Projecten

Audio & Techniek

Audio & Techniek is een audioblad met een roemrucht verleden dat in de jaren 1982 - 1999 met vallen en opstaan werd uitgegeven door John van der Sluis en Peter van Willenswaard. Het was een audioblad dat er nog niet was, met reviews waarbij geen blad voor de mond werd gehouden. En ook de techniek werd uitgediept. Met veel metingen onderbouwd. 

Het is niet zo gek dat Audio & Techniek ook na bijna een kwart eeuw nog tot de verbeelding van veel liefhebbers spreekt. Waaronder mezelf.

Ik kan over bovengenoemde nog zo’n grote loftrompet uitsteken, het zou weinig zinvol zijn als er geen heuglijk feit te melden valt: de bladen zijn vanaf nu als PDF te downloaden! Een uitermate boeiend stukje vaderlandse audiogeschiedenis is daarmee gered van het langzaam maar zeker wegzakken uit ons collectieve geheugen. 

Meteen verkocht

Audio & Techniek

Vanaf het moment dat ik mijn eerste Audio & Techniek in de stationshal in Hengelo kocht was ik eraan verkocht.

Wow, een blad dat de techniek achter de audioapparatuur zo doorwrocht aanpakte en ook nog boeiende audio DIY behandelde, dat was toch wel nieuw in de Nederlandse audiowereld. 

Dat het magazine er in het eerste jaar een beetje, en dan zeg ik het zuinig, amateuristisch oogde qua opmaak, dat nam ik graag op de koop toe. Sterker nog: had ook zijn charme. Bij glossy’s gaat het vaak om de vorm. Bij Audio & Techniek staat de inhoud nummer 1. 

Tegen de stroom in

Dat Audio & Techniek met de onverbloemde recensies ook tegen de nodige strubbelingen aanliep met de gevestigde orde in de Nederlandse audiowereld was natuurlijk geen echte verrassing. Die hielden nu eenmaal helemaal niet van kritische reviews, al is die nog zo opbouwend. Wat dat betreft is er niet zo veel veranderd afgelopen 40 jaar…

Adverteerders haken dan af, toch de ruggengraat van een papieren magazine. De stekker is meerdere keren uit het blad getrokken. Maar steeds kwam het blad terug, later onder de titel ‘Audio & Muziek’, zonder echter noemenswaardige concessies te doen. Tot in 1999 definitief het doek valt.

Audio & Techniek
Audio & Techniek
Audio & Techniek

Boeiend leesvoer

Ik heb mijn stapel A & T’s altijd bewaard. De boeiende verhalen lezen nog steeds lekker weg. De (terecht) kritische opstelling bij de introductie van de CD-speler, de grote cassettebandjestest van medewerker Hans Beekhuyzen (inderdaad de Hans Beekhuyzen!), de technische op en aanmerkingen op apparaten die te pas en te onpas goedkope keramische condensatoren op de PCB’s soldeerden, echt te veel om op te noemen. Veel buizentechniek.

De bladen bieden een schat nog steeds actuele informatie. Ja, Audio & Techniek was een uniek audiomagazine. Gemaakt door die hard liefhebbers, niet door managers met een verdienmodel voor ogen. 

Audio & Techniek
Audio & Techniek
Audio & Techniek

Jos Verstraten

Ik kreeg een paar maanden geleden een email van een zekere Jos Verstraten. Jos had in een column op onze Audio Creative site gelezen dat ik mijn A & T verzameling nog steeds had.

Jos is een man met een rijk verleden als auteur en uitgever van verschillende Nederlandse elektronicabladen.

Jos Verstraten

Na zijn pensioen is Jos niet op zijn lauweren gaan rusten maar onderhoud een inmiddels bijna ongelooflijk uitgebreide en boeiende technische blog. Hierop is een schat aan informatie voor de geïnteresseerde elektronicahobbyist te vinden.

Met zijn prettige schrijfstijl maakt Jos elektronica toegankelijk voor zowel beginnende als de meer ervaren hobbyist. Dan lijken zelfs de meer complexe schakelingen ineens niet zo moeilijk meer…

Daarnaast is Jos ook nog eens onvermoeibaar bezig met het digitaliseren van Nederlandse technische bladen om als download beschikbaar maakt. Waaronder nu dus ook Audio & Techniek.

Audio & Techniek

Rechten

We hebben eerst contact opgenomen met Peter van Willenswaard of het digitaliseren en publiceren auteursrechtelijk nog problemen zou geven. Die waren er niet. Ik heb daarna mijn bladenverzameling in een doos gepakt en naar Jos gestuurd. Niet zo lang geleden... De man moet haast dagen van 36 uur hebben... want deze week kreeg ik weer een email!

Het is zover...

De complete 'Audio & Techniek' jaargangen 1982 ~ 1999 zijn gedigitaliseerd en zijn ook als PDG te downloaden. Deze staan op één pagina van Jos z'n blog:

https://verstraten-elektronica.blogspot.com/p/audio-en-techniek-1982-1999.html

'Audio & Techniek' als bladerbare tijdschriften op archive.org:

https://archive.org/details/audio-techniek

'Audio & Techniek' op Google Drive:

https://drive.google.com/drive/folders/1gBY6vhmvTH7VAIXMe8UOET3mxe6z4bJL?usp=sharing

Email: josverstraten@live.nl

Blog-1: https://verstraten-elektronica.blogspot.com/

Blog-2: https://chinese-electronics-products-tested.blogspot.com/

Audio & Techniek

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

5 thoughts on “Audio & Techniek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.