Audio Creative Airforce DIY kabels revisited

De Airforce DIY interlinks worden heel veel nagebouwd door liefhebber, wat hele mooie reacties oplevert. Iedereen kan deze topkabel zelf maken voor een paar tientjes aan onderdelen. Lezer Paul van Zon stuurde zijn bouwverhaal met mooie foto’s. Een mooi aanleiding om deze mooie kabelbouwmethode nog eens ‘in het zonnetje’ te zetten… Of is dit een te flauwe woordspeling?… Desalniettemin, hier is het verhaal van Paul…

Paul’s Airforce kabels

En alweer zeer positieve ervaringen met deze zelfbouw “Airforce” DIY interlinks, nu geheel voor mijzelf.

Ik had in de vorige set, gebouwd voor een goede vriend van mij, de coaxmantel al als extra afscherming gebruikt door deze aan de massa van het bronsignaal te leggen echter geïsoleerd van de rca-plug en dat klonk al heel, heel anders…..

Ik heb nu een andere aanpassing in de opbouw van deze DIY Airforce interlink gemaakt die niet alleen werkt maar er ook nog ‘s verdomd goed uitziet al zeg ik het zelf.
Op mijn wishlist stonden 3 setjes van 1 mtr lengte met 0,3 mm zilverdraad.
Ik heb qua opbouw niet gewokkeld of wat dan ook, ook niet omwikkeld met teflontape, gewoon zilverdraad door de pvc slang heen, gesoldeerd aan de rca-plug met WBT zilversoldeer en de mantel aangebracht…

De gebruikte onderdelen

http://www.bax-shop.nl/rca-/-tulp/neutrik-nf2cb2-phono-plug-rca-cinch-2-stuks/product-details.html

https://www.conrad.nl/nl/pvc-isoleerslang-binnendiameter-5-mm-transparant-pvc050tr-conrad-inhoud-per-meter-549734.html
http://www.transformatorspecialist.nl/pd-27033-7-53829/product/zilverdraad.html

Nu ben ik een stapje verder gegaan en heb zowel de coaxmantel als de afwerking in één product gevonden… metal shielding.
Een RVS product wat gebruikt wordt in de autosport maar ook ter afscherming van bekabeling.

Bij van Oostvoorn het volgende artikel gekocht;

http://www.vanoostvoorn.nl/webshop-techflex/SSL0.38SV.html

Wikkelen

De pluggen worden met teflontape omwikkeld voor extra zekerheid om niet door de isolatie van de metalen plug heen te gaan.

Airforce kabel Paul van Zon (1)
En daar overheen is de metal shielding geschoven…
Airforce kabel Paul van Zon (2)
… die wordt vastgezet met een zware kwaliteit krimpkous met lijmlaag
Airforce kabel Paul van Zon (3)

 

Full Metal Jacket…

Ik kwam er al snel achter dat je op geen enkele manier een draadje kan solderen aan RVS materiaal dus heb ik gekozen om het draadje netjes met zilversoldeer te vloeien en onder de krimpkous mantel te schuiven in de hoop goed contact te maken, controle met een multimeter bevestigde dit gelukkig. De mantel ligt logischerwijs aan de massa van de bron. Waarom? Dit leek mij het meest logische.

Een echte Full Metal Jacket “Air” interlink…

Airforce kabel Paul van Zon (4)

 

Paulus van Zon

Paulus van Zon is een actief en enthousiast zelfbouwer van audioapparatuur. En hij vind het leuk om zijn activiteiten met andere lezers te delen.

11 gedachten over “Audio Creative Airforce DIY kabels revisited

 • 12 maart 2015 om 10:13
  Permalink

  Hoi Paul,
  Geweldig verhaal! Goed en duidelijk uitgelegd en bedankt voor de foto’s!
  Dezelfde mantel heb ik vorige week ook al binnen gekregen, door een eerder stukje bij de Airforce interlink.
  Alleen het zilverdraad nog en ik kan beginnen… 🙂
  Groeten Matthieu

  Beantwoorden
 • 12 maart 2015 om 19:13
  Permalink

  Leuk ontwerp en ik zou idd voor koper kiezen, aangezien de molecuultje van zilver veel minder rekbaar zijn dan koper….. 🙂 solderen van staal wordt moeilijk, maar had hifisupply niet alle spullen. Ik heb veel studio en dj gear, maar ik erger me altijd aan het tekort van de verkoop van goede cinch, kabels connectoren. Ze hebben enkel die chassis rca’s van 2 euro van hq. Het is sowieso een kennisloze winkel, maar als je studiogear van duizenden euro’s verkoopt, hoor je meer kabelaccesoires te verkopen. Maar je resultaat is leuk, misschien nog een afdek nylon kabel voor over de aardedraad?…
  Ik vind die diy projectjes altijd erg leuk, ook voor je portomonnee:). Groeten, rich

  Beantwoorden
 • 12 maart 2015 om 19:37
  Permalink

  Hoi Paul,
  Als ik het goed begrijp zijn de luidsprekerskabels opgebouwd met massieve koperdraad van 1 mm ,zijn deze dan vertind of verzilverd want zo lijkt het wel op de foto?
  Een mooie betaalbare tip die ik ook alvast ga uitproberen 🙂

  Groetjes
  Bert

  Beantwoorden
 • 13 maart 2015 om 10:18
  Permalink

  Goedemorgen heren, dank voor de complimenten.

  @Matthieu; Graag gedaan, en jij succes met de bouw van jouw interlinks.
  @richard; Ik heb ook niet zo’n bijster hoge pet op van de door jou genoemde leverancier, helaas moet je dan bij verschillende leveranciers de spullen verzamelen wat de uiteindelijke prijs hoger maakt maar het eindresultaat maakt echt heel veel goed!
  De aardedraad moet idd nog netter worden afwerkt, of dat nu nylon gaat worden dat weet ik nog niet, het zou zomaar in de FMJ-stijl kunnen worden gemaakt.
  @Bert; Dit is echt gewoon blank koperdraad, ontdaan van de isolatiemantel en een paar keer goed door een schone doek heen getrokken, waarschijnlijk lijkt het anders door de doorzichtige pvc-mantel er omheen….

  Paul

  Beantwoorden
 • 13 maart 2015 om 11:31
  Permalink

  Hallo, ik heb zelf ook op deze manier luidsprekerkabels gemaakt, onbehandeld koperdraad heb ik gekocht bij koper-draad.nl. Je moet wel vragen naar koperdraad zonder laklaag. Ze hebben het in diverse diktes op een rol van een kilo. Zo heb ik van dat draad 8 stukken van 3 meter lang en 0,5 mm dik een draad gemaakt. Draadjes eerst goed poetsen en ontvetten met iso- propylalcohol of wasbenzine. De raadjes met een boormachine inelkaar draaien en dan door een slang schuiven. Hiervoor heb ik pe slang van 4mm inwendige diameter van Conrad gebruikt. De uiteinden heb ik met een lijmpistool geseald zodat het koperdraad niet zo snel oxideert. Op de uiteinden van iedere ader heb ik nog een stukje krimpkous gezet. Zelf gebruik ik geen kabelschoenen of pluggen maar heb de kabels als zodanig aan de luidsprekers en versterker gemonteerd. Oh ja, de aparte aders heb ik ook nog getwist en met krimpkous gefixeerd. Het resultaat is een geweldig klinkende of eigenlijk niet klinkende luidspreker kabel.
  Mijn interlinks zijn niet geïsoleerd met een buitenmantel, dit klinkt bij mij echt beter. Geluidjes sterven beter uit en het hoog loopt verder door. Voor de platenspeler ontkom je niet aan afscherming maar voor de andere bronnen hoeft het niet. Proberen dus. De pluggen die ik gebruik voor mijn interlinks zijn bullit-pluggen. Ook dit maakt echt heel veel uit vind ik. Ze zijn te koop bij acoustic-dimension.com.

  Beantwoorden
  • 31 januari 2016 om 16:19
   Permalink

   Betreft uw versterker nog steeds een ul40-s2 met el34B? Hoe is die ingesteld?

   Beantwoorden
 • 22 april 2015 om 15:40
  Permalink

  Beste Paul,

  Na urenlang zoeken voor een nette, maar vooral niet te dure, interlink kabel, ben ik op deze website beland. Dit lange zoeken heeft eigenlijk voornamelijk te maken met het feit dat ik gewoonweg niet weet hoe en waar ik het zoeken moet, laat staan op welke ‘kabel-specialiteiten’ ik moet letten. Nu ben ik een beginnend liefhebber met een bescheiden NAD C372, Boston Acoustics A26 speakers met van den Hul speakerbekabeling en een raspberry DAC. Vrij simpel allemaal. Nog (!) niet echt hifi.
  Nu wil ik dit langzaam aan gaan upgraden en ben ik getriggerd door deze website. Een hoop kennis, een hoop creativiteit en een breed scala aan onderwerpen en projecten. Mijn eerste interesse ligt bij goede bekabeling, maar eerlijkheid gebied te zeggen dat ik geen doe-het-zelver ben op dit vlak. Lang verhaal kort: Maak jij/ maken jullie deze kabels ook op aanvraag? Ik wil namelijk goede interlinks hebben tussen mijn versterker en DAC en ben ontzettend benieuwd naar het geluid van deze kabels…! Uiteraard zijn de kabels slechts een onderdeel op het grotere geheel, maar zoals ik al zei: ik moet ergens beginnen ;-).

  Beantwoorden
  • 23 april 2015 om 09:11
   Permalink

   Hallo Mark,

   De set die je nu hebt staan is veel meer hifi (natuurgetrouw) dan je denkt. Natuurlijk zullen verkopers van exclusieve apparatuur, vanwege hun financiëele belangen, je andere dingen gaan vertellen. Ook bezitters van peperdure apparatuur zullen je niet serieus nemen. Je zult immers maar net tienduizenden euro’s hebben uitgegeven aan apparatuur. Iedere dag werk ik beroepsmatig met diverse akoestische instrumenten en ik kan je verzekeren dat een heleboel apparatuur stevig overpriced is. De meeste sets die ik doorgaans hoor, hebben weinig met een realistische weergave te maken. Lieden met belangen zullen dat echter nooit toegeven. Jij hebt echter maar 1 belang en dat is dat van jezelf.

   Wil

   Beantwoorden
 • 23 april 2015 om 14:45
  Permalink

  Beste Wil,

  Dank voor je reactie! Ik luister ook met veel plezier naar mijn huidige opstelling, zeker nu ik er een DAC tussen heb zitten. Dit maakte me ook meteen aan het twijfelen: haal ik wel de max uit mijn installatie, want ooh, wat klonk dit alweer een stuk zuiverder! Nu wil ik – op een zeer relaxte wijze – mijn set wat meer naar mijn smaak gaan vormen… Wat verschillen gaan proeven…
  Vandaar dat ik wilde gaan starten met betere RCA-kabels, welke zo eerlijk en natuurgetrouw mogelijk het geluid doorgeven. Het lijkt mij helemaal fantastisch om de airforce kabel te gaan proberen, maar zoals ik al noemde, ben ik een leek in solderen, doormeten, etc.
  Dus rest mij de vraag: “Heeft iemand wellicht een kabel in de aanbieding? Of een advies om de kneepjes van het vak onder de knie te kunnen krijgen, zodat ik het uiteindelijk zelf kan maken?”

  Beantwoorden
 • 29 april 2015 om 15:44
  Permalink

  Hallo Mark, zo ben ik dus hier ook besmet geraakt met het DIY virus, veel leuker.
  Als je wilt dan kan ik je wel helpen met het maken van interlinks.
  Misschien handig om je contactgegevens anders aan de redactie door te geven, ik weet niet zeker of hier vermelden op prijs wordt gesteld.

  Beantwoorden
 • 26 mei 2017 om 09:23
  Permalink

  Heel interessant die speakerkabel. Misschien ga ik deze ook wel maken. Ik zou dan denk ik kiezen voor degelijke afschroefbare bananen aangezien ik vroeger heb geleerd dat een goede klemverbinding beter is als een gesoldeerde.
  Zijn er inmiddels al meer mensen die de speakerkabel hebben nagemaakt. En zo ja, wat zijn de bevinding (o.a in tegenstelling tot gebruikte merk kabels)?

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.