Ben van Druten Audiohoek: Michell Gyrodec

Dag Audioliefhebbers.

Na een bezoek aan de analoge beurs Krefeld afgelopen november ga je toch weer eens je eigen set nalopen, of er misschien nog iets valt te verbeteren. Dan beginnen we zoals altijd bij de bodem.In mijn geval de draaitafel of CD-speler. Nu dus de draaitafel.

Michell Gyrodec

Mijn draaitafel is een Michell Gyrodec met een Micro CF1 arm in de leeftijd van 15 jaar. Regelmatig onderhoud houdt de speler in goede conditie. Michell Gyrodec (2)

Fritz Geiger FG2Het element is een door Jan Allaert verbouwd Krell KC 100 element, waar hij een binnenwerk van de Boron MC KMII uit zijn eigen Allaert lijn in heeft gezet,dit omdat de boron stift die erin zat krom was en het rubber te hard was geworden.Tevens de mooiste naald, de Geiger FG2 er in. Dat voelt zich goed thuis in een gouddraad spoel. Zodoende draai ik ik al een paar jaar met een schitterend element en dan wil je ook het uiterste eruit halen.

Nieuwe mod

Vandaag is er een modificatie gedaan van de Deense techneut Gert Pedersen. Die heeft een 4-tal zaken uitgedacht en al voor diverse mensen uitgevoerd. De positieve commentaren liegen er niet om.

De armvoet wordt op een simpele manier ontkoppelt van de basis. Hiervoor heb ik drie op maat gedraaide bussen van teflon voor gebruikt, die de originele metalen bussen vervangen.Tevens zijn er ringen geslagen uit een matje Deflex. Met een paar scherpe ponsen is dat goed te doen.

Michell Gyrodec detail armophanging met originele bussen

Michell Gyrodec detail armophanging met teflon bussen)

 

 

 

 

 

 

Michell Gyrodec afstandbusjes

Deze ringen komen vervolgens onder de kop van de drie moeren en de andere ringen tussen de bus bovenkant en armbasis. De oorspronkelijk bedoelde teflon ringen die ik ook heb passen niet goed en ik heb die dus weg moeten laten. Het resultaat is op de foto,s te zien. Hoe klinkt het nu: het hoge laag en lage midden hebben meer drive en duidelijker tekening. Daarvoor heb ik een speciale LP voor gedraaid met Niels Henning Orsted Pedersen . Bas en begeleiding, super…

Eerdere upgrades

Een paar jaar geleden kwam ik via een vriend bij Wim van Kranen van Analogue Audio Products terecht. Die had een soort demper die je tussen het element en de headshell kon monteren en dat had dan tot gevolg een betere informatie uit de vinylplaat door de verminderde resonanties die aan het element worden doorgegeven.

Cartridge Man IsolatorHet ding heet de Isolator en wordt gemaakt door de fabrikant van de Cartridge Man. (de man bouwt ook mooie elementen, vandaar).

Dit lijkt dus weer typisch iets uit de Engelse school…

De ISOLATOR bestaat uit 2 dunne 0,2 mm dikke RVS plaatjes waartussen een dempings materiaal zit. Verder nog een stel plastic pinnen en zelfplakkende bovenkant, die je het element via een plaklaag laat vasthouden. Dan wordt het geheel op de conventionele manier aan de headshell gemonteerd en volgens de bekende methodes uitgelijnd, waarbij er wel extra aandacht moet worden besteed aan de toegenomen afstand tussen element en headshell. De headshell inclusief het dempings materiaal moet net als hiervoor evenwijdig aan de plaat blijven.

Een mooi verhaal van Geoff Husband is te vinden op tnt-audio.

Ik was na montage door Wim van Kranen verrast door de rust in het geluid, immers alle resonanties, ontstaan door de afgifte van vibraties van de plaat naar het element-arm-armboard-chassis-lager-platter-plaat en weer terug naar het element, worden door dit plaatje verminderd. Ook motor geluid en door retour signalen optredende fase vertekening wordt tegengehouden (Is het niet nog veel beter om het probleem bij de basis aan te pakken? Bij de motor zelf dus. – Redactie). Gebruik maar eens een stethoscoop. Verkrijgbaar voor een 15 euro bij de medische hulpmiddelen winkels. Het resultaat: heel veel stilte. (Ik hoop nog wel muziek… – redactie)

Plaatstabilisatie

Michell Gyro naald in de groefDe scherp oplettende kijker heeft waarschijnlijk al gezien dat er nog iets opvallends op de draaitafel ligt. Boven op de plaat ligt een stabilisatie ring, bedoeld om nog meer gewicht aan de buitenkant van de plaat te brengen.En voor kleine correcties voor vlakmaken van de plaat (kromme platen draaien we niet).

Deze stabilisatie ring weegt in mijn geval 550 gram. Dat had te maken met de veerbelasting, bij de Michell Gyro hangt het hele subchassis immers aan veren. Door teveel gewicht kan alles door de veren zakken. Er moet minstens 2 mm vrij blijven tussen draai plateau en basis. De gewichten onder het draaiplateau zorgen ook voor een grotere massa aan de buitenrand. Hierdoor blijft het plateau beter volharden in zijn draaibeweging. De ring is weer opgebouwd met 3 ringen waarvan de middelste uit kunststof. De twee andere zijn van RVS. Het geheel valt precies over de plaat. Goed gecentreerd.

Harmonix TU800EX record matHet resultaat is een hele mooie strakke laagweergave. In combinatie met de mat van Harmonix.

Alle info te halen op de boeiende site van www.soundfountain.com. Dit alles onder de bezieling van Rudolf A.Bruil uit Amsterdam. Als je een ring wilt aanschaffen eerst de site bestuderen, want er worden wat eisen gesteld aan de diameter plateau en hoogte verschil aandrijfsnaren etc. Niet alle draaitafels kunnen de ring gebruiken.

Waarom al die modificaties?

Ik wil alles wat in de plaatgroef aan muziek staat volledig laten weergeven. Zonder vervorming en zonder ruis etc. Het afregelen van de gehele draaitafel doe je in alle rust. Haastwerk kan zomaar een (dure) naald kosten, want een haal tijdens het meten van de naalddruk is zo gemaakt.

Blijf vooral genieten van de mooie muziek!

 

Michell Gyro voorpagina

Ben van Druten

Ben van Druten is naast een muziekliefhebber en actief zelfbouwer van versterkers en luidsprekersystemen. Daarnaast is hij altijd bezig met het verder verbeteren en bijslijpen van het geluid van zijn audio installatie.

One thought on “Ben van Druten Audiohoek: Michell Gyrodec

 • 12 november 2022 om 13:08
  Permalink

  Beste Ben,
  Met veel belangstelling je fascinerende verslag gelezen met de Michell SE. Ik begin al te watertanden als ik het lees! Nu heb ik sinds een paar maanden zelf een Michell SE draaitafel in huis, die ik heb geërfd van mijn broer (die -laten we ht voorzichtig zeggen- helemaal wauwe was van het perfecte geluid). Ikzelf ook, en ik heb nu een hele fijne installatie staan. Probleem is dat de Michell nu stof staat te happen, want hij is bij het verdelen van de erfenis door de diverse mensen niet met de juiste aandacht behandeld. Hij verdient het dus om eens stevig opgeknapt te worden. Als ik jouw verslag lees, lijkt het me heerlijk om te doen, alleen ben ik daar niet meer geschikt voor (ik ken mezelf). Ik woon in Amsterdam, dus weet je iemand die deze prachtige platenspeler zou kunnen opknappen en mogelijk ook modificeren (als we er toch mee bezig zijn)?
  Ik hoor het heel graag van je.
  Vriendelijke groeten,
  Luuk de Ruijter

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.