Audio-Creative ToneMaster: deel 2

Zagen, frezen en schuren

Voor het bouwen van deze ‘proto’ set heb ik als plaatmateriaal gekozen voor populierenplex. Deze houtsoort heeft echter voor en nadelen. Het nadeel is dat het relatief zacht hout is. Een kras, deuk of buts is zo gemaakt. Het voordeel is dat het klankmatig een erg mooi materiaal is om een luidspreker te bouwen. Mooier dan berken multiplex, vind ik zelf. Berken multiplex is echter veel harder en spiegelglad af te werken.  Het idee is dan ook om voor de aankomende zelfbouw dag in Hengelo, een tweetal sets te hebben staan. Een populieren versie en een berken versie. Dan is het wellicht leuk om deze naast elkaar te vergelijken.

In de kast komen twee verstevigingen. Deze frees ik netjes uit en als ‘spaak’ model geeft dit optimale steun aan alle wanden.

De hoorn komt in eerste instantie boven op de kast te liggen. Later kan deze wel netjes worden ingefreesd, maar voor nu is het gewoon praktisch. Misschien moet er nog worden gewisseld van hoorn en dat is eenvoudiger als er niet te precies gewerkt wordt. Aan de achterzijde komt een stevige aansluit terminal.

Verder is het eigenlijk recht toe recht aan. Een simpeler kast constructie is er eigenlijk niet. Onder en boven de woofer komt een versteviging in de kast die ik als een raamwerk frees. Zo krijg je maximale stevigheid en wordt de kast goed gedempt.

Voor de poort heb ik gekozen voor een traditionele benadering. In plaats van een lelijke ronde buis, is er nu een fraaie uitsparing aan de onderzijde. Op de klassieke manier.
Ook hier kan, indien nodig, straks gewoon getweaked worden.

Alles kan in elkaar worden gezet en de drivers kunnen worden gemonteerd. De kast wordt gedempt met een mat van polyester watten rondom de compressie driver. In de kamer rond de woofer wordt een noppen schuim gebruikt. Hier ontstaan de meeste lastige resonanties. Het is voor nu een beginpunt. Luistertesten + metingen zullen uiteindelijke aangeven of hier gecorrigeerd moet worden.

De filteronderdelen zijn besteld en de kasten staan nu bij Dick. Zodra het filter klaar is gaat de muziek er in. Ik ben nu ook wel heel nieuwsgierig geworden hoe ze klinken… Qua formaat ben ik in ieder geval zeer tevreden. Het is een stevige ‘mannen’ luidspreker geworden die straks met een beetje vormgeving, design en afwerking wel eens een zeer mooie huiskamer speaker kan worden.

Wordt vervolgd.

 

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

 • Hoi Marco,
  Snap de breedte indicatie van de kast niet helemaal; De SPA-115 heeft een buitendiameter van 388mm. En ik ga ervan uit dat je multiplex een dikte heeft van tenminste 18mm. Verder zie ik op de foto van de binnenkant van de kast nog een ruimte van ongeveer 1 cm. aan beide zijden van de bas speaker. Als ik die getallen bij elkaar optel kom ik uit op 444 mm. breedte. In je tekening staat echter 414 mm. breedte. Graag opheldering.
  Groet, Marnix

  • Hoi Marnix, je hebt gelijk. De maat op de tekening is de binnenmaat. Buitenmaat wordt dan 45 cm. Ik loop het zo nog even na en pas het aan.

 • Klinkt veelbelovend, ik zou hem zeer graag eens ergens komen luisteren!
  Hebben jullie je naast Paul Klipsch ook door Reinhard Thöress laten inspireren? Deze nieuwe ToneMaster lijkt wel wat op de (kleinere) luidsprekers uit jullie reportage over de AAA Krefeld audio show uit 2014.

  • Hoi Gerard, de ToneMaster is volledig volgens de klassieke principes van Klipsch opgebouwd. Wat Thoress betreft, deze maakt gebruik van totaal andere drivers en opbouw.

 • Ik houd wel van dit type speakers. Op de zelfbouw audio luisterdag ben ik geïnspireerd door de speakers van Marco. Nu zelf druk bezig met een setje 3 weg speakers.

 • >