Audio Creative MagicPower voor de DDDAC1794 NOS DAC

Audio Creative MagicPower voor de DDDAC1794 NOS DAC
Geïnspireerd door een vriend ben ik eens gaan experimenteren met een ander soort voeding voor de DDDAC1794 NOS DAC. Eerst met succes, daarna via vallen en opstaan is er iets heel leuks uit voort gekomen. We hebben het Audio Creative MagicPower genoemd. Hieronder kun je het verhaal er over lezen…DDDAC1794 - 2016 schuinachter

Even een stukje historie

Het is al weer nagenoeg exact vier jaar geleden dat Doede bij me op bezoek was met zijn toen nieuwe DAC. Ik was na een paar uur relaxt muziek luisteren  zo onder de indruk van de kwaliteiten dat ik meteen maar een complete kit bestelde. Een week later was ik druk aan het solderen en het resultaat is de DAC op de plank die je in de eerste afleveringen van het DDDAC1794 NOS op deze site ziet.

Indrukwekende getallen

Op diverse forums op het www is de DDDAC1794 de jaren daarna uitgegroeid naar een favoriet met een grote groep volgers, dat tot op de dag van vandaag doorgaat. Een recente check op het DIYaudio forum levert sinds de introductie van de DDDAC1794 NOS al bijna 6.000 forumpagina’s op en een aantal views dat gestaag richting 1.000.000 gaat.

De bedenker van de DDDAC1794, Doede Douma, participeert daar al die tijd actief in mee. Wat soms hele vruchtbare dingen oplevert. Dit heeft meteen vanaf de start voor een positieve buzz gezorgd waardoor deze bijzondere DAC zo populair is geworden. Zo populair zelfs dat Doede er op een gegeven moment onder dreigde te bezwijken. Het was naast zijn al zo drukke baan schier onmogelijk geworden om de onderdelenkits met de grote vraag er naar te blijven maken en versturen. DDDAC1794 - DAC boards (2)

Dat gaat dus niet gebeuren!

Ik ken Doede al pakweg 20 jaar en hij kwam twee jaar geleden met de vraag of Audio-Creative de DAC kit niet onder hun hoede wilde nemen. De andere optie was om er helemaal mee te stoppen. Dat mocht natuurlijk niet gebeuren, vonden zowel Marco als ik, beide al immers vanaf het begin enthousiaste gebruikers DDDAC1794 Tent montagehandleiding (30)van een DDDAC1794. Het resultaat van de daarop volgende gesprekken zijn inmiddels bekend.

Doede heeft vanaf dat moment de handen weer vrij om in zijn schaarse vrije tijd de DDDAC1794 toch weer verder te ontwikkelen. In de tussentijd heeft het DAC mainboard een grote en wat kleinere upgrades gekregen. Het DAC board is begin vorig jaar compleet op de schop gegaan en kreeg onder andere geïntegreerde Tentlabs shuntvoedingen en een instelbare stroombron. De laatste zijn verbeteringen die rechtstreeks aan een groep actieve mannen op de forums kan worden toegeschreven.

Een groot voordeel van DIY audio…

Het gros van de mensen dat een DDDAC1794 bouwkit aanschaft beperkt zich (gelukkig maar) tot het zo zorgvuldig mogelijk nabouwen van de DAC kit om daarna met volle teugen van hun eigen gecreëerde superDAC te mogen genieten. Waarom ‘gelukkig’? Omdat het lang niet iedereen die toevallig een soldeerbout in huis heeft is gegeven om zelf zinvolle dingen te veranderen of toe te voegen aan de DAC. Zelfoverschatting, of moet ik zeggen: overmoed, komt regelmatig voor. Het is echter niet zo heel moeilijk om vlot tot een werkend geheel te komen. De echt moeilijke (SMD) componenten zijn al op het mainboard en de DAC board PCB’s gesoldeerd.

Rond de wereld zijn er echter ook behoorlijk wat mensen in de weer met al dan niet zinvolle modificaties die wel redelijk tot zeer goed onderlegd zijn in de techniek. Het voordeel van een DIY audio is dat je kunt prutsen tot je een ons weegt, als je eens wat opblaast bestel je een nieuwe PCB. Door schade en schande wijzer, maar vaak geen onoverkomelijke financiële ramp. Dat zijn dingen die je niet snel met een fabrieksapparaat doet. Ten eerste ontbreekt daar de technische ondersteuning van de ontwikkelaar, er is geen fabriek die graag ziet dat er aan zijn ontwerp wordt gesleuteld. Lang leve DIY audio! Ik zie werkelijk de meest bizarre (ver)bouwsels op het internet rondgaan. DDDAC1794 SPDIF MB 4-Deck

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

7 gedachten over “Audio Creative MagicPower voor de DDDAC1794 NOS DAC

 • 30 december 2016 om 18:18
  Permalink

  Hoi Dick, Je maakt me benieuwd naar de aanvulling door jouw nieuwe voeding op de toch al formidabele DDDAC. Misschien lees ik er overheen, maar wat is je plan? Wordt dit een commercieel product voor jullie?

  Beantwoorden
 • 02 januari 2017 om 18:29
  Permalink

  Hoi Dick,
  Ik heb 2 dac boards gewisseld voor de tent dac modules .
  Ik vraag me af wat nu eerst te doen , van 2 naar 4 modules update ?
  Of een magic power update ?
  Kan jij mij vertellen welke het meeste rendement geeft .

  Mvg.DickQ.

  Beantwoorden
 • 03 januari 2017 om 00:23
  Permalink

  Hoi Dick,

  Goed verhaal, maakt me erg nieuwsgierig. Is de voeding ook te gebruiken voor andere toepassingen, zoals een netwerkspeler?

  Beantwoorden
  • 08 januari 2017 om 08:25
   Permalink

   Ongetwijfeld Leo,
   Maar de voeding is in de eerste plaats getuned op ‘plug ‘n’ play gebruik voor een DDDAC1794 met 4 decks. De voeding voor de 8-decks is in de maak. Natuurlijk is het breder inzetbaar, maar dit soort voedingen verlangt dan wel een beetje kennis van elektronica. Het is geen rocket science, maar je moet wel weten wat je aan het doen bent.

   Reken er echter maar op dat ik de Magic Power zeker in andere applicaties ga proberen. Is het daar even succesvol, dan lees je er over op de deze site…

   Beantwoorden
 • 20 december 2017 om 22:09
  Permalink

  Dag Dick,
  ik overweeg een Magic Power op mijn 4 decks dddac 1794. Ik begreep van Marco dat je ook een schakeling gemaakt heb, zodat je tegelijkertijd naast de dddac met 12 V er ook de allo-isolator (ca 6,5 volt) er mee kan voeden. Is het mogelijk dat ik bij de bestelling van een Magic PS tevens zo’n schakelaar krijg meegeleverd?

  groet,
  Paul

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.