Platenspeler

SME Series II en III platenspeler armen

Dat Dick en ik gek zijn van mooie analoge audiospullen, dat hoeven we niet meer te vertellen. Maar blijven hangen in het verleden, dat doen we ook niet. Integendeel, wij lopen al jaren voorop met het verkondigen dat digitale audio en dan met name streaming audio, de toekomst is.
De fijn klinkende buisversterkers, welke Dick bouwt,  zijn in hun klasse ook weer supermodern. Geen donkerbruin, stoffig geluid, maar helder, fris en vol detail met een ongekende plasticiteit.

SME series IIIOok platenspelers zijn in onze huiskamer nooit weggeweest en met name de laatste tijd weer volop  bij ons in de belangstelling. Met mooie instappers als de Pro-ject Xpression III en de eenvoudige maar heerlijk muzikale Rega RP-1, die nu bij mij thuis staat te spelen, is platen draaien voor elk budget binnen handbereik. En dat het niet hoeft te vloeken met de supermoderne streaming audio, bewijst de nog steeds groeiende populariteit van de Lp wel.

Allemaal sentiment?

PlatenkastWat is dat dan toch met die platen, ik weet het niet precies. Natuurlijk haal je met deze instappers in geen enkel opzicht de resolutie van een goede 24 bit 96 Khz hires streaming audio opname. Wil je dat met een platenspeler kunnen evenaren, moet je vele euro’s meer uit je zak toveren. Maar het is gewoon heerlijk luisteren naar deze platendraaiers.
Ja, allemaal sentiment, hoor ik wel eens zeggen. Ik geloof er helemaal niets van. Het heeft iets eigens, iets magisch en iets smeuïgs in het geluid, iets wat alleen uit een Lp komt en dat is altijd goed voor een stevige discussie.
Maar laat ik op mijn onderwerp terug komen, de mooie SME series II en series III platenspeler armen

Vergeten audioapparatuur

De laatste maanden ben ik weer wat meer actief in het verzamelen van mooie oude, soms ‘vergeten’  audioapparatuur. Mooie platenspelers uit de jaren 70 en 80 van bekende merken die destijds al hun kennis en vakmanschap in deze apparatuur verwerkten. destijds bijna onbetaalbaar, nu met een beetje zoeken voor een meest schappelijke prijs te vinden.
Vaak moet er wel even wat worden opgeknapt of aangepast. maar dat maakt het wel weer zo leuk. Leuke en leerzame onderwerpen voor de toekomst op Audio-Creative

SME Series III: een vreemde eend

sme-1-4Tijdens mijn laatste zoektochten kwam ik een aantal mooie platenspelerarmen tegen van het gerenommeerde merk SME. Deze firma maakt al enkele decennia (sinds 1959 !) platenspeler armen en behoort al even lange tijd tot de absolute wereldtop op dit gebied.
Als eerste vond ik een SME 3009 series III arm. Je komt deze arm niet zo heel veel tegen. Deze arm is een beetje vreemde eend in de bijt. Hij is voorzien van een volledig kunststof behuizing en dito lagering. De arm is, zoals de meeste SME armen bestukt met  een zogenaamd meslager. In dit geval ook van kunststof.

Wel een hele mooie eend

De reden dat je deze arm eigenlijk niet zo heel veel meer ziet is dat hij wat minder grote oplage is gebouwd dan bijvoorbeeld de SME Series II. Hij is bij de ‘moderne’ platenspeler liefhebbers ook wat minder gewild omdat de arm wat kritisch is met het te gebruiken element. Het is een hele lichte arm.

Met name de moderne MC elementen combineren niet zo heel erg goed met deze arm. Hij is bedoeld voor elementen met een wat hogere massa en compliantie, welke je vaak ziet bij de MM elementen uit die tijd, zoals de hieronder afgebeelde Audio Technica AT20 SLa.
sme-1-2De compliantie is een maat voor de beweeglijkheid van de naald. Bij een hoge compliantie zakt de naald verder in, door een hogere beweeglijkheid. Moderne MC elementjes zijn vaak lichter, minder beweeglijk en vragen een wat zwaardere arm.

MM element: Audio Technica AT20 SLaStaar je echter niet blind op MC elementen en laat je daardoor zeker niet tegenhouden om een dergelijke mooie SME arm te scoren. Ook goede MM elementen kunnen vreselijk goed klinken en zijn nog ruimschoots voorhanden.
Mijn SME Series III  heeft een titanium lichtgewicht buis met een kunstof headshell, welke niet verwisselbaar is.

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

25 thoughts on “SME Series II en III platenspeler armen

 • Leuk Marco, de revisie zal ik op de voet volgen. Zelf ben ik in bezit van een 3009 serie II en een III. De eerste is al weer bijna geheel de oude (of nieuwe) alleen de lift werkt nog niet naar behoren en ik wil het kunstof lager nog vervangen. De III heeft nog een opfris beurt nodig.

  Beantwoorden
 • Interessant artikel Marco, ik vind de oude SME armen ook fantastisch, ik heb een artikel eraan gewijd op mijn site. Ik heb ervaring met zowel de Series III als de Series II improved. De series III is een vedergewicht dat inderdaad alleen met hoog compliante elementen werkt, dan kom je meestal op een MD (MM) element uit. Ik ben ook benieuwd naar je ervaringen met een ander meslager. Ik ben ook van plan om zo’n bronzen meslager te plaatsen.

  Beantwoorden
 • Ik draai bijna 20 jaar mijn platen met een SME 3009III , eerst met een Technics SL120
  DD met ’n Ortofon MC20 element en een jaar of zes terug de arm laten plaatsen op een Acoustic Solid met een Zyx MC element. Ik ben er zeer content mee.
  Tijdens ’n demo met mijn hifi-set op de audioclub waren velen onder de indruk van deze MC el.van Zyx in combinatie met de SME arm en deze lui hebben ècht goeie oren!
  Ik hoop nog lang mijn vinyl zo te draaien.

  Beantwoorden
 • Hallo Marco,

  Een leuk en goed initiatief waar ik naar uit kijk. Nu een half jaar verder ben ik aan het zoeken geweest naar het project, maar heb verder niets gevonden. Niet goed gezocht of is het project nog niet gepubliceerd of misschien zelfs niet gestart?

  Groet,

  Henk

  Beantwoorden
 • Bezitter van een thorens 125 met SME series III. Ben niet op de hoogte hoe de arm af te regelen.
  Met dank voor deskundige info, verblijf ik inmiddels,
  Mvg.

  Beantwoorden
 • Hier een TD124 + SME3009 + Goldring MC. Deze speler kun je vergelijken met een prima dac + high ress opnames.

  Beantwoorden
 • ik hoop dat Marco voor mij een SME 3009IIi kan vinden voor een thorens td 160. was donderdag middag bij hem. wel een eind rijden maar het was de moeite waard. hoop gauw wat te horen van Marco.

  Beantwoorden
 • Hallo Marco
  Een vriend van mij heeft een garrard 401 met een Shure SME arm ,gekregen van zijn overleden broer , er ligt een gewichtje ,met een draadje er aan los erbij ,hoe moet ik dat er aan maken en hoe lang moet het draadje zijn.
  Alvast hartelijke dank

  Beantwoorden
  • Hallo Leo,
   Dat is een mooie speler!
   Check even vinylengine.com voor alle specs en gebruiksaanwijzingen
   vrg Marco

   Beantwoorden
 • marco wat is wijsheid

  kan ik een shure M97xE aan de headshell van een oude Thorens TD 160 plaatsen

  Beantwoorden
 • Hoi, kan het zijn dat deze reeks niet echt opvolging heeft gekregen? Ik heb een Thorens TD160B met een SME 3009 S2 Improved (beide 2 jaar geleden op de kop getikt voor 45 euro, van een oude man die dat ooit nieuw gekocht had), en zou nl graag de bedrading ervan vervangen. De speler werkt nog zeer goed, de arm laat zich als nieuw bedienen, maar ik ben er zeker van dat die draadjes wel aan vervanging toe zijn (zeker nu ik eindelijk een Phonodude v2015 in elkaar gesleuteld heb)! Laat je effe iets weten? Thanks!
  Paul

  Beantwoorden
 • Hallo,

  Ik kom zojuist (17-2-2018) dit fraaie item van Marco weer tegen. Bovenstaande Technics SL 150 met SME Series 3 heb ik destijds van Marco overgenomen, is nu al weer een jaar of 4 (5?) in mijn bezit en ben er nog steeds uitermate tevreden mee. Het klopt dat er op gebied van mc elementen niet veel te halen valt, maar ik denk de uitzondering gevonden te hebben, nl. de Denon DL 301 Mk 2. Een (zeker voor een mc) hog compliant element. Ik heb het in de VS besteld bij LPGear en het klinkt vreselijk mooi. Ziet er ook nog eens heel fraai uit (het oog wil ook wat).

  Met vriendelijke groet,

  Marcel

  Beantwoorden
 • Ik raai met een Audio Linear td 4001 met een sme3009 improved II en een Benz Gold. Mijn ervaring is dat dit prima klinkt. Het enige wat ik graag zou willen veranderen is de bedrading van de arm en een RCA aansluiting i.p. de originele aansluiting. Weet iemand waar ik dit kan laten doen?

  Beantwoorden
 • Hallo Marco.

  Ben totaal niet bekend met de SME 3009 iii en ik vraag me af hoe balanceer je de arm?
  Ik ben van plan een technics sl 110 met deze arm aan te schaffen.

  Grt

  Arthur Bender.

  Beantwoorden
  • Hallo Arthur, je kunt de arm instellen door middel van schuifgewichten op het contragewicht. Ook zitten er metalen plaatjes in het contragewicht die je bij een wat zwaarder element kunt aanvullen. Deze plaatjes zitten vaak niet bij de arm. Dus vraag daar even om als je de arm aanschaft.

   Beantwoorden
   • Marco.

    Is een Ortofon 2m element een goede keuze voor deze arm?

    Beantwoorden
    • Mmm, nee, zou ik niet kiezen. DE SME III is een heel erg lichte arm en vraagt om een element met een hoge compliantie (> 25 µm/mN)

     Beantwoorden
     • Marco.

      Kan je een merk noemen, ik zie op het internet geen hoge compilatie elementen.
      Er wordt 20 µm/mN aangegeven of er staat niets bij.

      Grt

      Arthur.

     • Hallo Arthur, er zijn niet zo heel veel hoog compliante elementen meer. Er was een tijd (eind jaren 60 begin 1970) dat ultra low massa armen zoals de SME 3009 III populair waren. Er werd veelal een Shure V15 element toegepast. De ultra low mass armen zijn eigenlijk verleden tijd. Je zou even bij een cartridge leverancier van element kunnen navragen welke elementen met een hoge compliantie hij heeft. Misschien heeft Shure of Grado er nog in het assortiment. Ik heb het zo niet paraat.

     • Kijk ook eens naar iets nieuws.
      Het heeft mij veel gebracht.

  • Arthur , heb net een SL 150 MK2 met SME III 3009 en een Denon DL 160 MC gescoord …

   Klinkt prachtig mooi en warm .

   Grt

   John Van Looveren

   Beantwoorden
 • Hi Marco.

  Inmiddels heb ik een passend element voor de SME 3 gevonden de Ortofon super OM30.
  Weet jij misschien waar de brom vandaan komt als ik de arm aanraak?

  Grt

  Arthur

  Beantwoorden
 • Jammer dat de vragen over het vervolg niet worden beantwoord. Ik ben ook in het bezit van een Series3 en wil de armbedrading vervangen.
  Overigens zijn er extra gewicht-plaatjes te krijgen voor in de headshell (SME 3818) welke er voor zorgen dat ook de laag compliante elementen gebruikt kunnen worden (15mu)

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.