PlatenspelerRecensie

Tonar Wash & Dry platenwasmachine

Deze keer geen groot betoog dat ik vind dat een platenwasmachine voor de serieuze vinyl liefhebber een absolute must is. Dat is voor mij een uitgemaakte zaak. Wil je optimaal genieten van je kostbare vinyl collectie, dan is een platenwasmachine een verplicht apparaat. Dat een goede machine niet de hele wereld hoeft te kosten, bewijst deze Tonar Wash & Dry platenwasmachine.

Platenwasmachine: maar welke?

Dat is een vraag die mede afhankelijk is van je budget. Ik ben grote voorstander van een ultrasoon reiniger, mits deze is uitgevoerd met een goede droog functie. Van de platenwasmachines die ik in het verleden heb gebruikt, is de ultrasoon reiniger gewoon de beste platenreiniger die er is. Een groot voordeel is ook dat beide plaatzijden tegelijkertijd worden gereinigd, wat enorm veel tijd scheelt. Nadeel van goede ultrasoon reinigers is dat ze relatief kostbaar zijn. 

Ultrasoon reinigen

De Degritter die ik gebruik zit al snel op 2600 euro aanschaf. De Degritter is zonder enige twijfel een fantastisch apparaat maar is financieel best een stevige aderlating. Een investering die wat mij betreft elke euro waard is. Wil je meer weten over deze Degritter, kun je dat nog even nalezen in mijn Degritter blog.

degritter

Natuurlijk kun je met een beetje handigheid een goedkope ultrasoon reiniger kopen en ombouwen tot een prima wekende platenwasmachine. Al moet je hier wel goed kijken op welke frequentie deze reinigers werken. Dat is zeker bepalend voor het resultaat.  Ik heb inmiddels een aantal mooie projecten op YouTube voorbij zien komen.

Droogfunctie is belangrijk

Waar het deze DIY platenwasmachines meestal wel aan schort is de mogelijkheid om de Lp’s na het reinigen te drogen. Dat is voor mij toch wel een belangrijke optie. Naast dat het aan de lucht drogen behoorlijk veel tijd kost, blijven ook residuen van het gebruikte schoonmaakmiddel en/of vuilresten achter in de groef. Dat is jammer van alle energie die je in het schoonmaken hebt gestopt. Een goede afzuig/droog functie is dus een belangrijke eigenschap voor een platenwasmachine.

Kijken we even verder in platenwasmachine land, zien we een grote groep machines die werken met een draaiplateau en een borstel. Meestal voorzien van een stofzuiger voor het afzuigen van de gebruikte vloeistof met vuilresten. Vaak zijn dit kostbare machines die geen extra voordeel bieden in vergelijking met deze Tonar platenwasmachine, behalve dat ze er duur en luxe uitzien.

Voor wie een wat kleiner budget heeft en toch op een goede manier zijn platen wil reinigen, kan eens kijken naar deze Tonar Was & Dry platenwasmachine.

Tonar Wash & Dry

De Tonar Wash & Dry is een relatief kleine plantenwasser. De reiniger bestaat uit een stevige kunstsof kast met daarin de motor, afzuigunit en de electronica. De unit wordt geleverd met een stevige plexiglas afdekkap. Het ziet er allemaal compleet en verzorgd uit.

De werking van de Tonar Was & Dry

De werking van deze Tonar Wash & Dry is eenvoudig. Aan de bovenzijde bevind zich een plateau waar de Lp op wordt geplaatst. Met de schroefbare dop wordt de LP netjes vastgezet en tevens het platenlabel afgedekt. Daarmee voorkom je dat het label, tijdens het reinigen van de Lp nat wordt.

Wassen maar!

Bij de Tonar Wash & Dry wordt een flesje reiniger meegeleverd. Hiermee kun je 1 liter reinigingsvloeistof aanmaken. Gebruik hiervoor wel gedestilleerd water. Door nu wat vloeistof op de plaat te sprenkelen kan met de borstel tijdens het roteren, het vuil worden losgemaakt.  

Met de ronde knop aan de bovenzijde kan de looprichting van de motor zowel links om als rechtsom worden geschakeld. Met de bijgeleverde borstel kan de vloeistof over de plaatkant worden verdeeld. Hierbij wordt door de zachte borsteldraden het vuil diep in de groef losgemaakt en opgenomen in de vloeistof. 

Laat de plaat zowel links- als rechtsom een minuut of langer draaien. Ook laat ik de plaat na borstelen nog even een paar minuten staan om de vloeistof de kans te geven om zo veel mogelijk vuil los te weken, om daarna nog enkele toeren met de borstel te maken.

Drogen zonder herrie!

Anders dan bij de meeste ultrasoon reinigers, waar de droging middels een geblazen luchtstroom de plaat droogt, heeft de Tonar Wash & Dry een stofzuiger unit die de vloeistof op zuigt. Na het los maken van het vuil met de borstel wordt de resterende vloeistof met de vuilresten verwijdert met de afzuig unit. Hiervoor moet de afzuigunit op de Lp worden gezet, de motor aangezet en kan deze middels dezelfde knop worden ingeschakeld. Wat mij opvalt is dat deze afzuigunit relatief weinig herrie maak. 

In het verleden heb ik wel een aantal van dit soort platenwasmachines met een stofzuiger thuis gehad en was tijdens het afzuigen van de Lp gehoorbescherming geen overbodige luxe. Bij deze Tonar Wash & Dry is dat niet nodig. Dat is wel heel prettig. Als de lp na een aantal rondjes draaien zo goed als  droog is, kan hij worden omgedraaid om de andere zijde te reinigen.

Afvoeren van de schoonmaak vloeistof

De afgezogen vloeistof word in de kast verzameld en kan na een aantal wasbeurten via een slangetje worden geleegd. Simpeler kan het niet.

Resultaat

Het resultaat is een glimmende, schone Lp. Is je vinyl erg vuil, dan is wellicht een extra wasbeurt nodig. Maar over het algemeen ben ik zeer tevreden over het bereikte resultaat na het reinigen. Het droogresultaat is prima maar ik zou wel adviseren de lp nog even te laten drogen aan de buitenlucht alvorens deze in de hoes te stoppen.

Voor wie interesse heeft om de Tonar Wash & Dry aan te aanschaffen, kan deze demo machine met een aantrekkelijke korting overnemen. Stuur dan even een mailtje mocht je interesse hebben

Door de goede resultaten van deze platenwasmachine en door de goede service die Tonar biedt bij problemen en/of defecten, bieden we deze Tonar Wash & Dry platenwasmachine vanaf heden aan in onze webshop.

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

One thought on “Tonar Wash & Dry platenwasmachine

  • Hebben jullie al van de Humminguru ultrasoon machine gehoord?

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.