KabelsProjecten

Audio Creative Airforce 0.4 DIY interlink

Gebakken lucht?

Tot pakweg anderhalve maand terug het genoemde telefoontje en het daarop volgende bezoek. De beste man, had een naar zijn zeggen reuzemooie ontdekking gedaan. Een nieuwe truc, een nieuwe kabel?

De truc in dit geval is….. lucht… Geen gebakken lucht maar gewoon lucht. Zo veel mogelijk lucht rond de geleiders. Hoewel 100% lucht praktisch niet is uit te voeren kun je het wel zoveel mogelijk maximaliseren. Maar waarom?

In de RF techniek is het gebruik van lucht als isolator al bijna zo oud als de spreekwoordelijke weg naar Rome. Het idee wordt ook al door meer kabelfabrikanten toegepast in hun toppers in het programma. Audioquest FEP Air kabelEentje daarvan, Audioquest (en die mag je zeker bij de goede rekenen), laat het zelfs duidelijk gedocumenteerd zien op hun site.

Ik ken er inmiddels meer, waaronder de site van de Vinyl Tourist, buitengewoon interessant. Maar ook commerciële aanbieders die beduidend geheimzinniger doen over het gebruikte recept. Gezien de prijskaartjes die gehanteerd worden zou ik dat ook doen.

Het is echter geen geheim dat een isolator rond de kabelgeleider een rol in het totaalresultaat speelt. Elektronisch gezien is de isolator ook geen dood materiaal dat alleen maar de geleiders uit elkaar moet houden, het heeft ook (onbedoelde) eigenschappen dat het werkt als diëlektricum. Een condensator maakt van dat principe zelfs handig gebruik en ook daarvan weten we dat het type isolator tussen de twee geleiders de kwaliteit behoorlijk beïnvloed,

Plastic

Het bekende huis tuin en keuken PVC, plastic in de volksmond, is goedkoop en in principe een prima isolator, maar klankmatig gezien lopen we er in de audiowereld liever met een boog omheen. Tegenwoordig heb je overigens een keur aan moderne isolatiematerialen, het is niet alleen plastic en PTFE, maar een gemêleerd gezelschap van standaard tot hele hoogwaardige waarin iedere ontwikkelaar zijn eigen gewenste eigenschappen kan vinden. Teflon, Kapton en Peek zijn de bekende namen van de hoogwaardige materialen

Radioafstemcondenator (foto Wikipedia)Maar toch? Wat blijkt steeds weer het allerbeste? Inderdaad: lucht, gewone ouderwetse lucht, het spul dat we continu inademen en waar we absoluut niet zonder kunnen. Zoals je het vroeger gebruikt zag in ouderwetse radiotuners, bij de afstemcondensatoren.

Audio-Creative Airforce interlink doorsnedeMaar de geleiders in een kabel isoleren met lucht, hoe doe je dat? Met luchtankers zeker? In dit geval gaan we voor het op één na beste: het gebruik van zoveel mogelijk lucht. En dat krijg je door een dunne geleider in een voor het gevoel overdreven dikke isolerende buis te stoppen. Dat lijkt op het eerste gezicht een vreemde zet maar kijk eens even hoe weinig de geleidende draad nog maar fysiek met de isolatie in aanraking komt. Het zweeft gewoon losjes in de tube. Het leeuwendeel van het oppervlakte van de geleider krijgt zo een laag lucht om zich heen.

Aan de slag…

The proof of the pudding is in the eating, kunnen de Britten het zo kleurrijk zeggen. Tijd voor een praktische toetsing dus.

Audio-Creative Airforce 0.4 interlink binnen en buiten 2Ik heb 4 meter luchtslang gebruikt met een binnendiameter van 4 mm en zilverdraad met een diameter van 0.4 mm. Dat moet voldoende lucht geven… De PTFT tape is bij de plaatselijke GAMMA aangeschaft.

Het is praktisch om cinch stekkers te gebruiken waarbij de huls vanaf de voorkant er op wordt geschroefd. Waarom, dat zie je verderop wel op de foto’s.

Audio-Creative Airforce 0.4 interlink isolatie

Het isolatiemateriaal is van het bekende merk Festo, 6 mm doorzichtige perslucht/ vloeistofslang. Redelijk soepel maar ook mooi vormvast zodat het niet meteen in elkaar gedrukt wordt als de kabels later samengesteld worden.

Audio-Creative Airforce 0.4 interlink zilvergeleider

Voor de eerste interlink wordt fijn zilver van 0,4 mm diameter gebruikt. De tweede later gemaakte interlink is opgebouwd met 0,8 mm draad. Het laatste is voor de niet zo ervaren soldeerder waarschijnlijk wat gemakkelijker te verwerken. Maar ook de dunne draad moet goed te doen zijn.

 

 

Er worden 4 stukken isolatietube van 1 meter geknipt. Daar worden de draden vervolgens doorheen gehaald. Ten opzichte van het door mezelf veel toegepaste 1 mm PTFE isolatietube is dit bij de grotere diameter werkelijk een fluitje van een cent. Buig de uiteinden voorzichtig een stukje om. Dat voorkomt het ongewenst terug glijden in de isolatieslang.

Audio-Creative Airforce 0.4 interlink draden doortrekken

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

167 thoughts on “Audio Creative Airforce 0.4 DIY interlink

 • Leuk artikel Dick. Ook goed en duidelijk beschreven. Je had mijn naam mogen noemen hoor, maar audiovriend vind ik ook erg leuk. Het is geweldig hoe die lucht interlinks klinken. Wij leveren ze bij Daudio met koper of zilver/goud geleiders. Neem je ze mee naar de zelfbouwaudio dag in Hengelo in februari?

  Groet, Hans

  Beantwoorden
   • Hoi Dick ,

    Misschien een rare vraag , maar kan ik 1 kabel gebruiken als digitale interlink ? Ze noemen digitaal altijd coax maar wat maakt hem nou de vereiste 75ohm of hoe creëer ik dat ?
    Ik heb nog 999 1mm zilverdraad liggen waar ik en digitale interlink van wil maken .

    Kan je me opweg helpen ?

    Beantwoorden
    • Ha Alex,
     Dat zal niet gaan. Je normale kabelverbindingen werken allemaal in het lage frequentiegebied, of zoals je wilt het audiofrequentiegebied. De 75 Ohm S/PDIF kabels zijn voor hoogfrequentere transmissies en hebben daardoor andere eigenschappen.

     Beantwoorden
     • Hoi Dick,

      Bedankt voor jou uitleg.

 • Dag Dick, Mijn probleem is geld, dat is de reden dat ik kabels niet “echt serieus” neemt. (let op de aanhalingstekens) Ik zit namelijk niet te wachten op –kleine geluidsverschillen– voor relatief veel geld. Waar ik wel op zit te wachte is –grote (positieve !) geluidsverschillen– voor een kleine prijs. Het zogenaamde 1+1= 3 iedee. Dat past beter bij mij. Overgens vind ik wat je heb geschreven heel lezens waardig.
  Groetjes Dick

  Beantwoorden
  • Beste Dick, dit is juis een heel goedkope manier om een geweldige interlink te krijgen. Eindelijk een interlink die niets toevoegd aan het geluid. Als je hem met koper als geleider maakt is het nog wat goedkoper. Ik heb ze gemaakt met koper en zilver en moet zeggen beide erg mooi. De ruimtelijkheid en de natuurlijkheid zijn echt bijzonder. Ik zeg proberen!

   Beantwoorden
 • Inspirerend artikel! Weet je ook een goed adres voor ziver/koperdraad en de afscherming?

  Beantwoorden
 • Ha Dick,

  interessante experimenten! en voor weinig geld snel uitgeprobeerd … klasse.
  volgens dit principe van veel lucht, zouden we dat kunnen doortrekken naar de versterker en DAC? dus blote draden vrij door de lucht laten lopen tussen de aansluitingen en niet geïsoleerd draad gebruiken? dus ook niet de teflon buisjes die wij zo veel ingezet hebben?

  dat zou dus een pleidooi zijn voor een volledige vrije bedrading zo te zeggen…

  Met vriendelijke groet,
  Doede

  Beantwoorden
 • Hallo Dick,
  Heb je de kabel al eens geprobeerd zonder afscherming?

  Groet,
  Lourens Un

  Beantwoorden
 • Kunt u aangeven wat de gehoormatige verschillen zijn tussen uw fraaie diy-kabel en een Kimber Select KS 1010 (koper) ? De Kimber Select KS 1016 is mijn favouriet, maar ruim € 1000,00 voor een interlink zie ik niet zitten.

  Beantwoorden
  • Hallo Wil,

   Dat is voor mij onmogelijk te vertellen, domweg omdat ik nooit een KS 1010 interlink in handen heb gehad, laat staan hier in mijn eigen huis heb kunnen aansluiten…

   Beantwoorden
   • Hij schijnt 8 draads rond gevlochten te zijn.
    Wat zou dat betekenen voor de klank?

    Beantwoorden
 • Dick,

  Best een leuk verhaal om eens thuis uit te proberen. Het enige dat mij niet geheel duidelijk is, is hoe de afscherming is verbonden. Zit die aan één zijde aan de cinch-plug vast?

  Groet,

  Robert Daems.

  Beantwoorden
 • Hallo Dick,
  2 of 3 jaar geleden op je website het artikel “Hoe maak ik mijn eigen zilverkabels?” gelezen en direct mijn eigen interlinks gemaakt. Heb er nog steeds veel plezier aan 🙂
  Korte tijd later ook zilver kabels voor mijn luidsprekers volgends de wokkelmethode gemaakt, wil ze echt niet meer missen.

  Mijn vraag nu: Maakt het zin om ook luidsprekerkabels meer lucht te geven?

  Groet,
  Manfred

  Beantwoorden
 • Hallo !
  Supermooie interlink ! Twee vraagjes:
  – waartoe dient die teflon-tape? Om de wikkelingen op z’n plaats te houden?
  – waar haal je die mooie stekkers toch altijd ?!
  Hartelijke groeten en doe zo voort !
  Paul

  Beantwoorden
  • Ja, de teflon tape maakt een rigide constructie van de interlink en houdt alles op zijn plaats.
   De stekkers komen in dit geval bij Conrad weg.

   Beantwoorden
 • Hallo Dick,

  Goed verhaal. Leuk om zelf te gaan proberen. Een goedkoper alternatief voor de doorgaans erg dure interlink is erg welkom.
  Zou jij aan het einde van dit artikel nog een onderdelenlijst kunnen plaatsen? Met evt. ook waar de onderdelen besteld kunnen worden? (nog) niet iedereen is thuis in het (snel) vinden van onderdelen.

  Beantwoorden
  • Hoi Dick,

   Een materiaallijst zou inderdaad fantastisch zijn.

   Groet,
   Roel

   Beantwoorden
 • Beste Dick,
  Ik heb er vertrouwen in en ga je kabel bouwen. De keuze is gevallen op 0,4 mm zilverdraad in een 4 mm luchtslang. Mag deze afkomstig zijn uit de vijverwereld?
  Waar wordt de Festo 6mm doorzichtige slang voor gebruikt?
  Vind je lucht ook een betere isolator als katoen?
  Bij voorbaat dank voor de te nemen moeite.
  m.vr.gr.
  Wil

  Beantwoorden
  • Hallo Wil,

   Ik zou sowieso slang gebruiken die vormvast blijft. Te zachte slang die je plat drukt heeft weinig zin.
   Mat katoen krijg je weer een andere interlink. Bouw ze beide en vertel ons je ervaringen…:-)

   Beantwoorden
   • Hoi Dick,

    Ik wil deze prachtige interlinks graag gaan bouwen, maar klopt die 6mm buitendiameter van die Festo slang wel? Als ik de afmetingen tussen de buitendiameter van de Festo slang en de contactpen van de gebruikte cinch stekker (±3mm) op één van de foto’s vergelijk, dan lijkt de buitendiameter van de slang op de foto eerder 4 of 4.5mm. Of zie ik er helemaal naast? Het lijkt mij ook bijna onmogelijk om twee keer met een slang van 6mm in een cinch stekker te komen.

    Groet,
    Roel

    Beantwoorden
    • Klopt helemaal Roel, de door mij gebruikte luchtslang heeft een buitendiameter van 4,5 mm. Die past probleemloos in een cinchstekker met een 8 mm ingang en een buitenbus die er vanaf de voorkant op wordt geschroefd.

     Beantwoorden
     • Hallo Dick, is het wat om met rvs beklede ptfe remslangen deze kabels te maken? Dan hoeven we geen shield meer aan te brengen en lopen de zilverdraden in hun eigen buis met shield van rvs. Ziet er gelijk mooi uit ook

     • Hallo Jeroen,
      Mooi idee. Laat je niet beperken in wat ook. Doe het gewoon.
      Maak je ook wat foto’s? Altijd leuk en boeiend voor de geïnteresseerde DIY kabelbouwers.

  • Hoi Wil

   Ik ben geen fan van katoen, katoen is een vezel met hygroscopische eigenschappen m.a.w. het trekt vocht aan waardoor de isolerende eigenschappen veranderen, een goede kunststof heeft zeker mijn voorkeur vanwege het feit dat het geen vocht aantrekt ook al zijn er weer mensen met een antipathie voor plastic, maar de ene kunststof is de andere niet.

   De truc is zoveel mogelijk lucht rond de blanke geleider, zelfs met koper schijnt dit goed te werken dus ga ik 2 setjes maken, een met koper en een met zilver, en kijken wat mij het beste bevalt.

   Beantwoorden
 • Hallo,
  Ik ben ook aan het klussen geweest met de losse draad-in lucht kabel. Wel heb ik iets toegevoegd.
  Om het geheel heb ik namelijk een koperen jasje getrokken.
  Aanvankelijk had ik het jasje verbonden aan de aarde van de interlink. Niet echt een vooruitgang.
  Daarna had ik iets anders geprobeerd: het jasje niet meer verbonden aan de aarde van de interlink maar met een additionele draad aan de aarde van de versterker. Verbluffend resultaat op elk gebied.

  Is hiervoor een bekende verklaring?

  Beantwoorden
  • Dat is zeker opvallend Ignace, de massa van de versterker ligt in de regel aan hetzelfde punt dan je cinchstekkermassa. Had je beide kanten van het koperen jasje met de massadraad verbonden? Als je die aan één kant verbind loopt er immers geen signaalstroom door de mantel.

   Beantwoorden
   • Hoi Dick,
    Ik had het jasje alleen aan de aarde van de DAC-rca en niet van de versterker-rca aangesloten. Precies zoals je zegt. Daarom verbaasde het resultaat mij ook.
    Dirk geeft een uitleg die ik wel kan volgen.
    Ik ga binnenkort dit principe ook maar eens toepassen op de luidsprekerkabels, hoewel ik niet verwacht nog een keer eenzelfde verbetering te kunnen realiseren. Altijd leuk om weer wat te knutselen.

    Beantwoorden
  • Hoi Ignace

   Op de bovengenoemde manier sloot SME zijn 3009 series II al aan, daarom gebruikt(e) SME gebalanceerde aansluitkabel (bij nieuwe armen Van den Hul D – 502 Hybrid) en komen er op de originele aansluitkabel bij de aansluitpluggen aan de apparatuurkant aparte massadraden met vorkschoenen naar buiten welke op de massaschroef van de versterker moet worden aangesloten, zie http://www.angelfire.com/retro/clockz/160S/smeIC.JPG

   Deze manier is bewerkelijker maar het resultaat is beter, ik heb hier ook al mee geëxperimenteerd, de theorie hierachter is dat de mantel op geen enkele manier deel uitmaakt van het audiosignaal bij de aansluitwijze om de afscherming aan een kant te verbinden bestaat er nog steeds kans dat ongewenste signalen toch in het audiosignaal kunnen komen daar er toch een elektrische verbinding is aan een kant.

   Dit creëert een soort van gebalanceerde verbinding waarbij de massa volledig van het audiosignaal wordt ontkoppeld, als je deze manier gebruikt dan moeten alle kabels aangesloten worden op de versterker waardoor deze het centrale massapunt van de installatie wordt.

   Beantwoorden
 • Beste Dick,
  Inmiddels ben ik de materialen aan het verzamelen. Als ik een koperen ader wil gebruiken, mag daar dan een beschermlaag omheen zitten? Gaat koper oxideren zonder bescherming? Heeft dat nadelige gevolgen? Een Amerikaan die alles geprobeerd heeft zweert bij Eichmann connectors. Deze zouden gehoormatig boven WBT e.d. uitsteken. Zegt je dat iets?
  Met vriendelijke groet,
  Wil

  Beantwoorden
  • Hallo Wil,

   Wat voor beschermlaag om de draad bedoel je?
   De één zweert bij dit, de ander bij dat, ga op je eigen voorkeur af. WBT’s zijn voor deze kabel natuurlijk een stuk praktischer, met de van de voorkant opgeschroefde buitenbus. Een Eichmann Bullet wordt met deze kabel een behoorlijke … ahum… uitdaging om goed te monteren…:-)

   Beantwoorden
   • Dag Dick,
    Ik bedoel het laagje lak/emaille dat op de koperdraad zit. Op internet las ik, dat je dat er met een mesje af kunt schrapen. Daarna met glaswol polijsten. Wat vind je daarvan? Er is ook iemand die, als de draad in de tube zit, de voor- en de achterkant afdicht met kit. Zulks tegen het oxideren van de koperdraad. Hoe erg zou het oxideren kunnen worden?
    m.vr.gr.
    Wil

    Beantwoorden
    • Ha Wil,

     Zoals ik in het verhaal al schrijf, als je draad met lak gebruikt heeft het luchtverhaal weinig zin meer. Afkrabben moet je niet willen, dat is een monnikenwerk en de draad hou je nooit onbeschadigd. Wil je koper gebruiken, ga voor bloot koper.

     Beantwoorden
    • Hoi Wil

     Waarom niet even een stuk Cat 5e netwerkkabel nemen, daar wat aders uit halen en strippen? dan hou je blanke koperen geleiders over die prima te gebruiken zijn.
     Dan een uiteinde in de bankschroef en het andere eind in een tang en met rustige rukjes de draad straktrekken.
     Goede kwaliteit Cat 5e kabel bestaat uit koperen aders van 24 AWG = 0,5106 mm dik, als je goedkope Cat 5e kabel hebt dan zijn de aders vaak 26 AWG = 0,4049 mm dik, dit is praktisch net zo dik als de zilverdraad die Dick gebruikt heeft.

     Wel even met een magneet checken of je met koper te maken hebt want goedkope kabel kan soms gemaakt zijn van verkopert staaldraad en daar heb je niets aan, ook kan verkopert aluminium voor komen en dan staat er soms CCA op de kabel, als je dit met een aansteker heet maakt dan smelt het, dit is ook niet te gebruiken.

     De dikte van AWG maten staat in onderstaande tabel.

     http://nl.wikipedia.org/wiki/American_wire_gauge

     Beantwoorden
 • Onderdelenlijst:

  De pluggen die Dick gebruikt heeft. http://www.conrad.nl/ce/nl/product/734772/Cinch-connector-Stekker-recht-Aantal-polen-2-Rood-Zwart-4-stuks

  Zilverdraad 0,4mm: http://www.transformatorspecialist.nl/pd-27033-7-53829/product/zilverdraad.html

  Braiding (vertind koper gevlochten slang) van 6,4mm, deze maat past het beste:
  http://www.techflex.nl/metal-braid-14-64mm-p-504.html

  Alternatief voor de braiding is dikke 10 mm 50 Ohm coax van het type RG 213 kopen en daar de braiding van gebruiken.

  Bij dit adres kan je 50 meter 4 mm Festo slang kopen voor € 37,50 dus genoeg voor 12 paar interlinks van 1 meter.
  https://www.fhtperslucht.nl/artikel/OA-FESTO014713

  Krimpkous, kies wat je hebben wilt: http://www.conrad.nl/ce/nl/overview/0200231/Krimpkous-per-meter

  Gevlochten kous voor de afwerking, kies wat je hebben wilt:
  http://www.conrad.nl/ce/nl/overview/6401091/Gevlochten-slangen

  De rest van de spullen kan je wel vinden in de lokale bouwmarkt of ijzerhandel.

  Beantwoorden
 • Beste mensen,
  Het feest kan beginnen. Massief koperen- en zilveren kernen en twee soorten stekkers.
  Maar vandaag met technici gesproken;
  * de afstand tussen de aders moet gelijk zijn.
  * aders los in tubes gaan trillen (wet van Maxwel)
  * de tube moet van teflon zijn en niet van plastic
  Tja, wat moet je daar nou mee?

  Beantwoorden
  • Niks mee doen Wil, gewoon maken en luisteren. De Wet van Maxwell, in interlinks… laat me niet lachen. Er loopt nagenoeg nul komma nul stroom. Er hangt geen wasmachine achter. Waren het soms leunstoeltechnici, met de schoolboeken binnen handbereik?…:-)

   Beantwoorden
   • Dit bericht kreeg ik gisteren van een audiovriend uit Berlijn. Altijd leuk… “Thank you very much for the nf cable. I finished them yesterday (with WBT Nextgen silver plugs) and WOW they sound clearly better than my old silver reference cable 🙂

    Beantwoorden
    • Doe ik Dick. Ik wil de tubes aan de uiteinden afdichten met siliconenkit, om oxideren tegen te gaan. Verder zijn er nog een paar sites te vinden waar men enthousiast is over air interconnects. Daar kwam ik ook de tip met de kit tegen.

     Beantwoorden
     • de koperoxide is zijn natuurlijke beschermlaag en tast het koper aan tot deze geheel aan de buiten zijde is geoxideerd en dan houd dat proces gelijk op., de effe aan onze waterleidingen….. kit en lijm of tape dat tast koper aan

  • Hoi Wil

   De wet van Maxwell gaat over elektrotechniek, daar heb je inderdaad te maken met krachten van magnetische velden rond kabels, en dan met name met z.g. “eenpitters” dit zijn geïsoleerde kabels bestaande uit een kern, dus met een ader, een soort van dikke installatiedraad met extra isolatiemantels daar b.v een 5x 300 mm² kabel niet te maken is (te zwaar en fysiek niet te verwerken) worden deze voedingslijnen dus met eenpitters gemaakt, ik heb wel eens een 10 kV eenpitter letterlijk uit de bocht zien vliegen, de bocht van een kabelladder dus daar deze met veel te weinig consolbanden (soort grote tyraps) was vastgezet, dit gaat dus over grote diameters x grote stromen = grote magneetvelden.

   Dick heeft gelijk dat je er geen wasmachine mee gaat voeden, aders of draden kunnen onder invloed van een magnetisch veld inderdaad hele gekke dingen gaan doen maar…. niet bij van die dunne draadjes, de omvang van het magnetisch veld is erg klein omdat de diameter van de draad dat ook is en bij zulke minuscule stromen die erdoor heen lopen is het magnetisch veld erg zwak, zo zwak dat het geen enkele rol van betekenis heeft want alles is pietluttig klein, kleine draaddiameters x minuscuul kleine stromen = kleine tot praktisch niet bestaande magneetvelden

   Dan het gebruik van plastic slangen, ik heb al eens gezegd dat de ene kunststof de andere niet is, een goede kwaliteit luchtslang is niets mis mee ook al zou deze van PVC zijn, ook in PVC zitten kwaliteitsverschillen, dit soort slangen worden veelvuldig in de industrie gebruikt in de meest smerige omgevingen” vet, stof, bijtende zuren en gassen, en vaak jarenlang zonder problemen, omstandigheden die in je huiskamer nooit voor zullen komen, plastic is trouwens een verzamelnaam voor z.g. “Thermoplasten” kunststoffen dus die weer zacht of zelfs vloeibaar worden door verwarming/verhitting en Teflon is ook een thermoplast en dus plastic.

   De werking van PFTE dus Teflon word in audio vaak schromelijk overdreven, in hoogfrequente technieken is dat verschil tussen PVC en PFTE goed merkbaar, zeker in het GHz gebied, maar niet onder de 100 kHz, dus bij audio.

   Gewoon die bout heet stoken en solderen maar, anders kom je er nooit achter hoe het klinkt.

   Beantwoorden
 • Goedemiddag Dick, Kabels maken met Eichmann Bullets is geen probleem. Op de juiste plaats de kabels verdikken met krimpkous en een stevig stukje buitenmantel van een oude kabel zodanig dat de verdikking net zo groot is als het gat van de Bulletplug.
  Ik heb wel teflontubes gebruikt ipv pvc.
  De resultaten zijn voortreffelijk.

  Beantwoorden
 • Wellicht stel ik een vraag die al beantwoord is, is er verschil in kwaliteit tov 0.4 of 0.8?
  Dus, is het ene beter dan het andere als het op geluidskwaliteit aan komt?

  Beantwoorden
 • Dag Dick e.a.
  Ik ben zeer verheugd, via bovenstaand artikel, met het fenomeen air in aanraking te zijn gekomen.
  Gisteren de eerste interlink aangesloten en een eerste vergelijk met een Kimber Select KS1010 en een Kimber Hero gemaakt. Het was meteen duidelijk dat er minder vervorming is, meer rust en een gemakkelijkere- en meer natuurlijke klank. Vandaag nog bouw ik een tweede. Deze met Neutrik stekkers. De eerste zijn met Bullet Silver connectoren gemaakt en na wat prutsen viel dat uiteindelijk erg mee.
  In gedachten ben ik al met luidsprekerskabels bezig. Een vriend wil mij leren te vlechten, maar ik ga liever door op het air-principe. Van diverse sites heb ik begrepen dat 2 mm2 (1,2 mm doorsnede) voldoende is. Echter de dikste zilverkabel is maar 0,8 mm. De lengte van de kabels wordt 2 x 3 meter.
  Wat zal ik doen? Een paar aders van 0,8 mm in elk een eigen tube, of een aantal aders van 0,4 mm?
  Hierboven wordt gevraagd naar de geluidskwaliteit tussen beide. “Slinky” adviseert zelfs 0,25 mm te nemen en een paar anderen zeggen “neem zo smal mogelijk”. Wat is wijsheid?

  Beantwoorden
  • Bedankt voor het melden van de naam van de leverancier.
   Adviseer je 1 ader van 2mm, of 2 van 1mm, of 4 van 5mm?
   Moet een kabel inspelen en indien ja, hoelang?
   De interlinks laten informatie horen, die ik nog niet eerder heb mogen waarnemen. Bravo!

   Beantwoorden
  • Hoi Doede,
   dat gaat per gram. Hoe weet je nou hoeveel gram 2 mm dik x 1meter is?

   Gr. Edwin

   Beantwoorden
 • Hallo Dick,
  Pun-h is gemaakt voor de voedselindustrie, voor dampen en water tot 60gr.
  Kan niks vinden in de online specs over de isolatiewaarde van Festo

  PTFE is Teflon, binnen mantel van COAX e.d. Wikipedia “Teflon wordt vaak gebruikt in elektrische installaties omwille van zijn hoge soortelijke weerstand (1020 Ohm meter), de eerder genoemde bestendigheid tegen hoge temperaturen, en lage wrijvingsweerstand maakt het bijvoorbeeld de ideale isolator voor bekabeling in vliegtuigen of militaire installaties, kortom omgevingen waarin hoge eisen wordt gesteld aan de bekabeling. PTFE is in de bemande ruimtevaart als isolatiemateriaal voor kabels”

  Vandaar de conclusie en de verkeerde maatvoering, binnenmaat = buitenmaat

  Beantwoorden
  • Er staat toch geen spanning over de geleiders in een interlink? Alleen een muzieksignaal van pakweg een paar volt AC. De isolatiewaarde is dus lood om oud ijzer.

   Beantwoorden
 • Mee eens Dick, als ik niet op de hartbewaking terecht kom als ik de prijs binnenkrijg van de PTFE slang.
  Isolatie is lucht tenslotte. Kan niet wachten tot dat het e.a. binnenkomt.
  Niet aan de vrouw doorvertellen, moet eerst haar klassieker roestaureren.
  Kan niet wachten.

  Tot horens

  Beantwoorden
 • De voorkeur voor Teflon ofwel PTFE begrijp ik wel maar wordt in de audio wereld door sommigen buitenproportioneel opgeblazen, PUN is polyurethaan, zeg maar de luchtbelloze versie van PUR, dit zijn kunststoffen die ook in coaxkabels gebruikt worden.

  Om maar even een vergelijk van PVC met PTFE mogelijk te maken hierbij een link naar een PDF bestand waarin diverse kunststoffen vergeleken worden:
  http://www.kubra.nl/Files/File/pdf/KUBRA_TechProdBrochure_LR.pdf
  En dan naar pagina 10.

  Dan blijkt PVC het nog lang zo slecht niet te doen,

  Hoe meer ik erover nadenk des te duidelijker het wordt dat het blijkbaar alles met het skin effect te maken heeft en dat isolatie dat skin effect verstoort ongeacht de soort isolatie, op die basis door redenerend is draad met lak helemaal taboe gevolgd door draad met strak omgeven kunststof isolatie ongeacht of dit nu PVC of PTFE is, de isolatie zelf vormt een belemmering, niet vanwege de soort kunststof maar gewoon omdat de isolatie fysiek tegen de draad zit en daardoor het skin effect verstoord, dus PTFE zou theoretisch dan ook problemen geven.

  Daar waar het draadoppervlak de slang raakt zal verstoring van het skin effect optreden, maar het raakvlak is erg klein (stel dat het 1% is) t.o.v. de totale omvang van de draad, als we deze verstoring zien als een plaats waar de isolatieweerstand toeneemt dan zal het audiosignaal de weg van de minste weerstand volgen en wel over de 99% die niet tegen de slang ligt, de verstoring is dus verwaarloosbaar klein.

  Persoonlijk denk ik dat het dus niet uitmaakt welke kunststof slang er wordt gebruikt, de truc is de grote binnendiameter van de slang t.o.v. de draaddikte en daardoor de hoeveelheid lucht die ervoor zorgt dat de draad weinig tot geen contact heeft met de slang, in theorie zou dus het dunste draadje door de dikste buis het minste onderlinge fysieke contact maken,

  In de praktijk denk ik dat een 0,4 mm draadje door een slang met een binnendiameter van 3,2 mm een heel mooi compromis is.
  Dick heeft een heel mooi kabeltje gemaakt die met de door Dick gekozen materialen PERFECT klinkt en nog betaalbaar ook.

  Beantwoorden
 • Hallo Dick,
  Na het succes van interlinks ben ik begonnen aan ls-kabels. Ik gebruik 4 koperen aders van 0,5 mm per kanaal. Elke ader ligt in een aparte Festo tube.
  Daarmee dacht ik 2,0mm doorsnede te hebben, zijn 3,31mm2. Maar dat schijnt onjuist te zijn. Men zegt dat ik slechts 0,8mm2 per kanaal heb en dat zou veel te weinig zijn!?
  Maar hoe kan het dan, dat deze veel te dunne kabel aanzienlijk beter klinkt (m.n. in het laag) dan een Oehlbach 2,5mm2?
  Ik begrijp er niets meer van. Kun jij helpen? Op voorhand hartelijk dank.
  Wil

  Beantwoorden
  • Beste Dick,
   Ik denk dat je mij vergeten bent, met bovenstaande vraag.
   Inmiddels heb ik 2 x 4 aders á 0,5 mm per luidsprekers vergeleken met 2 x 4 aders á 0,8 mm.
   Hiermee ben ik van 0,8mm2 naar 2,0mm2 gegaan. Met de beste wil van de wereld kan ik geen verschil tussen beide kabels waarnemen. Dat vind ik erg vreemd.
   Inmiddels heb ik fijn zilveren aders van 0,8mm besteld om op dezelfde wijze 1 luidspreker mee uit te rusten. Heb je suggesties?

   Beantwoorden
   • Hallo Wil,

    Geloof je oren! Hoor je geen verschillen, dan is dat toch prima. Daarbij is ook niet ieder verschil per definitie een verbetering.

    Beantwoorden
 • Hallo Dick,

  Na het artikel gelezen te hebben een set van 2 paren interlinks gemaakt voor een goede vriend voor de verbinding tussen pre en 2 stereo eindtrappen.
  Het koste mij enige tijd om de onderdelen op te snorren maar na een dag aan soldeer, knip en plakwerk, krimpkous aanbrengen en noem maar op waren ze dan eindelijk klaar en heb ik ze aan mijn eigen set gehangen met als excuus daarvoor om ze in te spelen.
  Ik speel zelf met Rotel pre (rc-995) en ook 2 x stereo eindtrappen (rb-991) op Chario Millenium 2 luidsprekers.
  Pre en eindtrappen zijn verbonden zijn met vandenHull “the second” een volledige carbon interlink.
  Ik kwam dus mooi bedrogen uit, dit klinkt beter dan mijn eigen vandenHull interlinks!
  Al na enige uurtjes spelen kon ik een behoorlijk verschil horen in de positieve zin van het woord.
  De ruimtelijkheid is er met sprongen op vooruit gegaan, idd echt meer lucht rondom zelfs meer plaatsing, super
  Het mid en het hoog is “vrijer” geworden en het laag staat als een huis zonder dat het er opdringeriger van wordt.
  De echte grote verschillen hoor je het best als er goede opnames worden beluisterd.

  Binnenkort zelf nieuwe luidsprekerkabels maken volgens deze beschreven methode en vervolgens 3 paren interlinks voor mijn eigen set.

  Ik wil je hartelijk bedanken voor dit mooie artikel en de manier om ook mij te overtuigen dat dit echt kan werken.

  Mvg,

  Paul van Zon

  Beantwoorden
  • Hallo,

   Ik heb ook een interlink gemaakt conform de voorgestelde methode en ik moet zeggen ik ben onder de indruk! Een flinke verbetering…

   Ik overweeg om dezelfde methode toe te passen voor het maken van nieuwe luidsprekerkabels. Ik lees overwegend dat wordt aangeraden een dikkere kabel te nemen dan bv de 0,8 mm zoals EA verkoopt. Heeft iemand ervaring met het maken van luidsprekerkabels volgens bovenstaande methode?

   Groet,
   Martijn

   Beantwoorden
   • Martijn,
    Per kanaal gebruik ik 4 aders á 0,8mm, die elk in een eigen tube zitten. Hiermee kom je op 2mm2, wat in de meeste situaties afdoende moet zijn. Het zijn gestripte koperen aders van het merk Draka. Vooral het laag is veel beter dan een standaard kabel van een hifiwinkel.
    Inmiddels heb ik ook 0,8mm massief zilveren aders binnen gekregen. Binnenkort ga ik deze op dezelfde manier assembleren. Ik ben heel erg benieuwd naar het verschil in klank tussen koper en zilver. Daar heb ik al zoveel verschillende verhalen over gelezen. Het resultaat zal ik hier publiceren.
    Groeten,
    Wil

    Beantwoorden
 • Hallo Martijn, ik heb op deze manier ook luidsprekerkabels gemaakt. Hiervoor heb ik bij de Gamma installatie draad 2.25 mm gekocht en de isolatie eraf gestript. Bij conrad had ik 50 meter 6×4 pe draad gekocht. De koperdraad door de pe buis duwen was wel een lastige klus omdat de draad niet helemaal recht is en de pe buis krom wil trekken maar uiteindelijk is het voor vier aders gelukt. De uiteinden heb ik met een lijmpistool gesealed. Het koperdraad was van te voren wel ontvet en schoongemaakt.
  De aders twee aan twee gewokkeld en de uitstekende koperdraad aan mijn versterker en speakers bevestigd. Hierbij heb ik geen spades, pluggen of iets dergelijks gebruikt.
  Totaal kostte dit ca €20.= voor twee keer 3 meter.
  Het klinkt geweldig, echt waar. Deze kabels laten meer horen dan de nordost flatline, ocos, qed profile silver 4×4, supra, die ik toevallig nog had liggen. Ik heb nog een klos van 400 meter koperdraad van 0,5 mm besteld om nog mee te experimenteren.
  Je kunt het als je voor duur wilt gaan ook nog dik zilverdraad gebruiken maar doodgewoon koperdraad ontdaan van de isolatie in een holle buis klinkt fantasties. Het laag loopt goed door en is strak, het midden is present, hoog sprankelt, kortom dit vind ik beter dan alles wat ik in huis aan luidsprekerkabels heb gehad. Misschien hoor ik alles wel met een roze bril omdat ik dit zelf heb gemaakt.
  Ik kan je deze methode echt aanraden en voor weinig geld heb je hele goede luidsprekerkabels. Succes!
  jan.

  Beantwoorden
 • Dank voor de antwoorden!

  @Wil – je geeft aan ‘Per kanaal gebruik ik 4 aders á 0,8mm, die elk in een eigen tube zitten’. Heb je ze bi-wired aangesloten? Ik zou per kanaal 2 aders verwachten (één voor min en één voor plus).
  Ik ben trouwens benieuwd of je met zilverdraad verschil hoort, ik lees graag je post als je zover bent…

  Goed te horen dat je alleen met koperdraad en deze techniek al een flinke verbetering kan krijgen. Ik ga aan de slag!

  Beantwoorden
  • Dag Martijn,
   Luidsprekerkabels;
   Het is niet bi-wired.
   Aan de plus van de luidspreker zitten 4 aders van 0,8mm. Aan de min zitten er ook 4.
   Naar elke luidspreker lopen dus 8 aders. Het is geluid is duidelijker.
   De zilveren kabels moet ik nog maken.
   Interlinks:
   Deze zijn van zilverdraad 0,4mm gemaakt. Ook hiervoor geldt. Alles klinkt duidelijker en voor mij echter.
   Ook op andere websites zegt men: niet twisten en geen verzilverde aders nemen.
   Groeten,
   Wil

   Beantwoorden
 • Beste mensen,
  Afgelopen vrijdag met veel wikkelplezier 2 fraaie interlinks gefabriceerd. Ik ben best wel onder de indruk. Ze hebben nu twintig uur muziek achter de rug, geluidsbeeld wordt steeds mooier en fraaier.
  In combinatie met de The General II is het geluid zijde zacht en heeft een hoge detaillering. Ook het virtuele podium is aanzienlijk breder geworden. Dit had ik veel eerder moeten doen 😉
  Vraagje.
  Het is me niet gelukt om de buitenmantel te monteren. Deze heeft als specs 6-12 mm. Ik krijg de kous met geen mogelijkheid over de plug heen. Ik verwacht dat de specs te krap zijn. Kan iemand me vertellen welke specs ik voor de buitenmantel moet gebruiken?
  Alvast dank!
  Groet,
  René

  Beantwoorden
 • Dit is een pracht site.
  Vraagje aan Wil, heb je de zilver luidsprekerskabels al gebouwd.
  En wat vind je van het gehoormatig verschil, en het kleur verschil in het geluid tussen koper en zilver?
  Gebruik nu zelf een zilver Cogelco Yellow van 10 meter tussen vv en mono.
  De Cogelco is een strak in het jasje kabel.
  Ben van plan om een 10 meter interlink te bouwen zoals op deze site beschreven, en dan deze te vergelijken met de Cogelco.
  Is hij niet beter dan knip ik hem doormidden want ik heb lange interlinks nodig voor mijn 2 en 4 spoor Revox b77.

  Wiebe Greydanus.
  zilplex.com

  Beantwoorden
 • Ben nu bezig met het maken van mijn 3e paartje interlinks. Gekoppeld aan de Mono Bill geven die een ongekend breed podium. Zijdezacht, geen puntig hoog, dat had ik wel met de oude zilveren interlinks met de Eichmann Bullets die ik een paar jaar geleden heb gemaakt. Die Bullets ga ik nog eens even overzetten naar deze kabelconstructie. Maar ik ben hier heel blij mee. En dat met rca-pluggen van nog geen 12 euro per set. Dick dankjewel.

  Beantwoorden
 • Beste muziekliefhebbers,
  Eindelijk zijn ze klaar: de zilveren air-luidsprekerkabels. Inmiddels hebben ze een paar uur gespeeld en werd het tijd voor een vergelijk met de koperen-air-luidsprekerkabels. Ik heb geen ervaring met inspelen en weet dus niet of de klank nog zal veranderen. Op dit moment klinkt koper natuurlijker en komt het voor mijn gevoel dichter bij live-muziek waar ik dagelijks mee te maken heb. De interlinks zijn air-zilver en die zullen wel blijvend zijn. Toevallig sprak laatst een opnametechnicus ook over de combinatie zilver – koper voor wat betreft de te kiezen interlink vs ls-kabel. Hier lijkt die combinatie het in ieder geval goed te doen. Ik denk door het bouwen van deze kabels een heleboel geld in de zak gehouden te hebben. Mijn dank is dan ook groot.

  Beantwoorden
 • Beste mensen,
  Eindelijk is de tweede luidsprekerkabel klaar. Dit maal opgebouwd uit meerdere zilveren aders.
  Ik heb geen ervaring met het eventueel inspelen van kabels. Tot nu toe klinkt de koperen versie wat natuurlijker dan de zilveren. Als dat zo blijft, scheelt dat een boel geld, want dan wordt het aan beide zijden koper.
  Komend weekend zullen er tijdens een dag van High-End Forum een aantal interlinks worden vergeleken. Onder andere van Kimber, Sonore en natuurlijk mijn zilveren versie. Ik laat hier de bevindingen weten.
  gr.
  Wil

  Beantwoorden
 • Beste mensen,
  Op Hifi.n is onlangs een interessant artikel verschenen over bekabeling, in het bijzonder die van TaraLabs. Deze firma past ook dunne aders toe in een tube.
  Ik laat de zilveren ls-kabels nog een poosje inspelen. Daarna ga ik links en rechts en rechts verwisselen en proberen wat beter bevalt koper of zilver.
  Het enige waar ik mij zorgen om maak, is het gaan oxideren. Koperoxide zou slechter zijn voor het geluid dan zilveroxide. Het koper dat ik heb liggen kost bijna niets. Het is een kleine moeite elk jaar (?) even nieuwe aders te trekken.
  Weet iemand hoe snel en erg het oxideren is?
  Groeten,
  Wil

  Beantwoorden
 • Inzake de RCA-pluggen, wellicht overbodig, maar toch. De RCA pluggen die geadviseerd worden en bij Conrad te koop zijn passen zeer moeilijk over de chassisdelen. De bedoeling is dat je de voorkant er even afschroeft, dan met een (los) chassisdeeltje de aansluiting eenvoudig passend maken en daarna de voorkant er weer op. Niet geheel vastdraaien. Dan de stekker in je (voor)versterker en dan pas de voorkant klemmend aandraaien. Bij het verwijderen van de kabel eerst weer even de voorkant losdraaien.

  Beantwoorden
 • Mijn plan is een stel interlinks te maken met 0,4 mm zilverkabel, dit lijkt mij OK.
  Ook wil ik een stel luidsprekerkabels maken, maar dan met 0,8 mm zilverkabel. Een enkele voor de plus en een enkele voor de min. Is dat een goed idee? Al die berichten hierboven over meerdere aders per kabel brengen mij aan het twijfelen.

  Beantwoorden
 • Ik wil een set interlinks maken, daarvoor wil ik 0,4mm zilverdraad gebruiken. Verder wil ik een set luidsprekerkabels maken van 3 meter. Kan ik daarvoor ook 0,4 mm zilver gebruiken, of beter 0,8mm.
  In de posts hier boven lees ik zelfs over meeredre aders, maar dat lojkt mij overdreven. Heeft iemand advies?

  Beantwoorden
  • Meerdere aders zijn nodig om aan ongeveer 2mm2 te komen. (luidsprekers)

   Beantwoorden
 • Bart, maak nu maar gewoon de kabels zoals Dick het heeft beschreven, met 1 x 0,4 mm voor de interlink. Je zult versteld staan. De luidsprekerskabels met 1 x 0,8. Daarna kan je altijd nog meerdere aders proberen. Maar echt veel meerwaarde zal dat niet meer opleveren. Zorg wel dat de persleiding waardoor de 1 x 0,8 moet mooi strak staat (bankschroef), anders is het heel moeilijk om de draad er doorheen te krijgen. Je moet natuurlijk niet proberen daarna de draad door het laatste platgedrukte stukje te proppen, dat knip je er voorzichtig af zodat je de zilveren draad niet beschadigt.
  Succes.

  Beantwoorden
 • Jan Deckers

  Hi Bart,

  ik wil best even langskomen met mijn zilveren kabels. Dan heb je een indruk hoe een en andere gaat klinken. Heb de interlinks alleen wel in 0.8 mm maar ik denk dat het zilver meer invloed heeft dan de wikkel methode. Mijn advies, maken die kabels.

  Beantwoorden
 • Ik wil de interliinks ook gaan maken!
  Nu zie ik dat AE PTFE tube heeft van 2/3 in/uitwendig.
  Zou dit het gewenste resultaat opleveren ,of is dit te dun?
  Ik heb alvast wel een paar fraaie “valab star” cinch connectoren besteld.
  (ala eichmann) maar dan voor een vriendelijke prijs.

  Beantwoorden
  • Edel, het gaat vooral om het ruime binnenwerk, zeg maar…hoe meer lucht hoe beter.
   Dan is PTFE van AE beslist veel te nauw. Het zilver raakt dan teveel PTFE. Ik heb in het verleden de interlinks gemaakt met deze PTFE en ook met het materiaal wat Dick nu gebruikt.
   Gehoormatig een ruim verschil. https://www.fhtperslucht.nl/artikel/OA-FESTO014713
   Ergo, het gaat echt om de lucht om het zilver. De zilveren draad dient het kunststof zo weinig mogelijk te raken.

   Beantwoorden
 • Luidsprekerkabels;
  Ik heb vergulde koperen draden gekocht. Deze gaan binnenkort in de airtubes. Zilver klinkt bij mij iets aan de felle kant. Koper klinkt prima, maar dat gaat oxideren.

  Beantwoorden
 • Ik heb gisteren een variant van deze kabel gemaakt met festo 4mm luchtslang, 0,4mm koper uit cat5e kabel, teflontape, braided shield van een Lapp ohlflex kabel, rca connectors en sleeve van conrad .
  Vandaag een uurtje geluisterd en een paar maal mijn huidige interlinks (47labs ota-4708) verwisseld, ze klinken zeker niet minder dan de 47labs. Het geluidsbeeld is groot en ik meen een fractie meer detail te horen, maar het verschil is niet erg groot.
  De cat5e kabel heb ik gestript door de isolatie wat te verwarmen met een brander en daarna de isolatie er met een tang afgetrokken. Het lijkt alsof er een zeer dun laagje kunststof achterblijft op het koper, maar dat heb ik met poets verwijderd , hoop ik. De volgende stap is, om nog een set interlinks te maken met zilver als geleider. Ben tot nu toe tevereden

  Beantwoorden
 • Inmiddels heb ik een set interlinks gemaakt met 0.4 mm zilver 99,999% in ptfe slang van 6×4 mm. Het was door de relatief grote diameter van 2×6 mm lastig om de pluggen er op aan te sluiten, maar het resultaat mag er zijn. Ik hoor duidelijk meer details, en het geluid lijkt wat “makkelijker”uit de luidsprekers te komen. De volgende stap zal een set van 2×3,5 meter LS-kabels gaan worden, nu nog een goedkoop adresje voor 1,5 mm zilver zien te vinden van deze lengte. de 0,4 mm heb ik in engeland besteld, 10 meter voor 28 euro, incl. verzendkosten
  Gr Frank

  Beantwoorden
 • Hoi Dick,
  Ik ben bezig met de voorbereiding aankoop materiaal voor het maken van deze kabels.
  .Valt me nu mbt de maatvoeringen op dat je luchtslangen gebruikt van diameter 4,5 mm buitenzijde die paarsgewijze getwist moeten worden dus dan diameter 9 mm plus nog de braid e.d, dus totaal al snel 10 mm. In jouw beschrijving maak je gebruik van een cinchplug met ingangsdiameter van 8 mm.
  Klopt dit wel en past dit?? Voordat ik iets verkeerds koop. Of lees en/of interpreteer ik het verkeerd??

  Alvast bedankt,

  met vr.gr.
  Marcel

  Beantwoorden
  • Marcel,

   De tubes zijn natuurlijk geen onvervormbare harde buisjes. Eventueel even een beetje indrukken voor montage aan de cinchstekker gaat zonder al te veel problemen.

   Beantwoorden
 • Ik heb me ook voorgenomen om zulke mooie zilveren XLR-kabels in elkaar te gaan knutselen!
  Begrijp ik het goed dat je voor de XLR-kabels de mantel hebt gebruikt als derde (aarde) draad?
  Zou het een idee zijn om daarvoor een derde slang met koper te gebruiken? Iets dikker maar je kunt wel vlechten!

  Grz,
  Holtere

  Beantwoorden
 • Geen reactie op:
  “Begrijp ik het goed dat je voor de XLR-kabels de mantel hebt gebruikt als derde (aarde) draad?”
  Jammer dat de draad doodgebloed lijkt te zijn 🙁

  Grz,
  Holtere

  Beantwoorden
  • Hallo Holtere,

   Dat klopt…

   De draad is niet doodgebloed hoor, dit is immers geen forum. Ik heb er zelf nog wel een aantal bij gemaakt, in zowel single ended en XLR.

   Beantwoorden
 • Hoi Dick,
  Bedankt voor dit fantastische artikel, ik heb twee interlink kabels gemaakt en dit is werkelijk de mooiste interlink die ik ooit heb gehoord. Ik heb hem vergeleken met een Siltech interlink en deze zelfbouw kabel klinkt echt veel beter, zelfs op kort stuk van 50 cm. Ik ga nu ook voor mijn luidspreker kabels deze techniek gebruiken.

  Vrgr. Maarten

  Beantwoorden
 • De kabels zijn klaar! Het totaal was wat te dik voor de pluggen en ik heb ze over 12 cm verjongd met PTFE slang van 3 mm. die ik zo in de 4 mm slang kon schuiven met wat warm maken. Als connector Neutrik haakse XTR-pluggen gebruikt zodat het wat minder ruimte inneemt.
  Zeer tevreden over het resultaat 🙂 Nu broeden op wat ls kabels!
  Goed werk hier!

  Grz,
  Holtere

  Beantwoorden
 • Wat een feestje om deze kabels zelf te bouwen. En dat voor iemand zonder enige technische kennis. Ik heb de luidsprekerkabels gemaakt van 4 x 1 mm koperdraad per kanaal (bi-amp, vandaar), afkomstig uit een kabel bedoeld voor een bouwmeter. De interlinks zijn gemaakt volgens de beschrijving van Dick.
  De afscherming is van metal-braid (bedankt voor de tip Dirk), daarna de omwikkeling van teflon, om het geheel vervolgens af te werken met een katoen geweven buitenmantel. Ik heb schroefbare connectoren (Viablue voor de interlinks en Acrolink voor de speakers) gebruikt, omdat ik die nog had liggen. De teflontube (4mm) heb ik gekocht via http://www.btecq.nl. Je kunt daar per meter bestellen. Afscherming, krimpkous en buitenmantel zijn afkomstig van Techflex. Wat klinken deze air-kabels fantastisch. Lucht, plaatsing, transparantie en doortekening en zo kan ik nog wel meer superlatieven bedenken. Volgens mij zijn deze Air-kabels een aanwinst voor iedere set en daarom wil ik Dick nogmaal van harte voor bedanken voor het delen van deze kennis.
  Vriendelijke groet van Teus
  P.s kon alleen een foto toevoegen van de interlink.

  Beantwoorden
 • Als vervolg op mijn vorige reactie plaats ik hier ook nog een foto van de luidsprekerkabels.
  Vriendelijke groet van Teus

  Beantwoorden
 • Tip: trek de aders door de tubes met een stuk bespanning van een tennisracket.

  Beantwoorden
 • Op dit moment staan de monoblokken achter de luidsprekers. Volgens sommigen kun je beter een wat langere interlink tussen voor- en eindversterker(s) gebruiken en een kortere luidsprekerkabel.
  Luidsprekerkabels: na zilveren- en koperen aders, komt er nu verguld koper in. De reden is, dat goud niet oxideert. Zowel aan de plus als de min, komen 4 aders van 0,4 mm.
  Ik ben er inmiddels achter dat luidsprekerkabels van 4mm2 volstrekt onnodig zijn. Gewoon een kwestie van luisteren.

  Beantwoorden
 • Goedemiddag alle ijverige klussers,
  Ook ik ben nu aan het verzamelen geslagen na al die positieve reacties hier en ben zeer benieuwd!
  Hopelijk kan ook ik hier straks mijn ervaring neerzetten. 🙂
  Echter 1 vraag over het aarde van de kabel, als ik het goed begrijp doe je dit aan 1 kant en steek je deze bv gelijk achter in je versterker. Alleen hoe aard ik de kabel dan, dat is me helaas nog steeds niet duidelijk? De rvs- mantel aan 1 plug solderen en aan de andere kant het rvs afknippen zodat dit de plug niet raakt doormiddels met een krimpkous? Heel graag jullie hulp en bedankt alvast! Een foto mag natuurlijk ook 🙂 Wens iedereen een fijne dag!

  Groeten Matthieu

  Beantwoorden
 • Vervolg…
  Het verhaal is me inmiddels duidelijk, reactie is dus niet meer nodig 😀

  Beantwoorden
 • De installatie van een vriend is geheel bekabeld met verguld koper. Het eindresultaat bij hem is subliem. Daarom wilde ik ook verguld koper proberen. Maar ………. bij mij is de klankkleur van de instrumenten wat minder natuurlijk en duidelijk geworden. Of moeten kabels echt inspelen? Het laag is wel prima.
  Zilver voor de interlinks en koper voor de luidsprekerkabels klonk prima. Alles zilver was hier iets te fel.
  Weet iemand raad?

  Beantwoorden
 • Hoi Wil,

  Ik zou zeggen, geef het nog even en laat daarna de oren beslissen.
  Elk component speelt een rol in het geheel dwz dat de materiaalkeuze bij jou niet hetzelfde resultaat hoeft te brengen.
  Bij mij werkt het zilver in de interlinks en het koper op de luidsprekers echt perfect.

  Beantwoorden
 • Beste mensen,
  De vergulde koperen aders liggen inmiddels in de prullenbak. In de luidspreker-tubes zitten nu 4 aders van 0,8mm gestript koper. Als ik mij goed herinner kom je daarmee aan 2,0mm2 en dat moet genoeg zijn voor 1 meter. De klank van akoestische instrumenten komt nu heel dicht bij hetgene ik dagelijks beroepsmatig hoor. Inmiddels kwam er een nieuw 3-weg systeem binnen van een Nederlands ontwerper. Het begint hier nu fenomenaal te klinken. Morgen nog even 1 interlink met verguld koper vervangen door zilver en het weekend kan niet meer stuk. Lang leve het air-principe. Hiep hiep ,,,,,,,,,,,,,
  Groeten,
  Wil

  Beantwoorden
 • Veel gekker moet het niet worden!
  De Air Zilver, met Eichmann Bullet Zilveren connectors, klinkt aanzienlijk duidelijker dan een Kimber Hero tussen phonoversterker en voorversterker. Stemmen en instrumenten klinken natuurlijker. Voor de grap noem ik mijn kabels VDL (Van Den L..)
  Wil

  Beantwoorden
 • Wat doe je op een mooie voorjaarsdag; 5 meter coaxkabel pellen voor de afscherming. Alles op een stapeltje gelegd kwam de vraag naar boven of de binnenader van de coax niet te gebruiken is als geleider? Weet iemand een reden waarom ik ik dit niet gebruik en een UTP kabel van z’n aders ontdoen. Het lijkt me dat een knappe coaxkabel best wel een kwalitatief goede koperader heeft ( is dus geen bouwmarktspul).

  Grtz, Mark

  Beantwoorden
  • Hallo Mark,
   Er is geen enkele reden te bedenken waarom je deze binnenaders niet zou gebruiken, mits
   deze van (massief) koper zijn en niet van één of andere legering of verzilverd.
   Waarvoor zou je ze willen gebruiken? .. interlink of luidspreker? Voor luidsprekerkabel lijken ze me te dun tenzij je er meerdere bij elkaar gebruikt, maar dan zou je ze allemaal apart moeten isoleren van elkaar vanwege het skin-effect, (waar het hele luchtverhaal toch eigenlijk om draait).
   Ik heb zelf gewoon koperen installatiedraad gebruikt van 1.5mm en dat klinkt fantastisch goed.
   Ik heb eigenlijk nog niet eerder zo’n positieve klankverandering meegemaakt in al de jaren dat ik van audiosets of audiokabels ben veranderd, behalve dan toen ik overstapte van een transistor naar een buizenversterker (dit is een stuk goedkoper 😉
   Ik zou zeggen, ..gewoon proberen!
   Groet, Derk

   Beantwoorden
   • Mark,

    Het bekende ‘Skineffect’ is weer wat anders hoor… Heeft niks met de ‘Air’ interlinks te doen. Waar het hier om draait is de invloed van het dielectricum die door de isolatie van de draden wordt veroorzaakt, sterk te verminderen. Het roemruchte Skineffect is een fenomeen in de hoogfrequent techniek.

    Beantwoorden
    • Heren,

     Ik ben van plan deze als interlink te gebruiken. Ik heb al gemerkt dat coax ronduit slecht te strippen is. De isolatie lijkt wel aan de binnennader vastgeplakt, en is door de dikte niet makkelijk in te snijden… Het is massief koper en daardoor vrij zacht en breekt snel. Het wordt dus toch uitwijken naar een UTP ader, simpelweg vanwege het gebruiksgemak.
     Bedankt voor de antwoorden, een mens is nooit te oud……….

     Grtz, Mark

     Beantwoorden
 • Nog meer lucht…
  Hallo geachte zelfbouwers.
  Ook ik ben met luchtkabels begonnen, zowel een interlink (voor mijn Musical V-DAC) van 40cm en luidsprekerkabels van 5 meter en besloot om voorzichtig te beginnen met goedkope onderdelen…dus op naar de Gamma waar ik een klos 1.5mm installatiedraad (massief koper) van 20 meter + een klosje van 10 meter aanschafte, maar waar laat ik die kabels doorheen lopen..? Ik besloot om jawel! tuinslang te nemen, goedkoop (14.95) voor 25 meter en grijs gestreept en niet onbelangrijk..luchtig! Ik gebruik nu Dynavox luidsprekerkabels van 5 meter die zijn gemaakt zijn LC-OFC koper 2.5mm en ook die zijn opgeborgen in een soort tuinslang, een dik omhulsel en die klinken ook heel aangenaam moet ik zeggen, alleen besloot ik
  nu zowel de + als de – in een eigen slang te plaatsen .. dus 2 slangen per kanaal. Ik ben begonnen met de interlink om vast ervaring op te doen, ik had nog
  verschillende sets cinch pluggen liggen (gewone goedkope vergulde metalen)..zo,
  aan het werk! Eerst een stukje strippen, dat gaat makkelijk (ik ben wel dunne katoenen tuinhandschoenen met rubberen nopjes gaan dragen omdat ik zag dat wanneer je met je blote handen het koper aanraakt dit heel snel gaat oxideren),
  ook besloot ik om het kabeltje maximaal lucht te geven en niet af te schermen. dus open en bloot aan de lucht, ik heb wel de aarde draad in een eigen tube gedaan, aquarium-luchtslang van 5mm doorsnee en daarvoor wel gevlochten draad genomen omdat dat makkelijker te solderen was en niet zou gaan losschieten door frictie. De signaalvoerende draad van 1.5mm paste precies in de soldeer aansluiting van de pluggen (eerst vertinnen met zilversoldeer en dan tegen de aansluiting van de plug houden en dan de hete soldeerbout ertegenaan dan zakt de draad er zo in en zit muurvast)…en dan nu de proof of the pudding!…Ik sta versteld, dit had ik niet verwacht!! ..ik gebruik een buizenversterker en die hebben van nature al een mooie afbeelding van de instrumenten enzo, maar nu stonden deze instrumenten als een huis en heel precies afgebeeld in de ruimte en
  ook het laag was veel dieper en strakker..in één woord..WAUW! en dat nog zonder ingespeeld te zijn, ja lucht!, maar geen gebakken lucht.
  De volgende dag ben ik gelijk verdergegaan met de luidsprekerkabels, ik had ze het liefst ook zonder tube gemaakt maar dat is om praktische redenen niet te doen
  en ze mogen natuurlijk ook geen sluiting maken. De tuinslang in stukken van 5mtr. knippen is een fluitje van een cent en dat geldt ook voor het montagedraad
  maar het strippen van 4x 5mtr. draad is weer wel een heel karwei, ik heb de draad aan één zijde vastgemaakt aan een steun van de centrale verwarming en ben toen vooraan begonnen met de isolatie-mantel steeds een stukje naar achteren te stropen en dan op te schuiven totdat de hele isolatie eraf is (in één stuk), ik heb het zo gedaan omdat ik de kern niet wilde beschadigen. Dat is geen makkelijk karweitje maar na ong. anderhalf uur gepiept en hier kwamen ook de handschoenen met rubberen nopjes weer goed van pas v.w. de goede grip tijdens het strippen en het spaart je handen.. wel uitkijken waar je het aan vast bind want er komt heel wat kracht op te staan en een ongeluk bij losschieten is zo gebeurt!
  Het draad aanbrengen in de slang gaat dan weer wel makkelijk (wel de uiteinden even rond schuren of vijlen, want anders blijft de scherpe kant nog ergens steken) en ook van tevoren de draad ontvetten met alcohol/spiritus. Ik besloot ook om geen pluggen te gebruiken want naar mijn mening is de beste plug..géén plug! ..dus direct op de aansluitklemmen van de versterker en de luidsprekers.
  Zó, klaar!..versterker aan en laten opwarmen (ong. 10 minuten) en dan luisteren, ..klinkt goed maar een beetje kil in vergelijk met de Dynavox luidsprekerkabels maar de plaatsing van de instrumenten is super en ook de lucht rond de instrumenten is nog verder toegenomen en ik weet uit ervaring dat luidsprekerkabel ingespeeld moet worden, zeker minimaal 10 uur tot zeker 40 á 50 uur om optimaal te klinken en dat gebeurde dan ook (je kan je versterker natuurlijk ook zachtjes aan laten staan met muziek in een ‘loop’ voor een paar dagen..dan gaat het sneller)…maar wat klinkt het nú mooi!, ik ben bezig al mijn favoriete muziek opnieuw te beluisteren.
  Net als de anderen wil ik Dick bedanken voor z’n creatieve ideeën, dat je met zo weinig kosten zo veel resultaat kan behalen is echt ongekend en ik kan dan ook iedereen aanraden om het eens uit te proberen..voor de kosten hoef je het niet te laten…succes!
  Groet, Derk de W.

  Beantwoorden
 • Nu zo’n beetje de gehele audiocommunity hier is overgestapt op koperen geleiders in een luchtig omhulsel voor de luidsprekers rijst nu langzaam de vraag hoe het staat met de oxidatie en de daarbij behorende verandering in het geluid.
  Dit is natuurlijk tricky to say the least want het gaat heel geleidelijk waardoor veranderingen ziet zo snel opvallen.
  Mijn kabels krijgen heel langzaam een rode gloed over het eerst zo blanke koperdraad dus oxidatie is in gang, maar hoor ik nu iets veranderen in mijn beleving van het geluid………….helemaal niets!
  Wat zijn jullie ervaringen?
  Zijn er mensen die ze hebben geseald van de buitenlucht, worden de koperen geleiders gewoon vervangen (kost natuurlijk 3 x niets) , ik ben benieuwd naar jullie ervaringen.

  Mvg, Paul

  Beantwoorden
  • Paul,
   Daar heb ik vooraf ook over nagedacht. In alle interlinks heb ik zilver zitten. Volgens de een is zilveroxide overigens wel goed geleidend en volgens de ander niet (?). Maar terug naar het koper. Mijn monoblokken staan achter de luidsprekers, waardoor de ls-kabels slechts 50cm lang zijn. Ik ben van plan deze 1 keer per jaar je gaan vervangen. Als test wil ik dan b.v. links met nieuwe koperdraden vergelijken met recht, de oude draden. Dat wil ik met de versterker op mono doen. Je kunt daarbij ook de luidsprekers nog wisselen. Ik denk echt, dat als ik deze kwaliteit van bekabeling voor de gehele installatie wil, het al snel op zo’n 10.000 euro zal komen. Verder kun je door alle onderdelen van de installatie met zorg te kiezen een enorm bedrag besparen. De commercie hoort dit soort zaken niet graag, is mijn ervaring op diverse audio fora. Dat is dan jammer voor hen.
   Groeten,
   Wil

   Beantwoorden
 • Beste audio/muziekliefhebbers,
  ook ik constateer een verkleuring van zowel m’n interlink als m’n luisprekerkabels maar ik kan geen negatieve beïnvloeding horen, integendeel, ze lijken nog steeds beter te gaan klinken na ong. 1 week,
  (misschien nog niet helemaal ingespeeld). Ik heb de kabels niet afgekit en de interlink is zelfs helemaal bloot (40cm). Ook de lucht vochtigheid in huis is natuurlijk van invloed op het oxideren lijkt mij. Verder is het misschien ook een idee om de kabels héél licht in te vetten met zuurvrije vaseline,
  Vroeger werd dit door A&T geadviseerd on de oxidatie van pluggen tegen te gaan, dus dat ga ik nog wel proberen.
  Groet, Derk

  Beantwoorden
 • @Wil; bij mij zijn de luidsprekerkabels ook kort, 1 meter lengte, vervangen is een uurtje werk.
  @Derk; da’s een interessant idee, ben benieuwd wat de zuurvrije vaseline gaat doen met het geluid.

  Ik heb mijn interlinks niet gecontroleerd op oxidatie maar ben met het zilverdraad en trouwens ook met het koper tijdens de bouw voorzichtig geweest ze niet aan te raken met blote handen ivm overdracht van zweet.
  Ik heb bij de lokale supermarkt een doosje met latex handschoenen gekocht en die gebruikt tijdens de bouw van alles.
  De draden zijn getrokken door een paar oude theedoeken om de knikken ed eruit te halen, ook dit heeft natuurlijk een enigzins reinigend effect.

  Beantwoorden
 • Food for thoughts

  Even terugkomend op het oxydatieverhaal; dit is toch alleen van toepassing op de (soldeer)verbindigen tussen ader en connector. Het lijkt mij dat, als dit goed gesoldeerd is, er nauwelijks een probleem optreedt. De soldeertin of (-zilver) sluit de aansluiting luchtdicht af, zodat oxydatie weinig kans maakt. En als koperoxyde een slechte geleider is, zou dit dan een negtieve beinvloeding hebben naar het dieelectricum, dus de lucht?
  Nu is niets onmogelijk, maar toch

  Grtz, Mark

  Mark

  Beantwoorden
 • @Mark, het gaat niet zozeer om de soldeerverbindingen want daar is niet aan te ontkomen, tenzij je gaat schroeven natuurlijk (die pluggen zijn er ook) en buiten dat, onze versterkers zitten vol met soldeer verbindingen, dus een paar meer of minder maakt volgens mij niet uit, maar die blanke kabel gaat wel oxideren en de vraag is inderdaad zoals je stelt ‘wat doet dat met het geluidssignaal’ we weten dat nog niet en dat moeten we zien uit te vissen en daar gaat natuurlijk tijd overheen.

  @Paul en de andere audio/muziek liefhebbers,
  ik heb een paar dagen geleden mijn interlink kabel ingesmeerd (héél dun) met zuurvrije vaseline (de witte in de bekende blauwe doosjes) en ik moet zeggen dat ik geen verschil hoor in geluidskwaliteit. de draad word wel iets donkerder na het insmeren. Verder heb ik nog 3 stukjes blank koperdraad geknipt waarvan ik er 1 alleen heb ontvet met alcohol en de 2e heb ik ontvet en licht geschuurd met het bekende groene kunststof pannensponsje en een 3e stukje draad heb ik ontvet, geschuurd en met vaseline ingesmeerd. Deze stukjes draad heb ik op een velletje papier gelegd om te zien wat er mee gebeurd na verloop van tijd.
  Groet, Derk

  Beantwoorden
 • Zou vertind koperdraad een optie kunnen zijn? Het proberen waard lijkt me. Ik heb bij Conrad gekeken en 0,4, 0,8 en 1 mm draad is daar voor leuke prijzen te koop.

  Beantwoorden
 • Verguld koper was een drama. Ik heb eens gelezen dat 1 soort materiaal het beste resultaat geeft en ik begin het nog te geloven ook. Verzilverd koper doet ook nare dingen met het geluid is mijn ervaring. Maar niemand is alwetend.

  Beantwoorden
 • de heer Wil. de ‘beste’ kabels zijn nog steeds van verzilverd koper 😉

  Beantwoorden
  • Dat kun je niet zomaar stellen, mijn beste.
   Maar als het bij jou werkt, is het goed.
   Wil

   Beantwoorden
 • Beste Dick,

  Ik ben bezig met het samenstellen van de interlinks. Ik heb thuis nog coax kabels liggen, maar deze zijn niet breed genoeg voor 2 tubes. Is het een goed idee om de afscherming rond individuele tubes te doen. Daaronder dan de ptfe tape.

  Is dit een goed idee?

  Mvg Jonas

  Beantwoorden
 • Eindelijk een set in elkaar gefabriekt gisteren. Vandaag aangesloten. Het speelt nu een half uur, maar WAUW… Echt WAUW… Wat een verbetering! Midden knapt er bij mij gigantisch van op, veel meer helderheid, meer detail. Hoog weet ik niet, ik hoor niet meer voorbij de 12.5 kHz… Maar het bekkens/hihat gebeid van percussie, de hogere piano accoorden, gewoon ongelooflijk!

  Beantwoorden
 • Ik heb een vraag over de mogelijkheden van zilver. Is het ook mogelijk om van 0.8mm zilveren stroomkabel te maken? Of is dit te dun of niet interessant?

  Alvast bedankt

  Beantwoorden
 • Interessant 🙂 Kan jij mij vertellen of het ook slim is om de bedrading van de interne filtering van een speaker zo af te schermen?

  Beantwoorden
 • interessante materie dit..
  Ik heb die heiligverklaringen van onbetaalbare audio kabeltjes altijd als een vorm van zelfbedrog gezien. Als je iets wilt horen dan… helemaal als je er zoveel geld voor betaald hebt.
  Maar begin er nu iets anders tegen aan te kijken, ga het zelf eens proberen. Met deze relatief eenvoudige voorstellen en dit kostenplaatje moet het te doen zijn.

  Begrijp alleen de theorie er achter nog niet (waarbij aangegeven dat ik er ook niet echt verstand van heb). Impedanties, capaciteiten en weerstand begrijp ik. Maar er wordt veel geschermd met terminologie uit de HF techniek die hier toch echt niet van toepassing kan zijn.
  -Als het met diëlektrum te maken heeft.. misschien iets in het tijddomein, faseverschuiving oid?
  -En gaat het dan om onderlinge beïnvloeding van de aderparen (dan zou in deze configuratie lak op ader geen invloed mogen hebben) of invloed binnen 1 ader (dan wordt het spooky.. reflecties horen in het HF domein).
  -lucht bevat vocht, mocht het er ooit van komen.. eens verder experimenteren met gedroogde lucht, stikstof, 🙂
  -Ik zie hier ook dat de coil aansluitingen symmetrisch door de interlink gevoerd worden naar de phone ingang, en daar pas asymmetrisch aangesloten worden. Misschien zou dat ook een factor kunnen zijn.

  Afijn, genoeg stof tot knutselen en experimenteren. Krijg er zin in. Bedankt Dick, en allen!

  NB Uit de HF is trouwens ook air isolation bekend (coax, heb geen air-twinax kunnen vinden). Ik ga daar denk ik ook eens mee aan de slag, zou zelfbouw helemaal simpel maken.
  Voor de liefhebber: ook op micro schaal wordt met lucht als dielektrum gewerkt: http://www.nuvotronics.com/architecture.php

  Beantwoorden
 • Nog even een vraag over solderen van de zilverdraad aan de connectoren: moet dat persé zilversoldeer zijn of kan dat ook met gewoon soldeer? Voor zilversoldeer heb je volgens mij een hetere bout nodig. Of bestaat er iets als zilverhoudend soldeer waar je met een huis-/tuin- en keukenbout mee overweg kan?

  Beantwoorden
   • Hoi Dick,

    Ik heb aan de hand van jouw geweldige artikel en de reacties hierboven een mooie boodschappenlijst gemaakt en ga binnenkort eens shoppen!

    Hartstikke bedankt en ik (en nog wat “audiovrienden”) ben reuze benieuwd!

    Beantwoorden
 • Hallo Dick,

  Ik wil LS kabel maken volgens de air methode. Ik heb daarbij de volgende vraag:
  Heeft deze kabel ook een afscherming net zoals de interlink? En leg je deze mantel dan aan de min klem aan de versterker zijde?

  Gr. Jeff

  Beantwoorden
   • Dankjewel Dick!

    Beste wensen voor 2016!
    Welke kabeldiameter adviseer jij voor speakerkabel? Ik geloof niet zo in de kwadraten oorlog gezien de weerstand over 2 meter in zilver.
    1,5mm genoeg?

    Beantwoorden
    • Ha Jeffrey,

     Die 1,5mm kwadraat is meer dan voldoende in jou applicatie.

     Beantwoorden
 • Hallo Dick

  Interessante materie is dit. Vooral gezien de resultaten.
  Heeft iemand het ook al eens geprobeerd om bijvoorbeeld een zilverkabel op de plus (signaal) te zetten en een koperkabel op de min? Of wellicht goud op de plus en zilver op de min?
  Mag je in dit geval vermoeden dat de eigenschappen van zilver en koper mee worden genomen?

  Beantwoorden
 • Wow!de beste upgrade in kabels sinds jaren. Ik zit met kippevel te luisteren.
  Een aanbeveling,
  Boy

  (De foto laat 1 affe interlink zien, de tweede was nog in aanbouw….)

  Beantwoorden
 • Wow!de beste upgrade in kabels sinds jaren. Ik zit met kippevel te luisteren.
  Een aanbeveling, Boy

  Beantwoorden
 • Hoi Dick,
  Ik heb inmiddels al mijn interlinks en luidsprekerkabels vervangen door de air kabels. Fantastisch, wat een verbetering van het geluid. Aangestoken door dit succes ben ik aan het bedenken waar ik dit principe nog meer zou kunnen toepassen. Ik gebruik in mijn audioset digitale Audioquest kabels die ook daar significante verbeteringen geven. Ik vraag mij af of het air principe dan ook toe te passen is op digitale SPDIF kabels. Je praat dan wel over het digitale domein met wellicht heel andere technische designregels. De coaxkabel die voor SPDIF normaliter gebruikt wordt is qua isolatie en vlechtwerk voor de retourleiding natuurlijk verre van optimaal, net zoals de standaard kabel met op cinchpluggen gebaseerde interlinks. De impedantie van de connectoren en kabel van SPDIF moeten 75 Ohm worden, en daar komen de vragen op want hoe realiseer je dat? Ik lees dat bijvoorbeeld BNC connectoren gemaakt worden met 75 ohm als impedantie. En ook coaxkabel koop je met een impedantie van 75 Ohm. Cinch pluggen hebben die impedantie van 75 Ohm bij mijn weten niet. Siltech verkoopt een SPDIF kabel zonder coaxkabel als geleider, in plaats daarvan drie zilveren geleiders en cinch pluggen die naar ik lees fantastisch klinkt. Dan zou je zeggen dat er ook mogelijkheden liggen voor een air SPDIF kabel. Ik ben benieuwd hoe jij hier tegenaan kijkt en of je ideeen hebt.

  Beantwoorden
  • Ja dat zou ik graag willen weten want daar kun je op internet niet veel van vinden.

   Beantwoorden
 • Is het mogelijk zijn om een netwerkkabel op deze manier te maken?

  Beantwoorden
 • Heeft iemand ervaring met pluggen met schroefverbinding?
  Ik ben er normaal niet zo’n voorstander van, maar met een massieve kern is het misschien niet zo’n gekke verbinding.
  Ik moet wel zeggen dat ik niet een doorgewinterde soldeerder ben:-), ben altijd bang dat onder de nog gesmolten soldeer de draad verschuift, maar dat is een ander verhaal.

  Beantwoorden
 • Hallo allemaal, probeer eens een vertind koperen kabel van belden 8402 met een paar Switchcraft pluggen, zeer goedkoop en makkelijk te maken en iets natuurlijkers (klankmatig) als vertind koper is er niet !

  Beantwoorden
  • Ik heb voor dit doel zelf een rolletje vertint koperdraad bij Conrad gekocht. Kost weinig maar meer dan de moeite waard.
   Gebruik in ieder geval geen verzilverd koperdraad voor dit doel.

   Beantwoorden
 • Hallo allen,

  Ik heb met interesse de reacties gelezen. Een aantal jaren geleden heb ik de zilver/teflon interlinks gemaakt. Ik overweeg nu om luidspreker kabels te maken van vertind koper. Welke kabel en mantel combinatie is aan te raden?

  Links naar leveranciers zijn tevens welkom 🙂

  Groet!

  Mark.

  Beantwoorden
 • Hallo,

  Leuk artikel. Ik ga zelf ook een interlink fabriceren en ga gebruik maken van dit concept. Ik zie dat je 2 uitvoeringen hebt gemaakt. Heb je verschil kunnen waarnemen tussen de RCA en XLR (dikkere draad) interlinks? Kan je iets zinnigs zeggen over draaddiktes en wanneer welke dikte te gebruiken?

  Met vriendelijke groet.

  Beantwoorden
 • Hallo Dick,

  ik heb in een discussie “SuperCable voor een prikkie” op het High-end Forum gelezen dat hoe dunner de geleiders des beter de kabel gaat klinken.
  ik ben van plan deze kabel te maken met 0,2mm zilverdraad . nou kan ik me voorstellen dat tussen bijvoorbeel een DAC en de voorversterker dit geen probleem zal zijn .
  maar kan dit ook tussen de voor en eindeversterker met deze dikte draad ? of zijn de stomen daar te hoog op het moment je het volume hoger zet ?
  is het dan beter om 2 x 0.2mm in elkaar te draaien en het als een 0.4 mm te gebruiken ?

  met vriendelijke groeten

  Alex

  Beantwoorden
  • Alex,
   Tussen voor en eindversterker loopt evenals tussen bijvoorbeeld CD-speler en voorversterker een nauwelijks noembare stroom. Die loopt er pas na de eindversterker, richting luidprekers.
   Voorbeeldje: Je stuurt 2 volt uit je voorversterker in een last (de ingangsimpedantie van je eindversterker) van 100 kOhm. Dan loopt er een stroom van 2 gedeeld door 100 kOhm. Wat zich uit in maar liefst 0,02 mA (!),, ofwel 0,000002 Ampère. Bij een ingangsimpedantie van de eindversterker van 10 kOhm loopt er een factor 10: 0,00002 Ampère. Je ziet het niks om je zorgen over te maken gebruik gerust je geplande 0,2 mm draaddiameter.

   Beantwoorden
 • Dick,

  bedankt voor jou duidelijke uitleg !
  klopt de theorie dat hoe dunner de draad hoe beter vanwege het skin effect ?

  Beantwoorden
 • Ik ben al een tijdje bezig met het verzamelen van de spullen om deze interlinks te maken. Het enige wat ik nog zoek is het Zilverdraad. Ik heb hier en daar wat mogelijke leveranciers gevonden, maar wat is de juiste draad?
  Is 925 Sterling zilver genoeg of moet je 999 hebben?
  Zilverland.nl Bied verschillende zilverdraden, klopt het dat ‘zilverdraad gewoon zilverdraad is’ zolang de puurheid maar klopt?

  Beantwoorden
 • Ik heb ook een airforce interlink gemaakt, deze klinkt echt beter dan mijn dertig jaar oude Siltech kabel.
  De blauwe Siltechs waren destijds een rib uit mijn lijf.
  Met pijn in mijn hart heb ik de blauwe Siltech kabel gestript. Er bleken 4×6 draden van 0.3mm doorsnee
  Dus 24 draden totaal in te zitten. Heb alles gestript en van 2 draden een airforce kabel gemaakt.
  Deze klonk ook geweldig. En ook heb ik nu een hoop zilver voor diverse projecten.
  Dus als je een oude kabel in je bezit hebt, kan recyclen een overweging zijn.

  Beantwoorden
 • Beste mensen,
  Ik gebruik al jaren deze interlinks(zilver) en speakerkabels(koper). Deze combi gaf het beste
  geluid. Nu heb ik een Rel subwoofer gekocht. Daar zit een kabel bij geleverd. Deze bestaat uit drie zilverkleurige stugge aders. Een ader gaat naar de plus van een mono buizenblock, ader twee loopt naar de plus van monoblock twee, een derde ader gaat naar de aarde op de Spectral 12 voorversterker.
  Is het zinvol om hier ook een air-kabel voor te maken? Of is het een heel ander signaal, dat er doorheen loopt?
  Groeten, Wil

  Beantwoorden
 • Iemand vergulde aders geprobeerd? Hoewel ik meen, dat 1 materiaal beter werkt.

  Beantwoorden
 • Sinds kort heb ik Magnepan luidsprekers. Deze laten werkelijk alles horen.
  Alle aders zijn nu van massief koper. Dat bevalt zeer goed.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.