Audio-Creative ToneMaster II (deel 2)

Audio-Creative ToneMaster: deel 3
In deel 1 en deel 2 van het verhaal over het nieuwe Audio Creative ToneMaster luidsprekersysteem is het verhaal over de bouw van de behuizingen te lezen en de toegepaste luidsprekerunits. We gaan nu verder met het inbouwen van het cross-over filter, het altijd nodige tweaken en daarna, als alles naar wens is, natuurlijk lekker luisteren. Heel veel muziek luisteren.

ToneMaster II (8)

Na de KlonWall, geïnspireerd op de klassieke Klipsch Cornwall, in brede en later ook smallere vorm wilden Marco en ik graag een nieuw tweeweg luidsprekersysteem dat in diverse luisterruimtes nog min of meer fatsoenlijk te plaatsen is. 60 cm brede kasten raak je niet overal kwijt. Een Klipsch Cornwall of La Scala, hoe mooi we die ook vinden, is niet voor ieder huis of luisterkamer geschikt. Bij bofbipsen waar het geen probleem is blijkt het echter niet zelden een partner voor het leven te worden.

Old School speakers

Dat de nieuwe speakers compacte kastjes zouden worden is op voorhand al uitgesloten. De klassieke bouwwijze uit de gouden eeuw van de audio, waar een hoger rendement van de luidspreker een must was, wegens het gebrek aan grote versterkervermogens, laten kleine behuizingen niet toe. Al is het alleen al door de afmeting van de 15” laag/midden luidsprekerunits. Het gros van de hedendaagse luidsprekerkasten is al een stuk smaller dan de 38 cm doorsnede van deze imposant ogende units. Maar ja, ben je eenmaal besmet met 15” virus, dan blijft dat altijd bij je…

Het moet minder breed

ToneMaster II (1)Helaas waren tot nu de door ons gebouwde kasten echt nog te breed voor mijn huiskamer. De oorspronkelijke KlonWall, of voorbeeld Klipsch Cornwall, meet ruim 65 cm in de breedte.

De nieuwe ToneMaster II is een beetje beter op mijn situatie berekend. De meeste voorgaande speakersystemen kon ik domweg niet kwijt, hoe treurig ik dat ook vond. En iedere keer als ik weer bij Marco ben en naar die heerlijke oorstrelende ouderwetse grote kasten luister, met dat moeiteloze diepe maar nooit bonkende relaxte laag uit de 38 cm woofers, ga ik daarna weer een beetje moedeloos naar huis. Maar mensen, alsjeblieft, geen medelijden, dit is puur een luxe ‘probleem’…

Van breed naar lang

De oplossing ligt in niet te kijken wat niet kan maar naar wat wel mogelijk is. Het probleem zit ‘m bij mij vooral in de breedte, hoewel de diepte moet ook niet al te gek worden, de Klipch La Scala is bijvoorbeeld niet alleen ruim 60 cm breed, maar ook 62 cm diep. In de hoogte is geen punt. In dit geval zelfs bittere noodzaak. Wat er immers in de breedte afgaat moet er in de lengte en/of diepte weer bij, want de kastinhoud kan niet straffeloos verkleind worden.

Het compromis

Voor zover je over een compromis mag spreker, de nieuwe behuizing kreeg de maten van 115,5 x 45 x 40 cm (hoogte x breedte x diepte), exclusief de aangebouwde voet. Voor mijn oog echt mooie verhoudingen. Behoorlijk mannelijke afmetingen, maar daar hou ik wel van, voor zover ik die term anno nu nog mag gebruiken… Luidpreker mogen immers gezien worden… Vergeleken met echt grote hoog rendabele systemen is dit toch ook wel compact te noemen. Het is maar waar je het mee vergelijkt…

Kastmateriaal

Het gewicht valt echter reuze mee, dankzij het gebruik van populierenplex, een mooie dichte maar ook relatief lichte houtsoort. Vaker wordt er berkenplex ingezet, maar bij de insider is populierenplex een goed bewaard geheim om voor luidsprekerkasten te gebruiken. Het materiaal is licht maar heeft blijkbaar mooie dempende eigenschappen. Dat is te zien aan de verrassend schone curve van de impedantie/ fase meting. Die zeldzaam weinig sporen van kastresonanties vertoond.

 

 

 

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

17 gedachten over “Audio-Creative ToneMaster: deel 3

 • 06 januari 2018 om 13:18
  Permalink

  Hoi Dick,
  Basspeaker en hoorn plus driver inmiddels in huis; wacht dus met interesse het vervolg (exacte kastmaten, schema scheidingfsfilter en supertweeter alternatief) af. Kom zeker op de audiodag luisteren. Lees dat er plannen zijn voor een compleet gebouwd systeem. Ga er van uit dat er dan ook een mogelijkheid komt voor een compleet gebouwde kast zonder speakers.

  Beantwoorden
 • 07 januari 2018 om 11:00
  Permalink

  Heel leuk project! Lijkt me erg mooi om ook een keer te horen. Veel succes en plezier verder!

  Beantwoorden
 • 24 januari 2018 om 10:13
  Permalink

  Dag Dick,

  Mag ik vragen naar een ruwe schatting van de kosten van het scheidingsfilter? Dan heb ik een indicatie van wat de luidsprekers in totaal kosten om te bouwen, naast de tijdsinvestering uiteraard. Ik ben bij de komende luisterdag, dus tot dan!
  Tijmen

  Beantwoorden
  • 26 januari 2018 om 11:17
   Permalink

   Hallo Tijmen,
   Marco en ik zijn er nog niet helemaal uit hoe we dit fraaie luidsprekersysteem verder gaan uitwerken. Als kant en klaar systeem heeft momenteel de neus voor.

   Beantwoorden
   • 29 januari 2018 om 06:29
    Permalink

    Beste Dick – bedoel je met “kant en klaar systeem” een bouwpaket met driver units, filter en op maat gezaagd hout voor de kast? Jullie gaan toch geen kant en klare luidsprekers verkopen?

    Beantwoorden
 • 09 november 2018 om 11:56
  Permalink

  Is er meer informatie te vinden over de cross over filter?

  Beantwoorden
  • 09 november 2018 om 12:02
   Permalink

   Hallo Aaron
   De cross-overfilters worden niet los verkocht. De ToneMaster wordt alleen al compleet systeem gemaakt.

   Beantwoorden
 • 01 januari 2019 om 20:21
  Permalink

  Goedendag is deze luidspreker inmiddels al als bouwset te koop.
  ToneMaster II
  Hoor graag van u.
  M.v.g. Gerrit.

  Beantwoorden
  • 01 januari 2019 om 20:58
   Permalink

   Hallo Gerrit, de ToneMaster luidspreker komt niet als zelfbouw pakket te koop. Wel als kant en klare luidspreker. Daar zijn we nog mee bezig. Ik zal daar binnenkort wat meer informatie over geven.

   Beantwoorden
 • 06 maart 2019 om 13:47
  Permalink

  Hallo Marco,
  Ik ben al een tijd aan kijken naar jou vorderingen over deze speaker. Jammer dat het niet als doe het zelf pakket zal worden aangeboden.

  Ik ben aan afwachten tot dat er een kleine versie van de Calpamos van Tony Gee uitkomt (humble homemade hifi). Ik wacht zijn vorderingen nog even af.
  Succes met je project.

  Groet,
  Sjariev

  Beantwoorden
 • 06 oktober 2019 om 14:45
  Permalink

  Hallo Marco,
  Ik heb de luidsprekers gehoord op jullie luisterdag en was zelfs van plan ze te gaan bouwen.
  Echter is het nu al lange tijd stil rond het project tonemaster ?
  Is dit project definitief tot een goed einde gekomen en is het mogelijk de gegevens inclusief de hogetoonrondstraler, voor zelfbouw te verkrijgen ?
  vriendelijke groet,
  Jan D.

  Beantwoorden
  • 06 oktober 2019 om 18:46
   Permalink

   Hallo Jan,

   De ToneMaster zal niet als bouwpakket komen. Alleen als kant en klaar luidsprekersysteem. De luidsprekers staan bij Marco in de werkplaats/luisterruimte.
   Als bouwpakket op de markt brengen bleek financieel niet haalbaar. Er mag altijd een afspraak worden gemaakt om ze te komen luisteren. Maar pas op: het is een ergggg goed klinkend systeem, eenmaal gehoord….:-)

   Beantwoorden
 • 29 oktober 2019 om 16:35
  Permalink

  Dat een bouwpakket op de markt brengen voor jullie financieel niet haalbaar is, wil toch niet automatisch zeggen dat alle benodidge informatie voor zelfbouwers niet verstrekt kan worden? Jullie heten toch Audio Creative? En als de speaker zo goed is als jullie stellen zal er naast zelfbouw altijd behoefte zijn aan een kant-en-klaar systeem. Lijkt zo een beetje op verplichte winkelnering en dat was in ieder geval in het verleden niet jullie filosofie.

  Beantwoorden
  • 29 oktober 2019 om 17:54
   Permalink

   Hallo Marnix,
   Wij zijn een bedrijf waar gewoon voor onze boterham (+beleg) moet worden gewerkt. Net zoals ieder mens voor zijn geld moet werken. We zijn geen filantropische instelling waar alles maar weg kan worden gegeven. In het verleden was het nog pure hobby, dat waren andere tijden. Een speaker, of ander audio apparaat ontwikkelen kost veel tijd en heel veel geld. En we zagen als snel in dat een bouwkit economisch niet haalbaar was voor een redelijke prijs.

   Beantwoorden
 • 30 oktober 2019 om 13:26
  Permalink

  Dick,
  Zou de laatste zijn die niet begrijpt dat er verdient moet worden; helemaal niks mis mee! Snap ook dat voor jullie de laatste jaren het roer om moest. Maar als je mijn reactie leest zie je dat ik mij afvraag waarom jullie, NAAST de verkoop van kant-en-klare speakers, niet ook onderdelen voor deze speaker aanbieden, al dan niet in samenwerking met derde leveranciers (LTT zit vlak bij jullie over de grens in Bocholt; die willen vast wel tegen een kleine fee aan jullie Tonemaster speakeronderdelen combinaties leveren). Speakerkasten kunnen dan door klanten indien gewenst zelf gebouwd worden aan de hand van jullie aanvullende informatie, danwel ook door jullie en/of derden geleverd worden. Zijn meerdere leveranciers die hun verdienmodel op die wijze realiseren.

  Beantwoorden
  • 30 oktober 2019 om 14:01
   Permalink

   Hallo Marnix,
   Als we losse filtercomponenten zouden leveren, zou het filterontwerp er ook bij moeten. En dat is nu net wat we niet willen. Dan zouden we de ‘kroonjuwelen’ op straat gooien. Juist het filter is zo belangrijk.
   (Mooie) luidsprekers ontwikkelen en bouwen kosten nu eenmaal veel tijd, componenten en geld. Ook de investering in een meetsysteem is niet gering. De ToneMaster II en de nieuwe ToneMaster XL zijn prachtig klinkende speakersystemen geworden, dat durf ik gerust te zeggen. Maar ze zijn alleen compleet te koop. Dat gaat ook in de toekomst niet meer veranderen.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.