DIY netspanningskabel door Ben van Druten

Ben van DrutenIk ken Ben van Druten al een tijdje van onze emailcorrespondentie als een buitengewoon enthousiast audiohobbyist. Daarnaast zie ik hem af en toe op een audioshow. En altijd straalt de geestdrift er er vanaf, ondanks dat Ben niet de allerjongste meer is. Schema’s digitaal tekenen doet ‘ie niet aan. Als hij me wat voor wil leggen ligt er een dag na een mailbetoog een envelop op de deurmat met daarin een nette met de hand opgetekend schema. Niet is ‘m te veel…

Meestal is zijn enthousiasme aanstekelijk, soms draaft hij wat door en probeer ik ‘m (ook meestal tevergeefs..haha..) de boel wat te relativeren. Met andere woorden: een zeer prettige audiovriend. Nooit te beroerd om de handen uit de mouwen te steken en zijn uiteraard ook zelfgebouwde versterkers voor de zoveelste keer op de rug te leggen op de werkbank.

Ben vertelde me dat hij bezig was met het verbeteren van zijn lichtnetbekabeling. Het was een zooitje geworden, ja bij wie van ons audioten gebeurd dat niet, en hij ging er eens heftig mee aan de slag.

Hij had een geweldig mooie kabel gevonden die hiervoor ingezet zou worden. Ik heb hem daarop meteen gevraagd om er een verslagje over te maken voor deze site. Kunnen we misschien medehobbyisten een plezier mee doen. Ben stuurde me ook nog een stukje kabel op. Akelig stug spul, naar bleek, maar erg mooi van constructie. Maar zoals je in onderstaand verhaal kunt lezen heeft hij daar zelf geen probleem mee.

Helaas blijkt Ben’s kennis van audioapparatuur vele malen groter dan zijn kwaliteiten als fotograaf, maar na een paar pogingen (en aanbevelingen om zijn inmiddels wat bejaarde camera eens te vervangen) had ik toch foto’s die nog naar een aanvaardbaar niveau waren te remasteren. Gelukkig kon ik zelfs ook nog wat foto’s toevoegen die ik van het mij toegestuurde stukje kabel heb gemaakt. En zo is het toch een leuk, boeiend artikel geworden. We laten Ben verder aan het woord… (Dick)

Showtime

Ben's Powerkabel 1Na het bezoek van de X-Fi show in Veldhoven heb ik eens kritisch naar mijn audio set in het meubel gekeken en gezien dat het aan de achterkant maar een puinhoop was met de netkabels (mijn vrouw vindt dat nog overigens steeds). Diverse merken door elkaar en de lengtes is ook niet om over naar huis te schrijven.

Wat moet er worden aangesloten.

Vibex blok (2)1. Een Vibex ref.6 stekkerblok waarbij ik pas van de fabrikant hoorde dat inwendig alles in serie is aangesloten, wat volgens hen het beste klonk (?!).

2. Voorversterker, phono voortrap, CD-transport, Dac, Logitech Touch, tuner en draaitafel. Eindversterkers staan apart op de grond, op eigen muurdozen.

De hele groep is apart in de meterkast aangesloten.

Nu zoeken naar goede powerkabel. Dan kwam ik op de X-Fi de mensen van 3M audio tegen, die een mooi bord met kabels bij zich hadden. Daar zat de netspanningskabel op die ik zocht.

Het is in principe bedoeld als meterkast kabel, maar je kunt het ook voor losse netspanningskabel gebruiken. Prijs 49 euro per meter.

Ben's Powerkabel kabel binnenkant 2De kabel bestaat uit 3 x 3,5mm met PTFE isolatie, in de bekende kleuren bruin, blauw en geel/groen, voor resp. fase, nul en randaarde. Verder is iedere draad bifilair gewikkeld, dus binnenste draadjes linksom, de buitenste rechtsom gedraaid. De draadjes zijn van vertind koperdraad. Dat houdt in de tijd de kopercorrosie buiten de deur, wat de duurzaamheid nogmaals benadrukt. Verder zijn de drie draden weer met elkaar getwist. Tussen de draden is een nylon vulling aangebracht. Dan krijgen we eerst in een metaalfolie afscherming en daar omheen nog een gebreide metalen kous. De kabel is dus zowel LF als HF goed afgeschermd. De buitenmantel is ook weer van verouderingsarm PTFE.

Rigide maar wel wat stug

Het resultaat is wel een stugge draad, 9mm diameter, doch na montage van de stekkers blijft alles genoeg buigzaam om de netkabels mooi op lengte gemaakt aan te sluiten op het Vibex blok en de apparatuur. Eerst worden de fases gecheckt, ook van de netkabels.

Ben's Powerkabel kabel1Dat aansluiten is natuurlijk zeer zorgvuldig gedaan, waarbij ik een kant van de binnen afscherming slechts heb aangesloten op de randaarde aan de muurkant. De krimp bussen van WBT maken de draden net te dik voor de stekkers. Ben's Powerkabel 3De stekkers zijn van het merk Sharkwire, waarvan ik nog een stel had liggen.

De rest is van oudere kabels afgehaald. De 3,5 mm draden passen heel precies in de stekker bussen. Dus geheel erg stevig en goed vast. Het een en ander is te zien op de foto,s.

Mooi afwerken met krimpkous geeft een goed geheel met de netspanningskabel. Met de stekkers en 1 meter kabel was ik rond 125.00 euro kwijt. Dan heb je wel een hele mooi kabel. Kant en klaar in de winkel betaal je hier minimaal 3 maal zoveel voor.

Ben van Druten

Ben van Druten is naast een muziekliefhebber en actief zelfbouwer van versterkers en luidsprekersystemen. Daarnaast is hij altijd bezig met het verder verbeteren en bijslijpen van het geluid van zijn audio installatie.

8 thoughts on “DIY netspanningskabel door Ben van Druten

 • 30 oktober 2012 om 15:42
  Permalink

  Jammer, een nietszeggend artikel. Het was aardig geweest om een vergelijk met een “normale” netkabel te doen en misschien wat meer achtergrond waarom je zo’n kabel zou gaan bouwen. Het geheel had dan gecompleteerd kunnen worden met een aantal links waar met de gebruikte materialen eventueel zou kunnen bemachtigen. Ik wacht vol spanning op deel twee…

  Beantwoorden
 • 25 december 2012 om 15:06
  Permalink

  Leuk artikel; Immuniteit-technisch is het helemaal correct om de afscherming enkel aan de net (=muur) zijde aan te sluiten. Dit zorgt voor een goede capacitieve koppeling waardoor hoogfrequente common-mode verstoringen (o.a EFT, Surge) naar de bron wordt terug-gevoerd. Dit geldt helaas niet voor differential verstoringen (o.a Surge); daar helpt alleen maar een goede protectie.

  Of de kabel al dan niet bifiliar gewikkeld is laat ik even in het midden. Gezien de toch al aanwezige zelfinductie in de voeding waag ik het nut ervan te betwijfelen, maar kwaad kan het zeker niet.

  Beantwoorden
 • 15 november 2013 om 13:47
  Permalink

  Ik lees wel vaker over exotische net kabels, al dan niet gevlochten en voorzien van exotische stekkers met pennen en bussen die verguld zijn of van rhodium, wat mij betreft is het allemaal marketing met als enige doel de fabrikanten en leveranciers van dit spul rijk te maken, als elektromonteur verbaast ik soms achter al die theorieën die de kabelmakers/verkopers aan de dag leggen, vaak worden er termen gebezigd die NERGENS in de vakliteratuur over elektrotechniek en elektronica is terug te vinden.

  Bedenk dat de spanning vanaf de centrale al tientallen tot honderden kilometers heeft afgelegd waarbij het minimaal 4x naar een lagere spanning is getransformeerd voordat het als 230 V 50 Hz uit je wandcontactdoos komt, daarbij heeft het onderweg al zoveel rotzooi opgepikt zoals radiogolven (hoogspanningskabels tussen masten werken als antennes) storingen van motoren (versleten koolborstels en/of collectoroten, sleepringen), vermogensregelaars, lichtdimmers, draadloze babyfoons over lichtnet, datatransport over lichtnet (o.a. de “slimme” meters) dat je sowieso al geen loepzuivere sinus hebt, ook een exotische kabel geeft dat gewoon door, in theorie zou deze storing zelfs beter doorgegeven worden omdat in sommige van deze exoten zilver is verwerkt, als deze kabels direct aangesloten worden op een wanddoos dan voegt die paar meter exotische kabel geluidsmatig niets meer toe dan een standaard netsnoer.

  Afgeschermde kabels hebben alleen nut NA een GOED netfilter want het filteren van het lichtnet heeft gehoormatig wel degelijk nut, hierbij wil ik wel toevoegen dat als je filter tussen de apparatuur staat om deze te voeden met een afgeschermde kabel om instraling in signaalkabels te voorkomen, deze kabels hoeven niet duur te zijn als ze maar HF dicht zijn, goede kabels zijn van Jobarco type Jobarcoflex en Lapp type Ölflex, deze kabels hebben gewone koperen samengeslagen (stranded) aders met diktes tussen de 0,75 mm² en 2,5 mm², hebben een goede afscherming, zijn soepel en zijn makkelijk te bewerken, hierop passen gewone rubberen stekkers van ABL, Bals, Kopp of Sirox, alleen de IEC stekker geeft wat problemen daar deze kabels net iets te dik zijn, hiervoor zijn de standaard Marinco stekkers goed bruikbaar, in de USA zijn ze te koop tussen de 12 tot 18 Dollar per stuk dus stukken goedkoper dan de Furukawa en Wattgate IEC stekkers, het enige dat ik van Furukawa gebruik zijn de bekende “achtjes” en dan de goedkoopste versie

  Raymond Woertman heeft ook gelijk hoe de afscherming aangesloten moet worden, alleen aan de voedende zijde, dus nooit aan de apparatuur kant, uiteraard dient de kabel wel aan beide zijden op de aardaansluiting in de pluggen te zijn aangesloten met een aarddraad in de kabel anders is je apparaat niet beveiligd.

  Zelf gebruik ik bij zelfbouw apparatuur de professionele Neutrik Powercon True pluggen en chassisdelen, in de pluggen past een kabel tot 12 mm dikte en aders tot 2,5 mm², ruimschoots voldoende voor de door mij gebruikte kabels, de stekkers zijn ook gepolariseerd zodat fase en nul niet verwisseld kunnen worden, en de prijzen ligt beduidend lager dan de stekkers van Furukawa of Wattgate.

  Ik noemde al de polariteit al, hier is ook winst te behalen, geen enkele trafo is 100% perfect en het omdraaien van stekkers geeft soms spectaculair hoorbare verschillen maar vaak ook niet, hier zijn alle apparaten afzonderlijk dan ook getest op minimale lekstromen en zo aangesloten, met IEC en Powercon pluggen hoef ik niet op de polariteit te letten, alleen de stekker van de kast met de netontstoringsfilters en de Furukawa achtjes zijn bij de fase gemarkeerd met een stip gele modelbouwers verf, uiteraard ook de achtjes aansluitingen op de apparaten.

  Samengevat:
  1. Exotische kabels zijn vaak duur omdat de fabrikant snel rijk hoopt te worden.
  2. Afgeschermde kabels hebben alleen nut als voedingskabels voor en NA een goed netontstoringsfilter,
  3. Met het testen van ALLE apparaten afzonderlijk binnen het systeem op minimale lekstroom zijn opmerkelijke geluidsverschillen te boeken mits je het consequent doorvoert.
  4. gewone stekkers werken net zo goed als de exotische varianten, zijn alleen stukken goedkoper, met het geld wat ik uitspaar koop ik liever muziek.

  Beantwoorden
 • 20 november 2013 om 15:24
  Permalink

  Dag Heer Hendrikse,
  Ik heb met belangstelling uw commentaar gelezen. U noemt een paar merken netkabels, die lijken mij Uw voorkeur hebben. Ik heb daar andere ideeën over. De kabels die U gebruikt zijn mij bekend en heb door jaren uit proberen uiteindelijk deze huidige netkabels zelf gemaakt. Ik heb niet ALLE merken netkabels geprobeerd, daar je dan geen tijd meer hebt om muziek te luisteren.
  Ik weet niet hoe het met Uw portemonnee zit, doch een goede netkabel van 1 meter met goede stekkers eraan (sharkwire is dat) en ALLE apparaten gelijke kabels, geeft een goede en rustige weergave. Dan praat ik over een prijs van 100 euro.
  Ik mis niets met al mijn lp,s/cd,s/streamer. Het is en blijft een algemeen gegeven, door de betere kabelfabrikanten bevestigd dat het onmogelijk is om te zeggen welk merk, uitvoering, type je nu tussen apparaat X en apparaat Y moet worden gebruiken, zowel voor de interlinks als voor de netkabels.
  U gebruikt een netontstoringsfilter, waarbij ik niet weet of het het passief of actief filter is.
  Als je bijvoorbeeld een PS Audio blok gebruikt om een nieuwe schone sinus te maken en die te gebruiken wordt het een ander verhaal. Toch blijf ik erbij dat ik met mijn kabels ik heel goed bezig ben, wat wordt bevestigd door iemand die een PS Audio blok heeft van 4500 euro.
  De merken die U allemaal noemt steken allemaal boven het Gamma maaiveld uit, want daar zit gewoon het probleem bij de meeste mensen.
  Iedere fabrikant en leverancier heeft zijn eigen verhaal, wat voor de een wel en voor de ander niet geloofwaardig is. De meeste muziekluisteraars zijn geen wetenschappers die vallen over iets wat ze zelf niet kunnen horen. Dan is het uiteindelijk veel gebakken lucht.
  Ik wens U veel luisterplezier met Uw set.
  vr.gr.
  Ben van Druten

  Beantwoorden
 • 25 november 2013 om 00:55
  Permalink

  Hoi Ben

  Ik heb inderdaad een voorkeur voor de Lapp Olflex kabel, een kabel die recht toe recht aan is opgebouwd, kwam ermee in aanraking via mijn werk als elektromonteur, de Lapp Olflex is eigenlijk geen voedingskabel maar een stuurstroomkabel voor industriële installaties, deze zijn afgeschermd om inductie van/naar omliggende kabels te voorkomen (opwekking van 5 tot 30 V wisselspanning in naastgelegen kabels over tientallen tot honderden meters is geen uitzondering) want in een kabelgoot waarin soms tientallen kabels strak langs elkaar liggen is afscherming een bittere noodzaak, deze kabel heeft zich wat afscherming in de industrie betreft dik bewezen, deze omstandigheden zullen zich in een huissituatie nooit voordoen dus dan zit je zeker safe met deze kabel, geluidstechnisch vind ik hem niet slecht klinken, persoonlijk ben ik er dik tevreden mee.

  Dan de filters, ik gebruik Shaffner 3A 2 Stage Medical filters welke het geluid een stuk stiller (schoner) maken, een voor elk apparaat, er zitten er acht in een 19″ kast, genoeg voor de hele installatie, de apparaten beïnvloeden elkaar niet, alleen de versterker hangt direct op het lichtnet want daar gaat het anders mis met de dynamiek.

  En alles is een centenkwestie, waar wil je je geld aan uitgeven? € 100,- is best wel prijzig voor een snoer, in je artikel schrijf je zelfs € 125,- verder valt het me op dat iedereen denkt “hoe dikker hoe beter” dus moeten voedingskabels het liefst zo dik mogelijk zijn, meer een meer zie ik een vergelijking ontstaan tussen voedingskabels en luidsprekerkabels waarbij meer een meer de regels van luidsprekerkabels worden overgenomen om voedingskabels te maken, een insteek die wat mij betreft niet op gaat omdat elke vergelijking ontbreekt.

  Het lichtnet geeft in het meest ideale geval een spanning af van exact 230 volt bij exact 50 Hz, maar dit is vaak iets minder, in het eerste geval kan dit door Scheeftrekken” van het draaistroom net komen of door een spanningsval over de kabels van het trafohuis naar de woonwijk vanwege een overmatige belasting, dit valt echter nog steeds binnen gestelde marges om veilige en betrouwbare werking van apparaten en apparatuur te waarborgen, dan de 50 Hz sinus, deze wordt nauwkeurig in de gaten gehouden en bijgestuurd mocht dat nodig zijn, kortom in de meeste gevallen heb je met een spanning te maken van 215-230 V en 50 Hz sinus, nou niet bepaalt een breedbandige spanning die extreem fluctueert in spanning en frequentie, niet te vergelijken met een voor luidsprekers versterkt audiosignaal.

  Dan de dikte, een stroom van 16A gaat met gemak door een 1,5 mm² draad zonder dat deze een krimp geeft, dit is een vastgestelde waarde, als veiligheidsmarge in vaste installaties (vanaf de groepenkast tot de stopcontacten en schakelaars/verlichting) word de eerstvolgende standaard dikte gekozen dus 2,5 mm² installatiedraad of kabel, alle kabels aan witgoed apparaten zijn echter 1,5 mm² kabels en aan dubbel geïsoleerde apparaten zelfs vaak niet dikker dan 0,75 mm², ikzelf hoor het verschil niet tussen een 3 x 1.5 mm² kabel en een 3 x 2,5 mm² kabel dus waarom zou ik dikkere = duurdere kabels nemen als ik zelf het verschil niet hoor.

  Ieder zijn hobby Ben, waar ik het wel met je eens ben is dat je consequent moet zijn in het vervangen van alle lichtnet kabels voor een merk en type, al is het alleen omdat het anders een bij elkaar geraapt zooitje lijkt, verder ben ik ook voor DEGELIJK aansluitmateriaal dus geen bouwmarkt rommel maar goede stekkers van ABL Bals, Kopp of Sirox, apparaat stekkers van Marinco of Neutrik, persoonlijk vind ik trouwens de verschillen in stekkers minimaal tot niet bestaand, wat dat betreft hoor ik duidelijker verschillen in apparatuur tweaks, signaalkabel tweaks en draaitafel tweaks wat ik persoonlijk interessanter vind om te doen en dan ook mijn aandacht op focus, zo heb ik al menige grauwsluier verwijderd waardoor het geheel transparanter klinkt, ik spreek liever over grauwsluiers dan over een diepzwarte achtergrond want daar kan ik nou net niets mee.

  Ik wens je veel luisterplezier.

  Beantwoorden
 • 28 november 2013 om 02:20
  Permalink

  Wellicht stel ik mijn vraag in het verkeerde topic, dan mijn excuus.
  Je zei dat je alles op een aparte groep hebt aangesloten. Mooi! Ik neem aan dat dit een positief effect heeft?
  Ik woon in een oud huisje en ben genoodzaakt om extra groep aan te leggen. Mijn idee, laat ik dan ook direct een groepje voor de audio doen.
  Fluitje van een cent want het is nog geen 2 meter van de meterkast waar het heen moet.
  Vraag is, gewoon standaard aanleggen of zijn er ook upgrades in de “power supply” nodig.
  Lees verhalen over schone aarde oid en ontstoringsfilters in de meterkast………gaat wel ver. Is zoiets een dure grap? En is het nodig?

  Beantwoorden
 • 28 februari 2015 om 12:06
  Permalink

  In de praktijk is dit natuurlijk behoorlijk complex omdat de energie vanaf de electriciteits-centrale eerst via het hoogspanningsnet (transmission level) aan de onderstations wordt geleverd. Daar wordt de spanning al dan via vaak een tussenstap van 50kV naar 20kV of 10kV (uitzonderingen daargelaten) getransformeerd. Deze middenspanning gaat dan ondergronds naar de trafo-huisjes (ring-main units) waar deze wordt omgezet in de laagspanning (400VAC ster) alvorens deze naar de eindgebruiker gaat. De ene eindgebruiker is wat verder van het trafohuisje verwijderd dan de andere wat natuurlijk invloed heeft op de impedantie in het net en daarmee ook op de spanningsval.

  Iin de praktijk is een kleine tolerantie in de spanning nodig om de kwaliteit te kunnen garanderen. Deze wordt o.a. beschreven in de EN50160 standaard waar de netbeheerders aan moeten voldoen. Die stelt grenzen aan de harmonischen (onderdeel van o.a Power Quality), maar ook de fluctuaties in het net. Die mogen +/-10% zijn t.o.v de nominale spanning (bij ons 230VAC). Ofwel, als de netspanning op het stopcontact tussen de 207VAC en 253VAC meet, voldoet de netbeheerder aan zijn verplichting.

  Dit zijn natuurlijk wel uitersten, maar onze netspanning meet nooit exact 230,00000VAC, laat staan 230VAC. In de praktijk zit je er een paar volt naast, ook al omdat dit afhankelijk is van wanneer in de sinusgolf daadwerkelijk energie uit het net wordt getrokken, ofwel de eindgebruiker bepaalt de belasting.

  Dat heeft invloed op de lokale spanningskwaliteit, dus van de regelgeving uit is de eindverbruiker verantwoordelijk voor de stroom. Waar het de netbeheerders om gaat is dat er niet al te grote blindvermogens (var) door het net gaan, immers die kunnen vaak groter zijn dan de reële vermogens (W) en daarmee de kabels overbelasten. In de praktijk houdt dat in dat er grenzen worden gesteld aan de harmonische uitstraling in het net (EN61000-3-3 standaard) waaraan elektrische apparaten moeten voldoen.

  Tegelijkertijd wordt de sinus op zijn top wat afgetopt omdat daar de grootste energievraag zit (vullen van de buffer elco’s).

  Hiermee dus een klein beetje begrip van de werkelijkheid waar niet iedereen stil bij staat. In de praktijk kun je als gebruiker niets anders doen dan je maatregelen nemen. In dat opzicht herken ik mijzelf wel in het verhaal van Ben, maar ook dat van Dirk.

  Eigenlijk willen we allemaal die zuivere sinusbron die een exacte sinus van 50hz levert met nul harmonischen en deze exact op 230VAC houdt. Die apparaten zijn er wel, maar voor eindgebruikers onbetaalbaar.

  Dus het enigste wat je kan doen is in je designs rekening houden met de fluctuaties en de juiste EMC-maatregelen en die kunnen in iedere situatie verschillend zijn.

  Beantwoorden
 • 02 maart 2015 om 11:01
  Permalink

  Nog geen 7 jaar geleden hadden wij spanningsdippen tot aan 215Vac bij ons in de buurt. Ik heb toen bij Radio Twenthe in Den Haag een Servo gestuurde Variac gekocht. Mooi, niet te duur kastje met een spanningsmeter en instelpotmeter. Het ding staat sindsdien in de meterkast zijn ding te doen en heb er geen omkijken naar. Ze waren in 2 vermogenstypen te krijgen. Hiermee was/is de netspanning nagenoeg strak op 230Vac in te stellen. Nu heb ik geen idee of Radio Twenthe deze variacs nog op voorraad heeft, maar als je veel last hebt van spanningsdippen, dan zou ik even informeren. (via webform of telefoon)

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.