Projecten

11e zelbouwaudio forum luisterdag in Hengelo

Zaterdag 3 februari is het weer zover: de jaarlijkse (alweer de11e keer!) Zelfbouwaudio Forum Luisterdag in Hengelo. Uiteraard zoals alle 10 voorgaande edities strak georganiseerd door uw gastheer Barry Nijland. En wij doen ook weer mee!
Dit is een audioshow die met geen andere audioshow te vergelijk is. Oergezellig, boeiend en leerzaam.

Hier vind je actieve zelfbouwers die hun kennis graag met je willen delen. De ontwerpen die je hier kunt luisteren: versterkers, audiostreamers, luidsprekers en wat ook, variëren van prachtig gebouwde apparaten en speakersystemen tot zeer betaalbare low budget, met vaak ronduit verrassend goede resultaten.

Met vindingrijkheid en zelf de handen uit de mouwen steken is veel te bereiken. Hier zie je dat onze audiohobby voor een brede groep mensen haalbaar is.

De luisterdag in 2019. Doede Douma (midden) geeft uitleg...

Wat gaan wij dit keer doen?

We gaan ‘back to the basics’, of ‘old skool’ zoals je wilt. Met fysieke muziekdragers. De kloeke ToneMaster luidsprekers mogen weer de muziek de ruimte inslingeren. We houden nu eenmaal van flinke woofers en hoorns.

Vinyl voorop

Vanzelfsprekend staat het vinyl bij ons altijd op het eerste plan. We gaan spelen met een Garrard 401 met twee toonarmen. Waaronder onze brandnieuwe GrooveMaster 4.

Tape

Marco en ik zijn ook grote liefhebbers van tape, zowel reel to reel (ofwel de bandrecorder), als de cassette, dat vorig jaar het 50 jarig jubileum vierde. We nemen een Revox PR99 mk.3 en een paar Nakamichi cassettedecks mee.

In 2018, de ToneMasters zijn hier nog in ontwikkeling en uitgevoerd met middenhoorns van Klug.

De Minidisc verrassing

Naast het vinyl en tape gaan we ook spelen met een misschien minder voor de hand liggend medium: De Minidisc. We hebben het inmiddels weer helemaal herontdekt. En wie mocht denken dat Minidisc een minderwaardig muziekmedium is komt van een koude kermis thuis.

Compact Disk

En ja, we nemen ook weer de aloude CD-speler mee naar deze show. Met een bak prachtige CD’s. Het CD medium lijkt aan de vooravond van een heropleving te staan…

BYOM

Maar neem gerust je eigen LP’s,  CD’s, mastertapes (19 of 38 cm/sec), cassettes of Minidisc’s mee. We kunnen ze allemaal laten horen. Misschien niet alles tegelijk. Maar we hebben gelukkig de hele dag de tijd. En bedenk: een fysiek muziekmedium laat je zelden tot nooit in de steek! Een kwestie van aansluiten en spelen maar. Ook wel weer eens prettig…

De ToneMaster3 in 2023

De ToneMaster XL in 2022

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

3 thoughts on “11e zelbouwaudio forum luisterdag in Hengelo

 • Mooi programma! Ik zie op de bovenste twee foto’s mooie witte stekkerdozen en grijze stekkers aan de netsnoeren. Van welk merk zijn deze stekkerdozen en stekkers? Alvast bedankt.

  Beantwoorden
  • Hallo Selmar.
   De 12-voudige stekkerdoos komt van http://www.conrad.nl. Ik heb daar de oorspronkelijke aansluitkabel vervangen door langere 3 x 2,5 kwadraat Belden ‘shielded’. Speciaal gemaakt voor shows, waar wandcontactdozen niet altijd dichtbij genoeg zijn.
   De netkabels met de grijze stekkers zijn Isotek EVO3 Primier kabels.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.