PlatenspelerProjecten

Avonturen met een 40 jaar jonge Linn Sondek LP12

Headshellkabeltjes

Linn LP12 foto 21Ook het experimenteren met goede headshell kabeltjes kan een grote verbetering geven ten opzichte van de standaard kabeltjes die in veel headshells zitten.
De Jelco litze draadjes worden door Tonar als setje van vier verkocht. Maar ook Audio Technica, Ortofon en Cardas brengen fraaie setjes op de markt. Kijk van te voren wel of het past.
Zo zijn de kabeltjes van Audio Technica en Ortofon behoorlijk dik en stug. Als een element wat verder achter in de headshell zit kan dat problemen geven. Dat zelfde geld voor Cardas die nogal lange cartridge clips gebruikt. Maar als je ruimte hebt voor die clips zijn ze echt super, die passen altijd.

 

Niet forceren!

Het is belangrijk dat de cartridge clips goed klemmen op de aansluitingen van het element. Maar de dikte van die aansluitingen is niet standaard. Het kan dus voorkomen dat de clips ruimer gemaakt moeten worden. Dit kun je het beste doen met een cocktail prikker. Als je de clips juist krapper moet maken steek dan ook eerst een cocktail prikker in de clip. Knijp hem met een punttangetje iets krapper. Maar omdat de prikker erin zit kun je hem nooit per ongeluk helemaal plat knijpen.

De LP12 begint al op een mooie platenspeler te lijken. Gemonteerd in de nieuwe gelakte kast. In het nieuwe armboard staat de SME 3009 serie II te pronken met zijn nieuwe houten headshell. Een schoonheid. Maar nog niet speelklaar!

Eerst zal de vering en de motor nog afgesteld moeten worden. En als je er wederom over gaat lezen op het internet is dit werkje bijna heilig! En volgens sommigen alleen door de echte experts de doen. Gelukkig is op vinyl-engine een uitgebreide installatie handleiding te downloaden. Het hoofdstuk over de afstelling van de vering begint met geruststellende woorden:

 

DON’T PANIC. While the suspension adjustmen may seem a bit complicated, it is actually quite simple. With a bit of practice you wil find that it is easier to adjust the suspension than it is to read about it.”

 

Linn LP12 foto 22Het voordeel van de Expert is dat hij wel zeker in het bezit zal zijn van de speciale insteltafel. Hierin kan de draaitafel waterpas opgezet worden en heb je alle ruimte om de veren af te stellen. De gemiddelde doe-het-zelfer zal deze niet in huis hebben dus moeten we creatief zijn. Linn LP12 foto 23Twee Ikea krukjes en een aantal wiggetjes zijn de uitkomst. De draaitafel staat waterpas en ik heb voldoende ruimte om het montage en afstel werk te verrichten.

 

 

Subchassis afstellen

Linn LP12 foto 25aAls eerste wordt de armkabel met een clip vast gezet aan de bout waarmee de platenspeler vast zit in de kast. De clip wordt nog niet geheel vast gedraaid. De kabel moet voldoende ruimte hebben om vrij te bewegen maar mag ook niet op de bodemplaat komen. De kabel is een onderdeel van de vering. Aansluiten op de arm gebeurt later!

 

De volgende stap is het niveau van de vering afstellen. Door de moer onder de veer rechtsachter te verdraaien wordt de achterkant van het armboard gelijk gezet aan de plint. De voorkant wordt dan logischerwijs gedaan met de moer rechtsvoor. Met de linker schroef wordt het gehele subchassis zo afgesteld dat het plateau evenwijdig aan de plint staat.

 

Dan moeten we testen of het subchassis vrijelijk beweegt. Door op de spindel te tikken zal het subchassis gaan bewegen. Dit moet alleen op en neer gebeuren. Dus geen zijwaartse bewegingen. Is dit niet het geval dan moet de veer steeds een klein stukje gedraaid worden (ongeveer 1/8 slag) net zolang tot het subchassis netjes op en neer gaat. Je begint met de linker veer, vervolgens rechts voor en tot slot de achterste.

 

Het is ook belangrijk de veer inclusief de twee rubbers (grommets) te draaien. Er is helaas één bijverschijnsel. Het kan invloed hebben op het niveau van het subchassis. Als dit het geval is begint de gehele procedure weer op nieuw!

 

Armbekabeling

 

Dan is het tijd de kabel aan te sluiten op de arm. Geef de kabel genoeg speling maar zorg ervoor dat hij geen invloed heeft op het niveau en de vering van het subchassis. Als dit gelukt is kan de clip waarmee de kabel vast zit aangedraaid worden.

 

Linn LP12 foto 26aVoor we eindelijk muziek kunnen gaan luisteren moet de motor nog afgesteld worden. Schuin boven en onder de motor zit een schroef. Hiermee kan de motor gekanteld worden. Zo kan men ervoor zorgen dat de snaar goed over de pulley loopt. Het makkelijkst controleer je dit door het plateau omgekeerd op het sub-plateau te leggen.

 

Tot slot moet nog de snelheid gecontroleerd worden. Hier zijn diverse hulpmiddelen voor in de handel. Het meest gebruikte is natuurlijk de stroboscoopschijf. Maar ik gebuik een gratis app voor de iPhone, iRPM genaamd. Tests met een draaitafel die afgeregeld was met de software van Dr. Feickert gaven aan dat de app behoorlijk accuraat is.

 

Door de motor een heel klein beetje te kantelen, zonder dat de snaar echt anders op de pulley komt te staan, kun je de snelheid fijn stellen. LET OP. Voordat je één van de schroeven aandraait altijd eerst de andere iets los draaien!

 

Evert Aaij

Evert is een gepassioneerd muziekliefhebber. Met als extra specialiteit de elektronische muziek van o.a. Vangelis, Tangerine Dream enz. Evert heeft een brede kennis van vinyl en klassieke platenspelers.

Evert Aaij

7 thoughts on “Avonturen met een 40 jaar jonge Linn Sondek LP12

  • Hoi Aart ,

    Goed verhaal grappig ik heb het zelfde gedaan aantal jaren geleden zwarte Linn LP12 gekocht vond dat niet mooi gescheurd en de groeven zwart gelaten en een SME arm erop .
    Wat een beauty.
    Heb alleen later mose power supply toegevoegd. Wat een genot van 33/45 met de schakelaar ipv poelie aanpassen.

    Beantwoorden
  • Ziet er mooi uit Evert, mooi die zwarte lijnen op (in) het naturel van het hout.
    Heb al een paar jaar een Garrard 401 staan die bijna af is maar wel goed speelt, heb nu toch echt zin om het helemaal af te maken.
    Dank je wel.

    John

    Beantwoorden
  • Na alle upgrades (16.000 euro?) is het een prima speler.

    Beantwoorden
  • Mooi verhaal! Ik heb geen ervaring met Linn, en ik ken het merk alleen uit oudere Hifi tijdschriften, voornamelijk Britse… Maar dus toch leuk om te lezen dat het merk en die speler al zo oud zijn… Allerlei zaken lijken wel ineens 40 jaar oud te zijn op dit moment…
    Ben benieuwd hoe die toonarmrestauratie uitpakt!

    Groet, Gerard

    Beantwoorden
  • Mooie restauratie, ik ben zelf al aardig gevorderd met de opbouw van mijn LP12
    waarvoor ik her en der losse (nieuwe en gebruikte) onderdelen heb verzameld, o.a.
    heeft Jan Verlegh mij daar enorm mee geholpen ( dank Jan!), er zit een oude Rega Arcos
    arm op uit ca. 1972, er komt een mooi Goldring Elektra MM element in, vaak onderschat echter
    bijzonder muzikaal en zeer vriendelijk geprijsd (55 euro).
    De plint heb ik geschuurd en gewoon in de teakolie gezet, ziet er prachtig uit.
    Het afstelen van de “bounce” was eigenlijk met een uurtje gepiept, lijkt moeilijker dan het is.
    En gewoon je LP12 in een kleine stoel hangen zonder zitting, even waterpas zetten en klemzetten met
    stukjes rubber, niets geen dure montage tafel voor nodig.
    De bodemplaat en de kap met scharnieren komen eraan, dan de arm afstellen met de Goldring erin en spelen maar!

    Beantwoorden
  • Leuk stuk over de Linn Sondek LP12.
    Laat ik er nu precies zo’n zelfde hebben in ongeveer deze zeer matige staat.
    Serienummer: 1932.
    Ook zwart geverfd en nog meer mishandelingen zoals een triplex bodem.
    Ben nu aan het onderdelen verzamelen begonnen.
    Erg inspirerend stuk om zelf spoedig aan de restauratie te gaan beginnen.

    Beantwoorden
    • Evert Aaij

      Heel veel succes Nico.
      Het is leuk en ook heel leerzaam om het te doen.
      Ik heb uiteindelijk toch nog een nieuwe motor geplaatst omdat de oude niet goed werkte met de Valhalla voeding die ik er in gebouwd heb. Een stap die ik je kan aanraden want die voeding doet erg veel. Een Lingo zou nog mooier zijn omdat je dan ook nog het toerental kunt schakelen.
      Qua mat ben ik na veel luisteren naar verschillende soorten uitgekomen bij de originele Linn mat.
      Ik heb lang met veel plezier met de Linn gespeeld en op dit moment draait hij nog steeds zijn rondjes bij een goede vriend.

      Gr Evert

      Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.