PlatenspelerRecensie

Technics SL-1200GAE

Ik kreeg de gelegenheid om eens een  paar weken met een Technics SL 1200 GEA te spelen. Dit is het eerste model van de fameuze SL-1200 dat weer geproduceerd is na de productiestop in 2010, toen het doek definitief leek te vallen. Deze schier onverwoestbare platenspeler stond waar ook ter wereld op iedere deejay setup. Maar nog veel meer exemplaren van de SL-1200 (mk.2 tot mk.6) staan gewoon bij muziekliefhebbers in het audiorek. In 2016 keerde het tij...

De Technics SL 1200 GAE (de AE staat voor Anniversary Edition) is een luxueus uitgevoerd model waarmee Technics wil laten zien dat ze niet alleen nog steeds een SL-1200 kunnen maken, maar deze ook nog op verschillende punten weten te verbeteren. Sterker nog, de fabrikant heeft de huidige generatie van deze platenspeler van de grond af opnieuw aangepakt om ‘m beter dan ooit te willen maken. Een comeback die er zijn mag!

Een lange geschiedenis

De Technics SL-1200 kent een lange geschiedenis. Deze gaat terug naar 1972. Het eerste model SL-1200 evolueerde in1979 naar het beroemde SL-1200 mk.2 model met de karakteristieke lange schuifpot aan de rechterkant.

In de loop der jaren zijn er nog vele kleine wijzigingen doorgevoerd.  Totdat Technics na 38 jaar de stekker uit de 1200 trok, tot verdriet van veel liefhebbers. De vraag naar de SL-1200 bleef echter levendig... De prijzen op de tweedehands markt zijn daarna al vlot niet mals meer.

Andere fabrikanten springen in het gat. Het aantal ‘klonen’ van de 1200 is bijna niet bij te houden, met bouwkwaliteiten van serieus tot ronduit flimsy. Niet één van deze ‘me-too’ spelers kan echter qua prestaties en/of bouwkwaliteit in de schaduw staan van het origineel. 

De prijzen van een Technics mk.2 t/m 6, op de tweedehands markt zijn dan ook niet mals. En dan moet je maar afwachten of je geen afgeragd exemplaar in handen krijgt met eindeloos veel uren op de teller, of een door een particulier in zijn audioset gebruikt exemplaar.

Dan plots, het is inmiddels 2016, komt Technics met heuglijk nieuws: De SL-1200 gaat weer in productie!

Technics SL-1200G

Opnieuw in productie!

Niet verwacht maar o zo welkom is dat de opleving van het vinyl en de bijkomende spelers Technics er toch weer toe bracht een nieuwe SL-1200 te ontwikkelen

Ontwikkelen? 

Ontwikkelen? Waarom opnieuw ontwikkelen? Ze hebben ze zo lang gebouwd? Het is toch gewoon een zaak van de productie weer verder te gaan waar het was gebleven? 

Nou, zo werkt het niet in de industrie. Ale een product ‘definitief’ stopt worden de productielijnen heel snel compleet ontmanteld. De productieruimte moet immers voor andere productielijnen vrij worden gemaakt. Nagenoeg alle speciale tooling en toegepaste machines zijn afgevoerd. Niemand bij Technics had immers verwacht dat er daar ooit weer eens nieuwe platenspelers zouden worden gemaakt. Wat er gelukkig nog wel aanwezig was is de knowhow

Beter dan ooit

Maar als de boel toch opnieuw op de rit moet worden gezet, waarom dan niet meteen de mindere punten van de oude SL-1200 spelers, voor zover die er zijn, niet meteen verbeteren? Zo werd onder andere de direct drive motor helemaal nieuw ontwikkeld. 

Technics SL-1200GAE met Nasotec Swing headshell en DS Audio DS E-1 element

Grand Class

Aan de top van de nieuwe 1200 serie vind je de zogenaamde ‘Grand Class’ spelers: De SL-1200G en SL1200GAE (de laatstgenoemde gelimiteerd op 1200 genummerde exemplaren). Later, in 2020, komen daar de in zwart uitgevoerde modellen bij onder de namen SL-1210G en SL1210GAE (gelimiteerd op (jaja) 1210 exemplaren). Deze spelers zijn uitgevoerd met de nieuw ontwikkelde ‘twin-rotor’ direct drive motor, waar het elimineren van de roemruchte plaaggeest cogging prio één was.

Bij de Technics G(AE) versies is het draaiplateau flink verzwaard met een fraaie messing mat. En is de console erg zwaar uitgevoerd. 

Naast de SL-1200GAE werd er ook een high end draaitafel ontwikkeld, de SP-10R. Geïnspireerd op de eerste direct drive Technics SP-10 uit 1970. 

De SL-1200G is iets minder blingbling in de afwerking dan de GAE broer, techniek en uitvoering zijn echter identiek. Naar mijn persoonlijke smaak de minder bling de speler niet minder fraai…
De Grand Class 1200 spelers zijn natuurlijk al lang niet meer de pure deejay draaitafels, ondanks dat de overbekende looks zijn gebleven en er niks op tegen is om ze daarvoor wel in te zetten… 

Onder de Grand Class

De SL-1200GR en SL-1210GR zijn een heel stuk voordeliger in aanschaf dan de Grand Class broers, terwijl ze op het oog weinig verschillen. Om dat te bereiken moest het ‘rode potlood’ gehanteerd worden. De direct drive motoren zijn onder andere eenvoudiger uitgevoerd, de zware messing mat ontbreekt en de console is lichter gebouwd. 

Is dat erg? Helemaal niet. Het zijn nog steeds uitstekende degelijk gebouwde spelers. Maar wel haalbaar voor een veel grotere groep vinylliefhebbers. De GR klasse biedt heel veel waar voor het geld.

SL-1200GR

SL-100C

SL-1500C

Inmiddels zijn het aantal verschillende modellen van de 1200 en afgeleide modellen niet meer op de vingers van één hand te tellen. Ook de kleurrijke serie SL-1200M7L 50 Years Anniversary Limited Edition mag even genoemd worden. De deejays zijn uiteraard niet vergeten. Daarvoor wordt de SL-1200 mk.7 gemaakt. Met specifiek voor deze groep gebruikers ingebouwde features. 

Technics SL 1200M7L

SL-1200M7L 50 Years Anniversary Limited Edition

Technics is weer helemaal terug met de fameuze platenspelers, daar kan niemand meer omheen…

Uitpakken

Bij het uitpakken van de SL-1200GAE merk ik al dat we hier met een heel serieus stuk audio te doen hebt. De SL-1200 is een compact gebouwde speler met 45,3 cm x 37,2 cm x 17,3 cm (b x d x h). Maar allemachtig, wat is deze speler gewichtig met 18 kg schoon aan de haak. Wat ook meteen in het oog valt is de mooie afwerking van alle onderdelen, van binnen en van buiten. De speler moet nog gedeeltelijk worden gemonteerd. Kunnen we mooi even in het binnenste kijken.

Direct Drive Motor

Technics SL 1200GAE

De nieuwe Technics direct drive motor

De direct drive motor is nu compleet geïntegreerd met de magneten en voorzien van een opgeschroefde afdekplaat. Het draaiplateau wordt in tegenstelling tot de oude 1200 versies niet los opgelegd maar stevig met drie verzonken bouten met het middenslager verankert. 

De messing mat, die vervolgens weer op het draaiplateau moeten worden geschroefd, zorgt niet alleen voor flink meer massa, en dus vliegwielwerking, het dooft ook effectief resonanties uit door het gebruik van verschillende metalen. Zonder messing plaat klinkt het draaiplateau letterlijk als een klokje (pingggg…), met opgelegde messingplaat is er slechts een droge ‘tok’ hoorbaar. Dat is niet met alleen een rubbermat te bereiken. 

Technics SL 1200GAE

SL-1200GAE zonder draaiplateau

Technics SL 1200GAE

SL-1200GAE verder ontmanteld...

Snelstarter

Als de speler op het audiomeubel staat en met een druk op de grote startknop wordt opgestart is het draaiplateau extreem snel op snelheid en staat gelijk als een huis. De torque van de motor is bovengemiddeld hoog. Ofwel: je moet er wat voor doen om de motor met de hand af te remmen. En de 1200 draait niet geluidsarm, nee, dit mag je geluidloos noemen.

Technics SL 1200GAE

Technics SL 1200 GAE detail

Technics SL 1200GAE

Technics SL 1200 GAE toonarm

Technics SL 1200GAE

Technics SL 1200 GAE messing mat

De toonarm

De ingebouwde toonarm is een in een S-vorm gebogen 9” medium massa type. Met een aluminium armbuis. De GAE heeft een ingebouwde lift voor het traploos instellen van de VTA, waardoor elementen van verschillende hoogtes gemakkelijk op de juiste hoogte kunnen worden gezet. De dwarsdruk compensatie werkt magnetisch. 

Ik heb veel met de DS Audio DS-E1 gespeeld. Een element met een lage bouw. In de laagste armstand was de arm met dit element toch nog niet voldoende laag te zetten. Er was hier alsnog een spacer tussen headshell en element nodig. Op zich geen probleem. Het DS Audio element voelde zich prima thuis in de Technics arm en is goed in te stellen.

Technics SL 1200 GAE

Luisteren

Met deze opzet zijn veel vinylalbums onder de naald doorgetrokken. Het is erg plezierig werken met deTechnics SL-1200GAE. De speler geeft de gebruiker heel gemakkelijk een comfortabel gevoel. De geluidskwaliteit is op een niveau dat van een speler van dit kaliber verwacht mag worden. 

Vergeleken met mijn regulier gebruikte Garrard 401 set-up lever ik wat in van het diepste laagfundament. De Technics heeft geen gebrek aan laag maar geeft me hier wat minder energie. De ruimteweergave is goed, zeker voldoende, maar niet exceptioneel. Ook de absolute stilte onder de muziek haalt niet wat ik, met hetzelfde element (!), met de Garrard gewend ben. 

Heeft dat mijn luisterplezier verminderd? Helemaal niet. Ik heb een paar weken lang dagelijks mijn portie vinyl met deze speler geluisterd. En met heel veel plezier. En tijdens het genieten van mijn muziek spelen bovenstaande beslommeringen geen rol. De Technics SL-1200GAE is een speler waarmee heel gemakkelijk te leven is… 

Een andere toonarm?

Ik kan me voorstellen dat iemand graag zijn eigen favoriete toonarm op dit sublieme loopwerk zou willen gebruiken. De oorspronkelijke versie van de SL-1200 kon ook in een armloze SL-120 versie worden gekocht, zoals bijvoorbeeld ook de iets latere SL-1500 armlood als een SL-150 kon worden aangeschaft. 

Bij de huidige generatie SL-1200 spelers ligt dit wat gecompliceerder. De arm is weliswaar gemakkelijker te demonteren dan bij de vorige SL-1200 (vanaf mk.2) generaties, maar je hebt een vervangende verzonken armbasis nodig om andere toonarm op juiste hoogte te kunnen monteren. Die levert Technics niet.

Er zijn echter bedrijven als het Engelse Amonite die hiervoor verzonken armplaten verkopen (ook voor de oudere 1200 modellen), wat de zaak er een stuk simpeler op maakt. 

Technics S-1200G van boven...

Een beetje jammer...

Zonder kunstgrepen zijn er geen langere armen te monteren. Waarom vind ik dit een (heel klein) beetje jammer? Heel simpel: omdat het motordeel van de SL-1200G zo enorm goed is. Van een kaliber dat de ingebouwde toonarm niet helemaal weet te halen. 

Technics SP-10R

Natuurlijk heeft Technics ook nog de nieuwe SP-10R in het programma, waar ieder type arm op kan worden gebouwd. 

Zelfs meerdere tegelijk als je dat wilt. Maar deze speler valt meteen in een hele andere prijsklasse, en nog zonder console ook. Die stap is erg groot. 

Maar verder geen gezeur!

Maar laten we hier niet langer over door debatteren. Zo groot zal de groep mensen niet zijn die een andere arm op deze speler wil. Des te groter is het aantal liefhebbers dat ongecompliceerd zijn of haar vinyl wil luisteren. En daarmee zit je buitengewoon goed met de SL-1200G speler. Wat een klasse, wat een mooie techniek. Welke platenspeler fabrikant kan voor de prijs die je voor een Technics SL-1200G af moet tikken een beter ontwikkeld en gebouwd product neerzetten? Ik ken ze niet.. 

Technics SL 1200G

Epiloog

De nieuwe generatie Technics SL-1200G(AE) is een speler waar je een fatsoenlijk element in monteert of laat monteren, in je rek plaatst, aansluit, en je verder alleen maar op een heerlijke wijze naar je vinyl laat luisteren. Inderdaad ongecompliceerd, maar ook probleemloos en comfortabel. Met een bouwkwaliteit en afwerking van een erg hoog niveau en een geluidskwaliteit dat er zijn mag.

 Je hebt de komende kwart eeuw, of langer, waarschijnlijk geen omkijken meer naar deze robuuste prachtig gebouwde platenspeler als je deze een plek geeft in je audioset. Dat maakt de vraagprijs alleszins aanvaardbaar. Vind je het, heel begrijpelijk, toch te prijzig dan heeft Technics altijd wel een model te koop dat financieel wel te behappen zal zijn. En ook die SL-1200/ 1500/ 100 modellen leveren nog steeds bovengemiddelde kwaliteit.

Een zeer welkome comeback mag ik wel zeggen!


Technics SL-1200G:        3.999,00 euro
Technics SL-1200GR:      1.495,00 euro
Technics SL-1200 mk.7:    899,00 euro
Technics SL-1500C:            999,00 euro
Technics SL-100C:              899,00 euro
Technics SL-1200M7L 50th Anniversary LE (diverse kleuren): 1,099,00 euro

Technics website

Technics SL-1200GAE met Nasotec Swing headshell en DS Audio DS E-1 element

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.