Deel 2 van de ontwikkeling van de ToneMaster 2017 luidspreker is een feit. Lees hier het vervolg over de ontwikkeling en bouw van deze prachtige luidspreker. - Audio-Creative

Audio-Creative ToneMaster: deel 2

Nu het hout gekocht is kan de bouw beginnen

Allereerst maak ik een ontwerp voor de kast. Hier is de diameter van de  woofer en dedaarbij benodigde kastinhoud bepalend. In eerste instantie hadden we gekozen voor een 12” woofer, maar al met al was dat toch erg lastig om deze goed aan te laten sluiten bij de midden driver. Verder zoekend kwamen we op de Monacor Stageline SPA-115PA. Een mooie 38 cm. woofer die zonder problemen tot 2500 Hz. kan doorlopen en zo perfect aansluit bij de Celestion compressie driver.

Een optimale inhoud van de kast voor deze woofer is 330 liter. Dat is bijna twee keer de inhoud van een Cornwall. Niet erg praktisch dus en schiet duidelijk ons doel van een wat kleinere kast voorbij. Door de inhoud van de kast te halveren kunnen we waarschijnlijk met een wat kleinere poortopneming en een wat zwaardere demping in de kast toch een fatsoenlijk laag creëren. In plaats van de verwachte 30 Hz. is mogelijk 50 Hz haalbaar en dat is toch een zeer acceptabele laagweergave. Dat dit nog beter gaat dan verwacht hoor ik net van Dick. Hij heeft de kasten zojuist aan het spelen en is, op zijn zachts gezegd, zeer content met het resultaat.

Voor de midden en hoogweergave is een compressie driver van Celestion gekozen. Niet de eerder genoemde Celestion CDX20-3075.  De Celestion CDX20-3075 is een fantastische driver maar hij moet echter wat hoger worden aangekoppeld en dat kan in dit ontwerp niet. Een goede tweede kandidaat is de Celestion CDX1-1430 AN. Qua looks is de CDX1-1430 AN een stuk minder imposant als de DX20-3075, maar vergis je niet in deze kleine jongen. Celestion drivers zijn stuk voor stuk top kwaliteit. Deze compressie driver wordt gecombineerd met een Monacor MRH-200 hoorn.

Celestion adviseert voor de CDX1-1430 AN compressie driver een overgangs frequentie vanaf 3 KHz. Deze aanbeveling is echter gezien vanuit een PA visie. Voor onze Hifi toepassing is deze compressie driver zonder problemen al vanaf 1800 Hz in te zetten. Deze driver zal dus het gebied vanaf 1800 Hz. tot 15 Khz. tot zijn taak gaan nemen.

 

Superhoog

Voor een aanvulling met een supertweeter hebben we ook ideeën. Al moeten die nog verder uitgewerkt worden. Het wordt in ieder geval een rondstralende tweeter. Nu ik zelf de Elac 4 Pi Plus.2 heb, zou ik niet eens meer wat anders willen hebben. Ik kan niet anders concluderen dan dat deze Elac ver boven alle andere (front loaded) supertweeters staat. Aangezien de Elac 4 Pi Plus.2 bijna onbetaalbaar is, willen we een idee uitwerken dat in ieder geval qua prijs in verhouding staat met de rest van de kast en onderdelen. In ieder geval moet de supertweeter optioneel worden. Zonder de supertweeter moet de luidspreker natuurlijk al heel fijn klinken.

Het formaat van de kast

Tja, met een 38 cm woofer in het front is de minimale breedte van de kast  bepaald. Ik heb deze zo smal mogelijk gehouden. Wat de hoogte betreft wil ik de kast niet hoger hebben dan 115 cm. Er moet immers straks ook nog een supertweeter boven op worden geplaatst. Met de inhoud van 162 liter staat dan de diepte van de kast vast.

 

 

 

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

7 gedachten over “Audio-Creative ToneMaster: deel 2

 • 25 november 2017 om 11:28
  Permalink

  Hoi Marco,
  Snap de breedte indicatie van de kast niet helemaal; De SPA-115 heeft een buitendiameter van 388mm. En ik ga ervan uit dat je multiplex een dikte heeft van tenminste 18mm. Verder zie ik op de foto van de binnenkant van de kast nog een ruimte van ongeveer 1 cm. aan beide zijden van de bas speaker. Als ik die getallen bij elkaar optel kom ik uit op 444 mm. breedte. In je tekening staat echter 414 mm. breedte. Graag opheldering.
  Groet, Marnix

  Beantwoorden
  • 25 november 2017 om 13:17
   Permalink

   Hoi Marnix, je hebt gelijk. De maat op de tekening is de binnenmaat. Buitenmaat wordt dan 45 cm. Ik loop het zo nog even na en pas het aan.

   Beantwoorden
 • 26 november 2017 om 00:17
  Permalink

  Klinkt veelbelovend, ik zou hem zeer graag eens ergens komen luisteren!
  Hebben jullie je naast Paul Klipsch ook door Reinhard Thöress laten inspireren? Deze nieuwe ToneMaster lijkt wel wat op de (kleinere) luidsprekers uit jullie reportage over de AAA Krefeld audio show uit 2014.

  Beantwoorden
  • 28 november 2017 om 11:06
   Permalink

   Hoi Gerard, de ToneMaster is volledig volgens de klassieke principes van Klipsch opgebouwd. Wat Thoress betreft, deze maakt gebruik van totaal andere drivers en opbouw.

   Beantwoorden
 • 25 december 2017 om 14:37
  Permalink

  Ik houd wel van dit type speakers. Op de zelfbouw audio luisterdag ben ik geïnspireerd door de speakers van Marco. Nu zelf druk bezig met een setje 3 weg speakers.

  Beantwoorden
 • 21 november 2019 om 19:11
  Permalink

  Hoi Marco,

  Ik heb 40 jaar geleden, iets dergelijks gebouwd. Klonk fantastisch! Als woofer een Fane van 30 cm gebruikt,
  voor laag/midden . Voor midden/hoog een Decca ribbon speaker. Nadeel : de bandjes van de ribbon speaker gingen wel eens stuk! Achteraf denk ik , dat het filter de oorzaak is geweest.

  Succes Marco, ben zeker van plan dit ontwerp te bouwen!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.