Barry’s AMP Switcher

Aanleiding en gevolg

Barry's versterkerschakeldoos gereedEen jaar geleden hebben we zonnepanelen aangeschaft en die op dak van ons huis gelegd. Naast het voordeel van duurzaam opgewekte energie uit een altijd aanwezige energiebron ga je wat kritischer kijken naar je energie verbruik thuis.

Bij het nameten met een eenvoudige energiemeter zoals ze veel worden aangeboden blijken veel apparaten in ‘stand-by stand’ of zelfs in uit stand behoorlijk wat energie te verbruiken. Dit is eenvoudig op te lossen door ze permanent uitschakelbaar te maken. Als er iemand thuis is staat vaak muziek of de radio aan, en ook best vaak is dit ‘behang’ op de achtergrond. Ik ben een liefhebber van buizenversterkers, m’n huidige versterker in de woonkamer is een KT88PP buizenbak die door de klasse AB instelling en de gloeispanning die de buisjes nodig hebben altijd zo’n 150W (!) uit het stopcontact trekt.

Deze energieslurper stond hoog op het besparingslijstje, maar toch wil je op gezette tijden lekker kunnen genieten van de buisjes. Elke keer alles ompluggen is ook een heel gedoe, het idee van een AMP Switcher was geboren, een apparaat waar je met een druk op de knop van versterker kunt omschakelen. Default schakelt een klasse-D versterker in met een rendement van ver in 90%, moeten de buisjes in aktie komen is een druk op de knop voldoende. Helaas is de levensduur van de gloeiende glaskolfjes beduidend minder dan die van silicium, bijkomend voordeel is dus ook dat je niet onnodig je buisjes opstookt.

Gebruikte componenten

De onderdelen die gebruikt zijn in de AMP Switcher zijn standaard, met uitzondering van de gebruikte relais.

Met name voor het relais dat de luidsprekeruitgangen schakelt kan niet zo maar en willekeurig exemplaar worden gekozen. Grote stromen schakelen is vaak minder een probleem dan goed kleine stromen schakelen. Amplimo levert een relais dat hier speciaal voor gemaakt is, met 2 nadelen: de spoelspanning is 24V en ze schakelen enkel om. Als dus AMP1 is geactiveerd moet de ander juist afvallen, hier moet je rekening mee houden in de schakeling. Amplimo luidspreker relais: 24V.

Voor audio in/uit op lijnniveau heb ik een Takamisawa RA12W-K gebruikt, vrij bekend in audio land: 12V.

Voor het 220V schakelen van de eindversterkers is een vette jongen van Tyco gekozen: Tyco RT314012: 12V.

Om zowel 12V en 24V voor de relais te kunnen maken is voor een trafo gekozen met een dubbele 12V aftakking. Dit type is gekozen, is overal verkrijgbaar, en past op de pcb: Block 5.0/2/12.

In mijn audio meubel heb ik niet veel ruimte over. Het geheel moet in een kastje passen dat 230mm breed is.

De schakeling

 • Hallo Barry,

  Bedankt voor het delen van dit nuttige project. Ik ben al tijden op zoek naar een dergelijke oplossing omdat ik met enige regelmaat tussen versterkers schakel (handmatig), hierdoor wordt het een stuk eenvoudiger. Ik heb wel belang bij een printje.
  Hoe verloopt de verdere procedure?

  Alvast bedankt.

  Sven

  • Ik gebruik ‘m veel Sven, reuze handig hoor! Vwb bestellen, tegen die tijd neem ik contact met je op en spreken we het verder af, ok? Moeten wel minimaal 5 printen bestellen, anders wordt het bedrag/stuk fors hoger, en dat is jammer.

 • Hallo Barry,

  Ik zou graag ook zo’n mooie print willen bestellen als dat mogelijke is.
  Heb je al een idee wanneer je aan de 5 printen zit?

  Gr Maarten

  • Beste mensen,

   Leuk, die belangstelling! Ik tel 5 geinteresseerden, en ga printen bestellen. Ieder van jullie zal ik individueel een mail sturen om het verder af te handelen.
   Veel succes en plezier bij het bouwen!

   Mvg, Barry

 • Hallo Barry,
  Zaterdag je switch in actie gezien.
  Mooi werk, als je nog een printje op voorraad hebt wil ik die graag hebben.

  mvg, John

 • Ha John,

  Daar ‘waarschuwde’ iemand me al voor tijdens de luisterdag, ik weet niet meer wie het was, gaat je printjes kosten… alleen maar mooi, daar zijn ze voor natuurlijk.
  Ik heb nog printjes van deze serie over, 2 stuks, daar is er 1 van voor jou. Als je EUR 15,- aan me overmaakt stuur ik ‘m naar je toe. Heb je m’n rekeningnr nog?

  Mvg, Barry

 • Hoi Barry,

  Met veel plezier je bouwverhaal van de amp switcher gelezen. Heb je toevallig nog een print beschikbaar?

  Groet,

  Sander

 • Hoi Sander,

  Leuk dat je ook interesse hebt, ik heb nog wel een print liggen. Ik stuur je een e-mail voor de verdere afhandeling, ok?

  Mvg, Barry

 • Hi Barry,

  mooi project, kan ik wel gebruiken om te schakelen tussen mij Klasse D versterker en toekomstige buizen versterker, met name ook fijn voor mijn partner 😉

  wat als je geen gode diy bent? kan je ook kant en klaar aanleveren als uitzondering?

 • Hallo Bert en Jacob,

  Ik heb geen printen meer liggen, maar kan wel bijbestellen, iets wat ik zowiezo al van plan was.
  Jacob, de Amp Switcher zou ik eventueel als bestukte print kunnen leveren, inbouwen in een kastje mag je dan zelf doen 🙂

  Mvg, Barry

 • Beste Barry,

  Kan jij nog van die spullen leveren sof schema’s, of kan jij deze compleet leveren .
  hoor het graag van je

  gr
  Jan

 • Hoi Dirk,

  Er komt een print jou kant op.

  Ben benieuwd, zijn er al mensen die een werkend exemplaar in gebruik hebben? Laat er eens wat van horen zien!

  Mvg, Barry

 • Dag Barry,
  Grappig dat ik dit topic lees en zie dat er vanaf 2013 tot de bovenstaande post lees of je nog van die printen hebt. En dan is mijn vraag nu ook : heb je nog van die printen liggen ? Want dan wil ik graag 1 bestellen bij je. Ik lees vast wel iets.

 • >