SME Series II en III platenspeler armen

SME Series II en III platenspeler armen

Vervuiling en vertering

Na al die jaren is de bedrading vaak bros en kwetsbaar geworden en de aansluitcontacten zijn vaak wat verweerd. De schroefdraadmechanismen om de arm af te stellen, zoals het geval is bij de SME series III, welke van kunststof zijn, zijn vaak vervuild. Het zij door jarenlang stofhappen of nog erger, nicotine aanslag. Het is dus nodig tijd voor een goede revisie om deze mooie armen weer in topconditie te krijgen.

40 jaar jong en en in nieuwstaat!

SME series II ImprovedEen maand later kwam ik een SME 3009 series II Improved tegen. Een nog iets meer gedateerde arm dan de SME series III. Dit is ook een relatief lichte arm. Deze arm is volledig gemaakt van aluminium en staal. Door het anodiseerproces blijft het aluminium corrosievrij en ook de hardheid is een stuk hoger. Het staal is van gepolijst RVS. Mede hierdoor ziet deze arm er werkelijk als nieuw uit. En dat is echt geen uitzondering voor dergelijke ‘oude’ armen. Deze SME armen zijn werkelijk voor de eeuwigheid gebouwd.
SME series II Improved detailSME series II ImprovedDe lagering is, zoals nagenoeg alle SME armen,  wederom een meslager. Standaard wordt deze arm voorzien van een zwart kunststof meslager, echter heeft de arm die ik heb gekocht een optioneel messing lager.
Overigens zijn bijna alle onderdelen van alle SME armen nog gewoon verkrijgbaar en ook op Ebay vind je regelmatig SME onderdelen te koop aangeboden. In één woord: tijdloos.
Wat een fraaie arm is deze SME Series II Improved!  Klik op de plaatjes voor de mooie details en om te zien om hoe mooi deze arm eigenlijk is gemaakt. Binnenkort, tijdens de revisie, ga ik uitgebreider op de details in.

Revisie

Beide armen gaan binnenkort op de werkbank voor een uitgebreide revisie. Dit houdt in dat de armen volledig wordt gestript en voorzien wordt van nieuwe rubbers, nieuw vet waar nodig, goede RCA aansluitingen en een hoogwaardige Cardas bedrading. Daarna wordt de arm van een passend element voorzien en netjes afgeregeld. Echt niet moeilijk om te doen en wel heel leerzaam en leuk.
Natuurlijk ga ik dit vastleggen met fraai beeldmateriaal. Daar kun je op rekenen.

Voor wie een beetje handig is, is de aanschaf van een dergelijke platenspelerarm een een heerlijk doe-het-zelf project en een prima investering. Ik vermoed dat met de tijd deze armen alleen maar schaarser duurder worden, al zijn er wereldwijd duizenden van gemaakt.

Klankmatige meerwaarde

ES100-1-3Gemonteerd op een platenspeler, modern of klassiek, zal het je verbazen wat de klankmatige meerwaarde is van een dergelijke SME arm ten opzichte van de standaard armen welke heden ten dagen op de meeste (instap) platenspelers worden afgeleverd. Maar bovenal is het gewoon erg leuk om een dergelijke arm weer in ere te herstellen.

De huidige standaard armen, zoals de Rega RB250 of de Project Xpression armen zijn overigens prima full-proof armen en leveren zeker veel waar voor hun geld, maar zo goed en zo mooi als de klassieke SME armen worden ze echt niet meer gemaakt.

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

24 thoughts on “SME Series II en III platenspeler armen

 • Evert Aaij
  17 juni 2012 om 17:04
  Permalink

  Leuk Marco, de revisie zal ik op de voet volgen. Zelf ben ik in bezit van een 3009 serie II en een III. De eerste is al weer bijna geheel de oude (of nieuwe) alleen de lift werkt nog niet naar behoren en ik wil het kunstof lager nog vervangen. De III heeft nog een opfris beurt nodig.

  Beantwoorden
 • 24 juni 2012 om 13:30
  Permalink

  Interessant artikel Marco, ik vind de oude SME armen ook fantastisch, ik heb een artikel eraan gewijd op mijn site. Ik heb ervaring met zowel de Series III als de Series II improved. De series III is een vedergewicht dat inderdaad alleen met hoog compliante elementen werkt, dan kom je meestal op een MD (MM) element uit. Ik ben ook benieuwd naar je ervaringen met een ander meslager. Ik ben ook van plan om zo’n bronzen meslager te plaatsen.

  Beantwoorden
 • 01 juli 2012 om 01:36
  Permalink

  Ik draai bijna 20 jaar mijn platen met een SME 3009III , eerst met een Technics SL120
  DD met ’n Ortofon MC20 element en een jaar of zes terug de arm laten plaatsen op een Acoustic Solid met een Zyx MC element. Ik ben er zeer content mee.
  Tijdens ’n demo met mijn hifi-set op de audioclub waren velen onder de indruk van deze MC el.van Zyx in combinatie met de SME arm en deze lui hebben ècht goeie oren!
  Ik hoop nog lang mijn vinyl zo te draaien.

  Beantwoorden
 • 29 december 2012 om 14:45
  Permalink

  Hallo Marco,

  Een leuk en goed initiatief waar ik naar uit kijk. Nu een half jaar verder ben ik aan het zoeken geweest naar het project, maar heb verder niets gevonden. Niet goed gezocht of is het project nog niet gepubliceerd of misschien zelfs niet gestart?

  Groet,

  Henk

  Beantwoorden
 • 22 december 2014 om 13:39
  Permalink

  Bezitter van een thorens 125 met SME series III. Ben niet op de hoogte hoe de arm af te regelen.
  Met dank voor deskundige info, verblijf ik inmiddels,
  Mvg.

  Beantwoorden
 • 24 december 2014 om 00:42
  Permalink

  Hier een TD124 + SME3009 + Goldring MC. Deze speler kun je vergelijken met een prima dac + high ress opnames.

  Beantwoorden
 • 21 december 2015 om 19:39
  Permalink

  ik hoop dat Marco voor mij een SME 3009IIi kan vinden voor een thorens td 160. was donderdag middag bij hem. wel een eind rijden maar het was de moeite waard. hoop gauw wat te horen van Marco.

  Beantwoorden
 • 12 september 2016 om 19:14
  Permalink

  Hallo Marco
  Een vriend van mij heeft een garrard 401 met een Shure SME arm ,gekregen van zijn overleden broer , er ligt een gewichtje ,met een draadje er aan los erbij ,hoe moet ik dat er aan maken en hoe lang moet het draadje zijn.
  Alvast hartelijke dank

  Beantwoorden
  • 23 september 2016 om 11:42
   Permalink

   Hallo Leo,
   Dat is een mooie speler!
   Check even vinylengine.com voor alle specs en gebruiksaanwijzingen
   vrg Marco

   Beantwoorden
 • 21 januari 2017 om 19:06
  Permalink

  marco wat is wijsheid

  kan ik een shure M97xE aan de headshell van een oude Thorens TD 160 plaatsen

  Beantwoorden
 • 17 februari 2017 om 17:20
  Permalink

  Hoi, kan het zijn dat deze reeks niet echt opvolging heeft gekregen? Ik heb een Thorens TD160B met een SME 3009 S2 Improved (beide 2 jaar geleden op de kop getikt voor 45 euro, van een oude man die dat ooit nieuw gekocht had), en zou nl graag de bedrading ervan vervangen. De speler werkt nog zeer goed, de arm laat zich als nieuw bedienen, maar ik ben er zeker van dat die draadjes wel aan vervanging toe zijn (zeker nu ik eindelijk een Phonodude v2015 in elkaar gesleuteld heb)! Laat je effe iets weten? Thanks!
  Paul

  Beantwoorden
 • 17 februari 2018 om 13:01
  Permalink

  Hallo,

  Ik kom zojuist (17-2-2018) dit fraaie item van Marco weer tegen. Bovenstaande Technics SL 150 met SME Series 3 heb ik destijds van Marco overgenomen, is nu al weer een jaar of 4 (5?) in mijn bezit en ben er nog steeds uitermate tevreden mee. Het klopt dat er op gebied van mc elementen niet veel te halen valt, maar ik denk de uitzondering gevonden te hebben, nl. de Denon DL 301 Mk 2. Een (zeker voor een mc) hog compliant element. Ik heb het in de VS besteld bij LPGear en het klinkt vreselijk mooi. Ziet er ook nog eens heel fraai uit (het oog wil ook wat).

  Met vriendelijke groet,

  Marcel

  Beantwoorden
 • 01 april 2019 om 10:56
  Permalink

  Ik raai met een Audio Linear td 4001 met een sme3009 improved II en een Benz Gold. Mijn ervaring is dat dit prima klinkt. Het enige wat ik graag zou willen veranderen is de bedrading van de arm en een RCA aansluiting i.p. de originele aansluiting. Weet iemand waar ik dit kan laten doen?

  Beantwoorden
 • 19 augustus 2019 om 21:24
  Permalink

  Hallo Marco.

  Ben totaal niet bekend met de SME 3009 iii en ik vraag me af hoe balanceer je de arm?
  Ik ben van plan een technics sl 110 met deze arm aan te schaffen.

  Grt

  Arthur Bender.

  Beantwoorden
  • 20 augustus 2019 om 08:39
   Permalink

   Hallo Arthur, je kunt de arm instellen door middel van schuifgewichten op het contragewicht. Ook zitten er metalen plaatjes in het contragewicht die je bij een wat zwaarder element kunt aanvullen. Deze plaatjes zitten vaak niet bij de arm. Dus vraag daar even om als je de arm aanschaft.

   Beantwoorden
   • 20 augustus 2019 om 10:21
    Permalink

    Marco.

    Is een Ortofon 2m element een goede keuze voor deze arm?

    Beantwoorden
    • 21 augustus 2019 om 09:54
     Permalink

     Mmm, nee, zou ik niet kiezen. DE SME III is een heel erg lichte arm en vraagt om een element met een hoge compliantie (> 25 µm/mN)

     Beantwoorden
     • 23 augustus 2019 om 18:33
      Permalink

      Marco.

      Kan je een merk noemen, ik zie op het internet geen hoge compilatie elementen.
      Er wordt 20 µm/mN aangegeven of er staat niets bij.

      Grt

      Arthur.

     • 23 augustus 2019 om 19:38
      Permalink

      Hallo Arthur, er zijn niet zo heel veel hoog compliante elementen meer. Er was een tijd (eind jaren 60 begin 1970) dat ultra low massa armen zoals de SME 3009 III populair waren. Er werd veelal een Shure V15 element toegepast. De ultra low mass armen zijn eigenlijk verleden tijd. Je zou even bij een cartridge leverancier van element kunnen navragen welke elementen met een hoge compliantie hij heeft. Misschien heeft Shure of Grado er nog in het assortiment. Ik heb het zo niet paraat.

     • 03 augustus 2020 om 21:56
      Permalink

      Kijk ook eens naar iets nieuws.
      Het heeft mij veel gebracht.

  • 17 september 2019 om 14:31
   Permalink

   Arthur , heb net een SL 150 MK2 met SME III 3009 en een Denon DL 160 MC gescoord …

   Klinkt prachtig mooi en warm .

   Grt

   John Van Looveren

   Beantwoorden
 • 17 september 2019 om 10:36
  Permalink

  Hi Marco.

  Inmiddels heb ik een passend element voor de SME 3 gevonden de Ortofon super OM30.
  Weet jij misschien waar de brom vandaan komt als ik de arm aanraak?

  Grt

  Arthur

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.