ProjectenStreaming

BerryStreamer met Ian Canada FiFoPi – deel 2

We zijn alweer bijna een jaar verder na de laatste avonturen met de BerryStreamer/DDDAC1794 NOS DAC. Daarna hebben we natuurlijk niet stil gestaan. We blijven fijnslijpen aan deze prachtige audiostreamer/DAC. Hoe en wat? Dat lees in het volgende verhaal. Er zijn ook een paar vragen die steeds weer terugkomen die hier meer duidelijkheid kunnen geven. O ja, alle hier genoemde upgrades zijn retrofit aan te brengen op bestaande BerryStreamers. Lang leve de DIY!

De BerryStreamer

De DDDAC1794 NOS DAC heeft inmiddels al een hele reis meegemaakt naar wat dit moment ongetwijfeld de beste versie is. Het verrast me steeds weer dat er nog rek zit in dit mooie ontwerp van DDDAC1794 maker, Doede Douma. Steeds weer lukt het de lat weer een streep hoger te leggen.

In de avonturen die ik vorig jaar heb geschreven ging van de al zo fijn klinkende BerryStreamer met Hifiberry hoed, later geïsoleerd van de onderliggende Raspberry Pi met hulp van de bekende Allo Isolator, naar het gebruik van de Allo Kali reclocker. Dit werd mogelijk door de fraaie Ropieee software voor de Raspberry Pi, dat dankzij een uiterst stabiele maar ook flexibele besturing een formidabel eindpunt (player) voor Roon maakt.

FiFoPi

De ontwikkelingen volgden elkaar daarna toch nog snel op en de Ian Canada FiFoPi kwam in het spel. Deze heeft nu alle voorgaande ontwikkelingen vervangen in de beste versie van de BerrySteamer tot nu toe. Het verhaal hieronder gaat over deze versie van de BerryStreamer/DDDAC1794 NOS DAC. En over de verdere ontwikkelingen hiervan. De FiFoPi gooit de deur ver open voor de volgende verbeterstappen van de BerryStreamer.

Van FiFoPi naar DDDAC mainboard

We kunnen de FiFoPi op dezelfde wijze verbinden met het DDDAC mainboard als de Allo Kali Reclocker. Via een viertal losse draden met een Dupont connector aan iedere kant. Het werkt prima maar het blijft toch een beetje behelpen.  

De oude I2S bekabeling, blijft wat rommelig...

De eerste poging naar nette U.FL I2S kabeltjes

De FiFoPi geeft de mogelijkheid voor hele nette strakke korte verbindingen van de I2S signalen. Het was even zoeken naar de uiteindelijke uitvoering. De FiFoPi heeft ook U.FL aansluitingen. Dat zijn mini coaxiale connectors die op de PCB zijn gesoldeerd. We hebben dus een kabeltje nodig met aan de ene kant een U.FL kabeldeel en aan de andere kant een Dupont stekker. Het slechte nieuws is dat deze niet te koop zijn. Je moet ze zelf maken. De eerste kabeltjes heb ik los van elkaar uitgevoerd. Maar met een complete kabelunit met een blokje waaruit de drie U.FL kabeltjes steken wordt het heel netjes. De mooiste tot nu toe. Bij een eventuele uitbouw van FiFoPi of DAC toren hoeft alleen het zwarte blokje van het mainboard te worden geschoven.

Alle draden verzamelen...

... inprikken maar...

Voeding FiFoPi board

De voeding is ook verder geoptimaliseerd. Kon je in het vorige verhaal nog lezen dat de schone voedingsspanning voor het FiFoPi board met een 5 volt New Class-D spanningssregulator werd uitgevoerd. Dat is nu gewijzigd naar een 3,3 volt type. De on-board spanningsregelaar van de FiFoPi is buitenspel gezet door twee minuscule draadbrugjes of 0 Ohm SMD ‘weerstanden’ over de daarvoor bedoelde soldeereilandjes te solderen. De klokken worden nu nog uitsluitend van een schone voeding voorzien via de New Class-D spanningsregelaar. Deze 3,3 volt regulator is daarvoor direct aan de ingang geplaats, voor zo kort mogelijke verbindingen. En dat gaat wonderschoon mag ik zeggen.

3,3 volt New Class-D regulator

Bruggen leggen voor de bypass

Software

RopieeeXL is voor mij dit moment de onbetwiste software voor BerryStreamer DDDAC1794. Een feestje om te gebruiken. Natuurlijk krijg ik mail van mannen die hun eigen gebruikte softwarepakketjes veeeeel beter vinden, maar dat blijkt vaak ingegeven door de jaarlijkse 99 euro dat voor het gebruik van Roon moet worden betaald. Ik ga er niet eens meer op in. Ieder zijn meug en iedereen mag gebruiken wat ‘ie wil. Het leuke van de XL uitvoering van Ropieee is dat het ook als UPnP/DLNA player kan worden gebruikt.

Maar voor wie het wil? De BerryStreamer kán ook gewoon op andere software draaien. Wil je met Volumio spelen, zet de software op een micro SD kaartje en druk het in de Raspberry Pi. Nog een ander softwarepakketje? Precies hetzelfde. Zorg echter dat je altijd terug naar de goedwerkende streamer. Wil je andere software gebruiken? Gedraag je niet als übervrekkige Nederlander en gebruik een nieuw micro SD kaartje waarop je de nieuwe besturing installeert en bewaar het oude goed werkende micro SD kaartje op een veilig plekje. Mochten de nieuwe software avonturen tegenvallen, kun je zo weer terug naar je vertrouwde situatie.

Twee stappen voorwaarts en…

Het wordt regelmatig vergeten dat het tweaken en upgraden niet altijd verbeteringen zijn. Wijzig altijd dingen één voor één en is het niet wat je ervan verwacht, ga weer een stapje terug.

Zoals ik al zei: “lang niet iedere verandering is een verbetering”. Tweaken is niet zelden twee stappen vooruit en eentje weer terug. Als ik alleen al in de doos onderdelen kijk van onze Magic Power Supply voor de DDDAC1794 NOS DAC…

Dat heeft destijds alleen voor het bouwen van deze voeding een maand of vier, en veel geld, gekost voor de juiste combinatie van componenten.

Hiervan zijn er een aantal custom made, speciaal voor ons gemaakt, afgekeurd en nog eens gemaakt. En zo nodig nog een keer. Voor alles in de juiste waardes tot het werkend team was gesmeed die me een paar cm dieper in mijn luisterstoel doet wegzakken, met een gelukzalige glimlach in mijn hoofd, was er al heel wat water naar de zee gegaan. Een paar keer was ik dichtbij, maar iedere keer konden de (virtuele) sigaren in de doos blijven. Ik had het bij poging drie kunnen houden, maar zo werkt het niet… Het eindresultaat is er naar…

Verdere upgrademogelijkheden

Ik heb het laatste jaar een paar DDDAC’s gebouwd met andere componenten. Gewoon om te weten wat het effect daarvan is op het totaalgeluid en op de standaardversie. Sommige stappen blijken een wat ander geluidskaraker te geven, niet meteen beter of slecht, wel anders. Andere elco’s met net een iets ander klankkarakter. De verschillen zijn er, maar zijn niet enorm. Om het echt te beOORdelen moet ik de DAC’s echter wel naast elkaar horen. Of ik het blind ook met zekerheid uit elkaar ga houden? Ik zet er geen geld op in… Met de originele Nichicon Muse elco’s blijkt echter ook weinig verkeerds in deze applicatie. Verder onderzoek volgt…

BeOORdelen

Om upgrades te beoordelen op voor- of achteruitgang, veel audiofielen denken inderdaad nog steeds dat iedere verandering een verbetering is, zet ik een BerryStreamer waarin de upgrades zijn uitgevoerd naast een verder al luxe standaard BerryStreamerXL zoals die ook door ons wordt geleverd. Beide BerryStreamers zijn gekoppeld in Roon en spelen de gekozen muziek simultaan. De apparaten worden met identieke bekabeling aangesloten op de netwerkswitch en op de versterker. Dat maakt on te fly vergelijken heel gemakkelijk.

Zo deed ik het vroeger al met bijvoorbeeld het beoordelen van condensatoren in mijn buizenversterkers en ook bij de zoektocht naar de juiste componenten in de hierboven genoemde Magic Power Supply. Alles on the fly omschakelbaar. Het bleek al heel vaak domweg de beste beoordeling van toegepaste veranderingen. Komt Marco bijvoorbeeld op bezoek, mag hij zonder te weten welke BerryStreamer speelt, vertellen wat hij ervan vindt, terwijl ik met een duivels genoegen (gnagna) van de ene naar de andere stand van de ingangskeuzeschakelaar klik.

Kleine stapjes

Het punt is dat er vaak niet naar ‘goed’ en ‘minder goed’ wordt geluisterd maar naar ‘erg goed’ en ‘toch nog net weer iets beter’. De grote stappen zijn al lang gemaakt. Dat tweaken naar de laatste druppels, daar gaat enorm veel tijd en heel veel componenten inzitten. Maar o wat is dit boeiend om te doen. Al die druppels bij elkaar heeft de emmer van de BerryStreamer toch aardig weten te vullen en deze naar een buitengewoon hoog niveau weten te tillen. Terwijl ik met de stand van zaken van 4, 5 stappen terug toch ook al perfect had kunnen leven. Wat een machtig boeiende hobby hebben we toch!

Verder...

We houden het echter niet bij het wisselen van condensatoren. Ik hoopte dat het toepassen van betere spanningsregulators wat winst kan geven. Dat lukt beter. Vooral het uitwisselen van de 5 volt spanningsregelaar op het mainboard vind ik de moeite en kosten zeker waard.

Het is ook gemakkelijk uit te voeren in een bestaande DAC. De volgende (3,3 volt) regelaar in de rij op het mainboard geeft minder effect maar toch… De achterste 3,3 volt regelaar heeft alleen zin als de S/PDIF ingang wordt gebruikt.

Weerstanden

Met de loadweerstanden op het mainboard is ook leuk te tweaken. Van goedkoop tot erg kostbaar. De standaard gebruikte Dale weerstanden zijn van prima kwaliteit. Mijn grote favoriet zijn Audio Note Tantalum types. Maar ja, die zijn snel 20 euro per stuk en je hebt er wel 4 nodig. Ook een hele fijne keus zijn de metaalfilmweerstanden van Takman (op de foto's hieronder te zien).

Ik gebruik deze nu standaard in de door ons gebouwde DDDAC1794 kits. Verwacht echter geen wereldwonderen hier. Het zijn de druppels die ik al noemde waar we het voor doen. En het zal ook nog per situatie kunnen variëren waarin de DDDAC1794 wordt gebruikt uitmaken hoe veel of weinig de winst is die hier te halen valt.

Hoe monteer je de loadweerstanden?

Het is altijd handig om powerweerstanden (niet alleen hier) een stukje boven de PCB te monteren. Hoe doe je dit op een nette wijze. Op het oog monteren leidt niet zelden tot een wat schots en scheef geheel.

M-hout

Takman loadweerstanden

Plastic spacers? Plastic geluid!

Ik gebruikte daarvoor meestal een verf roerlatje als hulptool. Maar pas op, gebruik geen kunststof latje voor deze klus maar kies voor een organisch verantwoord stukje hout. En het beste hiervoor is ‘M-hout’ Daar heb je echt dubbel plezier van. En ververs de M-houten latjes met regelmaat voor nog meer plezier. De foto’s maken het duidelijker…

Na aanschaf spoel ik het M-hout altijd af met onthard water en laat het grondig drogen in de prille ochtendzon. Gelukkig is mijn raam van de werkkamer op het oosten gericht…

Organisch gevormd M-hout...

De rest is appeltje/eitje...

Het staat als een (houten) paal boven water dat het fraai gevormde stukje M-hout een fijn tooltje is voor het plaatsen van de weerstanden. Ook bij de witte exemplaren op de DDDAC voeding overigens. Hier is een adres voor het originele M-hout… Maar er zijn meer aanbieders.

Uitgangstransformatoren

Gebruik van uitgangstrafo’s is een must als je zoveel mogelijk uit een DDDAC1794 NOS DAC wilt halen. Er zijn inmiddels veel types in huis geweest, weer van betaalbaar tot erg kostbaar, en ze kunnen nogal wat variëren in kwaliteit. Het duurste exemplaar bleek bij lange na niet de beste. Alle uitgangstrafo’s hebben (evenals MC step-up trafo’s (!)), ieder hun eigen karakter. En sommige karakters vallen me bepaald niet mee. Nog sterker: je kunt met een matige uitgangstrafo een goede DAC behoorlijk verpesten. Nee, ik ga hier niet de merken noemen van trafo’s die ik zeker niet in onze BerryStreamer wil zien.

Bypass

Tot voor kort sloot ik mijn eigen BerryStreamer rechtstreeks aan op de Bespoke Audio Co. TVC. Niet zo gek, dat is immers ook een transformator en wel eentje van een onberispelijke kwaliteit. Onze nieuwe uitgangstrafo is de eerste die me niet meer laat horen dat er ook nog een trafo in de DAC wordt gebruikt en lijkt de meest transparante van alles dat we tot dan hebben getest. Bij iedere andere uitgangstrafo hoor ik dat namelijk wel en koos steeds weer voor de directe weg naar de Bespoke TVC. Niemand wil immers dat zijn geluidskwaliteit “achteruit” (een klein stukje misschien, maar toch?) gaat terwijl het beste geluid binnen handbereik ligt? Dat hoeft nu niet meer.

Weer een hoofdstuk af kunnen sluiten

Bij een zoektocht, die enkele jaren terug begon, stak een Cinemag trafo boven het maaiveld uit. Een hele fijne trafo die we daarna veel en graag hebben gebruikt. Maar Marco en ik zijn niet op onze lauweren gaan rusten en hebben een trafo gevonden die het nog een stukje beter blijkt te doen, in ieder geval naar onze smaak. Een trafo die niets toe lijkt te voegen of weg lijkt te laten. Veel trafo’s kan ik inmiddels wel herkennen qua karakter maar deze nieuwe ster aan het Audio Creative firmament totaal niet. En daar zijn we heel erg blij mee!

Optisch

Ik kreeg al regelmatig de vraag of er ook een optische TOSlink op de BerryStreamer mogelijk is. Standaard is de BerryStreamer al met een coaxiale S/PDIF ingang uitgerust. Maar er zijn mensen die de DDDAC1794 ook graag op hun TV ontvanger of andere bron met alleen een Toslink uitgang. Dat kan met een los Toslink/ Coax convertertje.

Maar de coaxiale S/PDIF ingang op de BerryStreamer is ook gemakkelijk naar een TOSlink om te bouwen. Dit heb ik recent nog op verzoek uitgevoerd. De man wilde per se een optische ingang. Met een TORX176 een 100 nF condensator en een 47 uH spoeltje is de digitale ingang vlot om te bouwen. Het ronde gat voor de oorspronkelijke cinch connector moet wel vierkant worden gemaakt.

Wil je zowel een coaxiale als een Toslink op de BerryStreamer dan kan de TORX176 ook naast de Cinch S/PDIF worden geplaatst. Met een toggleschakelaar kun je beide schakelbaar maken zoals hier te zien is.

Zo, het is weer meer dan voldoende voor deze keer. Wordt vanzelfsprekend weer vervolgd…

DDDAC Skyline...

Insert Image

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

14 thoughts on “BerryStreamer met Ian Canada FiFoPi – deel 2

  • Hallo Dick, deze mooie upgrade van de New Class-D spanningsregelaars heb ik uitgevoerd zoals hierboven in het artikel. Opnieuw hoor ik hier weer de prachtige winst! Zelfs bij koudstart merkte ik meteen het verschil! En nog even mijn dank voor de attente man die de vezending klaarmaakte, om de juiste spanningsregelaars mee te geven! Dank hiervoor!

    Beantwoorden
  • Nu je de FiFoPi via 3,3 ipv 5v reg heb aangesloten heb je R58 en R59 geplaatst , is dit een vereiste of kan ik zonder deze aanpassing kiezen voor 3,3 reg, deze heb ik hier al klaar liggen (helaas niet bij jullie aangeschaft maar direkt, shipping cost iets van 20 euro 🙁 )
    Verder bedankt voor tip betreffend M hout, met dit weer zeker de beste oplossing.

    Beantwoorden
    • Nee, het is geen vereiste. Bij de niet geplaatste bruggen maakt de interne regulator aan boord van de FiFoPi automatisch de vereiste 3,3 volt van de 5 volt die op de ingang is gezet.

      Beantwoorden
  • @Martin
    Als je op de FiFoPi op 3.3V aansluit ipv van 5V wordt de interne onboard LDO automatisch bypassed.
    De bruggen zijn niet noodzakelijk. Ian legt dat uit in de handleiding van de FiFoPi bovenaan op blz 8.
    Het is waarschijnlijk wel beter om het wel te doen.

    Beantwoorden
  • Hallo Dick ,
    Dank je voor het delen van deze informatie.
    Zie ik het goed dat je bij U.FL I2S kabeltjes de aardverbinding niet doorverbind?
    Dus oude situatie 4 draden verbonden, nieuwe situatie 3 draden verbonden.

    Beantwoorden
    • Hallo Richard,

      Het is altijd een drie-draads I2S aansluiting geweest. De MCK aansluiting op het mainboard heeft geen functie. Daarom is de aanduiding op de huidige mainboards gewijzigd in NC (Not Connected).
      De aarding gaat via de de massa van zowel de FiFoPi als het Mainboard.

      Beantwoorden
  • Ik heb de Fifo Pi ook d.m.v. de 3 U.FL I2S kabeltje aangesloten.. echter om hem werkend te krijgen, was het bij mij wel noodzakelijk de gnd van het mainboard ook aan te sluiten op de 40P connector.
    Geen idee waarom…
    maar zonder deze verbinding had ik een krakend
    in de verte zwaar vervormd geluid‍♂️

    Beantwoorden
    • Hallo Willard,
      Bij de BerryStreamer haal ik de voeding altijd vanaf het mainboard van de DDDAC1794. Dan ligt er al een massaverbinding naar de FiFoPi. Voed je de FiFoPi met een eigen voeding? Gebruik je 3 U.FL uitgangen naar het mainboard? Dan moet er ook een massa gelegd worden worden. Anders krijg je slechts gekraak, zoals je aangeeft.

      Beantwoorden
  • Hoi Dick, twee vragen over deze wederom geweldige update.

    1. De spanningsregelaar voor het mainboard is die New Class D 3.3V?
    2. Ik gebruik de TeddyReg voor de fifopi (terug gedraaid naar 5.5V). Ik neem aan dat deze net zo goed is als de 3.3 New Class D?

    Groeten
    Frank

    Beantwoorden
    • Ha Frank,
      1: klopt. Een New Class D 3,3 volt. Bij het Q3 FiFoPi bord hoeven er geen brugjes meer te worden gesoldeerd zoals bij de FiFoPi Q2 wel.
      2: Met 5,5 volt aan de ingang kan alleen bij FiFoPi Q2 zonder gesoldeerde bruggen. De interne spanningsregelaar in het FiFoPi bord brengt de spanning op de gewenste 3,3 volt.

      Of het laatste even goed is? Weet ik niet, ik heb hier nooit een TeddyReg gebruikt. Daarbij is in jou applicatie nog steeds de interne regelaar operationeel.

      Beantwoorden
  • dag dick ik heb een vraag over de dac ik heb te veel gang met 2bordjes kan ik het moederbord naar 22 ohm reduceren gr john

    Beantwoorden
    • Hallo John,
      Ik vermoed dat je bedoeld dat je de uitgangsspanning te hoog vind? Heb je wel 4 x 68 Ohm loadweerstanden gebruikt? Dan komt er ongeveer 2 volt uit de DAC.
      Je kunt de uitgangsspanning inderdaad reduceren met een lagere waarde loadweerstand.

      Beantwoorden
      • ja dick die zitten er nu is 68 ohm ik wil dus naar 22ohm want daar heb ik mooie tantaal audio note weerstanden voor gr john

        Beantwoorden
  • Ik ben al jaren een tevreden gebruiker van de Berrystreamer. Die van mij was al geupgrade naar een XL versie door Paulus van Zon.
    Benieuwd naar de Ultimo versie, kreeg ik van Dick de gelegenheid om thuis vrijblijvend eens te luisteren naar de Ultimo. En dat was een waar genoegen. Al bij de eerste klanken hoorde ik dat de Ultimo in een andere divisie speelde. Wat een rust en een gemak. Autoriteit ook. Ik mis de “rafelige randjes” van mijn eigen streamer. Na een tijdje luisteren vallen ook de detaillering en focus op.
    Na enkele weken luisteren is terug aansluiten van mijn streamer eigenlijk een no-go.
    Gelukkig kan mijn streamer ook omgebouwd worden naar een Ultimo versie. Dat opwaarderen naar een Ultimo versie hoeft niet perse in één keer. Desgewenst kan dat gefaseerd plaatsvinden.
    Toch wel een voordeel van zo’n DDDAC. Ik heb er dan ook geen spijt van dat ik in 2019 voor een DDDAC Plug & Play heb gekozen. Binnenkort heb ik een versie in huis die anno 2022 weer helemaal up to date is en menige Streamer/DAC combinatie zijn hielen laat zien.
    Rest mij nog om Dick te bedanken voor zijn gastvrijheid en voor de mogelijkheid om thuis rustig te kunnen luisteren naar de Ultimo.

    Groet, Lourens

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.