Deel 2 van de ontwikkeling van de ToneMaster 2017 luidspreker is een feit. Lees hier het vervolg over de ontwikkeling en bouw van deze prachtige luidspreker. - Audio-Creative

Audio-Creative ToneMaster: deel 2

Aan welke eisen deze luidspreker moet voldoen:

 • Hoorn ontwerp

  Een goed ontworpen hoornsysteem klinkt gewoon erg goed. Punt. Het is wel een uitdaging want er zijn meer slechte hoornluidsprekers dan goede….

 • Hoog rendement

  We willen graag een hoog rendement vanaf, pak hem beet, 95 dB. Daarnaast is ook het impedantie verloop erg belangrijk. Een mooie hoornluidspreker moet bediend kunnen worden met een laagvermogen buisversterker en daarvoor is een vriendelijke impedantieverloop een voorwaarde. Maar ook een goede transistor versterker moet met een dergelijke luidspreker overweg kunnen.

 • Huiskamer vriendelijk

  Tja dat is een lastige. Een beetje hoorn luidspreker heeft namelijk een behoorlijke afmeting. Dat is vaak inherent aan het ontwerp. Al is formaat natuurlijk relatief. Een kleine boekenplank luidspreker wordt het dus niet. Maar de luidspreker moet wel aantrekkelijk genoeg zijn om in de meeste huiskamers te kunnen worden geplaatst. En dames, jullie zeggen altijd dat ‘size matters’? Niet zeuren dus als de luidspreker net wat groter uitvalt. Nee, dat is gekheid natuurlijk. Ik denk echter wel dat we het tijdperk dat luidsprekers zo klein mogelijk moesten zijn en audio apparatuur in een kastje weggestopt moest worden, achter ons hebben gelaten. Anno 2017 mag en moet audio apparatuur gewoon weer gezien worden als een toegevoegde waarde in het interieur.

  Western Electric 12a

  Aan alle zelfbouwers: als jullie nu beginnen met het kenbaar maken van de voornemens om een luidspreker te bouwen, stel dan eerst deze Western Electric 12a aan jullie partners voor, dan valt het straks zeker mee….

 • Goed verkrijgbare drivers en onderdelen

  We willen geen exotische en/of zeer kostbare drivers in zetten. Er worden namelijk genoeg hele goede en betaalbare drivers aangeboden. Zeker als je kijkt in de Pro Audio wereld. Daar vind je topkwaliteit drivers voor betaalbare prijzen. Wat! Pro Audio! Jazeker. Besef dat het in die wereld gaat om kwaliteit, degelijkheid en betrouwbaarheid. In de High End gaat het vaak om uitstraling, bling bling, marketing en heel veel geld. Uitzonderingen daargelaten. Vergeet alsjeblieft dat pro audio per definitie slechter klinkt dan high end….. Veel high end producten vinden hun oorsprong gewoon in de pro audio. Maar dan gegoten in een nieuw jasje en dito marketing verhaal.Er zullen echter ook zeker wat custom producten nodig zijn. Denk dan aan aanpassingen in de filtering. Als je beseft dat het rendement van de gebruikte drivers verschillend zal zijn moet er straks op een goede manier gecorrigeerd worden. Maar daar hebben we ook al ideeën over.

 • Geen concessie in kwaliteit

  We willen een betaalbare topspeaker bouwen, maar niet inboeten in kwaliteit. Natuurlijk zal er altijd ruimte zijn om betere en duurdere drivers en/of filtercomponenten te gebruiken. Dat is iets wat je zelf later altijd kan gaan invullen. Dat is ook het leuke van zelfbouw. Maar de eis is dat ook het standaard ontwerp gewoon een topklasse luidspreker moet zijn.

Zo, het ei is gelegd. Het hout is gekocht en ik ga nu bezig om de kast te berekenen en te tekenen. Ik ga een kast bouwen die in eerste instantie eenvoudig te modificeren is en waar het filter en alle aansluitingen makkelijk te bereiken zijn. Ik heb er zin in!

Facebook updates

Natuurlijk horen we ook graag wat jullie ideeën zijn. Ik ga dit artikel in delen publiceren en zodra er nieuwe vorderingen zijn, wordt het aan dit artikel op Audio Creative toegevoegd. Op Facebook zal ik, wanneer er een update is, deze als eerste publiceren. Dus als je op de hoogte gehouden wilt worden van onze vorderingen, like dan even onze FB pagina. Zet ook je meldingen aan. Dit doe je onder de omslagfoto van onze Facebookpagina. Daarmee krijg je direct bericht zodra ik een aanvullend verhaal publiceer.

 

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

7 gedachten over “Audio-Creative ToneMaster: deel 2

 • 25 november 2017 om 11:28
  Permalink

  Hoi Marco,
  Snap de breedte indicatie van de kast niet helemaal; De SPA-115 heeft een buitendiameter van 388mm. En ik ga ervan uit dat je multiplex een dikte heeft van tenminste 18mm. Verder zie ik op de foto van de binnenkant van de kast nog een ruimte van ongeveer 1 cm. aan beide zijden van de bas speaker. Als ik die getallen bij elkaar optel kom ik uit op 444 mm. breedte. In je tekening staat echter 414 mm. breedte. Graag opheldering.
  Groet, Marnix

  Beantwoorden
  • 25 november 2017 om 13:17
   Permalink

   Hoi Marnix, je hebt gelijk. De maat op de tekening is de binnenmaat. Buitenmaat wordt dan 45 cm. Ik loop het zo nog even na en pas het aan.

   Beantwoorden
 • 26 november 2017 om 00:17
  Permalink

  Klinkt veelbelovend, ik zou hem zeer graag eens ergens komen luisteren!
  Hebben jullie je naast Paul Klipsch ook door Reinhard Thöress laten inspireren? Deze nieuwe ToneMaster lijkt wel wat op de (kleinere) luidsprekers uit jullie reportage over de AAA Krefeld audio show uit 2014.

  Beantwoorden
  • 28 november 2017 om 11:06
   Permalink

   Hoi Gerard, de ToneMaster is volledig volgens de klassieke principes van Klipsch opgebouwd. Wat Thoress betreft, deze maakt gebruik van totaal andere drivers en opbouw.

   Beantwoorden
 • 25 december 2017 om 14:37
  Permalink

  Ik houd wel van dit type speakers. Op de zelfbouw audio luisterdag ben ik geïnspireerd door de speakers van Marco. Nu zelf druk bezig met een setje 3 weg speakers.

  Beantwoorden
 • 21 november 2019 om 19:11
  Permalink

  Hoi Marco,

  Ik heb 40 jaar geleden, iets dergelijks gebouwd. Klonk fantastisch! Als woofer een Fane van 30 cm gebruikt,
  voor laag/midden . Voor midden/hoog een Decca ribbon speaker. Nadeel : de bandjes van de ribbon speaker gingen wel eens stuk! Achteraf denk ik , dat het filter de oorzaak is geweest.

  Succes Marco, ben zeker van plan dit ontwerp te bouwen!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.