Deel 2 van de ontwikkeling van de ToneMaster 2017 luidspreker is een feit. Lees hier het vervolg over de ontwikkeling en bouw van deze prachtige luidspreker. - Audio-Creative

Audio-Creative ToneMaster: deel 2

Na onze ervaringen met de Klonwall en ToneMaster is het tijd voor een frisse blik op dit fraaie luidsprekerontwerp. Ook gezien de vele vragen die we krijgen over de Klonwall en de voortgang van de TonMaster. Beide luidsprekers zijn erg goede weergevers maar hebben allebei hun beperkingen. Daarbij zijn niet alle onderdelen en met name de hoorns even gemakkelijk verkrijgbaar. We willen jullie dan ook meenemen in de ontwikkeling van een nieuwe zelfbouw luidspreker.

Bouw zelf een goede luidspreker

Zelf een luidspreker bouwen is niet alleen een erg leuke bezigheid maar het is ook een mogelijkheid om een topspeaker binnen een betaalbaar budget te realiseren. Daarnaast bepaal je zelf de kleur en afwerking. In de jaren 70/80 was dit nog heel normaal en werd er veel meer zelf geklust en gebouwd dan nu. De ontwerpen die er nu nog zijn komen vrijwel allemaal uit die tijd en er is niet zo heel veel nieuws onder de zon. Toch zien we weer een groei in de audio zelfbouw. Als je bijvoorbeeld Klang & Ton leest zie je dat er weer prachtige luidspreker ontwerpen worden bedacht en gebouwd. Ook zie ik een opleving van mooie klassieke ontwerpen. Met name de klassieke hoornsystemen, zoals Klipsch, Westerne Electric, Altec Lansing of JBL, krijgen nu weer veel aandacht. Waarom? Gewoon omdat deze vaak ‘simpele’ ontwerpen fantastisch goed klinken.

Zelfbouwen is leuk en leerzaam

Met zelfbouw heb je ook de mogelijkheid om zelf de luidspreker te finetunen door het vervangen of aanpassen van filtercomponenten, of door te experimenteren met verschillende drivers. Daarnaast geeft het een heerlijk voldaan gevoel als de eerste klanken uit je eigen gebouwde luidspreker vloeien. Wij willen dan ook graag een topspeaker ontwikkelen die door iedereen na te bouwen is. Vanaf tekening voor de doorgewinterde doe het zelver én als kompleet (prefab) pakket voor de technisch wat minder bedeelde muziekliefhebber.

Klonwall luidspreker

Een paar jaar geleden heb ik de Klonwall luidspreker gebouwd. Dit was een ontwerp van de Fa. Strassacker in Duitsland gebaseerd op een luidspreker van Paul Klipsch, de Cornwall. Het leuke van dit ontwerp was dat met relatief goedkope drivers een topspeaker gebouwd kon worden.

Ik was destijds zeer onder de indruk van het resultaat en volgens mij is deze luidspreker ook behoorlijk veel nagebouwd. Ik krijg nu echter met regelmaat van de klok een melding dat een aantal onderdelen voor de Klonwall helaas niet meer leverbaar zijn.

Dat is wel jammer en ik heb zo geen alternatieven kunnen vinden voor vervangende onderdelen zonder het hele concept te veranderen. Ondanks dat het een erg goede speaker is heeft de Klonwall wel een paar nadelen. Naast dat het een beetje ‘lompe’ luidspreker is heeft hij een vrij breed voorkomen en is daardoor niet in iedere huiskamer te plaatsen. Ik heb daarop destijds een variant (smallere kast) bedacht en deze luidspreker de ToneMaster genoemd.

Nieuwe ideeën

Nu lopen we al weer een tijd rond met het idee om een goed na te bouwen luidspreker te ontwikkelen gebaseerd op een hoorn ontwerp. Ook op HiFi beurzen houden we onze ogen en oren open voor ontwerpen die goed klinken en ook nog eens simpel van opbouw zijn. Het KISS principe is namelijk een belangrijk element in al onze projecten en leid meestal tot de beste en meest muzikale resultaten.

We gaan jullie meenemen in ons luidsprekerproject, om de ontwikkeling en de bouw van deze nieuwe luidspreker te volgen. Hopelijk is het resultaat straks een super klinkende luidspreker die door iedereen na te bouwen is, al dan niet middels een (prefab) bouwpakket. Het is dan ook ons streven om deze speaker straks ook in een bouwpakket te kunnen leveren, compleet met alle toebehoren.

Oude ervaring is goud waard

We gooien onze ervaring met de Klonwall en ToneMaster natuurlijk niet weg. De Klonwall en de ToneMaster ontwerpen zijn een perfecte basis om een goed luidspreker ontwerp te beginnen of beter gezegd te vervolgen. Want qua resultaat zijn dit gewoon top speakers. Een kast met een 15” woofer zal in dit ontwerp dan ook zijn opwachting maken. Onze ervaringen met commercieel verkrijgbare luidspreker ontwerpen, die wij hebben gezien en gehoord, nemen we eveneens mee.

ToneMaster 2016

 

 

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

7 gedachten over “Audio-Creative ToneMaster: deel 2

 • 25 november 2017 om 11:28
  Permalink

  Hoi Marco,
  Snap de breedte indicatie van de kast niet helemaal; De SPA-115 heeft een buitendiameter van 388mm. En ik ga ervan uit dat je multiplex een dikte heeft van tenminste 18mm. Verder zie ik op de foto van de binnenkant van de kast nog een ruimte van ongeveer 1 cm. aan beide zijden van de bas speaker. Als ik die getallen bij elkaar optel kom ik uit op 444 mm. breedte. In je tekening staat echter 414 mm. breedte. Graag opheldering.
  Groet, Marnix

  Beantwoorden
  • 25 november 2017 om 13:17
   Permalink

   Hoi Marnix, je hebt gelijk. De maat op de tekening is de binnenmaat. Buitenmaat wordt dan 45 cm. Ik loop het zo nog even na en pas het aan.

   Beantwoorden
 • 26 november 2017 om 00:17
  Permalink

  Klinkt veelbelovend, ik zou hem zeer graag eens ergens komen luisteren!
  Hebben jullie je naast Paul Klipsch ook door Reinhard Thöress laten inspireren? Deze nieuwe ToneMaster lijkt wel wat op de (kleinere) luidsprekers uit jullie reportage over de AAA Krefeld audio show uit 2014.

  Beantwoorden
  • 28 november 2017 om 11:06
   Permalink

   Hoi Gerard, de ToneMaster is volledig volgens de klassieke principes van Klipsch opgebouwd. Wat Thoress betreft, deze maakt gebruik van totaal andere drivers en opbouw.

   Beantwoorden
 • 25 december 2017 om 14:37
  Permalink

  Ik houd wel van dit type speakers. Op de zelfbouw audio luisterdag ben ik geïnspireerd door de speakers van Marco. Nu zelf druk bezig met een setje 3 weg speakers.

  Beantwoorden
 • 21 november 2019 om 19:11
  Permalink

  Hoi Marco,

  Ik heb 40 jaar geleden, iets dergelijks gebouwd. Klonk fantastisch! Als woofer een Fane van 30 cm gebruikt,
  voor laag/midden . Voor midden/hoog een Decca ribbon speaker. Nadeel : de bandjes van de ribbon speaker gingen wel eens stuk! Achteraf denk ik , dat het filter de oorzaak is geweest.

  Succes Marco, ben zeker van plan dit ontwerp te bouwen!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.