Audio Creative MagicPower voor de DDDAC1794 NOS DAC
Zinvolle ontwikkelingen

Die zijn er zeker! Op de hiervoor al aangehaalde forums zijn meerdere mensen in de weer die zinvolle dingen hebben uitgedacht die de DDDAC1794 inderdaad nog beter hebben gemaakt. Daarover wordt uitvoerig gediscussieerd met andere DAC gebruikers. Dat Doede zich daar proactief in opstelt zie je onder andere aan de huidige versie van de DAC modules. Ik durf te zeggen dat zowel Doede als ik diverse andere besproken mods ook zelf beproeft hebben. De ene keer is ‘mmm, niet verkeerd’…, een andere keer niet de moeite waard. De laatste upgrades blijken zeer de moeite waard.

Ook met voedingen wordt er excessief geëxperimenteerd. Dat moet ook wel, er zijn DDDAC’s met enorme DAC torens gebouwd. Dan is de capaciteit van de standaard voeding al lang niet meer toereikend. Ik zie voedingen waarmee met gemak een 500 watt eindversterker kan worden gevoed. Erg leuk, maar zet dit soort excessieve avonturen alsjeblieft uit je gedachten als je de Wet van Ohm nog niet eens beheerst. De kans dat je de DACtoren richting maan lanceert is niet uitgesloten.

Triggeren

Ook hier lees ik tussen de regels weer dingen de me weten te verleiden om de handen weer eens uit de mouwen te steken. Daarbij is een goede vriend en plaatsgenoot ook met iets vergelijkbaars bezig en tijdens een bakje koffie bij hem thuis werd ik toch wel positief getriggerd. Eenmaal weer thuis begin ik meteen componenten bij elkaar te zoeken. Het voordeel van tientallen jaren hobbyen: er zijn altijd voldoende mooie ingrediënten op de plank te vinden om opkomende inspiratie direct te kunnen voeden. Het ijzer kan dan meteen gesmeed worden, als het idee nog vers en heet is.

Audio Creative DDDAC1794 Magic Power (5)De resulterende ‘MagicPower’ voedingsmodule voor de DDDAC1794 DAC is het resultaat van maandenlang experimenteren, bouwen, tweaken en tussendoor én achteraf veel luisteren. Dat laatste maakt het overigens dat het maandenlang heeft geduurd. Alles behalve een straf, maar hiervoor moet nu eenmaal de tijd worden genomen en iemand moet het doen… Het uiteindelijk zo belangrijke luisteren kan nu eenmaal niet gesimuleerd worden met een stukje software op de PC. Halverwege 2016 was het nog slechts een simpel maar boeiend idee. Als de kerstboom opgetuigd wordt is de finale uitvoering gereed en kan die permanent in mijn eigen DAC worden gemonteerd. Het had tussen de eerste en laatst genoemde echter toch wel aardig wat meer voeten in aarde dan ik vooraf had verwacht om tot een eindresultaat te komen dat ik voor ogen en vooral oren stond.

Een pretentieus verhaal?

Ik kan een overdreven pretentieus verhaal gaan ophangen over de gebruikte schakeling, zoals we vaak in de audio zien. Hoe vaak wordt het niet geprobeerd om oude wijn in nieuwe zakken aan de man te brengen of het een revolutionaire nieuwe ontwikkeling betreft. Laten we eerlijk zijn, het is toch best lullig als je net vorig jaar 30.000 euro hebt geïnvesteerd in een high end luidsprekersysteem en niet veel later komt er een als twee druppels water gelijkende mk2 opvolger die op 23 punten ENORM is verbeterd is. Dan slaap je toch een paar nachten minder vast, niet?

Klassieke techniek

Eigenlijk is er weinig nieuws onder de zon en worden dingen toegepast die al stammen uit de gouden eeuw van de buizenaudiotechniek. In tegenstelling tot een gewone gereguleerde voeding ben ik als buizenversterkerliefhebber hier van een oerklassieke schakeling uitgegaan. In het verleden heb ik ook met mijn buizenschakelingen het nodige met voedingsschakelingen geëxperimenteerd. Met gestabiliseerde voedingen, zowel met buis als met solid state. Maar altijd kwam ik weer terug bij de schakeling die al sinds 100 jaar of zo wordt toegepast in de buizentechniek, alleen vertaald naar een solid state toestand, met lage spanningen en hogere stromen. De klassieke CLC voeding, met een zware smoorspoel blijkt in de buizentechniek gehoormatig slecht te verslaan. Ok, op de meetbank dan, gehoormatig moet ik het nog mee gaan maken. Man, wat een boeiende dingen heb ik daar in de loop der jaren mee meegemaakt.

Met vallen en opstaan naar het eindresultaat
De eerste versie van de voedingsschakeling wordt op een plank opgebouwd die bovenop de DAC wordt geplaatst, met zo kort mogelijke bedrading naar binnen toe. Met een schakelaar is te schakelen tussen de ingebouwde voeding en de ‘Magic Power in spé’ voeding. Zo kan ik tijdens de diverse stadia van de voedingen van plek wisselen. Deze ontwikkelingen worden uiteraard ook uitvoerig aan bezoekende luisteraars blootgesteld, die geen idee hebben waarnaar ze precies luisteren en blind mogen zeggen onder welke klik van de schakelaar de voorkeur naar uit gaat. Dat blijkt een gouden greep. Als je eerst draden om moet solderen zit er veel te veel tijd tussen de vergelijkingen en dan moet je ook nog terug kunnen schakelen. On te fly omschakelen is hier geweldig en het maak het vergelijk ook spannend.DDDAC1794 proto met Magic Power (8)

Proto DDDAC1794 NOS met onze eigen Audio Ctreative MagicPower voeding ingebouwd.

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

7 gedachten over “Audio Creative MagicPower voor de DDDAC1794 NOS DAC

 • 30 december 2016 om 18:18
  Permalink

  Hoi Dick, Je maakt me benieuwd naar de aanvulling door jouw nieuwe voeding op de toch al formidabele DDDAC. Misschien lees ik er overheen, maar wat is je plan? Wordt dit een commercieel product voor jullie?

  Beantwoorden
 • 02 januari 2017 om 18:29
  Permalink

  Hoi Dick,
  Ik heb 2 dac boards gewisseld voor de tent dac modules .
  Ik vraag me af wat nu eerst te doen , van 2 naar 4 modules update ?
  Of een magic power update ?
  Kan jij mij vertellen welke het meeste rendement geeft .

  Mvg.DickQ.

  Beantwoorden
 • 03 januari 2017 om 00:23
  Permalink

  Hoi Dick,

  Goed verhaal, maakt me erg nieuwsgierig. Is de voeding ook te gebruiken voor andere toepassingen, zoals een netwerkspeler?

  Beantwoorden
  • 08 januari 2017 om 08:25
   Permalink

   Ongetwijfeld Leo,
   Maar de voeding is in de eerste plaats getuned op ‘plug ‘n’ play gebruik voor een DDDAC1794 met 4 decks. De voeding voor de 8-decks is in de maak. Natuurlijk is het breder inzetbaar, maar dit soort voedingen verlangt dan wel een beetje kennis van elektronica. Het is geen rocket science, maar je moet wel weten wat je aan het doen bent.

   Reken er echter maar op dat ik de Magic Power zeker in andere applicaties ga proberen. Is het daar even succesvol, dan lees je er over op de deze site…

   Beantwoorden
 • 20 december 2017 om 22:09
  Permalink

  Dag Dick,
  ik overweeg een Magic Power op mijn 4 decks dddac 1794. Ik begreep van Marco dat je ook een schakeling gemaakt heb, zodat je tegelijkertijd naast de dddac met 12 V er ook de allo-isolator (ca 6,5 volt) er mee kan voeden. Is het mogelijk dat ik bij de bestelling van een Magic PS tevens zo’n schakelaar krijg meegeleverd?

  groet,
  Paul

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *