Audio-Creative ToneMaster II (deel 2)

Elac

“Mooi hoor dat je die gebruikt”, ik hoor het al zeggen, “maar die Elac rondstraler kost zó veel geld…” Ja, dat klopt helemaal. De Elac is super, daar valt niks op af te dingen, maar prijzig. Toch denken we dat dit speakersysteem plus de extra investering voor een paarje Elac rondstralers je een speakerstysteem oplevert waarvoor je niet zomaar wat vergelijkend in kwaliteit en prijs koopt in de reguliere audiohandel. Dan zul je de knip diep uit moeten graven.

Een beter haalbaar alternatief

We hebben echter het woord ‘creative’ niet zomaar in onze naam staan. Er is inmiddels een idee ontstaan en uitgewerkt voor een alternatieve, misschien wat minder superieur dan de Elac, maar uiteraard veel beter betaalbaar voor de gebruiker. Ook deze supertweeter is niet alleen op dit luidsprekersysteem in te zetten maar kan ook worden gebruikt op andere systemen. Er wordt hard gewerkt om een werkend paar op de Zelfbouw Audiodag in Hengelo in februari te kunnen laten horen. ToneMaster II (7)

Is dit onze beste tot nu toe?

Daar heeft het ook na vele weken luisteren en genieten wel steeds meer schijn van. Dat vond Marco meteen al tijdens zijn eerste luistersessie bij mij thuis en hij is inmiddels met een tweede bijna identiek systeem bezig. Bijna dus, want er zijn wat kleine verschillen. Deze kasten wordt van berkenplex gemaakt. Ook ‘ter leering ende vermaeck’. Kunnen we meteen onderzoeken of er een klankverschil tussen beide systemen te horen is. De tweede ToneMaster krijgt wel meteen een zondags jasje aan.

Toekomstplannen

Wat gaan we in de nabije toekomst met de ToneMaster II doen? Wij zijn enthousiast en bezoekers niet minder. Er zijn inmiddels al vragen voor compleet gebouwde systemen. Wat erg aantrekkelijk is. De kasten kunnen dan CNC gezaagd en gefreesd worden. Dan kan de luidsprekers er even goed uit gaan zien dan ‘ie klinkt. Met dit inspirerende luidsprekersysteem kunnen we lekker verder gaan bouwen…

 

Audio Creative ToneMaster II
Audio Creative ToneMaster

 

 

 

 

About the author

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

 • Marnix Morsink schreef:

  Hoi Dick,
  Basspeaker en hoorn plus driver inmiddels in huis; wacht dus met interesse het vervolg (exacte kastmaten, schema scheidingfsfilter en supertweeter alternatief) af. Kom zeker op de audiodag luisteren. Lees dat er plannen zijn voor een compleet gebouwd systeem. Ga er van uit dat er dan ook een mogelijkheid komt voor een compleet gebouwde kast zonder speakers.

 • Arjen schreef:

  Heel leuk project! Lijkt me erg mooi om ook een keer te horen. Veel succes en plezier verder!

 • Tijmen schreef:

  Dag Dick,

  Mag ik vragen naar een ruwe schatting van de kosten van het scheidingsfilter? Dan heb ik een indicatie van wat de luidsprekers in totaal kosten om te bouwen, naast de tijdsinvestering uiteraard. Ik ben bij de komende luisterdag, dus tot dan!
  Tijmen


 • >