PlatenspelerProjecten

Avonturen met een 40 jaar jonge Linn Sondek LP12

Tijd om de motor terug te plaatsen

Linn LP12 foto 14De motor wordt gemonteerd tussen twee conische afstandsbusjes. Hierdoor kun je de motor afstellen. Met schroefjes 1 en 2 kun je de motor kantelen om de snaar precies goed op de pulley te krijgen.

Linn LP12 foto 15

Op het afstellen kom ik later terug.

 

 

 

 

 

 

 

Het Armboard

Linn LP12 foto 16aHet armboard zag er niet al te best meer uit en er was een ondefinieerbare gleuf in gezaagd. Eigenlijk net iets te breed voor de mayware arm waardoor hij eigenlijk ook niet netjes te monteren was. Voor een SME arm was de gleuf weer net te smal. Om toch wat test rondjes te draaien is deze natuurlijk snel aangepast en kan ik mijn SME 3009 serie II monteren. Nieuwsgierig geworden ga ik experimenteren met een zelf gemaakt armboard van 10mm dik multiplex.

 

Linn LP12 foto 17Dat gaat prima maar er toch wel een heel duidelijk klank verschil hoorbaar. De pit lijkt er wel een beetje uit. Het is allemaal wat terughoudender. Wat een plankje hout allemaal niet veroorzaakt.

Gelukkig is een nieuw blanco armboard voor de LP12 snel gevonden. Wat opvalt is dat het nieuwe board gelamineerd is. Volgens de kenners levert dit veel winst op. En ik zal meteen verklappen dat dit zeker het geval is. Transparanter en preciezer, en een strakker laag!

 

Headshell

Linn LP12 foto 18Ik ga even een zijspoor op want tijdens dit avontuur kwam er nog wat op mijn pad. Zoals gezegd wil ik in eerste instantie mijn SME 3009 serie II arm monteren. Deze klassieker uit de begin jaren 70 speelt nog steeds op vele platenspelers. Een hele mooie arm. Er waren twee versies. Eén met een vaste en één met een verwisselbare headshell. Zelf heb de versie met de verwisselbare headshell. Dat heeft een aantal voordelen. Natuurlijk is een element makkelijker te monteren. Maar door het bevestigingsmechanisme heeft de arm ook een iets hogere massa waardoor de keuze van elementen wat groter wordt! Het laatste voordeel is natuurlijk dat je er een andere headshell op kan zetten.

 

“Maar Evert, er zit zo’n mooie headshell op die SME die haal je er toch niet af?” Mooi is hij zeker maar misschien ook wel een beetje de zwakke schakel. Een veel gehoorde klacht van dit type SME arm is dat het laag niet helemaal strak is. Al experimenterend kwam ik erachter dat daar door middel van een andere headshell veel aan te doen is.

Als eerste monteer ik een headshell van de Japanse armen fabrikant Jelco. Deze mooie headshell is ook nog eens voorzien van hele goede litze bekabeling! Houd er wel rekening mee dat deze headshell een stuk zwaarder is dan het origineel. Maar ik had geen enkel probleem mijn 10 gram zware Ortofon Kontrapunkt A te monteren en af te stellen. Duidelijk is een veel strakker laag te horen maar ook veel meer rust in het geheel. Letterlijk schoner!

Dan is het de beurt aan een heel andere headshell. Een heel mooie, door Marco Bouwer gemaakte, houten variant. Wel eerst de standaard aansluitdraadjes vervangen voor de litze kabeltjes uit de Jelco headshell. Dan op zoek naar langere schroefjes voor het element want zoals je ziet is deze een stuk dikker. Maar ook een stuk lichter. Alles mooi afstellen en luisteren. Het verschil zit hem vooral in kleine details. Bekkens tingelen meer, stemmen staan meer naar voren.

De Jelco blonk uit in een strakker en dieper laag en rust. De houten headshell heeft mijn voorkeur. Met een mooier beeld, en mooie kleine details. Kwestie van smaak…

Evert Aaij

Evert is een gepassioneerd muziekliefhebber. Met als extra specialiteit de elektronische muziek van o.a. Vangelis, Tangerine Dream enz. Evert heeft een brede kennis van vinyl en klassieke platenspelers.

Evert Aaij

7 thoughts on “Avonturen met een 40 jaar jonge Linn Sondek LP12

 • Hoi Aart ,

  Goed verhaal grappig ik heb het zelfde gedaan aantal jaren geleden zwarte Linn LP12 gekocht vond dat niet mooi gescheurd en de groeven zwart gelaten en een SME arm erop .
  Wat een beauty.
  Heb alleen later mose power supply toegevoegd. Wat een genot van 33/45 met de schakelaar ipv poelie aanpassen.

  Beantwoorden
 • Ziet er mooi uit Evert, mooi die zwarte lijnen op (in) het naturel van het hout.
  Heb al een paar jaar een Garrard 401 staan die bijna af is maar wel goed speelt, heb nu toch echt zin om het helemaal af te maken.
  Dank je wel.

  John

  Beantwoorden
 • Na alle upgrades (16.000 euro?) is het een prima speler.

  Beantwoorden
 • Mooi verhaal! Ik heb geen ervaring met Linn, en ik ken het merk alleen uit oudere Hifi tijdschriften, voornamelijk Britse… Maar dus toch leuk om te lezen dat het merk en die speler al zo oud zijn… Allerlei zaken lijken wel ineens 40 jaar oud te zijn op dit moment…
  Ben benieuwd hoe die toonarmrestauratie uitpakt!

  Groet, Gerard

  Beantwoorden
 • Mooie restauratie, ik ben zelf al aardig gevorderd met de opbouw van mijn LP12
  waarvoor ik her en der losse (nieuwe en gebruikte) onderdelen heb verzameld, o.a.
  heeft Jan Verlegh mij daar enorm mee geholpen ( dank Jan!), er zit een oude Rega Arcos
  arm op uit ca. 1972, er komt een mooi Goldring Elektra MM element in, vaak onderschat echter
  bijzonder muzikaal en zeer vriendelijk geprijsd (55 euro).
  De plint heb ik geschuurd en gewoon in de teakolie gezet, ziet er prachtig uit.
  Het afstelen van de “bounce” was eigenlijk met een uurtje gepiept, lijkt moeilijker dan het is.
  En gewoon je LP12 in een kleine stoel hangen zonder zitting, even waterpas zetten en klemzetten met
  stukjes rubber, niets geen dure montage tafel voor nodig.
  De bodemplaat en de kap met scharnieren komen eraan, dan de arm afstellen met de Goldring erin en spelen maar!

  Beantwoorden
 • Leuk stuk over de Linn Sondek LP12.
  Laat ik er nu precies zo’n zelfde hebben in ongeveer deze zeer matige staat.
  Serienummer: 1932.
  Ook zwart geverfd en nog meer mishandelingen zoals een triplex bodem.
  Ben nu aan het onderdelen verzamelen begonnen.
  Erg inspirerend stuk om zelf spoedig aan de restauratie te gaan beginnen.

  Beantwoorden
  • Evert Aaij

   Heel veel succes Nico.
   Het is leuk en ook heel leerzaam om het te doen.
   Ik heb uiteindelijk toch nog een nieuwe motor geplaatst omdat de oude niet goed werkte met de Valhalla voeding die ik er in gebouwd heb. Een stap die ik je kan aanraden want die voeding doet erg veel. Een Lingo zou nog mooier zijn omdat je dan ook nog het toerental kunt schakelen.
   Qua mat ben ik na veel luisteren naar verschillende soorten uitgekomen bij de originele Linn mat.
   Ik heb lang met veel plezier met de Linn gespeeld en op dit moment draait hij nog steeds zijn rondjes bij een goede vriend.

   Gr Evert

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.