je onder andere van Crystek. Het enige punt van aandacht is dat dit SMD types zijn die op een optioneel geleverde houder moeten worden gesoldeerd, samen met een zevental minuscule SMD condensatortjes. Een soldeerklusje dat wel de nodige soldeerervaring plus passende soldeerbout, eventuele zuiglitze en flux vereist. Als je niet weet wat de twee laatste dingen zijn? Niet aan beginnen…

Ik bestel de houders bij AudioPhonics en de Crystal Femto klokjes (dit F-woord is in digitale audio sowieso een mooi begrip om mee te schermen) bij Digikey in de USA. Een kleine week later weet ik precies wat Ian Canada bedoeld. Dit is toch wel van een andere orde. De nieuwe blijkbaar beduidend beter in de pas lopenen klokjes laten een behoorlijk fraaiere ruimte horen waarin van alles gebeurt. Typisch dat het karakter ook ‘smoother’ is. Dit begint toch wel verrekte mooi te worden! Wat zeg ik? Het is inmiddels machtig mooi!

Verschillende klokjes

​Verschillende types klokjes. 

We zijn er nog steeds niet…

Wat, nog steeds niet? Kom op zeg! Nee, ik bruis van inspiratie en één zwaluw maakt immers nog geen zomer. Mijn nieuwsgierigheid of de grenzen nog wat verder opgerekt kunnen worden wint het wederom.

Accusilicon

Heel recent zijn de in bepaalde kringen hooggewaardeerde Accusilicon ultra low jitter klokken ook in de juiste frequenties voor het Ian Canada FiFoPi Reclocker board te koop bij, ze zullen inmiddels wel blij met ons zijn: AudioPhonics. Hier geen gesoldeer met pielige componentjes op een klein PCB’tje maar direct plug ‘n’ play.

Accusilicon adviseert een zeer ruime inspeeltijd van de klokjes. Dat zal ongetwijfeld, maar daar gaan we natuurlijk niet op wachten. En dat hoeft ook niet. Ik hoor eigenlijk meteen al dat er hier iets goeds onder motorkap is ingestoken. Niet meteen beter of minder dan de Crystek klokken maar net iets vriendelijker van karakter. Voor het definitieve oordeel toch maar eens flink wat uren de klokjes op spanning laten tikken…

Weken verder is er geen twijfel meer wat ik het mooiste vind. Terugsteken van de Crystek klokjes is ook alles behalve verkeerd. Heel fijn klokje ook. Maar moet ik met het mes op de keel kiezen, dan blijven de Accusilicon exemplaren op deze plek. Of het moet de directeur van Crystek zijn die het mes in de hand heeft...:-)

Epiloog

Een foolproof werkende streamer valt of staat bij de gebruikte software. Wat heb ik me in het verleden vaak geërgerd aan software die niet bug free zijn werk deed. De regulier door mij graag gebruikte iso voor Hifiberry werkt wel bugvrij maar is beperkt tot gebruik met Hifiberry hoedjes.

De RoPiee software is tot nu toe de gemakkelijkst bruikbare, totaal probleemloze én breedst bruikbare Roon Bridge software die ik tot nu toe ben tegen gekomen. Dank zij RoPieee kan er wederom een stukje verder worden gebouwd aan de nimmer eindigende zoektocht naar het nog beter maken van de BerryStreamer. En die was al zo goed…

Dat een nog beter kloksignaal klankmatig een duit in het zakje kan doen is al heel lang bekend. Ik schrijf bewust ‘kan’ omdat het niet alleen de klok is dat het geluid naar een hoger niveau kan brengen, de periferie moet het wel kunnen laten horen. Van een prul van een DAC maak je echt geen high end DAC al gebruik je de allerbeste klok die er gemaakt wordt.

Als dat wel het geval is en ik bereik een resultaat zoals hier, dan geeft dat heel veel voldoening en lol. En het allermooiste: je hoeft voor alle bovenstaande mogelijkheden om de BerryStreamer te bouwen en/of te upgraden niet meteen een tweede hypotheek op te nemen.

En dat gaat even zo goed op voor de prachtige Ian Canada FiFoPi Reclocker met de duurdere Accusilicon klokken. Dat is behoorlijk des on-audio’s, waar we vaak voor hele kleine upgrades handen vol geld moeten uitgeven. Dat houdt de drempel lekker laag maar het eindresultaat is wel een hoog tot uitzonderlijk hoog niveau.

Ian Canada FiFoPi

​Ian Canada FiFoPi in bedrijf

Boude uitspraken?

Waar mogen we de huidige BerryStreamer mee vergelijken. Volgens Marco en ik met iedere audiostreamer op de markt, of die nu 2, 5 of 10 of meer kilo-euro kosten. Boude uitspraken? Zeker, maar als iets goed is mag het toch ook gezegd worden, niet? Dank zij het 'out of the box' denken van Doede Douma, de prachtige elektronica en software die in dit verhaal besproken plus een beetje van onszelf er bij, ligt de lat inmiddels heel erg hoog. 

Er zijn heel veel moderne DAC’s die op de meetbank perfecte resultaten laten zien, het lijkt wel of juist het bereiken van die meettechnische perfectie het echte streven van veel ontwikkelaars is geworden. Ik vraag me regelmatig af of er ook nog wel geluisterd wordt of dat er voornamelijk op het beeldscherm wordt gesimuleerd. ‘Kijken of we -141dB kunnen halen, -139 dB is toch een beetje mager…’.

Ik durf het wel te beweren dat er maar weinig DAC’s zijn waarvan het geluid zo dicht tegen een analoge beleving aanschurkt als deze BerryStreamer/ DDDAC1794 dat doet. En dat is nu net waar wij bij Audio-Creative naar streven. Analoge weergave staat hier hoog in het vaandel.

​DDDAC 1794 NOS DAC site
​Deel 1 van dit avontuur

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

50 thoughts on “BerryStreamer met Ian Canada FiFoPi

  • Yes Dick,

    Hier ben ik ook met mijn blik op gevallen, heel interessant!
    Schrijf dit nog vóór het gelezen te hebben 😉

    Beantwoorden
  • Nog wat extra info en een verzoek,
    Er schijnt een display in de maak te zijn zodat je kunt zien wat de Fifopi doet, lijkt mij de kers op de taart.
    Zou je zo vriendelijk willen zijn om linkjes te plaatsen (net als vroeger) waar je de bv de klokjes kunt kopen.
    Ik ben overtuigd, dank je wel Dick!

    Mvg, Paulus

    Beantwoorden
  • Audiophonics die hebben alles in huis, Hartelijk dank hiervoor Dick!

    Beantwoorden
  • Dat zijn mooie ontwikkelingen.
    Heeft een recenter model raspberry ook nog effect, of maakt dit geen verschil?
    Ik heb 1 van de eerdere raspberry versies uit 2016, draait ropieee hier ook op?

    Beantwoorden
  • Hallo Dick,
    Ik ben benieuwd!
    Onderdelen zijn besteld.
    Om de verbouwing niet direct te ingrijpend te maken, en toch een schone separate voeding te verkrijgen, is het idee om de DDDAC 5V voeding op 8v af te regelen en dan met 2x de genoemde 5 V class-D regelaars de Raspberry PI en FIFO separaat te voeden.
    Gezien mijn beperkte voedingskennis, is dit een goed idee?

    Beantwoorden
    • Dat is geen goed plan, Willard. De 5 volt voeding kun je niet zomaar op 8 volt inregelen met de standaard 9 volt trafo. En met zowel de Raspberry Pi als de FiFoPi op dezelfde voeding te gebruiken help je de galvanische scheiding vakkundig om zeep.

      Beantwoorden
  • Hoi Dick,
    dus als ik het goed begrijp; Allo Isolator en DigiBerry Pro eraf trekken en die Ian Canada FiFoPi Ultimate Reclocker erop prikken?
    Klinkt goed, gaan we doen!!!

    Beantwoorden
      • Hallo Dick,

        Ik heb net een tweede hands DDDac gekocht (nog de versie met de rode boards) en wil met de Raspberry Pi aan de slag. Ben me aan het inlezen en wil natuurlijk meteen het beste, dus de Raspberry Pi met Ian Canada FiFoPi Ultimate Reclocker er op.
        Ik zie reactie: “het Allo Isolator en DigiBerry Pro eraf trekken en die Ian Canada FiFoPi Ultimate Reclocker erop prikken?” Maar klopt dat wel? Je hebt naast de Raspberry Pi toch ook altijd de Digiberry Pro nodig om er een streamer van te maken? En dan vervolgens aanvullen met de Ian Canada FiFoPi Ultimate Reclocker?

        Dank, Anko

        Beantwoorden
        • Hallo Anko,
          Je hebt je inleeswerk duidelijk nog niet af, de antwoorden op je vragen staan echt in het verhaal.
          Maar je hebt een ander ‘probleem’. De oude oude rode mainboards hebben nog geen buffering voor de I2S ingang ingebouwd, die de latere (blauwe) versies wel hebben. Daarmee loop je de grote kans dat de streamer/DAC combi niet werkt omdat de voorliggende streamer te zwaar belast wordt.

          Beantwoorden
          • Dank Dick,

            Ik heb mijn leeswerk nog een keer gedaan en het is me duidelijk. Over de rode mainboard: deze heeft de 1/2 Clock modificatie. Dan is er toch geen probleem?

            Groet, Anko

          • Hallo Anko,
            Als het rode mainboard de bewuste mod heeft moet het kunnen. Gewoon doen dus!

  • Hoi Dick,

    En wat doe ik met de Teddy Pardo SuperTeddyReg die ik nu aan de Allo Isolator heb zitten?

    Groeten,
    Frank

    Beantwoorden
  • Hallo Dick,

    De onderdelen zijn heel snel geleverd, en gereed om in te in te bouwen.
    Ik heb hierover 2 vraagjes:
    1: Moeten de dipswitches aan de onderkant van de FIFO Pi nog anders ingesteld te worden.
    2:welke pennummers op de geïsoleerde zijde van de FIFO zijn er aangesloten.

    Beantwoorden
  • Hoi Dick,

    Bedankt voor je reactie,
    Helaas kan ik de handleiding van deze FIFOPI niet vinden.
    Heb je hier een linkje van?

    Beantwoorden
  • Hoi allemaal,
    Zijn er al mensen die draaien met
    Ian Canada FiFoPi
    en de ervaring willen delen!

    Draai zelf nog met Allo Isolator én Allo Kali Reclocker .

    Beantwoorden
  • Hallo,
    Een tweetal weken geleden heb ik de ombouw al gemaakt. Toen nog de Allo Isolator en met Digi pro+, nu speel ik met de Ian Canada FiFoPi Reclocker met de Accusilicon clocken. En in één woord kan ik zeggen… fenomenaal! Het gereproduceerde geluid is op alle vlakken met dikke strepen erop vooruit gegaan. Deze DDDAC1974NOS is voor de veeleisende muziekliefhebber… een echte aanrader! Dit heb ik zelfs op de vele High End Audioshows die ik reeds bezocht heb nog niet gehoord…
    Dank hiervoor Dick van de Merwe!

    Beantwoorden
    • Mooi…. bedankt voor je info !
      Ga de stap zeker maken.
      Kan eigenlijk niet missen als Dick van de Merwe er mee komt 🙂
      Heb zelf net de switch Silent Angel er bij ….
      Ook weer genieten!
      Mvg .DickQ.

      Beantwoorden
        • Ook hier die Switch aangeschaft, een hele belevenis voor 395 euro. Geweldig wat een toevoeging.

          Beantwoorden
  • Hoi Dick,
    Roon ziet mijn streamer niet.

    – de FiFoPi is gemonteerd en heeft zijn voedingsspanningen,
    – de Rpi is wel vindbaar in het netwerk, dus is verbonden,
    – de dipswitches staan op default,
    – ik heb de RoPiee op de SD kaart gezet met Etcher

    Beantwoorden
  • Beste Dick,

    Ik heb een aantal jaar terug ditzelfde project gebouwd van Ian. Toen waren alle bordjes nog apart. Een van de dingen die mij opviel is dat de standard bijgeleverde klokken toen (1 ervan) kapot was. Ik heb toen direct de Crystek klokken erop gezet. Ik merk dat mijn DAC hierna soms de draad kwijt is. De eerste adapters voor de klokken hadden geen passieve electornica erop, maar zie dat de huidige dit wel heeft.

    Ik stuur ze direct aan met een LiFePo4 batterij, en meestal werkt dat goed. Ik ben niet echt een electronica kenner en heb met een goedkope weller soldeerbout die klokken gesoldeerd. Ik gok dat het daarmee misschien te maken heeft.

    Nu, ook jouw review te lezen, wil ik mijn kast wat kleiner maken door opnieuw het een en ander bij AudioPhonic te kopen (leuk trouwens dat ze nu de Ian’s nieuwe geintegreerde versie verkopen. Dat scheelt een hoop invoerkosten). Ik was benieuwd na enkele tijd later hoe de ACCUSILICON klokken je bevallen.

    Ook zag ik de tent-labs klokken erbij staan. Ik heb het idee dat deze niet zonder extra werk direct compatibel zijn. Ik kan het mis hebben. Ik ben benieuwd of je deze ook nog getest hebt.

    Groet,
    Jordy

    Beantwoorden
  • Hello!

    Could someone please tell me what the Ropiee webpage top hat is selected too as Ian Canada is not listed?

    Thanks
    Simon

    Beantwoorden
  • Simon,

    You just need to choose Raspberry I2S and it should work.

    Regards,

    Satyam Bachani.

    Beantwoorden
  • Ha Dick,

    Leuk stukje. Mijn oog viel op de 2 verschillende Ultra Low Jitter Clock 49MHz en 45 MHz. Waarom niet twee gelijke?

    Daarnaast overweeg ik een Raspberry Pi aan te schaffen maar waar haalt hij de muziek of te wel de flacjes vandaan? SD kaartje of SSD Schijf naast de Raspberry Pi?

    Kun je de setup kort beschrijven?

    Zou mij helpen om verder te komen

    Remco

    Beantwoorden
    • Hallo Remco,
      Er zijn twee verschillende klokjes nodig omdat er samplefrequenties worden gebruikt van 44,1 Mhz (als je een CD ript) en veelvouden daarvan: 88,2 en 176,4 Mhz. En er is muziek met een samplefrequentie van 48 kHz en de veelvouden 96 en 192 kHz. De laatste 2 frequenties zie je vaak bij high res muziek.

      De muziek kan worden opgeslagen op een USB schijf, een ingebouwde harde schijf, een NAS enz. Te veel om op te noemen.
      Zelf gebruik ik een Roon Nucleus met ingebouwde SSD schijf waarom de muziek is opgeslagen.

      Beantwoorden
  • Hallo, heb een vraag .
    ik heb RPI 3B+ allo isolator en hifiberry dac +pro bij het afspelen van 192/24 klinkt het vervormt heb de isolator er tussen uit gehaald en toen was het wel goed, doe ik iets verkeerd of is de isolator niet goed.
    ik gebruik volumio en qobuz heb de dipsw gedaan, tot 96/24 gaat het wel.

    Beantwoorden
  • Ha die Dick ,
    Ik heb een standaart DDDAC 1794 nu vroeg ik mij af heeft het zin om een Ian Canada FiFoPi Reclocker te plaatsen i.v.m. het geluid ? Ik gebruik de DDDAC alleen als DAC .
    m.vr.gr.Ben Jurriëns

    P.S. Zijn er ook schema’s i.v.m. inbouwen Canada FiFoPi Reclocker

    Beantwoorden
    • Hallo Ben,

      Als je je DDDAC1794 uitsluitend als DAC gebruikt, bijvoorbeeld achter je CD-speler, heeft het geen nut om een FiFoPi streamer in te bouwen. De Raspberry Pi + FiFoPi maken van de DDDAC174 een audiostreamer.

      Beantwoorden
  • Beste Dick, wederom een fijn artikel welke ik heb opgevolgd! Nu vroeg ik mij af welke dac hat je voor de Fifopi hebt geselecteerd in Ropieee?

    Beantwoorden
  • Dank Dick, na een weekend luisteren kan ik vermelden dat deze upgrade met accusilicon klokken (tov Hifiberry) zeker de moeite waard is! Goede aanrader! Brengt mij tot het volgende: welke trafo’s zijn in jouw dac geïnstalleerd? Mijn broer wil dat ik een dubbeldekker DDDAC voor hem bouw op basis van mijn enkeldekker. Ik wil graag meer te weten komen over jullie eigen trafo’s 😉 Groet, Robin

    Beantwoorden
  • Hallo Dick,

    Is het ook mogelijk om de AccuSilicon klokjes op de Kali te installeren? En wat is daar voor nodig?

    Groet,

    Mervin

    Beantwoorden
    • Hallo Mervin,
      Alleen fysiek gezien gaat dit niet lukken. De Allo Kali is uitgerust met klokjes voor SMD montage, de AccuSilicon is voor ’through hole’ montage.

      Beantwoorden
  • Erg interessant dit!!

    Maar nu is het zo dat ik hier een Mano Ultra muziek streamer heb van Magna Hifi, en vraag mij (eigenlijk jullie) af hoe een full monty Ian Canade setup zich zou verhouden tov mijn Mano Ultra?

    Beantwoorden
  • Hoi Dick,

    Mede door jouw goede ervaringen en oren (ooit de OB 300BA van jou overgenomen)
    de knoop gehakt en de volgende Ian Canada onderdelen besteld, (ben erg benieuwd!!)

    FIFOPI Q3 (met de Accusilicon 45/49MHz klokken)
    ESS SABRE 90X8 controller with display
    ESSC Controller Extension Kit
    TRANSPORTPI
    STATIONPI
    LIFEPO4 MKIII
    UCADAPTER
    UCHYBRID Ultra Capacitor Conditioner Board 3,3V
    UCMATECONDITIONER Ultra Capacitor Conditioner Board 5V
    MAXWELL Supercapacitors 2,7V 325F
    A123 26650 batterijen

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.