Audio Creative MagicPower voor de DDDAC1794 NOS DAC
Luisteren en schakelen

Opvallend genoeg is de uitkomst unaniem voor de schakelaar met de toggle die naar de MagicPower proto wijst. Zo, dit is de referentie. Ik laat een aantal smoorspoelen wikkelen, voedingstrafo’s en bouw de volgende op. Oei, niet geheel verwacht haalt deze het niet tegenover de referentie. Aan de slag maar weer.

Ik gebruik een ander elco type op de eerste proto, eerst dat maar eens gelijktrekken. Het lijkt een stukje dichter in de juiste richting, maar nog steeds geen sigaar. Zo gaat het ‘m niet worden. Het grootste fysieke verschil zit ‘m nu nog in het type choke. In overleg met de transformatorwikkelaar worden er twee protochokes gemaakt die de juiste eigenschappen hebben.

Weer een week verder

Een week later zijn die in huis en wordt de volgende voeding opgebouwd én ingebouwd. Klik… klak… hé… klik… klak… Zo, nu zijn we op de goede weg. Het aantal afgekeurde proto’s in de doos neemt gestadig toe. Bij deze laatste versie heb ik echter zelf snel een heel goed gevoel, en niet onterecht blijkt later…

Bingo!
Marco komt langs en mag in de luisterstoel plaatsnemen om . Bij eerdere luistersessies werden de vorige bouwsels door ons beide niet goed genoeg bevonden. Ik kan een brede grijns niet onderdrukken als dit keer na de het nodige heen en weer schakelen niet alleen de voorkeur weer is bepaald, het zonder twijfel ook dezelfde stand van de schakelaar is waar ik het meest blij van wordt. En wel zo duidelijk dat na te hebben verteld welke voeding onder welke schakelklik zit verstopt, ook blind kan worden verteld welke voeding de DAC toren daadwerkelijk aan het voeden is!
Nu zelfs de tot dan toe ongenaakbare referentieplank voorbij gestreefd is kan er verder gegaan met het productierijp maken.

Gewoon lekker luisteren

Hier gaan we maar eens voor langere tijd naar luisteren. De protoplank wordt afgevoerd en er zijn daarna dagen dat ik niet eens meer aan de voeding denkt. Een paar weken later maar weer eens terug naar de oorspronkelijke voeding, uiteraard ook weer 1 op 1 on the fly vergelijkbaar met de nieuwe voeding.

Hoewel het me dan zelf al lang duidelijk is mogen een paar proefpersonen weer even aan de bak, wat in de regel zonder mokken gebeurd. Ik vertel er wel direct bij dat er geen bedrog in het spel is en dat er naar echt verschillende componenten geluisterd wordt. Ook als er geen noemenswaardig verschil kan worden waargenomen wil ik dat graag weten. Graag een eerlijke mening. Anders kan ik er niks mee.

Eindtoets…

Eerst de ‘normale’ voeding. Een paar mooie stukken muziek. ‘Mmm, mooi hoor, niks mis mee, wat een lekkere DAC!’. ‘Klik’…. stilte…. ‘Potdorie, wat doe je hier?”. ‘Zeg maar wat je er van vind’, zeg ik… ‘Hoe kan het nou ineens nog weer een stuk beter klinken? Het is ruimtelijker, nog meer lucht, kleine details springen er nog beter uit…’. Je begrijpt het, ik geniet met volle teugen van het geluid én van de commentaren.

Een audioapparaat is zo goed als zijn voeding, is een oud en wijs gezegde. Dat hebben we al gemerkt toen er eerder in 2016 naar de Tent shuntvoedingen en een instelbare stroombron op de DAC PCB’s werd overgegaan. Wat ook niks afdoet aan de fraaie klankmatige kwaliteiten van de voorloper, het blijkt toch een opwaardering die ik zelf niet meer missen wil. Met de nieuwe voeding kan ook een stap van datzelfde kaliber gemaakt worden. En zoals zo vaak: eenmaal ervaren is er geen weg meer terug. DDDAC1794 achterkant

Een mooie behuizing

Dan moet er natuurlijk nog een mooie behuizing gemaakt worden. Die zijn niet standaard te verkrijgbaar. Het is té groot of te klein bij mijn zoektocht op het www. Een vereiste is dat de Audio Creative MagicPower voedingmodule 1 op 1 kan worden uitgewisseld met de reguliere voeding PCB’s. Dat betekent dat ook de aansluitingen op dezelfde plek zijn gehouden. Er is één extra toegevoegd: er is nu aan beide kanten een 230 volt aansluiting. Dat maakt het doorlussen naar de 5 volt voeding voor het Wave I/O board eenvoudiger. Gemak dient de mens, niet?

Custom made componenten

Het type smoorspoel is dus uiteindelijk een custom made exemplaar geworden die aan de gewenste specifieke eigenschappen voldoet. Deze steekt bij de eerste luisterproeven met kop en schouders boven een (simpeler en veel goedkopere) gangbare choke uit. Het is niet anders.

De eveneens custom made extra mooi regulerende transformator is een inbreng van onze transformatorwikkelaar en min of meer een logisch gevolg. Omdat er niet zoals bij een gestabiliseerde voeding vertrouwd kan worden op een min of meer rotsvaste uitgangsspanning bij wisselende belastingen is het prettig dat de schakeling geen al te grote variatie in uitgangspanning laat zien. Niet te hoog, maar zeker niet te laag, om de lokale spanningsregulering op het DAC mainboard en de DACmodules ten alle tijden van een voldoende hoge ingangsspanning te voorzien.Audio Creative Magic Power (4)

Om de signaalweg zo kort en effectief mogelijk te houden is de bedrading zoveel mogelijk hardwired uitgevoerd, ofwel de klassieke methode. We hadden een PCB kunnen bedenken, maar als het even gemakkelijk hard bedraad kan worden heeft dat mijn voorkeur.

Voor de diodes is een niet alledaags Schottkey type gebruikt. Ik heb hiervoor ook weer een aantal verschillende diodetypes getest. De verschillen zijn geringer dan tussen de choketypes en condensatoren, maar ja, als we toch bezig zijn…

De Japanse methode?

Heel grappig is dat als ik er over nadenk hier een beetje dezelfde ontwikkelmethode is toegepast waar ik het nog uitgebreid over had in het verhaal over de SPEC versterker. Japanners zijn hier in de regel heel goed in en blijven geduldig doorgaan met tweaken tot het behaalde resultaat er is. Bij de moderne westerse mens moet alles vooral snel.

Puur meettechnisch vallen er op de meetbank bitter weinig verschillen te ontdekken tussen de eerste proto’s en de uiteindelijk Magic Power voeding. Waar het verschil tijdens het muziek luisteren toch boven iedere twijfel verheven is. Dat op luisterkwaliteiten selecteren en goed bevinden kost veel tijd. De juiste combinatie van de componenten bepaalt het uiteindelijke resultaat.

Het bijkomend resultaat van deze wijze van tweaken is een doos met overgebleven componenten. Maar daar wordt in de toekomt nog wel eens weer een taak voor gevonden. Hoe vaak is niet dat een component in de ene applicatie niet geheel naar wens blijkt te werken en in een compleet andere prima tot zijn recht komt.

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

7 gedachten over “Audio Creative MagicPower voor de DDDAC1794 NOS DAC

 • 30 december 2016 om 18:18
  Permalink

  Hoi Dick, Je maakt me benieuwd naar de aanvulling door jouw nieuwe voeding op de toch al formidabele DDDAC. Misschien lees ik er overheen, maar wat is je plan? Wordt dit een commercieel product voor jullie?

  Beantwoorden
 • 02 januari 2017 om 18:29
  Permalink

  Hoi Dick,
  Ik heb 2 dac boards gewisseld voor de tent dac modules .
  Ik vraag me af wat nu eerst te doen , van 2 naar 4 modules update ?
  Of een magic power update ?
  Kan jij mij vertellen welke het meeste rendement geeft .

  Mvg.DickQ.

  Beantwoorden
 • 03 januari 2017 om 00:23
  Permalink

  Hoi Dick,

  Goed verhaal, maakt me erg nieuwsgierig. Is de voeding ook te gebruiken voor andere toepassingen, zoals een netwerkspeler?

  Beantwoorden
  • 08 januari 2017 om 08:25
   Permalink

   Ongetwijfeld Leo,
   Maar de voeding is in de eerste plaats getuned op ‘plug ‘n’ play gebruik voor een DDDAC1794 met 4 decks. De voeding voor de 8-decks is in de maak. Natuurlijk is het breder inzetbaar, maar dit soort voedingen verlangt dan wel een beetje kennis van elektronica. Het is geen rocket science, maar je moet wel weten wat je aan het doen bent.

   Reken er echter maar op dat ik de Magic Power zeker in andere applicaties ga proberen. Is het daar even succesvol, dan lees je er over op de deze site…

   Beantwoorden
 • 20 december 2017 om 22:09
  Permalink

  Dag Dick,
  ik overweeg een Magic Power op mijn 4 decks dddac 1794. Ik begreep van Marco dat je ook een schakeling gemaakt heb, zodat je tegelijkertijd naast de dddac met 12 V er ook de allo-isolator (ca 6,5 volt) er mee kan voeden. Is het mogelijk dat ik bij de bestelling van een Magic PS tevens zo’n schakelaar krijg meegeleverd?

  groet,
  Paul

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *