Audio-Creative ToneMaster II (deel 2)

Versterkervriendelijk

Ja, de ToneMaster 2018 is een versterkervriendelijke luidspreker. Het hoge rendement, de mooie vlakke impedantiecurve rond 8 Ohm, zonder grote fasehoeken. Ondanks dat het een reflexsysteem is blijft het boemen in het laag, zoals we veel te vaak kennen van kleine woofertjes in een zuiltje waar de output van de pijp voor het ondersteunende diepere laag moet zorgen, hier compleet weg. Hoe vaak heb ik in het verleden de pijp bij logerende luidsprekersystemen niet af moeten stoppen voor een betere weergave?

Bij een goed afgestemd klassiek groot systeem met een 38 cm woofer blijft het laag altijd strak en prachtig doortekend. En zo vanzelfsprekend relaxt én snel, of het geen enkele moeite kost.

En het blijft allemaal brandschoon als de volumeknop eens wat verder open gaat. Het verschil in laagervaring tussen een 15” reus in een grote kast, die alles er met het grootste gemak uit laat komen en een kleine pompende laagunit die continu hard moet werken, helemaal als het een beetje luider moet, waar je de conus van 15” woofer nog nauwelijks ziet bewegen is echt groot. En juist met het kleine luidsprekersysteem moet de versterker het hardst werken… Nu we het toch over de versterker hebben…

Verschillen tussen versterkers

ToneMaster II (6)Wat de ToneMaster ook heel goed laat horen zijn de verschillen tussen de aangesloten versterkers. Het hoeft door de hoge gevoeligheid geen hoog vermogende versterker te zijn (het mag wel) maar de kwaliteit moet zo goed mogelijk zijn. Buis of solid state, maak niet uit. Beter een fijne transistor dan een matige buizenbak en visa versa. Mijn oogappel, de SPEC RPA-W7EX voelt zich als een vis in het water met de ToneMaster achter zich.

Maar ook de dikke Bryston 4BST speelt de sterretjes van de hemel, terwijl dit werkpaard bij normaal huiskamerniveau nauwelijks arbeid hoeft te verrichten. De Bryston geeft een relaxt krachtig geluid met een wat meer diffuus karakter.

De PrimaLuna Prologue Four eindversterker is me in de eerste instantie wat te donkerbruin van klank, zowel met de standaard EL34 eindbuizen als met de later ingestoken KT88 pitten. Tot ik de 4 Ohm uitgang kies… dan valt alles beter op zijn plek! Het totaal blijft aan de warme kant, maar is nu zeer luisterbaar, bij de juiste muziek zelfs geweldig.
Half december krijg ik een hagelnieuwe hybride versterker uit Italië achter de deur gezet, van het nieuwe merk ‘Listen & Co. Binnenkort meer hierover. Maar wat een mooi match… ToneMaster II (4)

Moet het persé een dure versterker zijn?ToneMaster II (2)

Moet er eigenlijk een kostbare vesterker gebruikt worden? Dat mag maar hoeft niet. Mijn al jaren in huis aanwezige Cambridge P50 eindversterker, altijd handig als er even snel wat geëxperimenteerd moet worden, doet het veel beter dan verwacht. Op mijn reguliere speakersysteem hoor ik meteen dat het om een goedkope versterker gaat, daar moet immers veel harder gewerkt worden. Op het gevoelige ToneMaster systeem, dat ook nog eens een lagere belasting vormt door de hogere impedantie, weet de Cambridge toch tot opvallend goede prestaties te komen. Dat geeft toch het één en ander aan…

Er staan nog meer versterkers op de ‘playlist’ de komende tijd, dit verhaal zal dus nog aangevuld worden. Hoor ik daar iemand ‘300B’ roepen? Die komt deze of volgende week aan de beurt.

 

 

 

About the author

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

 • Marnix Morsink schreef:

  Hoi Dick,
  Basspeaker en hoorn plus driver inmiddels in huis; wacht dus met interesse het vervolg (exacte kastmaten, schema scheidingfsfilter en supertweeter alternatief) af. Kom zeker op de audiodag luisteren. Lees dat er plannen zijn voor een compleet gebouwd systeem. Ga er van uit dat er dan ook een mogelijkheid komt voor een compleet gebouwde kast zonder speakers.

 • Arjen schreef:

  Heel leuk project! Lijkt me erg mooi om ook een keer te horen. Veel succes en plezier verder!

 • Tijmen schreef:

  Dag Dick,

  Mag ik vragen naar een ruwe schatting van de kosten van het scheidingsfilter? Dan heb ik een indicatie van wat de luidsprekers in totaal kosten om te bouwen, naast de tijdsinvestering uiteraard. Ik ben bij de komende luisterdag, dus tot dan!
  Tijmen


 • >